Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbiórka starego budynku.

szakal1990

Recommended Posts

Witam serdecznie. Z góry chce przeprosić jeżeli pisze nie w tym dziale. Ale do rzeczy, jestem posiadaczem działki na której znajdują się 3 budynki (dom, hala i stara "latowa kuchnia") i właśnie ta ostatnia to ruina której nie warto mi remontować, i zasłania hale. Nie ma tej ruiny na żadnych rysunkach ani w dokumentach jakie udostępniła mi gmina. Dla nich istnieją tam 2 budynki. W takim świetle muszę wystąpić po pozwolenie na rozbiórkę czy mogę ją przeprowadzić bez ich zgody? I jeżeli będę potrzebował pozwolenie to czy mogę sam ją rozebrać. A chce samemu rozbierać bo cegły pójdą na płot a firmy rozbiórkowe za taką usługę żądają ogromnych pieniędzy, i druga sprawa w jaki sposób najbezpieczniej można rozebrać dach dwuspadowy.

W przyszłym tygodniu postaram się o jakieś zdjęcia. Na razie co mogę powiedzieć to ten budynek jest na podstawie prostokąta 5x9 m w środku 4 pomieszczenia, dach drewniany. Wysokość około 3-4m.

U sąsiada była przybudówka której nie bylo na żadnych planach, pojechał do gminy zapytac czy może to rozebrać i czy jest wymagane pozwolenie. Pan z gminy spojrzał w plany zobaczył, że przybudówki na nich nie ma wiec mozna normalnie bez pozwolenia wyburzyć(bo jak można uzyskac pozwolenie na wyburzenie budynku którego nie ma). Nie wiem jak na to zapatrują sie u was w gminie ale najbezpieczniej po prostu pojechac i zapytać. Oczywiscie byłem z sąsiadem w gminie więc jestem naocznym świadkiem a nie wypisuje co od kogoś uslyszałem. Życzę powodzenia;) Edytowane przez Dankan