Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie pod ściany działowe z BK

AdamiGosia

Recommended Posts

Witajcie

Mam pytanie. W projekcie mam:

Podłoga na gruncie:

podsypka piaskowa 20-30 cm + beton 10 cm + 2x papa + styropian 8 cm + szlichta betonowa 5,5 cm + wykończenie podłogi

Ścianki działowe mam w projekcie z karton gipsu, ale wolałbym je zrobić z BK 12cm (inne pomysły? gliniane bloczki?) i architekt adaptujący radzi zrobić fundament pod ścianki działowe (zwiększenie kosztów - znaczące?). Z kolei mam też opinię, że BK jest lekki i wystarczy uzbroić siatką wylewkę. Z kolei gdzieś czytałem, że ścianki działowe powinno się stawiać na chudziaku (na papie), a na szlichcie nie wolno.

Wiem, że tamat się przewijał już, ale chciałem o opinie dla moich konkretnych parametrów grubości.

Pozdrawiam

Na pewno ścianki działowe należy murować na tzw.chudym betonie/podkładzie betonowym - A NIE NA WYLEWCE WYLANEJ NA STYROPIAN. Należy je odciąć izolacja pozioma - papa lub folia.

W moim ( indywidualnym) projekcie nie było ( i nie robiłem) fundamentów pod ścianki działowe z BK 12 cm, sam dla świetego spokoju kazałem zazbroić chudy beton....

Pozdrawiam...

Ja mam ścianki działowe z BK 12 cm i zrobiłem małe fundamenciki pod nie, zbrojone beleczka 4x Pręt 12 (2 dołem i 2 górą) i oczywiście połączone strzemionami.

Zgadza się że ścianki tego typu są lekkie, ale tu nie chodzi o to że to konstrukcyjnie nie wytrzyma, że mocno siądzie. Bardziej zabezpieczałem się przed jakimkolwiek błędem np przy zagęszczeniu podsypki itd. Chodzi o to że delikatnie ten chudziak siadzie i już rysa na ścianie pójdzie, a to potrafi się zrobić po kilku latach. I co od nowa trzeba gładzić ścianę siatki i itd itp. Koszt jest śmieszny bo ile tego pręta pójdzie. Raczej więcej czasu pochłonie zrobienie beleczki i to wyżej byś wycenił niż ten pręt, podobnie ilość betonu, to nie musi być grube. A zawsze to trochę pewniej że nie ujrzysz pęknięć na ścianach, a Beton komórkowy bardzo ładnie pęka :)