Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i dalej nic w zasadzie budowa stoi, nastąpiła zmiana ekipy od tynków bo wybrana przekładała wciąż terminy.Na szczęscie znalezienie nowej okazało się łatwe.I tak podobno w piatek a może w poniedziałek wchodzą i robią piwnice z garażem i łazienki-tynki cementowo -wapienne.Następnie około 20 czerwca montują okna i po nich reszta tynków.Dzisiaj na budowie zaprzyjaźnieni panowie dawali 2 warstwy isomuru pod okna tarasowe i obniżali okno w łązience-dawali nadproże.Ja się zbuntowałam i nie pojechałam nadzorować.Mąz pojechał,ale na chwile, panowie robili sami i nie wiem co zrobili i jak co najważniejsze.

Dalej nie mam pojęcia jaki kominek i co z rurą doprowadzającą powietrze do kominka, już nie mówiąc jaki wkład i jak usytuowany w salonie.Mąż przebąkuje coś o kozie,ale teraz ja nie jestem pewna.Powinniśmy jechać i zobaczyć tylko kiedy- jemu się nie chce,więc dlaczego mi się ma chcieć-zbuntowałam się i mam wszystko gdzieś...

Isomur pod oknami tarasowymi zrobiony-dwie warstwy, zdjęć nie ma bo baterie siadły.

Nadproże w oknie łazienkowym obniżone następny problem rozwiązany

Teraz doprowadzenie powietrza do kominka, najprawdopodobniej piwnicą.Raczej na pewno będzie koza- zajmuje mniej miejsca-więc w naszym przypadku wskazane.

Drzwi zewnętrzne i brama garażowa czekają na montaż, a ja czekam na tynki w garażu.Po nich zamontujemy bramę i drzwi wejściowe-oczywiście ciepły montaż.

Trzeba pomyśleć o styropianie pod wylewki , tutaj śledzę Spirea, która tym tematem teraz się zajmuje.

Czy ja sama buduję dom... chyba tak mój mąż woli oglądać TV i ma wszystko gdzieś

No i budowa dalej stoi.

Pierwsza ekipa od tynków przesuwałą termin z tygodnia na tydzień,wzięłąm drugą z polecenia i mieli zacząć*jutro od garażu i piwnicy,a po oknach dalej.I druga ekipa od tynków też zawala, napiszę nazwy później, już po tynkach:)Pan tynkowy nie mógł rozmawiać bo był na spotkaniu, nie odzwonił i nie odpisał*na sms.

Chodziłąm dzisiaj wkurzona

Mam dość fachowców.

Okna dzisiaj zadzwoniły że się nie wyrobią i będzie tydzień spóźnienia- bardzo przepraszali

Poza tym jestem zła na ekipę od wod-kan, bo wykuła na odpływ z umywalki w ścianie w porothermie taką szparę na długości 2,5 metra w najniższym rzędzie pustaków że obawiam się że ściana się zawali?jutro wrzucę zdjęcia.

Niektóre Pustaki po drugiej stronie są popękane, niektóre trzymają się na cienkiej ściance.

I nie wiem czy zaprawa cementowo-wapienna wystarczy, czy kiedyś coś pęknie i rury zostaną przygniecione i ściana się zawali.Chociaż jest to ściana działowa ,ale ok.2,5-3 metrów pustaków jest na tym wykuciem więc ciężar ogromny.

Dodatkowo dostałam maila od firmy sprzedającej pompy ciepła, że jego porównanie odnośnie pomp ciepła dwóch różnych firm przedstawiłam innej firmie.Dziwne przecież płącąc za pompę ok.40 tys.sprawdzamy , porównujemy informację z różnych źródeł.

Mam rozterki odnośnie wod-kan. a dokładnie rozmiaru rurek do prysznica.Rozmair 16 mm, ktoś mi powiedział że to może być mało jak chce deszczownicę.instalator mówi nie, natomiast instalator sąsiada że lepiej grubsze trzeba było.

Następna sprawa czy potrzebuję drenaż,dom na glinie ,niski poziom wód gruntowych,ale jest posadowienie na płycie fundamentowej, i jestem bardzo blisko skarpy,czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Zaniedbałam swój dziennik, odwiedzam innych m.in.Spiree i Salika i kilka jeszcze innych osób.

Okna w każdym razie są- w końcu .Ciepły montaż taśmami firmy Soundal.Nie jestem do końca zachwycona montażem -ale to normalne u mnie. A problem polega na oknach sięgajacych tylko podłogi.Chyba to bardziej moja wina bo powinnam przygotować- podmurować.Pod najcięższe okno zrobiłam- panowie tylko wypoziomowali.Natomiast 3 inne nie.Mam spore szpary więc je muszę czymś uzupełnić.Na jednym oknie dużym fixie 5 cm, na małym fixie 27 cm, i małym 90 szer. około 14 cm. Jutro jestem umówiona z doradcą technicznym z Soundala ma mi to sprawdzić i podoradzać.

Tynki też w końcu , panowie od dzisiaj działają , dzisiaj tylko chyba gruntowanie- sprawdzę po południu po dentyście.Zastanawiam się czy listwy przyokienne które dają tynkarze ,nie uszkodzą ciepłego montażu, ale to sprawdzę jutro rano.

Przypomniałam sobie o rekuperacji , dopracowujemy projekt- ekipa musi wejść jeszcze podczas tynków więc czas nagli.

Muszę zrobić drenaż, i poszukać ekipy od ocieplenia.

Kominek dalej nierozwiązany problem

No i styropian i folie pod podłogówkę, bo instalacja wchodzą po tynkach