Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile trzeba zapłacic za instalacje

Recommended Posts

Dziwne te twoje stwierdzenia i podejścia do towarów, klienta i całej inwestycji.

Co do ceny usługi to mam swoją stałą wartość i nigdy nie będę konkurował z "panem Zenkiem", który ma tylko młotek i przechodzoną wiertareczkę za 200zł a z mierników to ma próbnik napięcia.

Tak więc tutaj doskonale sprawdza się moje stwierdzenie. Panie Taniej się nie da. Zresztą ono nie jest moje - tak mówią instalatorzy i budowlańcy. Oczywiście nie każdy majster tak mówi. Zresztą fuszerność, nieudolność i naciągactwo jest w każdej branży.

Każdemu klientowi powtarzam, że wszystko co mam wyszczególnione w ofercie i gdziekolwiek znajdzie w internecie to ja mu to zamontuję o 15% taniej (usługa z materiałem) - takie jest moje motto. Chyba prościej się nie da przedstawić cennika?

Tak więc jesteś tańszy od "Pana Zenka".

Tak trzymać.

Ciekawe tylko skąd pochodzą te materiały których używasz skoro są tańsze o 15%, a dodatkowo usługa to już chyba Gratis :)

Należy wziąć pod uwagę, że te 15% które dajesz to każdy inwestor może sobie odciągnąć za większość materiałów przy rozliczeniu w Urzędzie skarbowym.

Kupowało się na 22%, a po rozliczeniu zostało 7%, a 15% z powrotem na konto :) Teraz kupuje się na 23% i po rozliczeniu też zostają nam many many.

Dziwne te twoje stwierdzenia i podejścia do towarów, klienta i całej inwestycji...

Dziwisz się bo ... podajesz wyceny oferowane przez złodzieja z realnymi cenami to chyba nie wiele miałeś do czynienia.

... Tak więc jesteś tańszy od "Pana Zenka".

Tak trzymać.

Ciekawe tylko skąd pochodzą te materiały których używasz skoro są tańsze o 15%, a dodatkowo usługa to już chyba Gratis :) ...

Kolejny dowód, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Ja o jednym a Ty o drugim. Powiedziałem wyżej, że ceną za usługę nie mogę konkurować z "panem Zenkiem" a cena materiału wynosi tyle ile podałem. A Ty co? Wszystko do jednego worka - usługa z materiałem w cenie samego materiału? Myślę, że te tematy są zbyt skomplikowane dla Ciebie i dlatego wszędzie widzisz krętaczy i naciągaczy.

... Należy wziąć pod uwagę, że te 15% które dajesz to każdy inwestor może sobie odciągnąć za większość materiałów przy rozliczeniu w Urzędzie skarbowym.

Kupowało się na 22%, a po rozliczeniu zostało 7%, a 15% z powrotem na konto :) Teraz kupuje się na 23% i po rozliczeniu też zostają nam many many.

I tutaj znowu jesteś w błędzie bo chyba jeszcze nie operowałeś pitami do zwrotu Vatu na budownictwo mieszkaniowe. Gdybyś to robił to byś wiedział , że tak naprawdę to odzyskasz tylko połowę z tego co wspomniałeś a jeżeli jeszcze budujesz duży dom to i zwrotu w stosunku do poniesionych wydatków będzie mniej. Ponadto na ten zwrot to musisz czekać i czekać. Co więcej ktoś musi zrobić całą tę kwitologię i nie mów mi, że sam to zrobisz bo po powyższej konwersacji stwierdzam, że jest to nieosiągalne dla Ciebie.

Tak więc kontynuowanie dyskusji w tym temacie jest niepotrzebne. Wszyscy wiemy, że budowa kosztuje ... zbyt wiele.

Dziwisz się bo ... podajesz wyceny oferowane przez złodzieja z realnymi cenami to chyba nie wiele miałeś do czynienia.

Dlatego tez przedstawiłem tobie jak i innym forumowiczom fakturę za wykonaną usługę instalacji elektrycznej wraz z wyceną końcową, w której podane są miedzy innymi użyte materiały oraz ich ceny

Ty jednak dalej swoje i twierdzisz, że moja instalację robił złodziej. Miałeś przedstawić swoją wycenę to dalej stanowczo twierdzisz, że Panie Taniej się nie da. i twoja usługa jest najtańsza. Ba nawet tańsza o 15% w stosunku do internetu i Pana Zenka i tutaj potwierdzam to co napisałeś sam o sobie.

Kolejny dowód, że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

Ponadto na ten zwrot to musisz czekać i czekać. Co więcej ktoś musi zrobić całą tę kwitologię i nie mów mi, że sam to zrobisz bo po powyższej konwersacji stwierdzam, że jest to nieosiągalne dla Ciebie.

Uświadomię ciebie, ze do rozliczania tego tupu kwitologi służą programy, które można ściągnąć z neta. Następnie wpisujesz tam kolejno wszystkie fakturki i program sam wszystko dokładnie wylicza. Tak więc nie oceniaj wszystkich wg siebie. To że ty nie masz pojęcia o tym jak to zrobić nie znaczy ze inni nie mają.

O jeszcze przypomnę, że takie rozliczenie robi się raz do roku i na zwrot w moim przypadku czekałem 1 raz około 7 tygodni za 2 razem był to miesiąc.

Tak więc kontynuowanie dyskusji w tym temacie jest niepotrzebne. Wszyscy wiemy, że budowa kosztuje ... zbyt wiele.

No kosztuje kosztuje nic nie ma za darmo. Trzeba natomiast uważać na naciągaczy, którzy kasują krocie.

Namawiam również wszystkich aby przy podpisywaniu umówy żądali szczegółowych kalkulacji na wykonywanie usługi.

Witam,interesuje mnie temat instalacji, TZN. ile tak kompleksowo należy przeznaczyć na instalacje elektryczną , wod,i c. o. i inne.?? Czy ktoś wyliczał ile go to kosztowało???

Też kiedyś zadawałem tak ogólne pytania. Niestety nie ma na nie prostej odpowiedzi. Każdy projekt jest inny.

Instalacja c.o. - podstawowa różnica to cena kotła - czy ma być zwykły węgiel/ miał, czy eko groszek, czy może jeszcze coś innego (ostatnio widziałem piec za 25000 zł ) Instalacja elektryczna to też bardzo szerokie pojęcie. Tak więc najlepiej zadzwonić i spotkać się z kilkoma lokalnymi wykonawcami i z nimi porozmawiać na pewno wstępny koszt podadzą i na przyszłość przy bardziej konkretnym spotkaniu będzie na czym bazować.

Zawsze zaczyna się od ogólnych pytań, później przychodzą te precyzyjniejsze.

Koszt jest związany z "twórczością" zarówno inwestora jak i wykonawcy.

Źle jest jeżeli wykonawca jest bardziej twórczy niż inwestor.

Dobry wykonawca to taki, który umie podpowiedzieć i przedstawić rozwiązanie tanie i droższe, z ich plusami i minusami

Inwestor sam musi podjąć decyzję ze świadomością kosztów.

Zawsze będzie wg zasady: tanio ale w wersji podstawowej materiał i eksploatacja, drożej ale z lepszym materiałem i udogodnieniami, automatyką itd

Sztuką jest znalezienie kompromisu, jak zawsze zresztą.

Pozdrawiam

Kompromis? Sęk w tym, że twórczość i apetyt na instalacje rośnie w miarę postępu prac.

"Koleżanka tak ma, proszę dorobić", "Mówił Pan o sterowaniu, chyba się jednak zdecydujemy", "A tu chyba powstanie kiedyś garaż/altanka, proszę dorobić zapasowy kabelek"... finał jest taki, że kosztorys wstępny i powykonawczy to dwa zupełnie odmienne dokumenty.