PliP 28.03.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Nikt jednak nie potrafił mi udzielić jednoznacznej opinii czy nie wpłynie to negatywnie i bardziej na rozsychanie się parkietu. Ja mogę udzielić Tobie jednoznaczną odpowiedź. Jeżeli podłoga będzie wykonana z suchego drewna to bardziej już się nie rozeschnie. Ewentualnie załapie wilgoci i wtedy troszkę się wybrzuszy :/ Wtedy podłogówka w ruch i ponownie mamy sucho. Czy jakoś tam tak to było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 28.03.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Teves a jakie jest źródło ciepła? A jakie to ma znaczenie, dla podłogówki ? W każdym razie u mnie źródłem ciepła jest kocioł gazowy i kominek z płaszczem wodnym - oba wpięte do buforu. Podłogówka zasilana jest przez zawór 3D sterowany bardzo prostym sterownikiem pogodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 28.03.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 nooo prosze:) Liwko - Ty to powinnas otrzymac tytul PIONIER WNETRZ (cokolwiek to znaczy) jak nie otoczaki, to znow wykladzina na podlogowce...super:) Liwko jest rodzaju męskiego, a przynajmniej był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 29.03.2011 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Ja mogę udzielić Tobie jednoznaczną odpowiedź. Jeżeli podłoga będzie wykonana z suchego drewna to bardziej już się nie rozeschnie. Ewentualnie załapie wilgoci i wtedy troszkę się wybrzuszy :/ Wtedy podłogówka w ruch i ponownie mamy sucho. Czy jakoś tam tak to było. Noo dzięki za miłą odpowiedź - w każdym razie wyszło tak, że tam gdzie parkiety mam grzejniki, a tam gdzie płytki mam podłogówki. Jestem zadowolony bo mam jedno i drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.03.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Liwko jest rodzaju męskiego, a przynajmniej był Aż musiałem zajrzeć. Uff, nadal jestemhttp://emoty.blox.pl/resource/yahoo.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golob_ 29.03.2011 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 A jakie to ma znaczenie, dla podłogówki ? W każdym razie u mnie źródłem ciepła jest kocioł gazowy i kominek z płaszczem wodnym - oba wpięte do buforu. Podłogówka zasilana jest przez zawór 3D sterowany bardzo prostym sterownikiem pogodowym. Tak z ciekawości pytałem, wiem że znaczenia nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 10.04.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 100% podłogówki - kocioł gazowy kondensacyjny na podłodze: salon deska, sypialnie panel, i tma gdzi enależy płytki. Zakończył się sezon praktycnzie i wszyscy którzy mnie odsadzali od czci i wiary... zamilkli :) , jest ciepło miło i przyjemnie - tanio i czysto (choć jest kominek w salonie uruchomiony był 4 razy od grudnia na wyraźne życzneie żony) komfortowo. Nic sie nie wypacza nie ma szczelin na dwa palce itp. Podłogówka liczona i robiona własnymi rekami - bo "fachowcy" mieli takei teorie że musiałem ich delikatnie wypraszac z domu Polecam każdemu - i nie czytajcie bzdurnych wypowiedzi ze kuż, chore nogi itp, jesli grzejeci rozsądnie i zgodnie z parametrami (u mnie powierzchnia podłogi praktycnzi enie wychodzi ponad 28st (sa czujniki wiec sobie mierzę).. POLECAM!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karus1719509277 04.08.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 To mój pierwszy post na tym forum więc Witam wszystkich Pozwolę sobie zacytować pewnego forumowicza z innego forum ...Podłogówki do sypialni nie POLECAM gdyż wysoka temperatura na dole źle wpływa na spojówki i drogi oddechowe podczas snu!!! Podłogówka jest idealnym ogrzewaniem do pomieszczeń użyteczności dziennej gdzie temperatura wyższa jest przy NOGACH. Podłogówka źle wpływa na alergików, gdyż unosi kórz w całym pomieszczeniu- nie wskazana jest także przy małych dzieciach powoduje sztuczny kaszel z powodowany suchością powietrza!!! Właśnie ta wyższa temperatura przy podłodze jest jej zaletą jak i jej poważną wadą Dlatego Ja podłogówkę mam na całym dole bez garażu i w łazienkach, a w sypialniach grzejniki promieniujące ciepło dzięki czemu łatwo jest walczyć z kurzem. Przy podłogówce mam też kaloryfery dzięki czemu niweluje bezwładność podłogówki czyli jej powolną reakcję na chęć zmiany jej temperatury. Podłogówka potrafi rozgrzewać się 4 godziny:( Ale po wygaśnięciu pieca długo jeszcze emanuje ciepło. U mnie przy spalaniu cyklicznym raz na 48 lub 24 godziny działa ona jak bufor który wciąga, ale później długo po wygaszeniu jeszcze oddaje ciepło które nagromadziła B) Przy podłogówce musi być ciepły dom gdyż inaczej będzie generowała straty czyli duże zużycie opału jak i niedogrzanie gdyż w podłogówkę nie puścisz 90 stopni , a w kaloryfer tak i po prostu przy -30 może okazać się, że będziesz miała w domu zimno !!!!!!!!!!!!! Podłogówkę obowiązkowo musi zrobić fachowiec starannie, gdyż ewentualne błędy będą miały opłakane skutki czyli spowodują duże straty materialne z rozbieraniem podłogi włącznie <_< czego nie życzę nikomu!!! Kaloryfer można wymienić na większy podłogówka nie, a poza tym ma swoje maksimum, powyżej którego będzie przegrzewało stopy i powodowało DYSKOMFORT Przepraszam za ten długi monolog, ale chciałem koleżanko żebyś poznała wszystkie wady i zalety podłogówki gdyż po montażu ewentualne jej zmiany są bardzo kosztowne:huh: Dla tego w tym przypadku bez dokładnych wyliczeń i kalkulacji FACHOWCA-> raczej nie powinno się obyć, gdyż skutki niefrasobliwości i nie fachowości mogą być BARDZO DOTKLIWE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sorki za odkopanie tematu ale w sumie nie jest aż taki stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.08.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Najgorzej jest, jak ktoś sam sobie spitoli system ogrzewania z podłogówką i jeszcze na tym swoim przykładzie doradza. Żeby chociaż napisał co spitolił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.08.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 ...Podłogówki do sypialni nie POLECAM gdyż wysoka temperatura na dole źle wpływa na spojówki i drogi oddechowe podczas snu!!! Podłogówka jest idealnym ogrzewaniem do pomieszczeń użyteczności dziennej gdzie temperatura wyższa jest przy NOGACH. Podłogówka źle wpływa na alergików, gdyż unosi kórz w całym pomieszczeniu- ... Coś mi się widzi, że autor tego tekstu wiedzę o podłogówce czerpie z obiegowych opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.08.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 odłogówki do sypialni nie POLECAM gdyż wysoka temperatura na dole źle wpływa na spojówki i drogi oddechowe... Bzdurki bajdurki: 1) wysoka temperatura - dobrze dobrana podłogówka jest zasilana wodą koło 30 stopni, więc powierzchnia podłogi ma 25-28 stopni, co jest odczuwalne jako "nie zimna". 2) unosi kurz - totalna bzdura: grzejniki generują konwekcję i unoszą kurz (nawet firanka się rusza nad grzejnikami), a przy podłogówce nie ma konwekcji, więc nie unosi kurzu. 3) założenie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności - rurę może rozłożyć każdy, byle stosował podstawowe zasady: sekcja nie dłuższa niż 100m, jeśli się nie policzyło to rurki lepiej gęściej niż za rzadko - zawsze można przykręcić na rozdzielaczu. Prawda: 1) dom powinien być ocieplony - gdy nie jest, to żeby zrekompensowac straty ciepła podłoga musi być gorąca, co się mija z celem i wtedy powstają opowieści, że nogi puchną od gorącej podłogi. Ale kto nie ociepla dziś domu ? 2) ma dużą bezwładność - duża zaleta, jest komfort, bo temperatura się nie waha, można też zmagazynować ciepło, (tania taryfa, nie puszczanie ciepła przez komin). Gdy piec zgaśnie, dalej jest ciepło i o to chodzi (np. nie ma efektu taktującego źle dobranego gazowca przy grzejnikach). To tak w telegraficznym skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 11.08.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Bzdurki bajdurki: 1) wysoka temperatura - dobrze dobrana podłogówka jest zasilana wodą koło 30 stopni, więc powierzchnia podłogi ma 25-28 stopni, co jest odczuwalne jako "nie zimna". hmmm.... u mnie w wielkie mrozy ma na wyjściu góra 25 stopni, podłogi nie mierzyłam, ale zakładam, że jak przy kaloryferach ubiorę ciepłe kapcie to nogi będę mieć dużo bardziej przegrzane niż przy podłogówce. Z resztą się zgadzam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.08.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 hmmm.... u mnie w wielkie mrozy ma na wyjściu góra 25 stopni. To znaczy, że masz małe zapotrzebowanie na ciepło i gęsto położone rurki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts