mtsw466 22.03.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 Witam mam pytanie dotyczące podstawowych zasad wykonania ciepłej obudowy kominka. No może mam kilka pytań. Chciałbym reasumując otrzymać krótkie konkretne odpowiedzi.1. czy zasady instalowania kratek nawiewnych i wywiewnych i ich wielkości w kominkach z ciepłą obudową w porównaniu z zimną obudową konwekcyjną są takie same2. czy ściana za wkładem w ciepłej obudowie powinna być obłożona wełną z folią w celu nieprzegrzewania tylnej ściany oraz odbijania ciepła.3. chcę zrobić obudowę z Ytonga. wiem że nie jest to najlepszy przewodnik i akumulator do budowy ciepłej obudowy ale nie mogę dać cięższej obudowy (szamotowej ze względu na właśnie jej ciężar). Jakim klejem najlepiej kleić taka obudowę.4. czy są przeciwwskazania do zainstalowania w takiej obudowie wkładu z szamotem np. Hajduk5. czy szyber powinien być montowany w rurze doprowadzającej powietrze do spalania, czy w rurze odprowadzającej spaliny. Chyba wersja pierwsza.6. Czu stosować i na jakiej wysokości od sufitu dekompresję i czy może być w takiej obudowie z wełny7. jak najprościej i najefektywniej wykonać rewizję do ewentualnej naprawy w kominku o prostej bryle od posadzki do sufitu8. jakiego ewentualnie kleju użyć do naklejenia na obudowę rustykalnych kafelek9. jakiej szerokości szczelinę zastosować pomiędzy wkładem a otworem z przodu obudowy na ten wkład.10. i na koniec jaki wkład polecacie. Chodzi mi o wkład nie szeroki ale wąski i wyższy tak do 14 KW Uff dzięki za odpowiedzi na chociaż niektóre odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.03.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 Witam mam pytanie dotyczące podstawowych zasad wykonania ciepłej obudowy kominka. No może mam kilka pytań. Chciałbym reasumując otrzymać krótkie konkretne odpowiedzi. 1. czy zasady instalowania kratek nawiewnych i wywiewnych i ich wielkości w kominkach z ciepłą obudową w porównaniu z zimną obudową konwekcyjną są takie same 2. czy ściana za wkładem w ciepłej obudowie powinna być obłożona wełną z folią w celu nieprzegrzewania tylnej ściany oraz odbijania ciepła. 3. chcę zrobić obudowę z Ytonga. wiem że nie jest to najlepszy przewodnik i akumulator do budowy ciepłej obudowy ale nie mogę dać cięższej obudowy (szamotowej ze względu na właśnie jej ciężar). Jakim klejem najlepiej kleić taka obudowę. 4. czy są przeciwwskazania do zainstalowania w takiej obudowie wkładu z szamotem np. Hajduk 5. czy szyber powinien być montowany w rurze doprowadzającej powietrze do spalania, czy w rurze odprowadzającej spaliny. Chyba wersja pierwsza. 6. Czu stosować i na jakiej wysokości od sufitu dekompresję i czy może być w takiej obudowie z wełny 7. jak najprościej i najefektywniej wykonać rewizję do ewentualnej naprawy w kominku o prostej bryle od posadzki do sufitu 8. jakiego ewentualnie kleju użyć do naklejenia na obudowę rustykalnych kafelek 9. jakiej szerokości szczelinę zastosować pomiędzy wkładem a otworem z przodu obudowy na ten wkład. 10. i na koniec jaki wkład polecacie. Chodzi mi o wkład nie szeroki ale wąski i wyższy tak do 14 KW Uff dzięki za odpowiedzi na chociaż niektóre odpowiedzi 1. Nie 2.Raczej tak 3.Do Ytonga (płytki szamotowe 15-12 mm mają tą samą wagę) 4.Nie(byle nie gilotyna) 5.wersja 1 6.Daj sobie spokój z wełną - dekompresja przy drewnianym stropie 7. Drzwi z blachy ( ) 8.Tego do kafelek 9.0,5 cm 10.Zacząłeś od Hajduka to możesz go użyć . Spartherm ,Romotop ,Kobok, starczy chyba .Tanich nie polecam ,bo nie znam dobrych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 24.03.2011 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam Panie Piotrze, dzięki za odpowiedzi których mi Pan udzielił. Szkoda że nie napisał Pan więcej . Wiem że to doświadczenia które zbiera się latami i nie każdy chce się nimi dzielić . Ale może chociaż uchyli Pan rąbka tajemnicy i napisze Pan albo prześle na priv zasady jakimi powinien się kierować zapaleniec który ma dużo chęci troszkę zdolności manualnych i zacięcie majsterkowicza. Mam nieodpartą chęć wykonania kominka u siebie w domu. Najpierw miała to być obudowa zimna ale po przeczytaniu kilku tematów wybiłem ją sobie sam z głowy. Dużą pomocą była by dla mnie wiedza o materiałach z jakich można wykonać obudowę w miarę lekką ale też taką żeby mogła akumulować ciepło. Zasady wentylowania wkładu - czyli wszystkie kratki. Gdyby miał Pan również zdjęcia z różnych etapów wykonywania obudowy to będę wdzięczny. Z góry dziękuję za poprzednie odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.03.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam Panie Piotrze, dzięki za odpowiedzi których mi Pan udzielił. Szkoda że nie napisał Pan więcej . Wiem że to doświadczenia które zbiera się latami i nie każdy chce się nimi dzielić . Ale może chociaż uchyli Pan rąbka tajemnicy i napisze Pan albo prześle na priv zasady jakimi powinien się kierować zapaleniec który ma dużo chęci troszkę zdolności manualnych i zacięcie majsterkowicza. Mam nieodpartą chęć wykonania kominka u siebie w domu. Najpierw miała to być obudowa zimna ale po przeczytaniu kilku tematów wybiłem ją sobie sam z głowy. Dużą pomocą była by dla mnie wiedza o materiałach z jakich można wykonać obudowę w miarę lekką ale też taką żeby mogła akumulować ciepło. Zasady wentylowania wkładu - czyli wszystkie kratki. Gdyby miał Pan również zdjęcia z różnych etapów wykonywania obudowy to będę wdzięczny. Z góry dziękuję za poprzednie odpowiedzi. Pozdrawiam. W tym temacie "produkujemy sie na okrągło" w dziale Kominki. Fakt , trzeba cierpliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtsw466 24.03.2011 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Eniu piszesz na dwa nicki??? Bo pytałem Piotra Batury?! Może ma chłopie więcej cierpliwości od ciebie - co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.03.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Eniu piszesz na dwa nicki??? Bo pytałem Piotra Batury?! Może ma chłopie więcej cierpliwości od ciebie - co? Chyba przyłączę się do Enia. Cierpliwość powinien chyba wykazać czytający . Nie gniewaj się mtsw , ale literatura ,przez którą przebrniesz w "Kominkach" może Ci być przydatna bardziej niż moje krótkie odpowiedzi. Poza tym wolę tam pisać ,bo tam jest więcej takich ,którzy na tym skorzystają (o mojej reklamie nie wspomnę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts