Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moja wentylacja mechaniczna - pytania i porady

Recommended Posts

Od pewnego czasu śledzę tematykę reku, bo sam za kilka tygodni chcę się za to wziąść. Obejrzałem Twój projekt i wydaje mi się, że zawiera kilka błędów. Przedewszystkim nie robi się instlacji na trójnikach, tylko skrzynkach rozprężnych. Ponoć pozwala to na lepszą regulację, oraz zmniejszenie przenoszenia dźwięków. Czy w salonie jeden nawiew wystarczy? Jak będziesz robił tam przyjęcie (dużo osób) to może nie wyrobić.

...już myślałem, że temat "umarł". Do projektu są obliczenia i wg nich wymiana powietrza m3 jest ok. Nie jestem na 100% pewny, ale właśnie dlatego poprosiłem o pomoc na forum. To nie jest duży salon, wbrew pozorom...

Dzięki za wzmiankę o skrzynkach, zbieram dalej info.

Na pierwszy rzut oka projekt jest OK , ładnie symetrycznie rozprowadzone, powinno równo i cicho pracować przy odpowiednim doborze średnic. Sprawdzenie projektu (dokładne) to sporo roboty i wymaga posiadania dobrej jakości skanu.

To nieprawda, że skrzynki rozprężne są najlepsze zawsze i wszędzie. Tutaj akurat nie - sam też wykonałbym instalację w tym domu na trójnikach.

Na pierwszy rzut oka projekt jest OK , ładnie symetrycznie rozprowadzone, powinno równo i cicho pracować przy odpowiednim doborze średnic. Sprawdzenie projektu (dokładne) to sporo roboty i wymaga posiadania dobrej jakości skanu.

To nieprawda, że skrzynki rozprężne są najlepsze zawsze i wszędzie. Tutaj akurat nie - sam też wykonałbym instalację w tym domu na trójnikach.

dzięki.

Co do średnic kanałów to czy powinienem zastosować jak największe średnice na poddaszu nieużytkowym? Tzn.wszędzie rury sztywne fi200 od reku, do miejsca, w którym zaczyna "schodzić" w dół kolankiem wtedy redukcja na 160 i na końcowy odcinek 125 do anemostatu...?

W pokojach na rzucie poddasza, nawiewy i wywiewy praktycznie tylko przechodzą przez sufit, z jakich średnic kanałów radzicie przejść na średnice anemostatów w tym przypadku?

Pozdrawiam,

• 8 months później...

odgrzewam temat....

proszę rzućcie okiem na rzut parteru w pomieszczeniu 1/08 w projekcie jest kotłownia, lecz ja ją przeniosłem kondygnacje niżej do piwnicy. Widać, że jest był tam kanał went. grawitacyjnej - teraz go nie ma. Pomieszczenie będzie mokre, będzie tam pralka i inne tego typu rzeczy - domniemam, że pasuje tam zrobić wyciąg powietrza. Tylko, że w tym przypadku pasuje zrobić gdzieś dodatkowy nawiew na parterze, żeby była równowaga w ilości wywiewów i nawiewów (tak?) Co sądzicie o salonie, ma on 30m2 i 78m3 kubatury, może tam umieścić dodatkowy nawiew?

Dziękuje z góry za porady :)

[ATTACH=CONFIG]98106[/ATTACH]