Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podk?ady kolejowe - wykorzystanie w ogrodzie

Recommended Posts

No to wracamy do punktu wyjścia, bo już o tym była mowa...

Jeszcze tylko uwaga, że działanie szkodliwe chemikaliów znajdujących się w podkładach NIE polega wcale na tym, że natychmiast pada się trupem, jak się obok nich przejdzie. To są oddziaływania długoterminowe i czasem wcale nie takie jednoznaczne. To mogą być efekty po wielu latach w postaci chorób czy dolegliwości, które mogą nam się wydawać zupełnie niezwiązane z działaniem chemikaliów.

Uważam, że po prostu należy jak najrzadziej wykorzystywać materiały wątpliwe. Skoro w UE zakazano sprzedaży podkładów kolejowych osobom prywatnym (jak wyczytałem gdzieś w Muratorze) to znaczy, że były jakieś ważne powody i już to mi wystarczy, by się trzymać od nich z daleka.

On 2002-07-02 10:23, franekF wrote:

.... Skoro w UE zakazano sprzedaży podkładów kolejowych osobom prywatnym ......

Argument, że Unia Europejska czegoś zakazała jest dla mnie mało przekonywujący (UE dokładnie np. określiła krzywiznę jaką powinien posiadać banan dopuszczony do sprzedaży- sprawdziłem osobiście, zarówno te bardziej jak i mniej zakrzywione są równie smaczne). Niemniej co do podkładów, jak już wypowiadałem się kiedyś, byłbym niezwykle ostrożny w ich stosowaniu

• 6 months później...

Przegladajac stare czasopisma natknalem sie w nr 6 Ladny Dom na odpowiedz redakcji nt szkodliwosci podkladow kol.Sprawa jest na tyle wazna,ze pozwole sobie zacytowac fragment.

...podklady kolejowe w zwiazku ze swoim pierwotnym zastosowaniem sa nasycone roznymi srodkami uodparniajacymi drewno na niszczenie.Czesto sa to jednak trujące zwiazki,z ktorych parami lepiej nie miec kontaktu.Zastosowanie podkladow do zrobienia sciezki lub pojemnika na kwiaty moze byc zatem dla czlowieka szkodliwe.Jesli w ogrodzie przebywaja dzieci,to na pewno powinno sie zrezygnowac z wykorzystania tego materialu.

W krajach UE juz w latach dziewiecdziesiatych ustawowo zakazano sprzedazy podkladow kolejowych osobom prywatnym.

• 1 month później...

On 2002-07-02 12:12, Wowka wrote:

Argument, że Unia Europejska czegoś zakazała jest dla mnie mało przekonywujący (UE dokładnie np. określiła krzywiznę jaką powinien posiadać banan dopuszczony do sprzedaży- sprawdziłem osobiście, zarówno te bardziej jak i mniej zakrzywione są równie smaczne). Niemniej co do podkładów, jak już wypowiadałem się kiedyś, byłbym niezwykle ostrożny w ich stosowaniu

:smile: :grin:

• 2 weeks później...
  • 1 year później...