uris 25.03.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Co sądzicie o takiej konfiguracji , dom będzie miał około 150m2 powierzchni ,parterowy dobrze docieplony wszędzie podłogówka ,na działce brak Gazu ,z moich obliczeń zapotrzebowanie na olej to coś około 1000L przy tej konfiguracji .Może ma ktoś doświadczenie z tym Kotłem olejowym ( kondensacyjnym ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.03.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 O jaki kocioł pytasz, bo jak o viessmanna i kocioł vitoladens 300, to mam doświadczenia:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 26.03.2011 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 (edytowane) Tak chodzi mi o vitoladens 300 , proszę napisz coś o tym kotle jaką powierzchnię ogrzewasz lub ktoś ogrzewa i jak on się sprawdza . Pomyślałem że ten kocioł + rekuperator to będzie dobre rozwiązanie dla domku 150m2 i powinienem zamykać się w około 4tys rocznie co ty o tym myślisz . Ewentualnie kocioł LOGANO GB 125 RC 35 Buderus Edytowane 26 Marca 2011 przez uris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 26.03.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Ja nie ogrzewam vitoladensem, a go montowałem i sprzedawałem w przeszłości. Kocioł sobie raczej chwalą.To dobra sprawdzona kontrukcja wymiennika. Burdelusa itp omijam z daleka i niech tak pozostanie.Zużycia oleju nikt Ci nie poda dokładnie, bo to tylko można szacować, ale zimy u nas są w kratkę i cena paliwa skacze niemiłosiernie i różne są upodobania temperaturowe mieszkańców. Ty potrzebujesz 18 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobi033 26.03.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 też stoję przed wyborem kotła olejowego, OZC wyliczył stratę ciepła na poziomie 6kW plus jakieś 2-3kW na ciepłą wodęco powiecie na temat kotła ferroli GN1 K, żeliwny, dwufunkcyjny - czy to dobry wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 27.03.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Nie znam dobrze ferrolki, wiem, że robia dobre kotły ale przemysłowe. Małe kotły sa montowane znikomo, generalnie się o nich nie słyszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts