Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobudowanie pomieszczeń gospodarczych

tomaszrak

Recommended Posts

Witam.

Jestem właścicielem działki na wsi o powierzchni 1300 m2. Na jej terenie znajduje się budynek o powierzchni 60 m2.

Czy w myśl art. 29 ust. 1 prawa budowlanego ("Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa - wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni

zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki") mogę podjąć następujące kroki:

- dobudować dwa osobne budynki gospodarcze o powierzchni 25 m2 każdy, stykające się ze sobą i z wcześniej wspomnianym budynkiem

Co rozumiane jest pod pojęciem "budynku wolno stojącego", jaka musi minimalna odległość między ścianami poszczególnych budynków, zarówno istniejących jak i nowo wybudowanych (czy wystarczy tylko przerwa

dylatacyjna) ?

Jeśli mogę zbudować takie pomieszczenia gospodarcze to:

- czy mogę przykryć oba dobudowane pomieszczenia jednym dachem

- czy każde z pomieszczeń musi posiadać 4 osobne ściany czy mogą mieć

ścianę wspólną

I jeszcze pytanie w odniesieniu do spraw formalnych - czy wystarczy złożenie w urzędzie gminy szkicu i zgłoszenia zawierającego szczegóły przedsięwzięcia.