Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Boczne klocki podporowe - czy sa potrzebne???

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie odnośnie bocznych klocków podporowych używanych przy montażu okien. Wg tego dokumentu "podparcie okna wg instrukcji ITB"

http://jareko.pl/ITB-podparcie_okien.pdf

należy stosować także boczne klocki podporowe. Mam pytanie do ludzi z branży, czy w praktyce stosuje się takie klocki? Wiem, że dolne klocki są zostawiane, ale boczne są usuwane. Czy zostawienie bocznych klocków może zaszkodzić? Bo w lecie kiedy jest gorąco, okno rozszerza się i klocek może przeszkodzić w rozszerzaniu, okno może być wtedy delikatnie "skoszone". Proszę o opinię na ten temat.

Pozdrawiam.

Witam,

mam pytanie odnośnie bocznych klocków podporowych używanych przy montażu okien. Wg tego dokumentu "podparcie okna wg instrukcji ITB"

http://jareko.pl/ITB-podparcie_okien.pdf

należy stosować także boczne klocki podporowe. Mam pytanie do ludzi z branży, czy w praktyce stosuje się takie klocki? Wiem, że dolne klocki są zostawiane, ale boczne są usuwane. Czy zostawienie bocznych klocków może zaszkodzić? Bo w lecie kiedy jest gorąco, okno rozszerza się i klocek może przeszkodzić w rozszerzaniu, okno może być wtedy delikatnie "skoszone". Proszę o opinię na ten temat.

Pozdrawiam.

W Instrukcji, na która się powołujesz jest wyraźnie napisane, że "nie należy natomiast usuwać klocków podporowych".. chciałbyś to ulepszyć ? pzdr

• 2 weeks później...
Wszystkie klocki poszły w piz*u

Hmm, to nie najlepiej delikatnie mówiąc. Nie z instrukcji a z doświadczenia; dolne mają zostać, boczne można usunąć w konstrukcjach symetrycznych, w niesymetrycznych i 1-skrzydłowych mają zostać po jednej przekątnej (dolny zawias-róg nad klamką) .

Pozdrawiam

. Nie z instrukcji a z doświadczenia; dolne mają zostać, boczne można usunąć w konstrukcjach symetrycznych, w niesymetrycznych i 1-skrzydłowych mają zostać po jednej przekątnej (dolny zawias-róg nad klamką) .

Czyli zgodnie z Instrukcją, z doświadczeniem i z prawami fizyki.. Jak widać może to czasami być ze sobą w zgodzie. :rolleyes: pzdr

• 2 years później...
POD oknem kliny MUSZĄ pozostać. Kliny po bokach ja zostawiam zgodnie z tą instrukcją. Zważ że nie masz sklinowanego okna na sztywno. Czy ich brak czymś szkodzi? Może ale nie musi zaszkodzić w sytuacji szerokiego i ciężkiego skrzydła

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?46626-Wygi%C4%99te-o%C5%9Bcie%C5%BCnice-PCV

tak wlasnie :lol:

stad pozostawia sie kliny jedynie POD oknem by mialo ono podparcie

NIE MOZNA pozostawiac klinow czy po bokach czy na gorze

koniec :) :) :) tak mac byc i juz :) :) :)

Jestem przed montażem okien (a nawet przed zakupem:) Powyżej dwie sprzeczne ze sobą opinie...

Jak to jest z tymi bocznymi klinami? Zostawia się czy nie? Będą wyginać okno czy nie?

Edytowane przez Łukasz&Ewa

Chciałem powiedziec, ze to nie są sprzeczne wypowiedzi, ale moze źle zrozumiane. patrząc jednak na daty, moze i masz racje. Ale wypowiedz z 2005r moża uznac za starą i nieaktualną.

Ponad wszelką wątpliwość boczne klocki warto zostawić wg rozkładu z instrukcji. Ja przynajmniej widzę w tym sens.

Za to klócą mi się z tym wersje montażu na dyblach :)