Barbara74 26.03.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Codziennie jestem na forum muratora i czytam cudze dzienniki, kilka razy próbowałam sama zakładać ale nie udawało mi się, mam nadzieję że dzisiaj mi się uda i będę w końcu dzielić się moimi uwagami, spostrzeżeniami z budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.03.2011 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 (edytowane) Chyba się udało a to dzięki Spireii chciałbym jej gorąco podziękować.Myślę ,że w końcu wkleję pierwsze zdjęcie aktualnego stanu domu, bo już niedługo budowa rusza, zresztą jak u większości z nas budujących. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 26.03.2011 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 http://https://picasaweb.google.com/116190741845750975236/SportowaDolinaFundamenty#5315040406515279tak było kiedyś, kiedy okazało się że grunty nie są stabilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 27.03.2011 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 http://lh5.googleusercontent.com/_xfZozMTINsQ/ScLRFuUw5OI/AAAAAAAABHw/gsff8Hp49ME/s640/IMG_0411.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 27.03.2011 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 http://lh5.googleusercontent.com/_xfZozMTINsQ/ScLQrOCaTyI/AAAAAAAABHg/7suulTrc1fY/s640/IMG_0300.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 27.03.2011 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 (edytowane) http://lh5.googleusercontent.com/_xfZozMTINsQ/ScLXj5AvMJI/AAAAAAAABNM/FuLLL4Kng0c/s640/IMG_0439.JPGpłyta była gotowa ,a fundament szedł w górę.Było to około 4 lat temu.Były problemy z mediami, developerem i tak budowa stanęła bo zakończeniu fundamentów i zasypaniem ich gliną !!! tak gliną- gdzieś mam zdjęcia poszukam.Projekt Mila z pracowni Archipelag. Edytowane 27 Marca 2011 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 06.04.2011 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Po zasypaniu fundamentów po kilku latach wszystko zarosło , przez ten czas zmieniliśmy projekt domu na indywidualny.Budowa rozpoczęła się w czerwcu zeszłego roku . a tak to wylądało przed rozpoczęciem robót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 06.04.2011 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Budowaliśmy pustak porotherm 30, stan na jesień 2010http://lh6.googleusercontent.com/_xfZozMTINsQ/TZTT0PNFH6I/AAAAAAAAGNU/2sR6uktni5A/s640/IMG_4577.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 06.04.2011 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Mieliśmy problemy z dachówką firmy Creaton Domino kolor łupek, zamówiłam początek września ,czekaliśmy około 2 miesięcy, na dodatek okazało się że kilku bocznych brakuje.Dzwoniłam po całym sląsku , na szczęście udało mi się kupić kilka sztuk w Częstochowie kilka w Gliwicach.Na dzień dzisiejszy dach jest zrobiony , okna zamówione .Będą drewniane trzyszybowe z najgrubszym profilem i ciepłym montażem.Ekipa od wentylacji i reku wybrana- tutaj podziękowania dla Drejku.Jak widać kominy mam ,bo na etapie projektowania domu mąż nie chciał reku, chociaż ja naciskałąm.Niestety za późno się zdecydował.Aczkolwiek cieszę się żę się zdecydował -lepiej późno niż wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 06.04.2011 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 06.04.2011 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Dom był*trochę uzależniony od poduszki fundamentowej zbudowanej pod poprzedni projekt- co niestety spowodowało że salon jest jak dla mnie za wąski 4 metry i około 8-9 długi.Są duże przeszklenia z pięknym widokiem.Teraz jestem na etapie wyboru pompy ciepła -powietrznej.I czekam na wycenę wod-kan , podłogówki.Raczej zdecydujemy się na pompę firmy Atlantic.Jak tylko decyzja zapadnie ruszamy dalej, wchodzi ekipa od instalacji żeby szybciutko jeszcze przed założeniem okien zrobić tynki i wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 06.04.2011 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Myślałam że nie mam bardziej aktualnych zdjęć , a jednak.Na zimę wstawione były prowizoryczne okna- zrobione z palet i grubej folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 06.04.2011 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 http://lh6.googleusercontent.com/_xfZozMTINsQ/TZTHGeeADiI/AAAAAAAAGGI/gSVi1gFSkWo/s640/IMG_5635.JPGa tutaj widok z salonu na poziomie około 1,1 metra wyżej jest jadalnia a dalej kuchnia.w salonie mam problem z komikiem.Bo jest on na 4 metry szeroki a jak wstawię kominek to dodatkowo zabierze mi jakieś 70 cm.Myślałąm nad nowoczesną kozą , ale te które znalazłąm i mi się podobały kosztują około 21 tys. i mają mało kW.A przy pompie ciepła warto dogrzać się troszeczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 06.04.2011 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Jutro powrzucam zdjęcia z dachówką,aczkolwiek jest kilka rzeczy do poprawy.Teraz szukam poleconej ekipy od ocieplenia poddasza.Bardzo proszę o kontakt jeśli takowe macie.Aha chciałąm dodać że wokół mnie buduje się kilka innych domów.I strasznie się cieszę że bedę mieć fajnych sąsiadów.Planujemy wprowadzić się pod koniec roku, czasami myślę że to jest możliwe, czasami jednak powątpiewam w to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 07.04.2011 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 (edytowane) http://lh3.googleusercontent.com/_xfZozMTINsQ/TLogTyyJnXI/AAAAAAAAFoE/XYZ1Qhjl9Tw/s720/Guthouse%205.jpg zaczęło się od takiej koncepcji i tak powinno zostać... Edytowane 4 Grudnia 2011 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 07.04.2011 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 http://lh4.googleusercontent.com/_xfZozMTINsQ/TLofLH-xWSI/AAAAAAAAFmM/TW634EpUxMg/s800/wizualizacja%20okno%20kuchnia.jpgtaka jest zaplanowana kolorystyka, rynny miały być chowane w ociepleniu , ale nie będą - muszę nad nimi jeszcze pomyśleć. Okna będą drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 11.04.2011 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Uff, dzisiaj dostaliśmy kolejną ofertę na wod- kan, podłogówkę i kotłownię.I tę ekipę wybieramy.Będziemy mieć powietrzną pompę ciepła, ogrzewanie podłogowe w całym domu ( rurami comap ) opróćz piwnicy z garażem.Jutro dowiem się kiedy prace ruszają.Odkurzać centralny położony,elektryka i alarmy.Żeby wod-kan zrobić muszę mieć poustalane co gdzie ma być i tu mam problem.A konkretnie problem z łazienką rodziców czyli naszą.Łazienka mogłąby być trochę większa, albo okno w innym miejscu.Wannę przekładam z jednej na drugą ścianę i nie mogę się zdecydować.Ma być prysznic , wanna owalna, wc i umywalka lub dwie.Zostaje mi miejsce na umywalkę pod oknem i powiem szczerze że fajnie to wygląda ale gdzie się będę malować? I jeszcze jedno dzisiaj dokonaliśmy pierwszego zakupu wystroju domu- kafelki na poziom kuchni ,jadalni , przedpokoju i dolnej łazienki.Ciekawe jak się będą prezentować.Kolor ciemny prawie czarny- struktura ala bazalt-kamień- Zirconio Radica Negro, format 60x60.Jedna z forumowiczek chwaliła bardzo i mówiła że robią wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 11.04.2011 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Aktualnie szukam ekipy od ocieplenia dachu i położenia płyt osb na strychu i wtedy wchodzą rekuperatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 24.05.2011 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Dawno tutaj nie zaglądałąm -wolę cudze dzienniki:).U mnie w zasadzie bardzo mało zmian.Jest alarm,elektryka, i wod-kan. Teraz czekam na dniach na tynki i okna, co będzie pierwsze to wchodzi. Zamówiłam bloczki isomuru i pod wszystkimi oknami siegającymi podłogi je położe.W salonie różnica pomiędzy chudziakiem a stanem docelowym ma być 27 cm.Więc pod ogromne okna tarasowe dam dwie warstwy nienasiąkliwego i eliminującego mostki termiczne isomuru. I co dalej z zewnątrz dom bedzie dziwnie wyglądał , będę musiała nasypać ziemię. Taras chcieliśmy drewniany-ale cena powaliła z nóg.Będzie kostka -może granitowa może!!! Nastąpiła zmiana, pompę ciepła powietrze-woda i podłogówkę zrobi firma z rybnika-Karbon.Pompa to Daikin. Teraz rozgladam się za schodami i barierkami.Na pewno pomiędzy salonem i jadalnią barierka będzie szklana. Ale na piętrze raczej nie bo ceny są ogromne. Szukam również ekipy od drenażu i od elewacji. Nie wiem czym wykończyć schody zewnetrznei jaką tam zrobić barierkę. Czasmi myślę że już niedługo koniec, ale przychodzą chwilę załamania i meczą mnie myśli ile to jeszcze rzczy. Gdyby mogło być już chociaż po malowaniu ścian. Ogród to masakra- pochłonie kupę pieniędzy i jeszcze to wzmocnienie skarpy na której jest dom- znowu trzeba szukać kogoś mądrego kto zrobi projekt i to wykonana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 24.05.2011 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Aha i jeszcze ten nieszczęsny kominek. Zupełnie nie mam na niego pomysłu.Nie mogę go wpuścić w ścianę drugiego pomieszczenia bo są tam schody.Czyli cały kominek na swoją głębokość pomniejszy i tak wąski salon ( 4 m)Na dodatek w salonie na cegłę wystaje komin.Kominek chcę prosty.Boję się że będzie zbyt duży i monstrualny mimo chęci prostoty.Podobają nam się kominki pionowe od prawie samej podłogi.Zdjęć*kominków pionowych jest mało.Na dodatek jak są to wszystkie wchodzą w ścinę ( tj plazma) a mój kominek muszę zrobić jak stary telewizor czyli ok.65 cm.Czy ktoś mi pomoże i trafi w mój gust ????? help!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts