franekF 02.07.2002 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2002 No to wracamy do punktu wyjścia, bo już o tym była mowa...Jeszcze tylko uwaga, że działanie szkodliwe chemikaliów znajdujących się w podkładach NIE polega wcale na tym, że natychmiast pada się trupem, jak się obok nich przejdzie. To są oddziaływania długoterminowe i czasem wcale nie takie jednoznaczne. To mogą być efekty po wielu latach w postaci chorób czy dolegliwości, które mogą nam się wydawać zupełnie niezwiązane z działaniem chemikaliów. Uważam, że po prostu należy jak najrzadziej wykorzystywać materiały wątpliwe. Skoro w UE zakazano sprzedaży podkładów kolejowych osobom prywatnym (jak wyczytałem gdzieś w Muratorze) to znaczy, że były jakieś ważne powody i już to mi wystarczy, by się trzymać od nich z daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.07.2002 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2002 On 2002-07-02 10:23, franekF wrote: .... Skoro w UE zakazano sprzedaży podkładów kolejowych osobom prywatnym ...... Argument, że Unia Europejska czegoś zakazała jest dla mnie mało przekonywujący (UE dokładnie np. określiła krzywiznę jaką powinien posiadać banan dopuszczony do sprzedaży- sprawdziłem osobiście, zarówno te bardziej jak i mniej zakrzywione są równie smaczne). Niemniej co do podkładów, jak już wypowiadałem się kiedyś, byłbym niezwykle ostrożny w ich stosowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 29.01.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Przegladajac stare czasopisma natknalem sie w nr 6 Ladny Dom na odpowiedz redakcji nt szkodliwosci podkladow kol.Sprawa jest na tyle wazna,ze pozwole sobie zacytowac fragment....podklady kolejowe w zwiazku ze swoim pierwotnym zastosowaniem sa nasycone roznymi srodkami uodparniajacymi drewno na niszczenie.Czesto sa to jednak trujące zwiazki,z ktorych parami lepiej nie miec kontaktu.Zastosowanie podkladow do zrobienia sciezki lub pojemnika na kwiaty moze byc zatem dla czlowieka szkodliwe.Jesli w ogrodzie przebywaja dzieci,to na pewno powinno sie zrezygnowac z wykorzystania tego materialu.W krajach UE juz w latach dziewiecdziesiatych ustawowo zakazano sprzedazy podkladow kolejowych osobom prywatnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 29.01.2003 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2003 Zrezygnowalismy z robienia słupków ogrodzeniowych z podkładów kolejowych. po pierwsze nie zdrowo, po drugie za drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J.A. 24.03.2003 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 I dobrze. Ja się skusiłem i teraz nie mogę koło takiego ogrodzenia wychodować żywopłotu. Co posadzę w jednym miejscu to w innym usycha. A dodatkowo w gorące dni cuchnie asfaltem czy innym paskuctwem. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sara 24.03.2003 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2003 On 2002-07-02 12:12, Wowka wrote: Argument, że Unia Europejska czegoś zakazała jest dla mnie mało przekonywujący (UE dokładnie np. określiła krzywiznę jaką powinien posiadać banan dopuszczony do sprzedaży- sprawdziłem osobiście, zarówno te bardziej jak i mniej zakrzywione są równie smaczne). Niemniej co do podkładów, jak już wypowiadałem się kiedyś, byłbym niezwykle ostrożny w ich stosowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yenot 07.04.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Witajcie ! A czy ktoś wie, gdzie pytać o podkłady ? Na kolei ? W zarządzie Komunikacji Miejskiej ? I bardziej szczegółowo - gdzie pytac we Wrocławiu ? Dzwięczny za info Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majsterkowicz2 01.06.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 czołem podkłady po deszczu w ciepły dzień nieziemsko smierdzą, nawet jak mają kilka lub kilkanaście lat, musicie brać to pod uwagę gdyż ucieczka z tarasu lub ogrodu nie jest najmilszą rozrywką we wlasnym ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 03.06.2004 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 może jestem jakaś dziwna, ale mnie się ten zapach podoba, kojarzy mi się z koleją, a więc podrózowaniem, ale sama się nie zdecyduję na ich zakup, wiem, że na coś trzeba umrzeć, ale po sobie jeszcze dokładać toksyn i tak już są wszędzie, w jedzeniu, powietrzu, glebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts