Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy to dobry sposób na docieplenie?

Recommended Posts

planuję docieplenie budynku z lat 80tych. Chcę odkopać fundament, zaizolować: dyserbit, styropianem gr 15cm i folia, w taki sposób by styropian wystawał 5 cm z ziemi (folia wywinięta na jego górną krawędź) a następnie pierwszy styropian do ocieplenia ścian (także 15cm) postawić tak jakby na tym wystającym z ziemi. Co o tym myślicie? Czy jeszcze trzeba będzie dać kątownik lub listwę startowa? w ten sposób pozbędę się mostka bo gdybym dał pierwsza płytę na elewację wyżej to pozostanie nie ocieplony fragment między styropianem "fundamentowym" a tym "elewacyjnym" Proszę o wskazówki jak to zrobić dobrze.

Witam. Moja skromna rada jest taka: po odsłonięciu ścian fundamentowych i dokładnym ich oczyszczeniu-zagruntować i nałożyć ze 3 grube warstwy dysperbitu. Do poziomu posadzki na gruncie ( rozumiem że budynek nie jest podpiwniczony-nic o tym nie piszesz) np. hydropian ( lub xps) gr. 8 cm, folia kubełkowa. Od poziomu posadzki na gruncie styropian 15 cm fasada. Wydaje mi się że przy przejściu ze styropianu fasadowego na hydropian ( lub xps ) tzw. kapinos jest potrzebny...

Pozdrawiam.....

dom nie jest podpiwniczony. Okapnik prawdopodobnie będzie zastosowany ale chodzi mi bardziej o to czy jeżeli płyta styropianowa pod powierzchnia ziemi nasiąknie woda nie przekaże tej wilgoci płytom styropianowym na fasadzie?

Do docieplenia części podziemnej użyjesz styropianu XPS, lub chydropianu, na część nadziemna fasadowego i będzie oki...

Pozdrawiam...

Dysperbit jest za słąby woda sączoca z czsem go wymyje. kolega piszacy pracę inż. na Wacie porównywał kilka produktó tego typu. Najlepiej wyszło zastosowanie produktó Schomburg i Botament. Tak jak pisał Omen, jeżeli użyjesz płyt ekstrudowanych lub ekspanodwanych nie będziesz miał nasiąkania wody.