Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacja ogrzewania

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Przeglądam od dłuższego czasu posty na temat modernizacji ogrzewania z myślą o swoim domu. Mam do was pytanie jak mogę zmodernizować swój system ogrzewania jeżeli posiadam kocioł olejowy, komin 14x14, nie ma możliwości podłączenia się pod gaz sieciowy i nie ma również możliwości dostawienia nowego większego komina. Dom bliźniak 110m2, styropian 14 cm, poddasze wełna 15 cm i płyta gipsowa. Proszę o poradę. Pozdrawiam Mariusz.

Sama instalacja była zakładana w 1999r przy zakładaniu pieca olejowego. Mam więc instalację w miedzi, grzejniki też nowe, podłogówka nie wchodzi w grę. Wydaje mi się że tylko można zrobić coś z piecem ale tu ogranicza mnie komin. Chciałbym liczyć na tak samą w miarę bezobsługową pracę pieca , jednocześnie zejść z kosztów zakupu paliwa. Średnio w sezonie idzie mi około 1700-2000l oleju (wrzesień - maj). Nadmienię też że nie mam kominka i nie będę miał. Pozdrawiam.

Możesz zamontować sobie piec na ekogroszek z podajnikiem

albo zwykły piec na miał

Najtaniej wyjdzie piec na drewno.

Tylko z dnia na dzień jesteś starszy i czy oby na pewno będzie ci się chciało nosić opał. wynosić popiół, rozpalać i czyścić ten piec itd

Teraz płacisz słono za olej. Węgiel też kosztuje, gaz również, Pompa ciepła także.

Ewentualnie pomyśl nad usprawnieniem pieca na olej.

EWENTUALNIE docieplenie budynku aby zmniejszyć straty ciepła.

"Chciałbym liczyć na tak samą w miarę bezobsługową pracę pieca , jednocześnie zejść z kosztów zakupu paliwa. "

Masz to samo, co wszyscy tu i nie tylko tu...

Tyle, ze to niewykonalne.

Rafinerii nie uruchomisz, ale zbuduj tartak i przejdź na opalanie drewnem.

Adam M.

jeśli w sezonie zużywasz 1700-2000l oleju to na obecny komfort cieplny potrzebujesz 16000-18000kWh. Zużycie oleju można zmniejszyć poprzez dostarczenie ciepła tańszym nośnikiem. Osobiście nie rezygnowałbym z kotła olejowego, ale do układu podłączyłbym tanią pc pw ok 7kW, z zamiarem grzania nią przy sprzyjających warunkach tj temp max do -5stC, liczyłbym wówczas na wysoki ok 3 cop. Przy łagodnej zimie pc dostarczyłaby ciepła w 80%, przy ostrzejszej 65%. Teraz policzmy koszt eksploatacji takiego systemu. Przy zapotrzebowaniu 16000kWh zużyłbym oleju 340l, oraz prądu 4270kWh, przy 18000 byłoby 700l oleju i 3900kWh energii elektrycznej. Oczywiście właściwą przy takim systemie jest taryfa G12, wówczas dodatkowo można zamiennie ustawiać ogrzewanie kotłem olejowym i pc po odpowiednim zaprogramowaniu sterowników. Innym tanim sposobem może być instalacja taniej klimatyzacji (dzisiejsze grzeją przy -15stC a nawet -25), która pracowałaby podobnie do w/w pc. Cenę oleju i prądu każdy liczy sam wg swoich możliwości dostępu do tego nośnika. Edytowane przez kbab

5k zł - do oceny inwestora, można też tańszą 3,5kW, ale wówczas należy się spodziewać gorszego wykorzystania pc - można to wyliczyć w % kWh z obu kotłów. Kocioł olejowy jest dość solidnym, bezpiecznym i niezawodnym urządzeniem, taki 10-cio letni jeszcze długo posłuży zwłaszcza jak będzie mało używany, 500/700l oleju rocznie. Nie jest wykluczone, że z czasem taki kocioł będzie znów atrakcyjny jak w latach 90-tych, cena ropy i podatków w oleju w celach grzewczych nie jest sztywna, może się zmieniać w obu kierunkach.

http://allegro.pl/pompa-ciepla-7kw-panasonic-kociol-piec-pow-woda-i1522278712.html

Dodam, że takie pc bez problemu można dołączyć do każdego działającego układu grzewczego. Przyznam się do zakupu taniej klimatyzacji, prawdopodobnie Elta bankrutuje i wysprzedaje korzystnie klimatyzatory, np inverter za 976zł

http://allegro.pl/klimatyzator-scienny-split-tanio-inverter-i1520821134.html

warto spróbować i wykorzystać "dobrodziejstwo" COP - w instrukcji podają 3,38 oraz że grzeje przy -15stC, komfort pomieszczenia z klimatyzacją - do oceny każdego.

Edytowane przez kbab

Przed chwilą rozmawiałem ze znajomym hydraulikiem, byłem zaskoczony jego odpowiedzią - jednak każdy ma swój pogląd na to wszystko. Odradzał mi przerabianie mojego kotła na palnik pellet. Stwierdził że lepszym wyjściem byłoby wymiana starego olejaka na nowy ulrich 15 kw - koszt zakupu 4 tyś zł. Jeżeli chodzi o palnik pellet dzwoniłem do kostrzewy i powiedzieli mi że ich palnik Platinum Bio 16Kw będzie chodził z moim olejakiem bez problemu również komin (wkład 110) nie stanowi problemu. Koszt zakupu tego palnika 3 tyś zł.

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
Hej. Odświeżam temat. Zamówiłem w Kostrzewie Palnik Platinum Bio 16 Kw, mają mi go zamontować 2 sierpnia jednak ciągle się waham czy na pewno dobrze robię. Czy myślicie że to będzie działać? Może już ktoś z was posiada tak zmodernizowaną kotłownię i jest z tego zadowolony? Proszę o pomoc! Pozdrawiam.