plamiak 27.03.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Nie, tylko podłogówka, kociol ekogroszek 17 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golob_ 27.03.2011 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Tak plusy jak i minusy można wymyślać dla obu systemów. Jedni te same cechy mogą zaliczyć do plusów, a dla innych będą to minusy (np. autor twierdzi, że trochę wyższe koszty to plus z czym się nie zgadzam, ale jego wola). Dla mnie niewielkimi plusami grzejników jest możliwość suszenia ubrań i ogrzania rąk po wejściu z mrozu do domu. Może źle to ująłem - to nie był + ale raczej w drugą stronę, nieco wyższy koszt (który nie jest jakiś ogromny) to nie jest dla mnie minus podłogówki na poddaszu. Z tego co piszecie wszyscy to nie ma jakichś wielkich + ZA grzejnikami. Raczej wszystko przemawia za podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 27.03.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Nie, tylko podłogówka, kociol ekogroszek 17 kW. Jak wyglada cykl pracy kotła - czas pracy i wyłączenia - mierzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 27.03.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Przy dużych mrozach kocioł włącza się na ok. 10 minut co ok. 40 minut. W międzyczasie podtrzymanie załącza się co 18 minut na 7 sekund. Przy temp. zewnętrznych w okolicach -5 do + 5 kocioł włącza się dużo rzadziej - właściwie cały czas jest tylko na podtrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 27.03.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Trzeba by się uśmiechnąć do Zawijana - co ze sprawnością przy takim trybie pracy 10/40? Jaki był by najlepszy czas pracy takiego kotła, jak chodzi o jego sprawność, ochronę srodowiska itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 27.03.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 (edytowane) Mam 100% podłogówki z tego 80% pod drewnem 15mm. Jedyne czego żałuje to tego ze na górze nie położyłem parkietu 16 mm, w miejsce desek 16 mm, bo mniej pracuje i rurek odrobinę gęściej niż wychodziło z obliczeń, koszt żaden a większe możliwości regulacji . Co do suszarek to by się przydały, można to prosto zrobić jak odległości od źródła są niewielkie. Edytowane 27 Marca 2011 przez Teves Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 27.03.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Mam 100% podłogówki z tego 80% pod drewnem 15mm. Jedyne czego żałuje to tego ze na górze nie położyłem parkietu 16 mm, w miejsce desek 16 mm, bo mniej pracuje i rurek odrobinę gęściej niż wychodziło z obliczeń, koszt żaden a większe możliwości regulacji . Co do suszarek to by się przydały, można to prosto zrobić jak odległości od źródła są niewielkie. Jakiego rodzaju podłogę masz dokładniej? Lite drewno czy warstwowe? Jaka temperatura zasilania? Podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 28.03.2011 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Jakiego rodzaju podłogę masz dokładniej? Lite drewno czy warstwowe? Jaka temperatura zasilania? Podłogi? Na dole parkiet dębowy ułożony w jodełkę a na górze deska szerokości 10 cm też dębowa, wszytko lite. Parkiet bez zastrzeżeń, deska ma spore szczeliny po zimie. Tem. zasilania od 24 do 35 C przez większość sezonu oscylowała w okolicach 28C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golob_ 28.03.2011 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Teves a jakie jest źródło ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.03.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 (edytowane) u mnie rowniez podlogowka w 100% mąz byl od razu "za", ja sie wachalam, dlatego ze: -brak mozliwosci suszenia ubrań (argument po przemysleniu bez sensu-grzejniki nie sluzą do suszenia mokrych rzeczy, nawet gdy jest to mozliwe:roll: o robiącym sie przez to grzybie nie wspomne (to jednak nie to samo co woda w specjalnych pojemnikach na grzejnikach) -sypialnia...zyla wodna i takie tam straszenie...dlugo sznupalam, grzebalam...i nie znalazlam potwierdzenia u osob, ktora mają podlogowke w sypialni -brak mozliwosci polozenia wykladziny dywanowej (to akurat argument mojej szwagierki) i chyba jedyny zasadny, choc u mnie nie do przyjecia, bo jestem alergikiem:) tak czy siak, jeszcze nie slyszalam opinii osob, ktore mają 100% podlogowki, zeby pluli i bluzgali...a od osob, ktorzy zalują, ze nie zrobili na poddaszu-owszem;) so, rob, rob, nie bój nic, bedzie dobrze;) Oto moja gruba wykładzina na podłogówce;) Obalamy mity:) Edytowane 28 Marca 2011 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.03.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Podłogówka w całym domu to jedna z dwóch rzeczy które na pewno zrobię jak się jeszcze raz kiedyś będę budował. Druga to wentylacja mechaniczna z rekuperatorem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golob_ 28.03.2011 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Liwko możesz napisać co to za wykładzina? (producent) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.03.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Liwko możesz napisać co to za wykładzina? (producent) http://emoty.blox.pl/resource/zhm.gifNie pamiętam, kupiona w Komforcie. Jak będę w domu to sprawdzę na odpadach. Ogólnie wszystkie które nie są od spodu ogumowane się nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leaat 28.03.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Oto moja gruba wykładzina na podłogówce;) Obalamy mity:) nooo prosze:) Liwko - Ty to powinnas otrzymac tytul PIONIER WNETRZ (cokolwiek to znaczy) jak nie otoczaki, to znow wykladzina na podlogowce...super:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.03.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 (edytowane) Może "Pogromca mitów" Mnie to chyba ciężko będzie gdzieś zaszufladkować I bardzo dobrze:) Edytowane 28 Marca 2011 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.03.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Nie ma nic na spodzie opisane ale chyba to tahttp://www.komfort.pl/wykladziny-dywanowe/info/nazwa/VALENTINO/kod/285626/PG/2Cena trochę nie tego:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owip2001 28.03.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 podłogówka to samo zło wpływa negatywnie na potencje stosowanie jej w sypialni powoduje częste migreny u kobiet meble po jednym sezonie grzewczym się rozlecą w 80% ma wpływ na cenę ropy naftowej i cukruma bezpośrednie powiązanie z trzęsieniem ziemi w Japonii i negatywie wpływa na miesiączkowanie świnek morskich u sąsiada i dlatego planuje zamontować podłogówkę w całym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.03.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 A to z tym cukrem już wszystko jasne:lol2:ale o świnkach nie wiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 28.03.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Rozważałem całość podłogówek na parterze i na poddaszu ale pod parkietem dębowym 22 mm. Nikt jednak nie potrafił mi udzielić jednoznacznej opinii czy nie wpłynie to negatywnie i bardziej na rozsychanie się parkietu i zainstalowałem grzejniki, a podłogówki, w łazienkach, kuchni i garderobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 28.03.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 podłogówka to samo zło wpływa negatywnie na potencje stosowanie jej w sypialni powoduje częste migreny u kobiet meble po jednym sezonie grzewczym się rozlecą w 80% ma wpływ na cenę ropy naftowej i cukru ma bezpośrednie powiązanie z trzęsieniem ziemi w Japonii i negatywie wpływa na miesiączkowanie świnek morskich u sąsiada i dlatego planuje zamontować podłogówkę w całym domu uffffffff dobrze, że doczytałem do końca. Ba dobrze, ze doczytałem do połowy bo już chciałem wzywać pomoce aby zmienili twoje podejście Dobre podsumowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts