Łukasz80 12.05.2011 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Od pewnego czasu śledzę tematykę reku, bo sam za kilka tygodni chcę się za to wziąść. Obejrzałem Twój projekt i wydaje mi się, że zawiera kilka błędów. Przedewszystkim nie robi się instlacji na trójnikach, tylko skrzynkach rozprężnych. Ponoć pozwala to na lepszą regulację, oraz zmniejszenie przenoszenia dźwięków. Czy w salonie jeden nawiew wystarczy? Jak będziesz robił tam przyjęcie (dużo osób) to może nie wyrobić. ...już myślałem, że temat "umarł". Do projektu są obliczenia i wg nich wymiana powietrza m3 jest ok. Nie jestem na 100% pewny, ale właśnie dlatego poprosiłem o pomoc na forum. To nie jest duży salon, wbrew pozorom... Dzięki za wzmiankę o skrzynkach, zbieram dalej info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.05.2011 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 instalacje robi się też na trójnikach tyle że trudniej ją zaprojektować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 13.05.2011 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 instalacje robi się też na trójnikach tyle że trudniej ją zaprojektować a jak się ma prawidłowość projektu załączonego przeze mnie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 14.05.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Na pierwszy rzut oka projekt jest OK , ładnie symetrycznie rozprowadzone, powinno równo i cicho pracować przy odpowiednim doborze średnic. Sprawdzenie projektu (dokładne) to sporo roboty i wymaga posiadania dobrej jakości skanu. To nieprawda, że skrzynki rozprężne są najlepsze zawsze i wszędzie. Tutaj akurat nie - sam też wykonałbym instalację w tym domu na trójnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 15.05.2011 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Na pierwszy rzut oka projekt jest OK , ładnie symetrycznie rozprowadzone, powinno równo i cicho pracować przy odpowiednim doborze średnic. Sprawdzenie projektu (dokładne) to sporo roboty i wymaga posiadania dobrej jakości skanu. To nieprawda, że skrzynki rozprężne są najlepsze zawsze i wszędzie. Tutaj akurat nie - sam też wykonałbym instalację w tym domu na trójnikach. dzięki. Co do średnic kanałów to czy powinienem zastosować jak największe średnice na poddaszu nieużytkowym? Tzn.wszędzie rury sztywne fi200 od reku, do miejsca, w którym zaczyna "schodzić" w dół kolankiem wtedy redukcja na 160 i na końcowy odcinek 125 do anemostatu...? W pokojach na rzucie poddasza, nawiewy i wywiewy praktycznie tylko przechodzą przez sufit, z jakich średnic kanałów radzicie przejść na średnice anemostatów w tym przypadku? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 29.01.2012 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 odgrzewam temat.... proszę rzućcie okiem na rzut parteru w pomieszczeniu 1/08 w projekcie jest kotłownia, lecz ja ją przeniosłem kondygnacje niżej do piwnicy. Widać, że jest był tam kanał went. grawitacyjnej - teraz go nie ma. Pomieszczenie będzie mokre, będzie tam pralka i inne tego typu rzeczy - domniemam, że pasuje tam zrobić wyciąg powietrza. Tylko, że w tym przypadku pasuje zrobić gdzieś dodatkowy nawiew na parterze, żeby była równowaga w ilości wywiewów i nawiewów (tak?) Co sądzicie o salonie, ma on 30m2 i 78m3 kubatury, może tam umieścić dodatkowy nawiew? Dziękuje z góry za porady [ATTACH=CONFIG]98106[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 03.02.2012 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 podbijam do góry.... doradzi ktoś? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts