miron123 23.03.2011 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2011 planuję docieplenie budynku z lat 80tych. Chcę odkopać fundament, zaizolować: dyserbit, styropianem gr 15cm i folia, w taki sposób by styropian wystawał 5 cm z ziemi (folia wywinięta na jego górną krawędź) a następnie pierwszy styropian do ocieplenia ścian (także 15cm) postawić tak jakby na tym wystającym z ziemi. Co o tym myślicie? Czy jeszcze trzeba będzie dać kątownik lub listwę startowa? w ten sposób pozbędę się mostka bo gdybym dał pierwsza płytę na elewację wyżej to pozostanie nie ocieplony fragment między styropianem "fundamentowym" a tym "elewacyjnym" Proszę o wskazówki jak to zrobić dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omen 24.03.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam. Moja skromna rada jest taka: po odsłonięciu ścian fundamentowych i dokładnym ich oczyszczeniu-zagruntować i nałożyć ze 3 grube warstwy dysperbitu. Do poziomu posadzki na gruncie ( rozumiem że budynek nie jest podpiwniczony-nic o tym nie piszesz) np. hydropian ( lub xps) gr. 8 cm, folia kubełkowa. Od poziomu posadzki na gruncie styropian 15 cm fasada. Wydaje mi się że przy przejściu ze styropianu fasadowego na hydropian ( lub xps ) tzw. kapinos jest potrzebny...Pozdrawiam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron123 25.03.2011 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 dom nie jest podpiwniczony. Okapnik prawdopodobnie będzie zastosowany ale chodzi mi bardziej o to czy jeżeli płyta styropianowa pod powierzchnia ziemi nasiąknie woda nie przekaże tej wilgoci płytom styropianowym na fasadzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omen 26.03.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 dom nie jest podpiwniczony. Okapnik prawdopodobnie będzie zastosowany ale chodzi mi bardziej o to czy jeżeli płyta styropianowa pod powierzchnia ziemi nasiąknie woda nie przekaże tej wilgoci płytom styropianowym na fasadzie? Do docieplenia części podziemnej użyjesz styropianu XPS, lub chydropianu, na część nadziemna fasadowego i będzie oki... Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MOTUKAR 31.03.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Dysperbit jest za słąby woda sączoca z czsem go wymyje. kolega piszacy pracę inż. na Wacie porównywał kilka produktó tego typu. Najlepiej wyszło zastosowanie produktó Schomburg i Botament. Tak jak pisał Omen, jeżeli użyjesz płyt ekstrudowanych lub ekspanodwanych nie będziesz miał nasiąkania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts