golob_ 25.03.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Na parterze w 100% bedzie podłogówka. Na poddaszu w łazience również podłogówka. Piec na paliwo stałe. Pytanie jest czy zrobić ją na całym poddaszu czy nie? Słysze tylko skrajne opinie bez jakiejś konkretnej argumentacji. ZA podłogówką na całości:+ wszędzie byłaby podłogówka, instalacja CO być może prostsza, wszędzie niskotemperaturowe + brak grzejników na poddaszu ułatwi zagospodarowanie pomieszczeń+ koszty w miarę zbliżone pewnie do grzejników (nie mówie że identyczne ale jakaś wielka różnica pewnie by nie była), pozatym nieco większe koszty nie są dla mnie minusem+ i tak będą panele wszędzie, więc możliwość drewna na podłodze przy kaloryferach nie ma znaczenia+ być może za jakiś czas dorzucić można będzie PCi, przy kaloryferach będzie trochę problemu W zasadzie nie znam argumentów PRZECIW. Ludzie mówią mi po co Ci podłogówka na poddaszu, ale jakichś sensownych argumentów nie słyszałem. Macie jakies sensowne argumenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 25.03.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Jestem za. Mam tak u siebie i nie mam na co narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.03.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Tak plusy jak i minusy można wymyślać dla obu systemów. Jedni te same cechy mogą zaliczyć do plusów, a dla innych będą to minusy (np. autor twierdzi, że trochę wyższe koszty to plus z czym się nie zgadzam, ale jego wola).Dla mnie niewielkimi plusami grzejników jest możliwość suszenia ubrań i ogrzania rąk po wejściu z mrozu do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 25.03.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Nie mam zrobionej jeszcze góry a już wiem, że jestem ZA nawet 3xTAK na podłogówkę Jak przyjdą dobre czasy na PC to bez problemu ją podłącze do podłogówki a do grzejników to już nie będzie tak kolorowo.To tylko jeden z argumentów oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leaat 25.03.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 u mnie rowniez podlogowka w 100%mąz byl od razu "za", ja sie wachalam, dlatego ze:-brak mozliwosci suszenia ubrań (argument po przemysleniu bez sensu-grzejniki nie sluzą do suszenia mokrych rzeczy, nawet gdy jest to mozliwe:roll: o robiącym sie przez to grzybie nie wspomne (to jednak nie to samo co woda w specjalnych pojemnikach na grzejnikach)-sypialnia...zyla wodna i takie tam straszenie...dlugo sznupalam, grzebalam...i nie znalazlam potwierdzenia u osob, ktora mają podlogowke w sypialni-brak mozliwosci polozenia wykladziny dywanowej (to akurat argument mojej szwagierki) i chyba jedyny zasadny, choc u mnie nie do przyjecia, bo jestem alergikiem:) tak czy siak, jeszcze nie slyszalam opinii osob, ktore mają 100% podlogowki, zeby pluli i bluzgali...a od osob, ktorzy zalują, ze nie zrobili na poddaszu-owszem;) so, rob, rob, nie bój nic, bedzie dobrze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.03.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 (edytowane) też jestem za, po całości Edytowane 1 Maja 2011 przez edde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
headpoint 25.03.2011 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 podepnę się pod temat z pytaniami:- czy to prawda, że podłogówka nie jest polecana w sypialniach alergików z powodu takiego, że dolne ogrzewanie sprzyja szybszemu rozwojowi roztoczy w nisko ustawionych materacach na łóżkach?- czy to prawda, że piec na paliwo stałe nie nadaje się do ogrzewania podłogówki ze względu na to, że będzie musiał pracować ciągle, lub często się włączać a nagrzanie od niskich temperatur zajmuje mu dużo czasu ze względu na dużą ilość cieczy w układzie?- czy to prawda, że podłogówka powoduje szybsze odkształcanie się mebli z płyty wiórowej stojących na niej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 25.03.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Nie zrobiłem po całości bo słuchałem się projektanta, a później wykonawcy. Teraz to już raczej musztarda po obiedzie- jednak na poddaszu zamontuję podłogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 26.03.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 podepnę się pod temat z pytaniami: - czy to prawda, że podłogówka nie jest polecana w sypialniach alergików z powodu takiego, że dolne ogrzewanie sprzyja szybszemu rozwojowi roztoczy w nisko ustawionych materacach na łóżkach? - czy to prawda, że piec na paliwo stałe nie nadaje się do ogrzewania podłogówki ze względu na to, że będzie musiał pracować ciągle, lub często się włączać a nagrzanie od niskich temperatur zajmuje mu dużo czasu ze względu na dużą ilość cieczy w układzie? - czy to prawda, że podłogówka powoduje szybsze odkształcanie się mebli z płyty wiórowej stojących na niej? Wszystko to nieprawda. Mam podłogówkę wszędzie - również w sypialniach, mam alergików (tzn. odkąd nie mieszkamy w bloku to jakoś im przeszło...) mam kocioł na ekogroszek..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 26.03.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 podepnę się pod temat z pytaniami: - czy to prawda, że podłogówka nie jest polecana w sypialniach alergików z powodu takiego, że dolne ogrzewanie sprzyja szybszemu rozwojowi roztoczy w nisko ustawionych materacach na łóżkach? - czy to prawda, że piec na paliwo stałe nie nadaje się do ogrzewania podłogówki ze względu na to, że będzie musiał pracować ciągle, lub często się włączać a nagrzanie od niskich temperatur zajmuje mu dużo czasu ze względu na dużą ilość cieczy w układzie? - czy to prawda, że podłogówka powoduje szybsze odkształcanie się mebli z płyty wiórowej stojących na niej? Kocioł stałopalny powinien pracować z buforem, z uwagi na niska temperaturę powrotu podłogówki i pracę w wyższym zakresie temperatur oraz sprawność nominalną. Poczytaj forum te tematy już były wałkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 26.03.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Kocioł stałopalny powinien pracować z buforem, z uwagi na niska temperaturę powrotu podłogówki i pracę w wyższym zakresie temperatur oraz sprawność nominalną. Poczytaj forum te tematy już były wałkowane. Ja zastosowałem zawór 4d - oprócz ochrony powrotu, zapewnia również regulację temperatury zasilania. Bufor przy kotle na ekogroszek to przerost formy nad treścią, co innego kotły "zasypowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
headpoint 26.03.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Dzięki za odpowiedzi - reszty poszukam sobie na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.03.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 (edytowane) -sypialnia...zyla wodna i takie tam straszenie...dlugo sznupalam, grzebalam...i nie znalazlam potwierdzenia u osob, ktora mają podlogowke w sypialni Ostatnio pisałem do gościa który zajmuje się tego typu sprawami. Napisał mi że szkodliwe promieniowanie powstaje na skutek tarcia wody o ziemię, nie o rury i mogę spokojnie montować wodną podłogówkę. Opinię mam od jednego człowieka, nie wiem jaką odpowiedź udzielą pozostali siedzący w tym temacie. Edytowane 26 Marca 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 26.03.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Ja zastosowałem zawór 4d - oprócz ochrony powrotu, zapewnia również regulację temperatury zasilania. Bufor przy kotle na ekogroszek to przerost formy nad treścią, co innego kotły "zasypowe". A gdzie napisał, że ma kocioł na groszek. Poza tym każdy kocioł na paliwo stałe straci moc wraz z obniżka mocy nominalnej. Więc tu bym polemizował też przy kotle na groszek. Po drugie zawór 4 drogowy też nie zapewni stale wysokiego powrotu do kotła bez automatyki sterującej ukierunkowanej na ochrone temperatury kotła. Zawór 4 drogowy może pracowac funkcji regulacji temperatury obiegu grzewczego lub w funkcji regulacji temperatury kotła, czyli zapewniać wymagane parametry temperaturowe kotła. Nie uważam, za przerost formy nad treścia stosowanie bufora w instalacji z kotłem na groszek. Jak kogoś stać na samochód to stać go na paliwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 26.03.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Taaak i będzie grzał tonę wody w buforze.... no właśnie - po co?Co do zaworu 4d - ja mam automatykę pogodową która kilka razy dziennie kręci tym zaworem, a w bliźniaczej instalacji ten sam zawór sterowany ręcznie - raz na dobę (tylko przy dużych dobowych zmianach temp. zew.) i temperatura wody powrotnej waha się o 2-5 st. czyli od 55 do 60 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 26.03.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 (edytowane) Kto powiedział, że tonę. Ile to trzeba obliczyć. Po za tym bufor przy niskiej podłogówce jest wskazany. Po drugie twój zawór 4 dr. nie zapewnia wymaganych parametów na powrocie kotła, sa one różne jak różna jest temperatura w kotle i na zewnątrz.Skąd masz pewność, że powrót kotła ma ponad 43 stopnie (punkt rosy). Edytowane 26 Marca 2011 przez Grzesiek13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 26.03.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Za sterowanie zaworem w mojej instalacji odpowiada Unicontrol mix07 firmy Estyma - to on kontroluje temperatury. Natomiast w drugiej instalacji załozyłem termometry na zasilaniu i powrocie. Okazuje sie że samoregulacja podlogówki dziala nadzwyczaj dobrze i reczne zmiany położenia zaworu są bardzo rzadkie. Przy temp. zasilania 72 st. na kotle i 15% otwarciu zaworu 4d na instalacje wyplywa woda o temp. 32 st. - jest dobra dla 0k. 10 stopniowego mrozu na zewnątrz. Powrót ma wtedy 57 st. Przy otwrciu na 20% temp. zasilania to 34, a powrotu 55st. W nastepnym sezonie porównam zuzycie węgla dla obu instalacji - ze sterowaniem pogodowym i recznym.Rozważałem wykonanie bufora, ale koszt magazynowania i sterowania ciepłem - przy kotle na ekogroszek - jest nieuzasadniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 26.03.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 N W zasadzie nie znam argumentów PRZECIW. Ludzie mówią mi po co Ci podłogówka na poddaszu, ale jakichś sensownych argumentów nie słyszałem. Macie jakies sensowne argumenty? Zauważ, że to mówią ci, którzy jej nie mają. No i uargumentować też nie potrafią, inaczej niż "nie, bo nie" Nie słuchaj takich głosów, bo nie mają tak na prawdę nic do powiedzenia w tej sprawie, powtarzają tylko to, co gdzieś kiedyś usłyszeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.03.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 podepnę się pod temat z pytaniami: - czy to prawda, że podłogówka nie jest polecana w sypialniach alergików z powodu takiego, że dolne ogrzewanie sprzyja szybszemu rozwojowi roztoczy w nisko ustawionych materacach na łóżkach? Na pewno podłogówka wpłynęła na rozwój roztoczy w głowach twórców tych bzdur, które następnie wyżarły im mózgi. Obecnie to nie problem. Można nabyć fajny chiński mózg na allegro. - czy to prawda, że podłogówka powoduje szybsze odkształcanie się mebli z płyty wiórowej stojących na niej? Nie wiem jak z meblami, ale podłogówka na pewno odkształciła mózg twórcom tej teorii Ogrzewanie podłogowe jest najzdrowsze dla alergików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 27.03.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Za sterowanie zaworem w mojej instalacji odpowiada Unicontrol mix07 firmy Estyma - to on kontroluje temperatury. Natomiast w drugiej instalacji załozyłem termometry na zasilaniu i powrocie. Okazuje sie że samoregulacja podlogówki dziala nadzwyczaj dobrze i reczne zmiany położenia zaworu są bardzo rzadkie. Przy temp. zasilania 72 st. na kotle i 15% otwarciu zaworu 4d na instalacje wyplywa woda o temp. 32 st. - jest dobra dla 0k. 10 stopniowego mrozu na zewnątrz. Powrót ma wtedy 57 st. Przy otwrciu na 20% temp. zasilania to 34, a powrotu 55st. W nastepnym sezonie porównam zuzycie węgla dla obu instalacji - ze sterowaniem pogodowym i recznym. Rozważałem wykonanie bufora, ale koszt magazynowania i sterowania ciepłem - przy kotle na ekogroszek - jest nieuzasadniony. Plamiak u Ciebie temperatura w kotle jest na wymaganym poziomie, ale są użytkownicy którzy utrzymują 50 st C zasilania i z kotła się dosłownie leje. Rozumiem, że masz ogrzewanie mieszane, bo przy samej podłogówce kocioł by prawie taktował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts