michal8282 22.03.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witam, serdecznie jestem na etapie doboru optymalnej konfiguracji ogrzewaniaw nowym domu jednorodzinnym. Dom 115m2, zwarta bryła,kwadrat, poddasze użytkowe, bardzo ciepłe okna, 18cmstryopian i 30cm wełna, gaz ziemny... Na pewno będzie kominek z płaszczem + podłogówka w saloniei kuchni. Czy w tej konfiguracji jest sens inwestować w pieckondesacyjny czy wystarczy zwykły ? Zależy mi główniena optymalizacji pod kątem najniższych rachunków ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8282 23.03.2011 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 brak optymalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 23.03.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Zależy mi głównie na optymalizacji pod kątem najniższych rachunków ? Żeby rachunki były jak najmniejsze, proponuję podłogówkę w całym domu, kocioł kondensacyjny małej mocy z dużą modulacją mocy (np. 3-12kW) podłączony bez mieszacza i bufora bezpośrenio do podłogówki. Zwykły kocioł z otwartą komorą to przeżytek, więc szkoda o nim nawet myśleć: ma mniejszą sprawność, wychładza pomieszczenie powietrzem z zewnątrz, jest mniej bezpieczny - zatrucia czadem. Po co kominek z płaszczem do takiego domu, gdy jest gaz ? Nie szkoda kasy na płaszcz i komplikację układu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 24.03.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 (edytowane) Co do pieca gazowego to zgadzam się z poprzednikiem w sprawie podłogówki w całym domu również.Mam jedynie nieco inny pogląd na temat kominka wodnego i sposobu jego podłączenia zalecał bym zastosowanie bufora ciepła do kominka układ świetnie się sprawdza Edytowane 24 Marca 2011 przez mariobros35 błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 24.03.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 jedynie nieco inny pogląd na temat kominka wodnego i sposobu jego podłączenia zalecał bym zastosowanie bufora ciepła do kominka układ świetnie się sprawdza Prawda, jak kominek z płaszczem, to niestety i bufor + mieszacz i w związku z tym komplikacja układu, a więc i wyższa cena. Kocioł gazowy dobrze, żeby omijał ten bufor i grzał bezpośrednio podłogę do jak najniższych temperatur. Przy takim domu tak ocieplonym powątpiewam w celowość inwestycji w płaszcz wodny. Ale zrobisz jak będziesz chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal8282 25.03.2011 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Dzięki Panowie za radę przekaże Wasze sugestie instalatorowi, że tak ma to wykonać. Odnośnie płaszcza to jakiś mam sentyment do tego rozwiązania, chyba że koszty mnie przerażą to zrobię zwykłe rozprowadzenie powietrza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts