Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa czy kupno - dylemat

Recommended Posts

Nie da się odpowiedzieć na to pytanie, zwłaszcza w przypadku starego domu, musisz sam policzyć. Generalnie w PL domy są wyceniane nieco zbyt drogo, nawet biorąc pod uwagę rzeczy, których wielu nie liczy, typu zagospodarowana działka czy porządna zabudowa kuchni/łazienka, i nadal budowa ma szanse wyjść troszkę taniej. To moim zdaniem głównie zasługa małej podaży sensownych domów - niestety na rynku wtórnym przeważają domy budowane za komuny, które są często koszmarem pod każdym względem, a także jest ogromna luka w segmencie domów 100-120m2.

No wlasnie dlatego od kilku dni mam metlik w glowie. Dom ktory chcialam kupic jest w bdb miejscu malej wioski a zarazem blisko sredniej wielkosci miasta.

Tak jak pisalam jest duzy 250m2 plus poddasze do adaptacji i piwnice. Do odświeżenia ( najbardziej boję się cyklinowania bo w zab nie znam sie na drewnianych podlogach - glownie chodzi o stan drzewa i legarow). Dzialka wielka prawie 70ar. Cena 500tys bo tego zapomnialam napisac. Dom do odświeżenia.

Projekt natomiast do budowy który mi się podoba to Amelka -- dokładnie ten:

http://pprojekt.pl/projekt556-amelka__189_4_m.html

I tak oto czlowiek siedzi czyta madre forum i szuka rad ;)

Jeśli działka jest ładna i duża i dobrze położona to juz sama ma sporą wartość ...

Sprawdzić ile trzeba by włożyć w ten dom , plus taki że możesz inwestycje robić na raty ...

Zapewne trzeba będzie polepszyć ocieplenie i wymienić okna , no chyba że było robione coś w tym temacie ..

Ale najpierw zobaczyć ile trzeba było by włożyć w ten dom .bo to najważniejsze ...

Dom jest ocieplony styropianem (chyba 10cm) okna sa nowe plastiki, tylko na poddaszu trzeba jedno dokupic i jedno wymienic na wieksze aby obejsc sie bez okien dachowych ( jakos slyszalam tylko negatywne opinie takich okien). Dzialka jest duza ladna zadbana, nasadzona z czego ok 20-30ar to kolejne dwie dzialki budowlane wiec w sumie same plusy tylko zastanawiam sie nad remontem , adaptacja poddasza, nad wszelkimi kosztami a beda spore - sam dach jest bardzo duzy , dachowka jest poprzekladana ale nie wiem ile ma lat i ile wytrzyma jeszcze ;)

Za ile kupisz podobną działkę w okolicy ?

Dom taki jak pokazujesz w linku zbudujesz za 500-600 kPLN z wykończeniem i podstawowym wyposażeniem (kuchnia, szafy wnękowe) i zagospodarowaniem działki. Z nowych materiałów, energooszczędny, szyty na miarę. Przez wiele lat będzie spokój z remontami itp.

Ten stary dom kosztuje 500 kpln z działką ale prawdopodobnie będzie potrzebowal sporego remontu - pytanie co z dachem (konstrukcja), instalacjami, zabezpieczeniem przeciwilgociowym fundamentów itd itd. 10 cm styropianu to obecnie też nie za bogato. Robocizna w przypadku remontu będzie 2-3 razy droższa niż przy budowie nowego, a efekt w sumie nie zawsze może satysfakcjonować.

Moja logika jest taka - jezeli da się kupić ciekawą działkę w okolicy za rozsądnie pieniądze to ja bym budował nowy dom. Gdyby ta działka była jakaś unikalna to być może warto.