lukawojciech 24.03.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam,interesuje mnie temat instalacji, TZN. ile tak kompleksowo należy przeznaczyć na instalacje elektryczną , wod,i c. o. i inne.?? Czy ktoś wyliczał ile go to kosztowało??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 24.03.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 Witam,interesuje mnie temat instalacji, TZN. ile tak kompleksowo należy przeznaczyć na instalacje elektryczną , wod,i c. o. i inne.?? Czy ktoś wyliczał ile go to kosztowało??? Po czytaj kilkanaście dzienników budowy to się zorientujesz jak bardzo różne mogą być wyceny. Wszystko zależy od potrzeb i wymagań właścicieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 24.03.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 ...ile na instalacje elektryczną , wod,i c. o. i inne. Każdy kto buduje to zapewne wie ile co kosztuje. Tak więc orientacyjne koszty dla domu 125m2 - elektryka (skrzynka-rozdzielnia, kable, gniazdka, pstryczki itd ok. 10.000 + żyrandole i te inne kinkiety - wstępne przyłącze kablem do domu od budki z licznikiem 0,9 tys zł - ENEA za przyłącze prądowe do granicy działki 3,5 tys zł - instalacja wodna: bojler 300l, (2,2tys) filtr do wody 52" złoże Birm, (3 tys) zbiornik ciśnieniowy 300 litrów,(0,7tys) pompa głębinowa (2 tys) i studnia (2,5tys) -złączki rurki, srurki, zawory i te inne najdroższe pierdoły... Wszystko razem 13 tys zł - CO - podłogówka, grzejniki, piec, sterowniki itd - 20 tys zł - wtedy żałowałem - dziś jeśli bym robiłem to poszłoby 25-28 tys i nie żałowałbym tego ruchu- mam tu na myśli podłogówkę w cały domu - oczyszczalnia ścieków 2 tys litrów z montażem i materiałami - 7 tys zł - alarmy, kamery, czujniki dymu, czadu i te inne sterowaniki - prawie 5 tys zł - zakończenia instalacji wodnych - wszystkie krany, zawory i te inne baterie razem ze słuchawkami... ufff około 5 tys. Razem instalacje na dziś to: 65 tys zł.... i co odechciało już się budowania??? Jeżeli nie potrzebujesz własnej studni, własnej oczyszczalni ścieków, inteligentnego sterowania w domu itd to można zaoszczędzić sporo. Wygoda zwana Luksusem kosztuje i to qrw..a mać nie mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.03.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2011 A ile kosztuje samochód? Wybacz sarkazm, ale zadałeś bardzo podobne pytanie. Samochód może kosztować 500zł albo 500 000zł. Instalacje też. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 25.03.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Może tylko co niektóre skomentuję: Każdy kto buduje to zapewne wie ile co kosztuje. Tak więc orientacyjne koszty dla domu 125m2 - elektryka (skrzynka-rozdzielnia, kable, gniazdka, pstryczki itd ok. 10.000 + żyrandole i te inne kinkiety Co to znaczy? Mozna wycenić na 6k a mozna i na 15k. Wszystko zależy ile i co. - alarmy, kamery, czujniki dymu, czadu i te inne sterowaniki - prawie 5 tys zł Za to co wymieniłeś to nie dostaniesz nawet w hurcie za sam materiał!! Oczywiście jak mi kiedyś jeden klient powiedział, że alarm bezprzewodowy mozna kupic juz od 300 zł (w Rosmanie) a ja mu wyceniłem na troszkę ponad 2k. ...Razem instalacje na dziś to: 65 tys zł.... i co odechciało już się budowania??? Jeżeli nie potrzebujesz własnej studni, własnej oczyszczalni ścieków, inteligentnego sterowania w domu itd to można zaoszczędzić sporo. Zaoszczędzić? Chyba wydać. Jeżeli ktoś chce inteligentną instalację to powyższe 65k mozna przeznaczyć tylko na nią. Z powodu takich właśnie wypowiedzi, każdy potencjalny klient, który to przeczyta chce dużo za ... niewiele bo ... przecież tak "ktoś" napisał, że się da. A ile kosztuje samochód? Wybacz sarkazm, ale zadałeś bardzo podobne pytanie. Samochód może kosztować 500zł albo 500 000zł. Instalacje też. J. I to powinno być podsumowaniem pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 25.03.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 http://forum.muratordom.pl/images/misc/quote_icon.png Napisał PliP http://forum.muratordom.pl/images/buttons/viewpost-right.png - alarmy, kamery, czujniki dymu, czadu i te inne sterowaniki - prawie 5 tys zł Za to co wymieniłeś to nie dostaniesz nawet w hurcie za sam materiał!! Oczywiście jak mi kiedyś jeden klient powiedział, że alarm bezprzewodowy mozna kupic juz od 300 zł (w Rosmanie) a ja mu wyceniłem na troszkę ponad 2k. No włąśnie alarm wyceniłeś na 2k czujnik dymu i czadu po 250 zł ze 2 kamery po 500 zł i coś jeszcze ni i wychodzi 5 tys. Więc sam sobie zaprzeczyłeś lub chcesz świadomie naciągnąć klienta. Co do Wycen to na każdą każdy etap budowy miałem ich kilka. Były takie, że aż strach pomyśleć jak to byłoby zrobione oraz takie kosmicznie naciągane. Co do Elektryki to miałem wycenę na 3,5 tys zł z materiałem i miałem również za 26.700 też z materiałem. Ostatecznie ten ostatni nic nie zmieniając zszedł z ceny o 11 tysięcy. A wybrałem innego który miał wycenę pośrednią za to samo i raczej tak samo. Podobna sytuacja była kilka dni temu z Kaczorem Kupił cukier za 6,5 zł. U mnie ten sam cukier jest po 3,99zł/kg. Ile kosztuje w biedronce nie wiem Ja podałem realne koszty jakie były w moim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 25.03.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 No włąśnie alarm wyceniłeś na 2k czujnik dymu i czadu po 250 zł ze 2 kamery po 500 zł i coś jeszcze ni i wychodzi 5 tys. Więc sam sobie zaprzeczyłeś lub chcesz świadomie naciągnąć klienta.... Ja nic nie wyceniłem na 2k. To o czym ja wspomniałem to była wycena bezprzewodowego zestawu Alexor + 2szt dodatkowo czujki b/p i moduł gsm. Chcesz zobaczyć ile to kosztuje? To może Ty wycenisz alarm przewodowy dla takiego małego domku 120m2: duża obudowa z aku 17Ah, manipulator LCD, 7x PIR, 12 kontaktronów, radiolinia 4kanałowa, moduł gsm, 2x czad, przewody i inne materiały montażowe. Jeżeli już wspomniałeś o kamerach to trzeba je do czegoś podłączyć więc: rejestrator IP z dyskiem 500Gb, 4 kamery dzienno - nocne kolorowe, przewody, złączki i inne materiały montażowe. Ciekawe czy owe 5k złotych Ci wystarczy na te zakupy? Nie wspominam już tutaj o innych dodatkach bo nie wiem co maja oznaczać owe "te inne sterowaniki". A gdzie tutaj jeszcze usługa? ... Co do Elektryki to miałem wycenę na 3,5 tys zł z materiałem i miałem również za 26.700 też z materiałem... Nie no teraz to już przesadziłeś. Nie uwierzę w to co podałeś. Podobne instalacje tak? Możesz to tutaj pisać i wtedy więcej będzie takich co "ależ ja wyczytałem na FM, że instalacja z materiałem może kosztować 3,5k zł" !!! Co za bzdury. Podaj tę wycenę tutaj do publicznego wglądu i nie pisz, że to było tylko tak "na gębę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 25.03.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 ... alarm bezprzewodowy mozna kupic juz od 300 zł (w Rosmanie) a ja mu wyceniłem na troszkę ponad 2k. Ja nic nie wyceniłem na 2k. Trochę logiki brakuje a twoich wypowiedziach. To w końcu wyceniałeś czy nie wyceniałeś. To może Ty wycenisz alarm przewodowy dla takiego małego domku 120m2 Przewodowy jest znacząco droższy od bezprzewodowego. Nawet kilkakrotnie droższy. Zresztą w temacie nie chodzi o wycenianie alarmów. Kolega zapytał ile trzeba zapłacić za instalacje. Nie pytał natomiast o to na ile może go naciągnąć nieuczciwy wykonawca. Elektrykę za 3,5 tys oferował mi instalator pracujący u dewelopera. Instalacja bez kwitów, faktur itd. tzw LEWIZNA z materiałów, które zaoszczędził u innych inwestorów. Tak naprawdę to nigdy nie udowodni się wykonawcy ile faktycznie zużył danych kabli na instalację w naszym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 26.03.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Trochę logiki brakuje a twoich wypowiedziach. To w końcu wyceniałeś czy nie wyceniałeś... Przewodowy jest znacząco droższy od bezprzewodowego. Nawet kilkakrotnie droższy... Logiki w moich wypowiedziach nie brakuje tylko po prostu nie znasz realnych cen. Co do tego alarmu bezprzewodowego to wyceniłem i zamontowałem a ten "tekst, że alarmy bezprzewodowe można kupić już od 300 zł" to było tylko po to by cenę zbić. Zaproponowałem mu, że niech sobie sam kupi taki alarm za 300zł i sam go zamontuje a i do siebie będzie miał później pretensje, że coś nie działa lub było włamanie a się o tym nie dowiedział. Co do alarmów bezprzewodowych to są minimum dwukrotnie droższe a już poszczególne komponenty np czujki czy sygnalizatory to nawet czterokrotnie. Wiedziałbyś o tym gdybyś dostał dobrą ofertę na papierze z wyszczególnieniem co dana oferta zawiera i jakie będą możliwości danej oferty. ...Zresztą w temacie nie chodzi o wycenianie alarmów. Kolega zapytał ile trzeba zapłacić za instalacje... Ty odpowiadając na to pytanie podałeś konkretny przykład a ja staram się wytłumaczyć, że to co podałeś nie jest możliwe do zakupu (w takiej cenie) za sam materiał nawet przez instalatora, a gdzie dołożyć do tego jeszcze usługę. ... Nie pytał natomiast o to na ile może go naciągnąć nieuczciwy wykonawca... Jeżeli firma przedstawia konkretną ofertę z wyszczególnieniem co będzie zawierać usługa i określa ryczałtową cenę to dlaczego takie "coś" chcesz nazywać takimi słowami? To Twój wybór. Zgadzasz się lub nie, ale później nie mniej do innych pretensji, że ten co go wybrałeś bez kwitów chce na samym końcu dwa razy tyle co wspominał na samym początku. Szanujmy słowa. ... Elektrykę za 3,5 tys oferował mi instalator pracujący u dewelopera. Instalacja bez kwitów, faktur itd. tzw LEWIZNA z materiałów, które zaoszczędził u innych inwestorów... Gratuluję wykonawcy. Nawet nie wiem jak mogłeś taki przykład podać? To tak jakbyś namawiał innych do kupowania od złodziei. Oj bardzo nie ładnie. ... Tak naprawdę to nigdy nie udowodni się wykonawcy ile faktycznie zużył danych kabli na instalację w naszym domku. Dlatego masz wybór i sam dostarczasz materiał na budowę w takiej ilości jak potrzeba. Codziennie rano wydajesz towar z blaszaka a po fajrancie zamykasz go na kłódkę. Idealne rozwiązanie dla takich niedowiarków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 26.03.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Logiki w moich wypowiedziach nie brakuje tylko po prostu nie znasz realnych cen. Ty odpowiadając na to pytanie podałeś konkretny przykład a ja staram się wytłumaczyć, że to co podałeś nie jest możliwe do zakupu (w takiej cenie) za sam materiał nawet przez instalatora, a gdzie dołożyć do tego jeszcze usługę. No to przedstawiam konkretną wycenę powykonawczą. Rozumiem, ze u ciebie sama robocizna by tyle kosztowała a kable byłyby chińskie. Chodzi tylko o to aby ogłupić inwestora, że taniej się nie da. Podam również wcześniejszy przykład... Kaczor kupił cukier za 6,50 zł i taniej już się nie da go kupić. Tańsze cukry to podróbka wycena etap nr2 wycena etap nr 1 i fakturka po negocjacjach i podsumowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 26.03.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 teraz jeszcze instalacja CO Wycena wykonana przez naciąacza Wycena konkretna + piec CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 26.03.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Ty odpowiadając na to pytanie podałeś konkretny przykład a ja staram się wytłumaczyć, że to co podałeś nie jest możliwe do zakupu (w takiej cenie) za sam materiał nawet przez instalatora, a gdzie dołożyć do tego jeszcze usługę. To teraz napisz przyszłym inwestorom po przeanalizowaniu powyższych danych ile u ciebie kosztowałyby takie usługi i jeszcze ile skasowałbyś za te materiały?? Sam jestem ciekaw A jeśli będzie taka potrzeba to będę dalej skanował dokumenty i poddawał twojej wycenie. Drodzy inwestorzy nie dajcie sie naciągać i nie wierzcie w słowa: Panie Taniej się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 26.03.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 ...alarm przewodowy dla takiego małego domku 120m2: duża obudowa z aku 17Ah, manipulator LCD, 7x PIR, 12 kontaktronów, radiolinia 4kanałowa, moduł gsm, 2x czad, przewody i inne materiały montażowe. Jeżeli już wspomniałeś o kamerach to trzeba je do czegoś podłączyć więc: rejestrator IP z dyskiem 500Gb, 4 kamery dzienno - nocne kolorowe, przewody, złączki i inne materiały montażowe. Najbardziej natomiast świadczy o fuszerności wykonawców to, że nie widzieli budynku, nie znają potrzeb inwestora a już wiedza ile to będzie kosztowało. Po co temu panu 2 czujniki czadu skoro ma kuchenkę na prąd, a ogrzewanie z sieci miejskiej to tak np. i nie posiada kominka po co mu 7 czujników PIR skoro ma kuchnie z salonem, łazienkę w środku bryły, korytarz i 2 pokoje. Teraz jeszcze pytanie czym różni się system alarmowy bezprzewodowy od przewodowego?? Panie Taniej się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 26.03.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 No to przedstawiam konkretną wycenę powykonawczą... wycena etap nr2... wycena etap nr 1... i fakturka po negocjacjach i podsumowaniu I co w tym dziwnego. Dla mnie tutaj nie ma nic nadzwyczajnego. Powiem wręcz przeciwnie, że Polacy są przyzwyczajeni, że zawsze trzeba coś utargować. Wielokrotnie było to tutaj poruszane, że specjalnie na początku windują cenę by potem "ustawowo" opuścić. Ja od razu podaję cenę końcową. Jeżeli ktoś chce się targować to proponuję inne rozwiązania. ...Rozumiem, ze u ciebie sama robocizna by tyle kosztowała a kable byłyby chińskie... Co do ceny usługi to mam swoją stałą wartość i nigdy nie będę konkurował z "panem Zenkiem", który ma tylko młotek i przechodzoną wiertareczkę za 200zł a z mierników to ma próbnik napięcia. Co drugiej części zdania to się nie będę wypowiadał bo trąci arogancją. Szkoda, że ktoś nie potrafi kulturalnie odpowiadać na pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 26.03.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 teraz jeszcze instalacja CO Wycena wykonana przez naciąacza ... Wycena konkretna + piec CO ... I tutaj po części masz rację. Ten pierwszy nawet się nie wysilił by podać więcej szczegółów i z tego powodu takich (jak również tych "na gębę") trzeba unikać z daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 26.03.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 To teraz napisz przyszłym inwestorom po przeanalizowaniu powyższych danych ile u ciebie kosztowałyby takie usługi i jeszcze ile skasowałbyś za te materiały?? Sam jestem ciekaw A jeśli będzie taka potrzeba to będę dalej skanował dokumenty i poddawał twojej wycenie. Drodzy inwestorzy nie dajcie sie naciągać i nie wierzcie w słowa: Panie Taniej się nie da. A po co mam wyceniać? Ja zawsze robię bardzo szczegółowe oferty. Nie po to siedzę nad projektem kilka/kilkanaście godzin by moja oferta zawarta była w kilku zdaniach. Moje oferty w zależności od stopnia zaawansowania zajmują nawet do kilkunastu stron drobnym drukiem i zawierają szkice gdy zachodzi taka potrzeba. Każdemu klientowi powtarzam, że wszystko co mam wyszczególnione w ofercie i gdziekolwiek znajdzie w internecie to ja mu to zamontuję o 15% taniej (usługa z materiałem) - takie jest moje motto. Chyba prościej się nie da przedstawić cennika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 26.03.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Najbardziej natomiast świadczy o fuszerności wykonawców to, że nie widzieli budynku, nie znają potrzeb inwestora a już wiedza ile to będzie kosztowało. Po co temu panu 2 czujniki czadu skoro ma kuchenkę na prąd, a ogrzewanie z sieci miejskiej to tak np. i nie posiada kominka po co mu 7 czujników PIR skoro ma kuchnie z salonem, łazienkę w środku bryły, korytarz i 2 pokoje.... Powiadasz o fuszerności? A może o tym, że coś palnąłeś i teraz nie potrafisz się przyznać, że strzeliłeś gafę bo do końca nie znasz tematu. Skąd powyższe założenia? A stąd: ...- alarmy, kamery, czujniki dymu, czadu i te inne sterowaniki - prawie 5 tys zł ... Podałem już bardziej szczegółowe wyszczególnienie Twojej wypowiedzi bo nie wszyscy może wiedzą, że czujki dymu trzeba do czegoś podłączyć. Kamery tak samo. Oczywiście pomijam fakt, że mogą być zakupione takie produkty, które są samodzielne i do niczego nie można ich podłączyć ale chyba nie o to tu chodzi? Każdy chce mieć dobrze funkcjonujący alarm jak również monitoring posesji a w razie alarmu, nie ważne gdzie się jest móc sprawdzić co się stało. ... Teraz jeszcze pytanie czym różni się system alarmowy bezprzewodowy od przewodowego??... Tak też się domyślałem. Ciężko dyskutować o konkretnych rozwiązaniach jeżeli nie zna się przedmiotu dyskusji. Tak więc wyjaśniam. Alarm bezprzewodowy różni się tym od przewodowego, że do jego prawidłowego funkcjonowania potrzeba tylko JEDNEGO przewodu. Jest to przewód zasilający centralę w 230V. Wszelkie połączenia pomiędzy manipulatorami, sygnalizatorami, czujkami (wszelkimi, czy to dymu, gazu, PIR czy kontaktronami) oraz innymi dodatkami jak breloki do wykonywania konkretnych zadań, są realizowane bezprzewodowo. Takie alarmy ze względu na swoją wysoka cenę montuje się w gotowych domach, obiektach dla wynajmu czy innych nietypowych sytuacjach kiedy nie są położone przewody do alarmu przewodowego. ... Panie Taniej się nie da. A ten tekst to po co? Nie potrafisz argumentować to krzyczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 26.03.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Takie alarmy ze względu na swoją wysoka cenę montuje się w gotowych domach, obiektach dla wynajmu czy innych nietypowych sytuacjach kiedy nie są położone przewody do alarmu przewodowego. Na allegro taki alarm kupię za około 1000-1500 zł. Są też tańsze, tylko nie o to w tym wszystkim chodzi. Myślę, że nie będzie się on znacząco różnił od takiego za 5 tys. o ile w ogóle będzie się różnił. W przewodowym trzeba poprowadzić kilkaset metrów kabla w takim domku, zamocować ten kabel a to tez kosztuje. Mnie zawsze interesuje usługa na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 27.03.2011 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Tak też myślałem, że ... odpowiedzi na pytania nie otrzymam a komentowanie ostatniej wypowiedzi jest niepotrzebneZ mojej strony nadal podtrzymuję, że nie ma jednolitej recepty na to ile coś kosztuje a słuchanie czy czytanie opinii, że coś może kosztować "koszmarnie"tanio bo wykonawca tylko naciąga, traktowałbym z przymrużeniem oka. Ciężko później się otrząsnąć z rzeczywistości kiedy wszystko to co chcieliśmy, nagle kosztuje 2x tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 27.03.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Witam,interesuje mnie temat instalacji, TZN. ile tak kompleksowo należy przeznaczyć na instalacje elektryczną , wod,i c. o. i inne.?? Czy ktoś wyliczał ile go to kosztowało??? Bez projektu nie otrzymasz dokładnej wyceny żadnej instalacji. Ceny będą rozbieżne, bo jeden robi w bruzdach, drugi na kołki, trzeci zrobi instalacje na 5 bezpiecznikach, czwarty postara się i dołoży ochronę przeciwprzepięciową, piaty odda Ci kable ze ściany i powie to jest instalacja, szósty uruchomi, pomierzy i odda działającą instalacje, itd.... W hydraulice najbardziej cenotwórcze są kotły, sterowniki, grzejniki, zawory. Słowem rzeczy policzalne i przede wszystkim wyceny robione są wg projektu. Nie spotkałem budowy, na której hydraulik wpada i "coś" robi bez projektu. To coś ma później grzać, dać się regulować, oszczędzać energię.... O marżach nie wspominam, bo jeśli fachowiec ma na czym balansować to może z Tobą później negocjować ceny. A propo całej dyskusji o materiałach. Dawno się wyleczyłem z szukania najtańszych i najlepszych okazji. Materiały oddzieliłem od robocizny. Robię 2 wyceny (robocizna + materiały). Przedstawiam cennik materiałów jakimi Ja się posługuje, ktoś znajduje taniej to albo mi zdradza sekret i Ja tam kupuje, albo On sam kupuje i dostarcza na budowę. Jeśli to jest usługa z materiałem klienta to oczywiście odpowiedni zapis w gwarancji i Ja nie widzę żadnego problemu żeby pracować u kogoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts