Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murowana altana - rozsądny sposób naprawy dachu.

mateusz806

Recommended Posts

Na ogródku działkowym mam murowaną altanę. Dach jest deskowany oraz przykryty kilkoma warstwami papy. Ostatnia warstwa była położona kilkanaście lat temu. Doraźne naprawy nie skutkują na długo. Dach jest płaski, wymiary 3x4 metry, o znikomym nachyleniu, od trzech stron ściany altany wyciągnięte są wyżej i płaskie części murków są pokryte papą razem z dachem (przekrój dachu w załączniku). Na dachu znajduje się także murowany komin.

Myślałem nad papą termozgrzewalną. Czytałem poradnik jakiejś firmy i niby na dach deskowany powinno się papę przybijać gwoździami, a zgrzewać tylko na łączeniach. Jaki sposób proponujecie na renowację tego dachu? Starą papę zostawić, czy zrywać do desek? Możliwe, że w kilku miejscach murków trzeba będzie je nadkleić, a i kawałek dachu trzeba będzie deskować od nowa.

Czy jest szansa wszystko zrobić jakąś papą jednowarstwową, czy trzeba stosować też papę podkładową.

Przekrój dachu w załączniku

dach.jpg

• 7 years później...

Do uszczelnienia papy proponuje kanadyjską gumę w płynie CWS R , jest to elastomer bitumiczny z dodatkami polimerów aby chronić membranę przed UV. Na połączeniach starej papy wklejamy geowłókninę o szer 10 cm , Rownież połączenie "attyka" dach wzmocniłbym geowłókniną. Na 12 m2 powinno wejść około 18-24 litrów produktu przecietnie około 1,8 litra na m2 .

Produkt na bazie wody , nakładany na zimno pędzlem lub wałkiem . Uzywany najcześciej do profesjonalnych zastosowań , napraw hal i dachów na budynkach biurowych i mieszkalnych .