dariush82 24.03.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 WitamPytanie moje jest podobne do wielu innych, ale jednak trochę inne:) Postanowiłem rozbudować dom w pionie, tj.rozbudować 2 kondygnacje, zalać strop i nowy dach. Inność sytuacji polega na tym, że budynek był budowany w latach 90-tych, zgodnie z projektem, który zakładał piętro i dach w takim wymiarze jak chcę to rozbudować dziś. Jednak z powodu braku funduszy budowa została zakończona na parterze i postawiony dach. Budynek został odebrany i jest normalnie zamieszkany. Jakie papiery bym musiał załatwić i jaki to mniej więcej koszt gdybym chciał rozbudować dom wg pierwotnego projektu z końca lat 80-tych. Czy potrzebna będzie jakaś aktualizacja tego planu, czy będę musiał zatrudniać kierownika budowy, nadzór budowlany itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Craft 24.03.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Według mnie potrzebne będzie pozwolenie, bo budowa już się zakończyła. Był odbiór i oddanie do użytkowania, w międzyczasie mógł się zmienić np.plan zagospodarowania a wraz z nim np dopuszczalna wysokość budynku lub kąt nachylenia. Jeśli będzie wymagana zgoda, to kierownika też trzeba zatrudnić( zazwyczaj w takich sytuacjach są to niewielkie kwoty,kierownik tylko prowadzi dziennik budowy i podbija się tam gdzie trzeba). Nadzór budowlany tylko podbija dokumenty, oni nawet nie pojawiają się na budowie. Najpierw radzę udać się z dokumentacją do UM do wydziału Urbanistyki i Architektury i zasięgnąć języka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts