Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy już można budować ogrodzenie?

Recommended Posts

Czy już można budować ogrodzenie. Słupki, siatka, podmurówka. W dzień temperatury plusowe, ale w nocy w centralnej Polsce czasami kilka stopni na minusie potrafi się pojawić. Nie wpłynie to na jakość betonu? Ile czasu mniej więcej wynajęta ekipa podobno fachowców może stawiać 170 metrów ogrodzenia?

Rozpoczynać bym się nie obawiał, ale pytanie o czas stawiania jest trochę nie na miejscu (jeśli można się takdelikatnie wyrazić) bez podania takich podstawowych wiadomości jak rodzaj ogrodzenia (słupki siatka, podmurówka to trochę mało), ilość osób zatrudnionych, czy sprzęt jakim dysponują.

Ile czasu mniej więcej wynajęta ekipa podobno fachowców może stawiać 170 metrów ogrodzenia?

To ja może zadam inne pytanie.

Ile mniej więcej czasu zajmie przejechanie podobno sprawnym samochodem 100km odcinka drogi?

Jaki samochód?

Jaka droga?

jaki kierowca?

jakie warunki

jaki...?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Skoro ziemia puściła to czas zacząć :) Dopiero zamierzam wybrać ekipę, która ogrodzenie wykona. Zastanawiam się ile to czasu zajmuje przeciętnie i przy jakim nakładzie sił ludzkich i sprzętu :) Nie wiem nawet jakich terminów wymagać od wykonawcy. Ile czasu ma odstać słupek po zalaniu zanim naciągnie się siatkę? Czy podmurówkę wykonuje się od razu po naciągnieciu siatki?

licz dziennie ok 50 mb podmurówki zrobionej na gotowo z wstawieniem słupków. Jest to realne do wykonania i bez żadnych szaleństw. betonować można śmiało. co do zakładania siatki... to istotna kwestia jest czy beton będzie robiony w betoniarce czy kupiony z betoniarni. (ja polecam ten z betoniarni). dobry B-15 jest już gotowy do założenia drutu i siatki po 2 dniach a potem niech sobie dojrzewa....

Dzięki za wszystkie rady.

Czy mogę zdjąć humus i zacząć fundament bez ogrodzenia? Czy grozi mi za to kara? Postawię tablicę informacyjną i ewentualnie plac budowy odkreślę taśmą. W tym czasie powoli będzie budowało się ogrodzenie. Można tak czy bezwględnie musi być porządne ogrodzenie?