Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Radku ja tę Twoją kuchnię widzę ze stalowym blatem i ze stalowym wykończeniem ściany. Tak, żeby blat zaginał się na ścianę. Pod orzechowymi szafkami aż do samych szafek, a pod oknem do parapetu. Fajnie byłoby, żeby i parapet był stalowy. Parapet można też dopasować do tych orzechowych szafek.

Natomiast wyspę przykryłabym blatem drewnianym robionym na orzech, ten sam co na górnych frontach. Piszę robionym na orzech, bo on dość miękki. Lepiej wybrać twarde drewno i podkolorować. Nie będzie w bezpośredniej bliskości jedno i drugi. Poza tym kąt padania światła i kąt patrzenia inny, więc można użyć inne drewno.

Cegła u Ciebie wybitnie nie pasuje. Za dużo faktur. Bałagan powstanie.

Ale Pestko ja nawet nie chcę myslec ile blat stalowy kosztuje to po pierwsze

po drugie :) nie będę ze szmateczką chodził i czyscił ani ja ani moja Ewa a tym bardziej pani do sprzątania bo jej nie mam :)

na razie tak mi sie wydaje skonczy sie na jakims laminacie w kolorze grafitowym lub szarym ???!!!

jedno jest pewne - podobają mi sie blaty cienkie takie max 2 cm grubosci ( nie wiem dlaczego )

kiedys któras forumowiczka prezentowała biała kuchnie z szarym blatem i bardzo mi sie to podobało

ona twierdziła ze to na jakis czas i ze blat bedzie wymieniac - miałem tę kuchnie na zdjeciach ale widzę ze wyparowała gdzies.

pamietam ze był wspolny front nie dzielony chłodziarki czyli jedna płyta i srednio to wyglądało acha i farba tablicowa na scianie

Pestko musze poczytac tego linka co zapodałas o tych blatach blanco co i jak i za ile

Ps parapet juz mam niestety bądz stety i jest podobny całe szczescie do podłogi i okna.

chciałem drewniany bo przez kamienne mam wrazenie ze zimne są i ciągnie (moze zle mam izolowane)

Edytowane przez f.5

• Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Radek, sprawdź blaty tu http://www.formica.com/pl/pl/products/colorcore To są laminaty, ale JAKIE cudowne.

Ja to każdemu podtykam. gdybym sama nie miała drewna, to celowałabym w te Formici.

Widziałam to po raz pierwszy w Kanadzie (prawie 25 lat temu) i się zakochałam. Nie dość, że naprawdę potężna gama kolorów (127 kolorów) w zwykłych blatach + ileś tam faktur i paternów, to jeszcze te ColorCore, które można są przez cały przekrój takie same jak na powierzchni. Wiem, że Formica http://www.formica.com/pl/pl/products#jumplink2 jest droższa od zwykłych laminatów, ale jaki efekt za to.

Dystrybutorem w PL jest SAS http://www.sassc.com.pl/site/productDetails?productId=63

Radku ja zamawiając kuchnię jednak też pomyślałabym o blacie,a nie potem zobaczymy.

Stalowy byłby może łądny ,ale chyba bym nie zamówiła,zresztą ciekawa jestem opinii takowych blató∑ użytkowników.

Na wyspie drewno w kolorze orzecha byłoby super.a gdzie projekt wyspy?

Ja zamawiałąm stal na allegro,nie pamiętam ani ceny ani grubośći.Jak byś chciał duży kawał nad blat to chyba powinna to zrobić firma z montażem.

Aczkolwiek jak masz kogoś zdolnego to tylko zamó∑ić blachę.

Właśnie się zastanawiam nad kolorem blatu jaki bym dała u Ciebie…

kamienny zimny blat mówisz….. moje płytki na podłodze zimniejsze ,a na blacie nie śpimy i nie chodzimy….

zaciekawił mnie link Pestki idę go poczytać.

aha masz jeszcze kompozyt chyba robią we wszystkich kolorach

Basiu blaty montuje sie CHYBA :) i tak po zabudowie kuchni dlatego powiedziałem ze pomysle jak mebelki będą juz stały.

i tak firma od blatów musi przyjechac jak są meble aby zrobic pomiar lub wywiercic otwory na baterię lub gniazdka lub nie wiem jeszcze jakie inne duperele.

jesli chodzi o grubosc to zwrociłem uwagę na blaty cienkie nie wiem dlaczego na 3 cm to jest cienki blat.

w tej chwili mam chyba 4 lub nawet grubszy i w nowej kuchni chcę aby był jednak cienszy.

co do materiału to wiadomo ze kamien najtwardszy i najlepszy i najbardziej szlachetny ale i najdrozszy.

jak juz pisałem nie biore kredytu i lece z tego co mam wiec

meble wyjdą 20 z duzym cargo szerokim na 40 cm wszystko na blumie szafki gorne te otwierane do gory ale bez elektryki

wyposazenie 12 K w tanszej opcji 15 z drozszą lodówką

czyli juz mam 32 K plus BLAT i jak to wszystko popłacę zobaczę na co mi rozsądek pozwoli bo w kolejce czekaja drzwi i schody ........i cos tam jeszcze

a jeszcze bateria i zlew chyba nie bede miał młynka tego co u Ciebie bo nie mam na niego miejsca pod zlewem (kosz)

Radku mnie też się podobają cienkie blaty,ja mam nie pogrubiony 3 cm

:) 3 cm jest ok

Radku a masz projekt kuchni z innej perspektywy?

pare wizualizacji jest tutaj

https://picasaweb.google.com/110475871252616728788/KuchniaWizualizacja02

Edytuje posta jeszcze :)

odnosnie koloru tez miałem jak by 3 ostateczne wersje chciałem cos innego niz biel.

wiec ostatecznie brałem pod uwagę

http://images52.fotosik.pl/327/b5c51c2f6eeece92.jpg

od lewej

szarosci - w srodku zamowilismy ciekawy kolor karmel lub kawa ze smietanką bardzo ciekawa kuchnia musi byc tego koloru (ciagle bym miał ochotę na cukierki krówka z kawą)

na koncu złamana biel ecru czy jak go zwał.

ciekawe ze kazdy front inaczej wygląda w roznych miejscach

studio/sklep inaczej , mieszkanie a w domu z racji tego ze poatrze pod swiatło (okno) kolory wydaja sie ciemniesze szczegolnie ten karmel poszedł w oliwkę

zdałem sobie sprwe ze kuchnia i prawa zabudowa wyglądała by dosc ciemno mimo ze po prawej mam spory wykusz lecz okna są na wschod i mało swiatła.

a na sam koniec pare dni temu jak jechalem na budowę to zatrzymalem sie i pstryknęłem tęczę to zapodam fotkę.

http://images55.fotosik.pl/327/2c041675e4af4107.jpg

i reszka tęczy

https://picasaweb.google.com/110475871252616728788/Tecza#

Edytowane przez f.5

• 3 weeks później...

płyty libetu Maxima na ścieżki i taras.Są w 3 kolorach,mam tu zdjęcia 2- antracyt i beton.Ja biorę ten betonowy kolor.Na ścieżka będzie płytya przy płycie,aby dzieci mogły jeździć na rolkach.

Wokół drewnianego tarasu będą płyty w kamyczkach.

Na zdjęciach jest przerwa 10 cm dla zainteresowanych,płyty mają wymiar 80x80

DSC03987.JPG

DSC03983.jpg

DSC03989.JPG

• 2 months później...

Słupy pod drewniany taras zrobione,podbudowa też zrobiona.Forumowy duch w przyszłym tygodniu przyjedzie :)

Dodatkowo pnie się mur z betonowych bloczków, ma wymiar 7m x7m ,a wysokośc około 1,30 .Jest to narożny mur.Ma być otynkowany grafitowym tynkiem.

Może jutro cyknę fotki.

POgoda wspaniała :)