Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka na poddaszu - TAK czy NIE

golob_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak plusy jak i minusy można wymyślać dla obu systemów. Jedni te same cechy mogą zaliczyć do plusów, a dla innych będą to minusy (np. autor twierdzi, że trochę wyższe koszty to plus z czym się nie zgadzam, ale jego wola).

Dla mnie niewielkimi plusami grzejników jest możliwość suszenia ubrań i ogrzania rąk po wejściu z mrozu do domu.

Może źle to ująłem - to nie był + ale raczej w drugą stronę, nieco wyższy koszt (który nie jest jakiś ogromny) to nie jest dla mnie minus podłogówki na poddaszu.

Z tego co piszecie wszyscy to nie ma jakichś wielkich + ZA grzejnikami. Raczej wszystko przemawia za podłogówką.

Mam 100% podłogówki z tego 80% pod drewnem 15mm. Jedyne czego żałuje to tego ze na górze nie położyłem parkietu 16 mm, w miejsce desek 16 mm, bo mniej pracuje i rurek odrobinę gęściej niż wychodziło z obliczeń, koszt żaden a większe możliwości regulacji . Co do suszarek to by się przydały, można to prosto zrobić jak odległości od źródła są niewielkie. Edytowane przez Teves

Mam 100% podłogówki z tego 80% pod drewnem 15mm. Jedyne czego żałuje to tego ze na górze nie położyłem parkietu 16 mm, w miejsce desek 16 mm, bo mniej pracuje i rurek odrobinę gęściej niż wychodziło z obliczeń, koszt żaden a większe możliwości regulacji . Co do suszarek to by się przydały, można to prosto zrobić jak odległości od źródła są niewielkie.

Jakiego rodzaju podłogę masz dokładniej? Lite drewno czy warstwowe?

Jaka temperatura zasilania? Podłogi?

Jakiego rodzaju podłogę masz dokładniej? Lite drewno czy warstwowe?

Jaka temperatura zasilania? Podłogi?

Na dole parkiet dębowy ułożony w jodełkę a na górze deska szerokości 10 cm też dębowa, wszytko lite. Parkiet bez zastrzeżeń, deska ma spore szczeliny po zimie. Tem. zasilania od 24 do 35 C przez większość sezonu oscylowała w okolicach 28C.

u mnie rowniez podlogowka w 100%

mąz byl od razu "za", ja sie wachalam, dlatego ze:

-brak mozliwosci suszenia ubrań (argument po przemysleniu bez sensu-grzejniki nie sluzą do suszenia mokrych rzeczy, nawet gdy jest to mozliwe:roll: o robiącym sie przez to grzybie nie wspomne (to jednak nie to samo co woda w specjalnych pojemnikach na grzejnikach)

-sypialnia...zyla wodna i takie tam straszenie...dlugo sznupalam, grzebalam...i nie znalazlam potwierdzenia u osob, ktora mają podlogowke w sypialni

-brak mozliwosci polozenia wykladziny dywanowej (to akurat argument mojej szwagierki) i chyba jedyny zasadny, choc u mnie nie do przyjecia, bo jestem alergikiem:)

tak czy siak, jeszcze nie slyszalam opinii osob, ktore mają 100% podlogowki, zeby pluli i bluzgali...a od osob, ktorzy zalują, ze nie zrobili na poddaszu-owszem;)

so, rob, rob, nie bój nic, bedzie dobrze;)

Oto moja gruba wykładzina na podłogówce;) Obalamy mity:)

P1010002.JPG

Edytowane przez Liwko

podłogówka to samo zło wpływa negatywnie na potencje stosowanie jej w sypialni powoduje częste migreny u kobiet meble po jednym sezonie grzewczym się rozlecą w 80% ma wpływ na cenę ropy naftowej i cukru

ma bezpośrednie powiązanie z trzęsieniem ziemi w Japonii i negatywie wpływa na miesiączkowanie świnek morskich u sąsiada

i dlatego planuje zamontować podłogówkę w całym domu

Rozważałem całość podłogówek na parterze i na poddaszu ale pod parkietem dębowym 22 mm. Nikt jednak nie potrafił mi udzielić jednoznacznej opinii czy nie wpłynie to negatywnie i bardziej na rozsychanie się parkietu i zainstalowałem grzejniki, a podłogówki, w łazienkach, kuchni i garderobie.

podłogówka to samo zło wpływa negatywnie na potencje stosowanie jej w sypialni powoduje częste migreny u kobiet meble po jednym sezonie grzewczym się rozlecą w 80% ma wpływ na cenę ropy naftowej i cukru

ma bezpośrednie powiązanie z trzęsieniem ziemi w Japonii i negatywie wpływa na miesiączkowanie świnek morskich u sąsiada

i dlatego planuje zamontować podłogówkę w całym domu

uffffffff dobrze, że doczytałem do końca. Ba dobrze, ze doczytałem do połowy bo już chciałem wzywać pomoce aby zmienili twoje podejście :p

Dobre podsumowanie :)