Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Modernizacja ogrzewania

Mario1607

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Przeglądam od dłuższego czasu posty na temat modernizacji ogrzewania z myślą o swoim domu. Mam do was pytanie jak mogę zmodernizować swój system ogrzewania jeżeli posiadam kocioł olejowy, komin 14x14, nie ma możliwości podłączenia się pod gaz sieciowy i nie ma również możliwości dostawienia nowego większego komina. Dom bliźniak 110m2, styropian 14 cm, poddasze wełna 15 cm i płyta gipsowa. Proszę o poradę. Pozdrawiam Mariusz.

Sama instalacja była zakładana w 1999r przy zakładaniu pieca olejowego. Mam więc instalację w miedzi, grzejniki też nowe, podłogówka nie wchodzi w grę. Wydaje mi się że tylko można zrobić coś z piecem ale tu ogranicza mnie komin. Chciałbym liczyć na tak samą w miarę bezobsługową pracę pieca , jednocześnie zejść z kosztów zakupu paliwa. Średnio w sezonie idzie mi około 1700-2000l oleju (wrzesień - maj). Nadmienię też że nie mam kominka i nie będę miał. Pozdrawiam.

Witaj

Zanim zaczniesz szukać palników na pellety, upewnij się że Twój kocioł olejowy się do tego nadaje. Palniki mają swoje wymogi co do wymiarów komory spalania kotła, w których będą pracować. Sprawdź, jak będziesz usuwał popiół, czy kanały konwekcyjne pozwolą na ich oczyszczanie. Komin 14x14 - czy to nie za mało na spalanie paliwa stałego ? Co z ciągiem, może będzie trzeba go wspomóc wentylatorem ? To tylko pierwsze z pytań jakie pojawiają się przy ciekawym bardzo pomyśle takiej adaptacji.

Nic nie jest takie proste jak Kroitz, sugeruje.

Pzdr.

Mario1607

Musisz otworzyć kocioł i podać średnicę komory spalania i jej głębokość od drzwi do tylniej ściany. Czy w ogóle ma ten kocioł drzwi ? Czy palnik olejowy jest montowany do otworu we frontowej ścianie członu kotła, która stanowi część płaszcza wodnego ? W tym wypadku raczej palnika w ogóle nie da się zamontować, na ogół ich komory są wieksze niż palników olejowych.

Żeliwny kocioł na ogół jest mały ze skomplikowaną częścią konwekcyjną, aby osiągnąć dużą sprawność na oleju przy jak najmniejszych wymiarach. A więc czyszczenie kotła będzie trudne. Będzie też duże schładzanie spalin, a więc będzie sadził w środku. Będzie więc dużo brudu, palnik będzie musiał być często czyszczony, aby nie stawał zbyt często i aby start nie był wybuchowy. Generalnie - czym mniejszy kocioł tym adaptacja i dalsza eksploatacja bardziej problematycza.

Kroitz.

Dlaczego nie Kostrzewa?

Jeszcze Eurofire za 4800 zł. netto.

Pzdr.

Na forum kostrzewy użytkownicy narzekają, podobno ma jakieś wady konstrucyjne, zresztą można poczytac na forum...

Pellas 20kW 3900 netto

No nie ukrywajmy że przejście z oleju na pelet, to downgrade w stosunku do oleju. Uzyskujemy 50% oszczędności kosztem większej obsługowości. Decyzja zależy od użytkownika, czy chce zaoszczędzić parę tysięcy rocznie, zaglądajac do kotła częściej.

Pello ma racje, że im mniejszy kocioł tym trudniejsz adaptacja, ale np w małym Buderusie G 115 takie system sprawdza się bardzo dobrze.

Dziękuję za radę. Ecofire 3800 zł brutto, viking 5700 netto ale komin nie spełnia wymogów, pellas nie wiem. pozdrawiam

aby nie ryzykować warto przetestować - oczywiście bezpłatnie - w przypadku pytań proszę się skontaktować z naszym doradcą - telefon jest podany na dole strony

oczywiście nowy palnik

16kw - 2440 netto w ekodotacji - normalnie 4700 zł netto

do kotła olejowego 15kW palnik powinien mieć moc taką samą

http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=730

pozdrawiam

tk

Edytowane przez techniczny kostrzewa

Techniczny Kostrzewa

Nie da się przetestować palnika bez jego instalacji, a to wiąże się na ogół z wycinaniem otworu pod palnik pelletowy. Nie znając kotła nie sposób określić kosztów tej operacji i wpływu jej na pracę palnika olejowego, przy rezygnacji. O ile wogóle jest techniczna możliwość takiej instalacji. A więc propozycja bezpłatnego testowania nie na żadnego technicznego uzasadnienia (poza marketingowym).

Pzdr.

• 2 weeks później...