reni1980 24.03.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam, Planuję na tarasie ze względów oszczędnościowych dać modrzew syberyjski, czy ktoś ma taki i może napisać czy warto było zaoszczędzić na egzotyku i wybrać tańszy zamiennik. Zdjęcia bardzo mile widziane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 11.06.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Ja mam modrzew syberyjski na tarasie . Po 12 latach taras jest do wymiany i nie dlatego że deski są całe spróchniałe ( nigdy nie był impregnowany , ładnie spatynował ) . Spróchniały tylko te deski które były łączone . Dlaczego ? .....bo kiedyś żadna specjalistyczna literatura nie podawała informacji NAJWAŻNIEJSZEJ , że układając deskę na legarze należy zostawić albo jakąś przerwę między nimi albo przykryć legar czymś ( taśmą ) żeby woda swobodnie spływała po legarze a nie utrzymywała się ) . Niestety wykonawca ( specjalista od domów drewnianych ) też na to nie wpadł - efekt ? nie tylko spróchniały deski ( wystarczyłoby odciąć 15 cm-20 cm i byłoby ok ) ale i legary w tym miejscu . Taras ma 120 mkw a legary są 6 cm na 20 cm ( więc to nie malutkie legarki ) pod nimi są dźwigary 11cm x 20 cm i dopiero stopy fundamentowe. Drewna dużo . Wymiana to kosztowna sprawa właśnie ze względu na wysokość tarasu, wielkość tarasu oraz odległości między legarami ( 67 cm ). Jeśli taras z modrzewia syberyjskiego będzie odpowiednio zbudowany ( to o czym pisałam wyżej ) będzie miał dobrej jakości impregnowane deski ( ew. olejowane ciśnieniowo ) a później o taras będzie się dbało przetrwa długi czas. Ja swój taras muszę wymienić. Nie odpowiada mi impregnowanie deski 2 razy do roku ( deskę egzotyczną też trzeba byłoby olejować . Jak się ma 20-30 mkw tarasu można się bawić [ przecież to musi być i pogoda i taras wymyty czy pozbawiony piachu itd i dobry olej i czas żeby to zrobić ] . Dlatego myślę o desce kompozytowej ( przecież są 2 czy nawet 3-ej generacji ) . Z kompozytu mam pomost 4 rok ( wtedy nie było takiego wyboru jak teraz ). Wcześniej maiłam z drewna . Ogólnie jestem zadowolona, odrobinę zjaśniał ale to dla mnie szczegół ( zgubiły się 3 listwy boczne które muszę dokupić ) . Święty spokój... bezcenny ( nie liczę że muszę go składać i rozkładać co roku ( stacjonuje pod chmurką ) bo kra w zimie pcha w moją stronę i żadne pomosty po mojej stronie się nie utrzymują . Dawno nie wchodziłam na forum . Dzisiaj weszłam bo muszę znaleźć jakiś sposób aby tanim kosztem zamontować kompozyt . Nie chodzi o same deski ( chcę porządne więc spodziewam się że będzie drogo ) Chodzi o rozstaw legarów ( do kompozytu w zależności od systemu są od 30 cm do 50 cm a ja mam 67 cm i tu jest problem i to chcę jakoś rozwiązać ( chciałam nawet napisać ale nie wiem czy Ktoś w ogóle zechce się odezwać i pomóc mi znaleźć rozwiązanie ). Myślałam że coś znajdę na ten temat czy nawet ogólnie tarasów z kompozytu i jestem niemile zaskoczona . Wychodzi na to że dosłownie kilka osób chciało podzielić się wiedzą na ich temat ( to niemożliwe żeby tylko kilka osób miało taki taras ) . Albo to zupełnie inni budujący niż za "moich czasów " ( proszę się nie gniewać ale wtedy więcej forumowiczów chciało dyskutować i dzielić się wiedzą z innymi. )albo ludzie są bardziej zabiegani niż kiedyś ....szkoda .. Zdjęć dawno nie wklejałam ( zapomniałam jak się to robi ). Teraz robi się to jakoś inaczej ( chyba ? ) Jeszcze jedno . To nie chodzi o to, że deski spróchniały na łączeniach. To zrozumiałe, że po tylu latach deska może być do wymiany. Spróchniał też częściowo legar ( nie na całej wysokości ) i to jest problem ! ( jest dużo legarów, są wysokie i długie - prawie 17 mb , wpadłam na pomysł żeby nie wymieniać ich w całości tylko odciąć część spróchniałą i nabić w to miejsce nowe drewno ale nie wiem jak to wyjdzie w praktyce. Edytowane 11 Czerwca 2018 przez bonetka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts