dwiemuchy 23.03.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 No właśnie - jak to wygląda - wiadomo, są różne lepiszcza typu Izobud WL/WK, Abizol ST - i są kleje typu Tytan EOS Fundament. Z tego co widzę, klej wyjdzie wg mnie 2-3x taniej (zakładając podane przez producentów zużycie), do tego czas wiązania/schnięcia jest wyraźnie krótszy w przypadku klejów. Biorąc pod uwagę, że klej nie służy raczej jako izolacja - bitum zresztą też nie w takiej aplikacji, gdy kleimy go na placki - jakieś wady kleju? I 2 sprawa - Tytan EOS elewacja vs fundament - głównie na składach widziałem ten pierwszy, czy faktycznie duże są różnice między nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 23.03.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 bierz bele co, byleby utrzymało styrodur w pionie do momentu zasypania fundamentów - jak ziemia dociśnie, to nic nigdzie nie poleci. Ja kleiłem na Izohana WL i teraz wiem, że to była strata kasy - kleiło się średnio (długi czas schnięcia, zjeżdżanie płyt), a poszło tego kilka wiader po 20 kg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 24.03.2011 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Takie mam właśnie założenie - 1 kg WL czy Abizolu ST kosztuje 5-6 złotych - 5*70 (powierzchnia) to 350 zeta; na to samo powinno wystarczyć 5 puszek kleju za circa 150-200 zeta. No i chyba lepiej się pracuje pistoletem niż pacą/szczotką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.03.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 masz racje.Super sprawdza sie EOS w piance do EPS i XPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamscool 25.03.2011 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Ja potwierdzam problemy z WLem ciezkie klejenia, zjezdzalo to ze sciany, potem kupilem taka mase tanio wyszla i nawet dobrze sie nakladala a ziemia docisla juz na calego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.03.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 A czy te kleje sprawdza się do klejenie sytroduru do papy termozgrzewalnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 25.03.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 W ubiegłym roku przyklejałem styrodur klejem EOS . To czysta poezja klejenia .Samemu w jedno popołudnie obkleiłem metrowej wysokości prawie 80 mb fundamentu . Polecam . Stosując styrodur już nie potrzebna jest folia kubełkowa . Metoda PZZ przykleic zasypac zapomniec . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 29.04.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Witam, mam 2 pytania, boi czekają mnie 2 klejenia:1. styrodur XPS niebieski na fundament -czy stosując klej SELENA TYTAN EOS muszę stosować jeszcze kołki?2. styropian EPS w garażu na ścianie wewn. i suficie -jaki klej nadaje się do EPS i szczególnie do sufitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.04.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Styroduru nie mocuje się do fundamentu kołkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 29.04.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Tomaszs131 -dzięki, ale to trochę inaczej wygląda u mnie, więc dopowie: mam już styrodur, ale muszę dołożyć pasek o wysokości 25 cm -chodzi o cokolik pod kapinosem. Dopiero powyżej pójdzie listwa i styropian elewacyjny. Czy dla takiego zastosowania ten klej będzie dobrze trzymał do pustaka Porotherm i nie trzeba kołków? Docelowo po kapinosem będę miał wykończenie płytkami z klinkieru i mam obawy czy to się nie oderwie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.04.2017 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Dla świętego spkoju zastosuj kołki. Ja tak zrobiłem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.04.2017 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Styroduru nie mocuje się do fundamentu kołkami. Kolega Keizen by polemizował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 30.04.2017 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Do fundamentu rzeczywiście nie ma sensu mocować gdy jest docisk od otaczającego gruntu.U mnie będzie wstawka i zamierzam porządnie dokleić do pustaka i do styroduru dolnego tym klejem: SELENA TYTAN EOS -chyba, że jest lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hungry88 05.07.2017 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Prawie wszyscy piszecie, że nie ma większego znaczenia czym kleić byle do zakopania nie odpadło, ale jako jeszcze nie doświadczony inwestor dopytam. Chcę ocieplić fundament XPSem. Na zewnątrz fundament mam zabezpieczony: Dysprobit jako podkład + 2 x Abizol ST. W zaleceniach producenta jest aby kleić pianką albo samym Abizolem ST. Natomiast moja ekipa twierdzi, że najlepiej będzie przykleić XPSa klejem cementowym np. Atlas Stoper k-20. Niestety nigdzie nie znalazłem informacji czy to się ze sobą będzie trzymało i czy się nie pogryzie.Czy ktoś ma doświadczenie i pomoże? Z góry dziękuję i ozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEMCIA 05.07.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 Prawie wszyscy piszecie, że nie ma większego znaczenia czym kleić byle do zakopania nie odpadło, ale jako jeszcze nie doświadczony inwestor dopytam. Chcę ocieplić fundament XPSem. Na zewnątrz fundament mam zabezpieczony: Dysprobit jako podkład + 2 x Abizol ST. W zaleceniach producenta jest aby kleić pianką albo samym Abizolem ST. Natomiast moja ekipa twierdzi, że najlepiej będzie przykleić XPSa klejem cementowym np. Atlas Stoper k-20. Niestety nigdzie nie znalazłem informacji czy to się ze sobą będzie trzymało i czy się nie pogryzie. Czy ktoś ma doświadczenie i pomoże? Z góry dziękuję i ozdrawiam. Lepiej zmień ekipę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 05.07.2017 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 XPS przymocuj piana, sa specjalne do xps (niby mocniejsze). Nic lepszego nie wymyslisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbielecki 09.07.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 (edytowane) Polecam kleje bitumiczne. Są tkie np. Moderowano z tego co pamiętam. Edytowane 9 Lipca 2017 przez Tomaszs131 Lokowanie produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hungry88 13.07.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Dzięki za pomoc, skończyło się na pianie do XPSa. Zakopane, zapomniane - mam nadzieję że się nie przypomni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenril 23.08.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Witam, Ja mam zamiar styrodurem docieplić strop wiatrołapu - stary dom, siedzę akurat nad tym i w zimie strasznie ciągnie zimno z tej wiszącej strefy.Można prosić o jakieś porady z tym związane, tj.:- jaki klej/masa najlepiej do styroduru na strop- kołki w tym przypadku obowiązkowe? Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wastag 23.05.2018 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 pytanko: czy można przykleić styrodur na ścianę fundamentową powyżej poziomu terenu docelowego za pomocą zwyklego kleju do styropianu z worka? docelowo obciążone to będzie później płytkami lub podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts