Nagietka_a 25.03.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Witam wszystkich W tym roku chciałam zabarwić moje hortensje na niebiesko. Wyczytałam, że musze zakwasić glebę i podlać krzewy ałunem glinu. Czy ktoś robić coś podobnego? Macie jakieś doświadczenia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza mama gabora 25.03.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Znalazłam coś takiego: do wybarwiania na niebiesko hortensji stosuje się siarczan glinu - koniecznie do kwaśnego podłoża. Ziemię można zakwaszać siarką albo wodą z paroma kropelkami kwasu azotowego. Niebieski kolor płatków robi się od jonów glinu nie żelaza. Słyszałam tez o zardzewiałym gwoździu,który wbija się lub zakopuje przy korzeniu ale nie próbowałam tego sposobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts