tomaszrak 26.03.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Witam. Jestem właścicielem działki na wsi o powierzchni 1300 m2. Na jej terenie znajduje się budynek o powierzchni 60 m2. Czy w myśl art. 29 ust. 1 prawa budowlanego ("Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa - wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchnizabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki") mogę podjąć następujące kroki:- dobudować dwa osobne budynki gospodarcze o powierzchni 25 m2 każdy, stykające się ze sobą i z wcześniej wspomnianym budynkiem Co rozumiane jest pod pojęciem "budynku wolno stojącego", jaka musi minimalna odległość między ścianami poszczególnych budynków, zarówno istniejących jak i nowo wybudowanych (czy wystarczy tylko przerwadylatacyjna) ? Jeśli mogę zbudować takie pomieszczenia gospodarcze to:- czy mogę przykryć oba dobudowane pomieszczenia jednym dachem- czy każde z pomieszczeń musi posiadać 4 osobne ściany czy mogą miećścianę wspólną I jeszcze pytanie w odniesieniu do spraw formalnych - czy wystarczy złożenie w urzędzie gminy szkicu i zgłoszenia zawierającego szczegóły przedsięwzięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.03.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Nie może być części wspólnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts