Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rozmiar drzwi do ...?

Recommended Posts

Witam. Moje pytanie dotyczy wymiarów drzwi i otworu w świetle muru pod te drzwi. Dokładnie szerokość otworu wynosi 106 cm a drzwi, które planuje kupić mają 96 cm razem z ościeżnicą. Drzwi oczywiście zewnętrzne antywłamaniowe. Teraz pytanie. Czy szerokość drzwi nie jest za mała i czy powinno być 10cm różnicy jak niektórzy mówią? Jak to wygląda w praktyce? Nigdzie nie znalazłem dokładnej odpowiedzi. Na marginesie dodam, ze te, które bardzo mi się podobają są tylko w takich wymiarach.

...szerokość otworu wynosi 106 cm a drzwi, które planuje kupić mają 96 cm razem z ościeżnicą... Czy szerokość drzwi nie jest za mała i czy powinno być 10cm różnicy jak niektórzy mówią?

Ciężko będzie to zakotwić, czyli zamontować do muru :(

szczelinę między ościeżnicą a murem trzeba czymś wypełnić... CZYMŚ.

Najlepsze rozwiązanie to będzie dostawić tzw słupek i zostawić szczelinę około 1-2 cm po bokach. dać tam piankę albo inne uszczelnienie i obrobić tynkiem.

Zabudowa tego słupka będzie też zależna od tego z jakiego materiału masz wykonane ściany domu.

A jak ten "słupek" nazywa dokładnie?

Ten słupek trzeba by wymurować z takiego samego materiału jak jest ściana.

Jak dasz rade to zrób zdjęcie otworu i wstaw tutaj- wówczas będzie można dokładniej ocenić sytuację.

Jakie to są drzwi- konstrukcja a dokładniej z czego wykonana jest ościeżnica?