Andrzej_78 24.03.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam,mam pytanie odnośnie bocznych klocków podporowych używanych przy montażu okien. Wg tego dokumentu "podparcie okna wg instrukcji ITB" http://jareko.pl/ITB-podparcie_okien.pdf należy stosować także boczne klocki podporowe. Mam pytanie do ludzi z branży, czy w praktyce stosuje się takie klocki? Wiem, że dolne klocki są zostawiane, ale boczne są usuwane. Czy zostawienie bocznych klocków może zaszkodzić? Bo w lecie kiedy jest gorąco, okno rozszerza się i klocek może przeszkodzić w rozszerzaniu, okno może być wtedy delikatnie "skoszone". Proszę o opinię na ten temat.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 24.03.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam, mam pytanie odnośnie bocznych klocków podporowych używanych przy montażu okien. Wg tego dokumentu "podparcie okna wg instrukcji ITB" http://jareko.pl/ITB-podparcie_okien.pdf należy stosować także boczne klocki podporowe. Mam pytanie do ludzi z branży, czy w praktyce stosuje się takie klocki? Wiem, że dolne klocki są zostawiane, ale boczne są usuwane. Czy zostawienie bocznych klocków może zaszkodzić? Bo w lecie kiedy jest gorąco, okno rozszerza się i klocek może przeszkodzić w rozszerzaniu, okno może być wtedy delikatnie "skoszone". Proszę o opinię na ten temat. Pozdrawiam. W Instrukcji, na która się powołujesz jest wyraźnie napisane, że "nie należy natomiast usuwać klocków podporowych".. chciałbyś to ulepszyć ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_78 24.03.2011 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 W Instrukcji, na która się powołujesz jest wyraźnie napisane, że "nie należy natomiast usuwać klocków podporowych".. chciałbyś to ulepszyć ? pzdr Nie chce ulepszyć, chce się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob1719501059 06.04.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Ja się jutro przekonam jak to wygląda w praktyce - mam montaż okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob1719501059 07.04.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Wszystkie klocki poszły w piz*u ... została tylko piana Tytan O2, kotwy - te takie za 2 zł i kilka dybli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 07.04.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Wszystkie klocki poszły w piz*u Hmm, to nie najlepiej delikatnie mówiąc. Nie z instrukcji a z doświadczenia; dolne mają zostać, boczne można usunąć w konstrukcjach symetrycznych, w niesymetrycznych i 1-skrzydłowych mają zostać po jednej przekątnej (dolny zawias-róg nad klamką) . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.04.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Wszystkie klocki poszły w piz*u ... została tylko piana Tytan O2, kotwy - te takie za 2 zł i kilka dybli ... A ty pomimo swojej obecności na forum i przygotowania teoretycznego pozwoliłeś na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 08.04.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 . Nie z instrukcji a z doświadczenia; dolne mają zostać, boczne można usunąć w konstrukcjach symetrycznych, w niesymetrycznych i 1-skrzydłowych mają zostać po jednej przekątnej (dolny zawias-róg nad klamką) . Czyli zgodnie z Instrukcją, z doświadczeniem i z prawami fizyki.. Jak widać może to czasami być ze sobą w zgodzie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob1719501059 08.04.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Właściwie to były kliny a nie klocki. Klocki nie miałyby na czym stać po wywaleniu starych okien, bo ościerza oczywiście były zruinowane i trzeba by je było obrobić co zajęłoby ze dwa dni i nie kosztowało 20 zł za metr ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.04.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 POD oknem kliny MUSZĄ pozostać. Kliny po bokach ja zostawiam zgodnie z tą instrukcją. Zważ że nie masz sklinowanego okna na sztywno. Czy ich brak czymś szkodzi? Może ale nie musi zaszkodzić w sytuacji szerokiego i ciężkiego skrzydła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁukaszEwa 19.09.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) POD oknem kliny MUSZĄ pozostać. Kliny po bokach ja zostawiam zgodnie z tą instrukcją. Zważ że nie masz sklinowanego okna na sztywno. Czy ich brak czymś szkodzi? Może ale nie musi zaszkodzić w sytuacji szerokiego i ciężkiego skrzydła http://forum.muratordom.pl/showthread.php?46626-Wygi%C4%99te-o%C5%9Bcie%C5%BCnice-PCV tak wlasnie stad pozostawia sie kliny jedynie POD oknem by mialo ono podparcie NIE MOZNA pozostawiac klinow czy po bokach czy na gorze koniec :) tak mac byc i juz :) Jestem przed montażem okien (a nawet przed zakupem:) Powyżej dwie sprzeczne ze sobą opinie... Jak to jest z tymi bocznymi klinami? Zostawia się czy nie? Będą wyginać okno czy nie? Edytowane 19 Września 2013 przez Łukasz&Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 19.09.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Ogólnie kliny montażowe się usuwa. Pozostawia się klocki podporowe. Na dole okna i w dwóch miejscach po bokach (po jednym na stronę - zgodnie z instrukcją montażu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.09.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Chciałem powiedziec, ze to nie są sprzeczne wypowiedzi, ale moze źle zrozumiane. patrząc jednak na daty, moze i masz racje. Ale wypowiedz z 2005r moża uznac za starą i nieaktualną. Ponad wszelką wątpliwość boczne klocki warto zostawić wg rozkładu z instrukcji. Ja przynajmniej widzę w tym sens. Za to klócą mi się z tym wersje montażu na dyblach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts