Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygłuszenie ścian w budynku wielorodzinnym

Recommended Posts

Witam!

Szukałem na forum ale nie znalazłem pokrewnego tematu.

Mam pytanie odnośnie ścian w budynku wielorodzinnym. Niedawno kupiłem mieszkanie w nowo wybudowany budynku i najbardziej drażnią mnie odgłosy za ściany czyli wszelkie dźwięki przenikające do mojego mieszkania tj. dźwięk telewizora, rozmowy sąsiadów, codzienne odgłosy za ściany.

Dosyć często jest tak, że chcąc nie chcąc słyszę dokładnie rozmowę sąsiada i jestem w stanie powtórzyć ją słowo w słowo, a więc nie są to jakieś szumy czy zniekształcone dźwięki.

Czy są jakieś normy odnośnie wygłuszenia ścian? Jak to zbadać?

Ponoć weszły 1 stycznia 2009 nowe wymagania dotyczące Akustyki i termiki ścian wewnętrznych w budynkach wielorodzinnych, ale dotyczy to tylko budynków, które otrzymały pozwolenie na budowę właśnie w tym roku? A co z budynkiem, który dostał pozwolenie na budowę w 2008?

Proszę o pomoc.

Z góry dziękuje i pozdrawiam :)

• 2 weeks później...

Poszperałem trochę w necie i znalazłem :)

Za akustykę odpowiada rozporządzenie Ministra Infrastruktury (poniżej) art. § 326 ust. 2.

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. Nr 75, poz. 690 z póź. zm. z dnia 15 czerwca 2002 r.)

tekst jednolity - aktualizacja z dn.27.05.2004

Na podstawie art. 7 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. Nr 106, poz. 1126, Nr 109, poz. 1157 i Nr 120, poz. 1268, z 2001 r. Nr 5, poz. 42, Nr 100, poz. 1085, Nr 110, poz. 1190, Nr 115, poz. 1229, Nr 129, poz. 1439 i Nr 154, poz. 1800 oraz z 2002 r. Nr 74, poz. 676) zarządza się, co następuje:

Dział IX

Ochrona przed hałasem i drganiami

§ 326. 1. Poziom hałasu oraz drgań przenikających do pomieszczeń w budynkach mieszkalnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej, z wyłączeniem budynków, dla których jest konieczne spełnienie szczególnych wymagań ochrony przed hałasem, nie może przekraczać wartości dopuszczalnych, określonych w Polskich Normach dotyczących ochrony przed hałasem pomieszczeń w budynkach oraz oceny wpływu drgań na ludzi w budynkach.

2. W budynkach, o których mowa w ust. 1, przegrody zewnętrzne i wewnętrzne, a także elementy budowlane powinny mieć izolacyjność akustyczną:

1) od dźwięków powietrznych dla: ścian zewnętrznych, stropodachów, ścian wewnętrznych, okien w przegrodach zewnętrznych, drzwi i okien wewnętrznych,

2) od dźwięków powietrznych i uderzeniowych dla stropów,

nie mniejszą od określonej w Polskiej Normie dotyczącej izolacyjności akustycznej przegród w budynkach oraz izolacyjności akustycznej elementów budowlanych.

3. W budynku wielorodzinnym izolacja akustyczna stropów międzymieszkaniowych powinna zapewniać zachowanie przez te stropy właściwości akustycznych, o których mowa w ust. 2 pkt 2, bez względu na rodzaj zastosowanej nawierzchni podłogowej.

Powyższy § 326 powołuje się na normę PN-B-02151-3:1999 - Akustyka budowlana. Ochrona przed hałasem w budynkach - Izolacyjność akustyczna przegród w budynkach oraz izolacyjność akustyczna elementów budowlanych.

W przytoczonej normie na stronie 5 w Tabeli "Tablica 2 - Wymagana izolacyjność akustyczna przegród wewnętrznych w budynkach mieszkalnych wielorodzinnych" wymagana wartość wskaźników wg tablicy 1, w decybelach dla ścian bez drzwi to 50dB.

Jak sprawdzić tą izolacyjność akustyczną w mieszkaniu? Ile kosztuje takie sprawdzenie przez odpowiedniego fachowca ?

• 3 weeks później...

Niestety do dzisiaj nie doczekałem się odpowiedzi a więc odświeżam temat.

Cały czas moje pytanie jest aktualne:

"Jak sprawdzić jaką mam akustykę w mieszkaniu? Jakim urządzeniem sprawdza się taki parametr, kto to sprawdza, ile to kosztuje?"

Dodatkowo mam pytanie jak zgłaszać taką "usterkę" do dewelopera na podstawie rękojmi?

Dziękuje za wskazówki i odpowiedzi,

Pozdrawiam