Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 159
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Dowiezione zostało jeszcze kolo 10 wywrotek darmowego humusu ,bo niedaleka robili wykop pod aptekę i chcieli się pozbyć .

Po świętach biorę się za układanie styropianu i rurek ogrzewania podłogowego.

Najgorzej że mam tylko 8 cm na styropian ,dlatego muszę poszukać styropianu z niskim lambda.

mam kilka na oku

-TERMONIUM dach-podłoga termoorganikadłoga λD = 0,031 W/(m·K) Naprężenia ściskające przy 10% odkształceniu: ≥ 60 kPa cena-230zł

-Dach/Podłoga LAMBDA GRAFIT EPS 031 SWISSPOR λD = 0,031 [W/mK Naprężenia ściskające przy 10% odkształceniu : ≥ 80 kPa cena -230zł

-KNAUF THERM PRO PARKING EPS200 =033 λD = 0,033 W/(m·K) Naprężenia ściskające przy 10% odkształceniu: ≥ 200kPa cena-340zł

najbardziej skłaniam sie ku SWISSPOR

A rurki pex/al/pex wavin tigris 16/2

• 1 month później...

Objechałem wszystkie hurtownie budowlane w najbliższej okolicy i niestety nie znalazłem dobrego styropianu na posadzkę.

Dlatego musiałem wybrać się trochę dalej do Castoramy i okazało się że tam mają to czego potrzebuję wiec kupiłem parę paczek .

Zdecydowałem się na eps 100 5 cm -Izolbet podłoga super -lambda 0,037

Oraz Xps Synthos prime - 3 cm.

Znając dokładność i uczciwość naszych fachowców postanowiłem zająć się sam podłogówką ,oraz instalacją ciepłej i zimnej wody .

DSCF2055 [MiniFoto].jpgDSCF2056 [MiniFoto].jpgDSCF2057 [MiniFoto].jpgDSCF2058 [MiniFoto].jpgDSCF2059 [MiniFoto].jpg

• 1 month później...

Podłogówka ciąg dalszy .

Z Żoneczką rozłożyliśmy folię aluminiową z kratką na styropianie i zabrałem się za montaż szafki rozdzielacza oraz samego rozdzielacza,

Wszystko szło dosyć sprawnie.

A następnie zabrałem się za układanie rurek pex.Ze względu że żoneczka pracuje to do dyspozycji miałem dwóch pomocników.

Córka 11lat i syn 8.Ale dajemy radę .Ukończony mamy salon oraz kuchnię.

Jutro może uda się skończyć całość.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Otrzymaliśmy super wiadomość -Po świętach mają dociągnąć sieć gazową do naszej działki.Jestem prawie zdecydowany na piec gazowy kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem.Ale jakiej firmy ?To następny dylemat. .Dotarło dziś zamówione na all...... kompletne orynnowanie Wavin.

Marzy mi się wprowadzenie do nowego domku jeszcze w tym roku ale czy zdążę wszystko zrobić ,i czy starczy mamony -tego nie wiem.

ALE BĘDĘ PRÓBOWAŁ. :yes:

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

28.maja zakupiłem kilka rzeczy do centralnego-

Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C kocioł gazowy, 1 szt., 4 050,00 zł

Wavin PE-X/AL/PE-RT Tigris Alupex 16×2MM (200M), 2 szt., 930,00 zł

Purmo HKS 16×2 na 3/4" złączka rura rozdzielacz, 20 szt., 150,00 zł

Kan-therm 3 obwody rozdzielacz mosiężny z nyplami, 1 szt., 135,00 zł

Junkers AZB 616/1 zestaw powietrzno-spalinowy do szachtu 80/125, 1 szt., 400,00 zł

Junkers FR 120 regulator pokojowy, 1 szt., 570,00 zł

Folia do podłogówki 1×50M, 1 szt., 95,00 zł

Capricorn rozdzielacz 5 obwodowy z wkładkami termoregulacyjnymi i rotometrami, 1 szt., 450,00 zł

Onnline szafka podtynkowa 6 sekcji, 1 szt., 110,00 zł

Mam nadzieję że będe zadowolony z tego kotła.