Mario1607 24.03.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam wszystkich forumowiczów. Przeglądam od dłuższego czasu posty na temat modernizacji ogrzewania z myślą o swoim domu. Mam do was pytanie jak mogę zmodernizować swój system ogrzewania jeżeli posiadam kocioł olejowy, komin 14x14, nie ma możliwości podłączenia się pod gaz sieciowy i nie ma również możliwości dostawienia nowego większego komina. Dom bliźniak 110m2, styropian 14 cm, poddasze wełna 15 cm i płyta gipsowa. Proszę o poradę. Pozdrawiam Mariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 24.03.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Najprościej będzie zastapić palnik olejowy palnikiem na pelet. W Piszu masz nawet producenta peletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.03.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Może uprościłoby zatanie określenie celu modernizacji. Równie dobrze można zapytać jaki mam kupić samochód skoro jeżdżę Oplem Astrą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1607 24.03.2011 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Sama instalacja była zakładana w 1999r przy zakładaniu pieca olejowego. Mam więc instalację w miedzi, grzejniki też nowe, podłogówka nie wchodzi w grę. Wydaje mi się że tylko można zrobić coś z piecem ale tu ogranicza mnie komin. Chciałbym liczyć na tak samą w miarę bezobsługową pracę pieca , jednocześnie zejść z kosztów zakupu paliwa. Średnio w sezonie idzie mi około 1700-2000l oleju (wrzesień - maj). Nadmienię też że nie mam kominka i nie będę miał. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 24.03.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Tak jak mówiłem, wymiana palnika na pelet będzię w tym wypadku najtańszym rozwiązaniem i najmniej praco chłonnym. Redukcja kosztów ogrzewania wyjdzie 40-50%.W tym wypadku wymieniasz tylko palnik, dodajesz zasobnik na pelet i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1607 24.03.2011 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Dziękuję za podpowiedź. Czy możesz wskazać ewentualnie jakiej firmy szukać palnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 25.03.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 WitajZanim zaczniesz szukać palników na pellety, upewnij się że Twój kocioł olejowy się do tego nadaje. Palniki mają swoje wymogi co do wymiarów komory spalania kotła, w których będą pracować. Sprawdź, jak będziesz usuwał popiół, czy kanały konwekcyjne pozwolą na ich oczyszczanie. Komin 14x14 - czy to nie za mało na spalanie paliwa stałego ? Co z ciągiem, może będzie trzeba go wspomóc wentylatorem ? To tylko pierwsze z pytań jakie pojawiają się przy ciekawym bardzo pomyśle takiej adaptacji. Nic nie jest takie proste jak Kroitz, sugeruje.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 25.03.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Co do kotła to się zgodzę , musi mieć odpowiednią komorę. Z kominem bym nie demonizował 14 x 14 spokojonie powinien wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 25.03.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Mario1607Co to za kocioł olejowy? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1607 25.03.2011 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 hej. Kocioł to Viessmann z 1998 r cały żeliwny moc znamionowa 18 kw a mam teraz dyszę 15 kw. Co do palników na pellet dzwoniłem do Kostrzewy i tam Pan odpowiedział mi że Palnik Platinum Bio 16 kw będzie chodził bez problemu z moim piecem i kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 25.03.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Wszystko tylko nie Kostrzewa....Sprawdź jeszczeEcofireVikingPellas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1607 25.03.2011 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Dziękuję za radę. Ecofire 3800 zł brutto, viking 5700 netto ale komin nie spełnia wymogów, pellas nie wiem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.03.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 a dlaczego nie zaprosisz kominiarza by wydał opinię o Twoim kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 26.03.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Mario1607Musisz otworzyć kocioł i podać średnicę komory spalania i jej głębokość od drzwi do tylniej ściany. Czy w ogóle ma ten kocioł drzwi ? Czy palnik olejowy jest montowany do otworu we frontowej ścianie członu kotła, która stanowi część płaszcza wodnego ? W tym wypadku raczej palnika w ogóle nie da się zamontować, na ogół ich komory są wieksze niż palników olejowych. Żeliwny kocioł na ogół jest mały ze skomplikowaną częścią konwekcyjną, aby osiągnąć dużą sprawność na oleju przy jak najmniejszych wymiarach. A więc czyszczenie kotła będzie trudne. Będzie też duże schładzanie spalin, a więc będzie sadził w środku. Będzie więc dużo brudu, palnik będzie musiał być często czyszczony, aby nie stawał zbyt często i aby start nie był wybuchowy. Generalnie - czym mniejszy kocioł tym adaptacja i dalsza eksploatacja bardziej problematycza. Kroitz.Dlaczego nie Kostrzewa? Jeszcze Eurofire za 4800 zł. netto. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 26.03.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Na forum kostrzewy użytkownicy narzekają, podobno ma jakieś wady konstrucyjne, zresztą można poczytac na forum... Pellas 20kW 3900 netto No nie ukrywajmy że przejście z oleju na pelet, to downgrade w stosunku do oleju. Uzyskujemy 50% oszczędności kosztem większej obsługowości. Decyzja zależy od użytkownika, czy chce zaoszczędzić parę tysięcy rocznie, zaglądajac do kotła częściej. Pello ma racje, że im mniejszy kocioł tym trudniejsz adaptacja, ale np w małym Buderusie G 115 takie system sprawdza się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 26.03.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 http://images41.fotosik.pl/748/c52c6c0f79ae4969gen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny kostrzewa 29.03.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) Dziękuję za radę. Ecofire 3800 zł brutto, viking 5700 netto ale komin nie spełnia wymogów, pellas nie wiem. pozdrawiam aby nie ryzykować warto przetestować - oczywiście bezpłatnie - w przypadku pytań proszę się skontaktować z naszym doradcą - telefon jest podany na dole strony oczywiście nowy palnik 16kw - 2440 netto w ekodotacji - normalnie 4700 zł netto do kotła olejowego 15kW palnik powinien mieć moc taką samą http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=730 pozdrawiam tk Edytowane 29 Marca 2011 przez techniczny kostrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 30.03.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Techniczny KostrzewaNie da się przetestować palnika bez jego instalacji, a to wiąże się na ogół z wycinaniem otworu pod palnik pelletowy. Nie znając kotła nie sposób określić kosztów tej operacji i wpływu jej na pracę palnika olejowego, przy rezygnacji. O ile wogóle jest techniczna możliwość takiej instalacji. A więc propozycja bezpłatnego testowania nie na żadnego technicznego uzasadnienia (poza marketingowym). Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1607 01.04.2011 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Cześć. Zgłosiłem się do programu Kostrzewy o używanie bezpłatnie Palnika Platinum Bio. Zgłosiłem się w środę 30 marca jak przyjedzie instalator dam znać o szczegółach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario1607 11.04.2011 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Witam. Mijają dwa tygodnie od zgłoszenia się do Kostrzewy a jak instalatora i technicznego Kostrzewy ani widu ani słychu. Lipa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts