Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klejenie styroduru - klej vs masy bitumiczne

dwiemuchy

Recommended Posts

No właśnie - jak to wygląda - wiadomo, są różne lepiszcza typu Izobud WL/WK, Abizol ST - i są kleje typu Tytan EOS Fundament. Z tego co widzę, klej wyjdzie wg mnie 2-3x taniej (zakładając podane przez producentów zużycie), do tego czas wiązania/schnięcia jest wyraźnie krótszy w przypadku klejów. Biorąc pod uwagę, że klej nie służy raczej jako izolacja - bitum zresztą też nie w takiej aplikacji, gdy kleimy go na placki - jakieś wady kleju?

I 2 sprawa - Tytan EOS elewacja vs fundament - głównie na składach widziałem ten pierwszy, czy faktycznie duże są różnice między nimi?

bierz bele co, byleby utrzymało styrodur w pionie do momentu zasypania fundamentów - jak ziemia dociśnie, to nic nigdzie nie poleci. Ja kleiłem na Izohana WL i teraz wiem, że to była strata kasy - kleiło się średnio (długi czas schnięcia, zjeżdżanie płyt), a poszło tego kilka wiader po 20 kg...

• 6 years później...
Tomaszs131 -dzięki, ale to trochę inaczej wygląda u mnie, więc dopowie: mam już styrodur, ale muszę dołożyć pasek o wysokości 25 cm -chodzi o cokolik pod kapinosem. Dopiero powyżej pójdzie listwa i styropian elewacyjny. Czy dla takiego zastosowania ten klej będzie dobrze trzymał do pustaka Porotherm i nie trzeba kołków? Docelowo po kapinosem będę miał wykończenie płytkami z klinkieru i mam obawy czy to się nie oderwie. Pozdrawiam!

• 2 months później...

Prawie wszyscy piszecie, że nie ma większego znaczenia czym kleić byle do zakopania nie odpadło, ale jako jeszcze nie doświadczony inwestor dopytam.

Chcę ocieplić fundament XPSem. Na zewnątrz fundament mam zabezpieczony: Dysprobit jako podkład + 2 x Abizol ST. W zaleceniach producenta jest aby kleić pianką albo samym Abizolem ST. Natomiast moja ekipa twierdzi, że najlepiej będzie przykleić XPSa klejem cementowym np. Atlas Stoper k-20. Niestety nigdzie nie znalazłem informacji czy to się ze sobą będzie trzymało i czy się nie pogryzie.

Czy ktoś ma doświadczenie i pomoże?

Z góry dziękuję i ozdrawiam.

Prawie wszyscy piszecie, że nie ma większego znaczenia czym kleić byle do zakopania nie odpadło, ale jako jeszcze nie doświadczony inwestor dopytam.

Chcę ocieplić fundament XPSem. Na zewnątrz fundament mam zabezpieczony: Dysprobit jako podkład + 2 x Abizol ST. W zaleceniach producenta jest aby kleić pianką albo samym Abizolem ST. Natomiast moja ekipa twierdzi, że najlepiej będzie przykleić XPSa klejem cementowym np. Atlas Stoper k-20. Niestety nigdzie nie znalazłem informacji czy to się ze sobą będzie trzymało i czy się nie pogryzie.

Czy ktoś ma doświadczenie i pomoże?

Z góry dziękuję i ozdrawiam.

Lepiej zmień ekipę :)

• 1 month później...

Witam,

Ja mam zamiar styrodurem docieplić strop wiatrołapu - stary dom, siedzę akurat nad tym i w zimie strasznie ciągnie zimno z tej wiszącej strefy.

Można prosić o jakieś porady z tym związane, tj.:

- jaki klej/masa najlepiej do styroduru na strop

- kołki w tym przypadku obowiązkowe?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

• 8 months później...