Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na dodatek zauważyłam prześwit w ościeżnicy drzwi zewnetrznych Hormanna ,oprócz przęswitu, strasznie z nich piździ po jednej stronie, tak jakby nie było uszczelki

http://lh4.googleusercontent.com/-K93LR-wIMLU/TzGipklcGkI/AAAAAAAAIN4/4I_iAQ1QZ7c/s640/DSC00200.jpg

zdjęcie pompy -jednostka zewnętrzna Daikin Altherma

http://lh4.googleusercontent.com/-Bp_7xTCDZlc/TzGmN5d7o2I/AAAAAAAAId8/cN8WfjCgINg/s640/DSC00110.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 273
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prace się posuwają i robi się coraz fajniej, zabudowa karton gips skonczona teraz tylko szpachla, filce, kątowniki itp. a potem gładzie.

Ponieważ postanowiliśmy zabudować pustkę ,część prac została wykonana.A mianowicie : pustka o szerokości 3 m, zamówiłam 6 belek o wysokości po wyheblowaniu 17 cm i grubości 8 albo 10cm ( skleroza).Belki zostały zamontowane.Na to płyty osb i wykładzina dywanowa-będzie to otwarty pokój ,który będzie zarówno gościnnym,jak i wspólnym pokojem zabaw dzieci.Wysokośc będzie 2,50 więc nie najgorzej ,natomiast w jadalni pod zabudową wysoko.

Panowie elektrycy mają mnie dosyć.Mam zamontowane w sypialni na dwóch przeciwległych ścianach kontakty do szafek nocnych i RTV, bo nie mogę się zdecydować gdzie będzie stało łóżko.Znając siebie rok na jednej ścianie ,następny rok na drugiej ścianie:)

Został do zrobienia podwieszany sufit w salonie i w kuchni.Salon ustalony,zostało jeszcze do ustalenia rozmieszczenie świateł, natomiast w kuchni jeszcze nie zdecydowałam się.Muszę tam ukryć rurę od rekuperacji i również doprowadzić rurę z okapu do komina ( przeciwległa ściana )

Dalej nie wiem jakie barierki na antresoli-szklane chyba najlepsze,ale wolałabym jeszcze mieć inną opcję.

Zdjęcia postaram się wkleić do weekendu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temataktualny oświetlenie:

Sufit podwieszany w najbliższym czasie będzie robiony,więc padło pytanie jakie oświetlenie i w którym miejscu.Chciałabym aby oświetlenie salonu -sufitowe było mało widoczne,nie wiszące, dlatego skłaniam się do halogenów wpuszczanych bezramkowych i białych.Na żywo tego nie widziałam,i chyba muszę kupić w ciemno.

Przegladałam aquaform squaresy 111x2.Chyba musiałabym ich kupić 8.Salon jest prostokątem 4x8,5.Dzielę go na połowe i w każdej połówce daję 4 squaresy podwójne rozmiar 16x32.Pytanie czy nie za wielkie? Czy nie za dużo i oczywiście jak beda wygladać.Cena ich jest wkurzająca w dodatku mnożąc przez 8 jeszcze bardziej.

Więc może są innej firmy również białe, bezramkowe,estetyczne ( zakładając że squaresy są)ale dużo tansze)

Zastanawiam się również nad światełkami przy schodach i ostatnio jestem na chyba na nie.Mąż na pewno jest na tak.Wszystkie te światełka widają mi się takie ordynarne i pospolite i takie oczywiste w każdym nowym domu...

Sprawa sufitu podwieszanego w kuchni nadal nie rozwiązane,a to dlatego ,że zaczynam mysleć, że układ kuchni może powinien być inny.Niby wydaje się oczywisty, że taki ma być,ale może własnie dlatego powinien być inny-szukam dziury w całym...wiem

Sprzety do kuchni nie wybrane,niektóre z nich mogę pózniej wybrać ( płytę indukcyjną, zmywarkę), a inne teraz np .okap-bo będzie połączony z sufitem podwieszanym, lodówkę ,piekarnik, bo potrzebne do ustalenia szafek kuchennych.

Dalej nie wiem czy piekarnik kompaktowy czy normalny.

Dalej nie wiem jakie fronty fornirowane debowe czy białe lakier połysk- najlepiej wszystkie bezuchwytowe

te w drewnie chyba do czarnej podłogi i czarnego blatu satyna granit bedą wydladać ciepło przytulnie

http://blog.comfoline.pl/wp-content/uploads/2011/03/drewopol_3.jpg

aczkolwiek ja lubię jasne kuchnie,ale czy przy czarnej podłodze i blacie nie bedzie za chłodno mało przytulnie?

 

Mam pytanie do odwiedzających mnie czy to jest granit płomieniowany czy satynowany ,bo taki chcę mieć ,nawet dokładnie taki czarny ale jaki to ?

http://www.focus-stones.pl/showcase/data/galeria/kuchnia-18.jpg

dla zainteresowanych znalazłam to podobno : Zimbabwe Black Antyczny - wykończenie Satino

 

no i coś takiego znalazłam, super ta kuchnia no i widzę że ciągnie mnie do takich kuchni bardziej klasycznych:fajny klimat i super ta podłoga

http://www.focus-stones.pl/showcase/data/galeria/kuchnia-17.jpg

Dzięki Juliannie nie muszę godzinami siedzieć na necie i szukać cegły .Wiem gdzie kupić i jaki kolor :wave:

 

Co będzie w łazienkach dalej nie ustalone,w zasadzie tylko chłopców mniej więcej.Znalazłam tani czarny kibelek dla chłopaków firmy Hybner -tani w porównaniu do innych czarnych,na tle białych wychodzi podobnie.

Chłopcy beda mieć prysznic prostokątny 80x100,zastanawiam się tylko kupić kabinę czy postawić murek i dać z jednej strony drzwi.

 

Łazienka na dole jest najprostsza w urządzeniu a mam problem-co dać na ściany i czy wogóle coś dawać.

Znowu mam doła i myślę,że pomieszam wszystko i wyjdzie misz masz kicz :(

pora spać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale numer z tymi drzwiami Hormanna szpara w nich zniknęła.Zrobiło się cieplej i jest ok.No i teraz zastanawiam się co z tym fantem zrobić,czy tak powinno być.

Prace posuwają się na budowie,sufity się robią,w salonie rozmieściłam oświetlenie,Sufit z 3 stron będzie mieć szparę 11 cm i tam będzie oświtlenie ledowe i w miejscach okien niewidoczne karnisze sufitowe.

Idzie wiosna zdałam sobie sprawę że nie mam nikogo od elewacji,w dodatku przed nią muszę zrobić barierkę na schodach z wodoodpornych płyt ,które będą tynkiem przykryte.Pod te panele muszę zrobić stelaż,czyli muszę go zgodnie z wymogami zaprojektować.

Trzeba też koniecznie przed montażem łazienek wybrać jakąś stację uzdatniania wody .

Dzisiaj odwiedziłam kilka salonów z kuchniami,wstępnie podobają mi się fronty drewpol londyn albo barcelona.Londyn wklejony wyżej a teraz barcelona, nawet pokazana z grafitowymi kaflami

http://www.drewpol.pl/file/get/hash/4f526/size/small/stype/property

forntów nie widziałam na żywo, muszę się wybrać do hurtowni i wtedy będę wiedziała czy je brać jak zdecyduję się na fornirowaną kuchnię

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wróćmy do spraw budowlanych w związku z tym ,że powinnam ruszyć z elewacją,pozostaje mi sprawa do załatwieniaschodów wejściowych.Na projekcie mam barierkę pełną otynkowaną i taką chce mieć.

Szukałam z czego by tu ją zrobić,aby zbytnio nie obciążać schodówi i znalazłam coś idealnego dla mnie

 

http://www.knauf.pl/knaufweb/nasza-oferta/produkty/aquapanel/aquapanel--outdoor

po krótce są to panele wodoodporne,któ®e można pokrywać tynkiem, klinkirem itp.

muszę tylko wykonać stelaż i poprzykrecać panele,aby uzyskać taki oto efekt

http://lh5.googleusercontent.com/-D3YswRn3fWs/T0Y_CKGGb2I/AAAAAAAAI2U/wd7X64MxByE/s800/005.jpg

http://lh3.googleusercontent.com/-9_CnbN_21Vs/T0Y-9vGa0jI/AAAAAAAAI2E/MBAYOYahfRc/s800/002.jpg

http://lh4.googleusercontent.com/-tML3La87NPc/T0Y-8oJP5SI/AAAAAAAAI18/NoB2GEsEFjM/s800/003-1.jpg

http://lh3.googleusercontent.com/-qsa2DUvvJC4/T0Y-_eZf1vI/AAAAAAAAI2M/2gceIpkAMOc/s800/023-1.jpg

teraz zostaje tylko zaprojektować stelaż pod barierkę i ją wykonać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Barbara.

Granit obrobiony w ten sposób kamieniarze nazywają różnie, nasz nazywał to ''młotkowany''. Co do drzwi to reklamuj, podczas mrozów nasze drzwi kurczyły się o 7 mm. Niby wiem, że drewno pracuje, ale dla mnie to nie argument. Pokazaliśmy zdjęcia z kamery termowizyjnej i zobaczyli jak to wygląda w realu. Nam mają ten problem usunąć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nasza forumowa Monsanbia chwali swój teak na podłodze w łazience,ja też go nie wykluczam, bo

1.uwielbiam drewno

2. kolor teaku bardzo mi się podoba

3.jeśli nie zdecyduję się na podłodze to zrobię szafkę pod umywalkę i jeszcze gdzieś go wsadzę, nawet zastanawiam się nad siedziskiem pod prysznicem z teaku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sufit nad jadalnią-zabudowana pustka

http://lh4.googleusercontent.com/-O68Wam2dUFU/T0qa6IYVAzI/AAAAAAAAI3c/sTcrUGUGza0/s640/DSC00233.JPG

pokoik z pustki ,tutaj będzie wspólna strefa dla dzieci,musimy nadlać schody aby ten najwyższy stopień był wejściem na ten poziom,czy dobra decyzja i tak i nie,ale to było nam potrzebne,szkoda że na etapie projektowania nie zrezygnowaliśmy z tego bo można by było o wiele lepiej rozwiązac piętro.Ciemno trochę,nawet myśleliśmy nad wstawieniem okna,ale tam będzie telewizyjno-komputerowy,więc może lepiej bez

http://lh3.googleusercontent.com/-oUhY37xX1O4/T0qa9gDCD7I/AAAAAAAAI3s/wJOMu-fflHI/s640/DSC00235.JPG

jeszcze jedna fota, i teraz czy dechy zrobić w kolrze okien za którym nie przepadam,czy dać w kolorze podłogi w salonie dąb i schodów?

http://lh5.googleusercontent.com/-Ud5yH2g9uv4/T0qbYucs76I/AAAAAAAAI5c/hqsxtdxHB18/s640/DSC00249.JPG

jaką dać barierkę na podeście-jadalni?najlepiej wogóle bym nie dawała,ale muszę .Najprawdopodobnie szklana aby nie zasłaniała widoku .I teraz pytanie ,chyba mi zostaje tylko możliwość mocowania na rotulach,a wolałabym jak anula .Niestety na etapie wylewek nie miałam do tego głowy i odpuściłam,ale zawsze można podkuć

Edytowane przez Barbara74
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tego słynnego tuńczyka muszę zrobić, wiec skopiowałam kopię :) przepisów

 

Napisał adk

Przepisy od Monsanbii i koleżanek

 

Kradnę póki jeszcze jestem w stanie znaleźć wśród pędzących komentarzy . Z wątku Moni i dom wykańczają się - komentarze do Parkowej

 

1. podsmażona konserwowa kukurydza

Koniecznie bonduelle, bo nie robi jej się twarda skórka, z czosnkiem. Super smak, strzelające kuleczki, mniam.

 

Wywala się puszkę kukurydzy na patelnię (letnią, żeby resztki zalewy nie oszalały), podgrzewa, dolewa łyżkę oliwy, chwilę smaży, dodaje przeciśniętego czosnku, chwilę smaży, soli się, pieprzy i najważniejsze - papryka w proszku (słodka - tak z łyżeczkę, i chili w zależności jak kto lubi ostro - ja lubię piekielnie ), to razem się jeszcze podsmaża i gotowe. Z tą papryką trzeba to chwilę podsmażyć, bo ta papryka tak fajnie karmelizuje.

(czosnek długo smażony gorzknieje)

3 minuty roboty, pyszonka

 

2. tagliatelle z tuńczykiem, w śmietanowym sosie, z cytrynowym pieprzem i pomidorkami suszonymi

 

Smak co najmniej zaskakujący i jeśli ktoś pomyśli - bleee, tuńczyk na ciepło - niech tylko spróbuje. Jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie mlaskała przy tym daniu.

Mój mąż jak słyszy, że będzie "makaron z tuńczykiem" skręca się z niecierpliwości

Tajemnicą jest tu sok z cytryny, który wydobywa głęboki smak sosu.

 

Składniki:

2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach

kilka -6-8 suszonych pomidorków w zalewie (tych dobrych, bez octu)

duuużo czosnku (ja daję powiedzmy 6 ząbków)

śmietana słodka (najlepsza kremówka, używam 18% łaciatej)

sok z ok połówki cytryny

pieprz cytrynowy

sól

natka pietruszki (ja ubóstwiam, wrzucam dużooo pod koniec gotowania)

 

Wyrzucam na lekko rozgrzaną patelnię tuńczyka (można odlać trochę oleju, chociaż on i tak się za chwilę wchłonie), podsmażam 2-3 minuty, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w paseczki pomidorki i razem to smażę ok 3-4 minuty. Zalewam śmietanką, jak zaczyna bulgotać dodaję sok z cytryny (lepiej po trochu i próbować by nie przesadzić), sól, pieprz, posiekaną natkę.

U mnie dodatkowo jest jeszcze posiekana papryczka chili, w dużej ilości, już na talerzu

Na zachętę (tu dodałam kaparki - opcjonalnie)

 

 

 

3. sos ze szpinakiem, piersią kurczaka i gorgonolą (Moni najlepiej smakuje ze spaghetti bądź bucatini)

 

podwójna pierś z kurczaka pocięta w paseczki delikatnie obsmażona z solą i pieprzem

torebka szpinaku w liściach Hortexu (zawiodłam się dwa razu na innych markach a z tym szpikankiem danie wychodzi najlepiej), tego w kulkach (świeży szpinak jak najbardziej, ale nie wiem dlaczego - do tego sosu lepszy jest mrożony)

kawałek gorgonzoli (jeśli nie ma się dostępu sos wyjdzie też dobry z serka topionego emmentaler/maasdamer zmieszanego z kawałkiem lazura)

czosnek (znów sporo)

śmietanka słodka

sok z cytryny (koniecznie, inaczej sos wyjdzie mdły)

sól, pieprz

 

Szpinak wyrzucam do rondelka, podduszam aż się cały rozmrozi, dodaję czosnek i wmieszam ser. Kiedy się rozprowadzi dodaję śmietankę, sok z cytryny, sól, pieprz i gotuję kilka minut, na koniec wrzucam wcześniej podsmażoną (delikatnie) pierś z kurczaka

Danie błyszkawiczne, kilkuminutowe. Pycha

 

Ps.Oczywiście dodaję pietruchę do sosu, tuż przed podaniem

 

4. wersja Balbiny200 przepisu ww

zamiast kurczaka smażę cienko pokrojony boczek duński na chrupko i nakładam: tagiatelle Barilla (teściowa kuchara pełną gębą, jak spróbowała tego makaronu to już innych wstążek nie kupuje), sos szpinakowo-serowy (robię z kwaśną śmietaną i dodaję mniej cytryny) i kładę sporo plastrów chrupiącego boczku.

Pychota!

 

5. Piersi kurczaka nadziewane serkiem kozim i pomidorkami suszonymi (można dodać mozzarelli)

 

4 pojedyncze piersi

2-3 pomidorki suszone z oleju na jedną pierś (Ole albo La Rossa, dlatego że nie mają dodatku octu. Lubię pomidory w oliwie i ziołach only)

Kawałek sera koziego (twardego)

Kulka mozzarelli

Warzywa różne - szalotka, marchew pokrojona w talarki, seler, koper włoski, por, kilka pieczarek, cukinia. Do wyboru (u mnie podstawą jest por, marchew, seler)

Sól czosnkowo-cebulowa (kupuję w eko sklepie)

Pieprz (namawiam wszystkich którzy nie korzystają, używajcie pieprzy tylko z młynka - inny wymiar smaku)

Papryka w proszku

Jakieś ziółka (prowansalskie, cząber, tymianek, co kto lubi, z umiarem)

Oliwa z oliwek

 

Każdą pierś kroję pośrodku tak, by powstała kieszonka, oprószam do środka solą, pieprzem, papryką (soli nie za dużó, bo ser jest słony), nadziewam pokrojonymi w paseczki pomidorkami i startym i wymieszanym serem, zapinam wykałaczkami, znów przyprawiam z zewnątrz. Układam na niedbale pokrojonych i doprawionych (posypanych przyprawami) warzywach, polewam 3-4 łyżkami oliwy i piekę ok 40 minut w 180st. W naczyniu żaroodpornym pod przykryciem.

 

6. Mikadia: Penne z boczkiem

- boczek wędzony kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni

- dodajemy pomidory w puszce (pokrojone)

- dodać bazylię

- następnie ugotowany (al dente) makaron (Uwaga - makaronu (czyt. wody) nie solimy bo boczek jest słony), wymieszać

- posypać sporą ilością parmezanu

- udekorować świeżą bazylią mniam

 

7. domowa pieczona papryka bez skórki w oliwie z czosnkiem i z jakimiś fajnymi ziółkami

Kilka/kilkanaście strąków papryki pieczesz w piekarniku (można połówki już wydrążone - łatwiej potem się obrabia, można całe - powiadają, że lepsze) 200st ok 20min (ale najlepiej na oko - skórka musi zrobić się czarna w kilku miejscach), wyjmujesz, wrzucasz do miski i przykrywasz folią. Jak wystygnie obierasz ze skórki (schodzi bardzo łatwo) kroisz na duże kawałki, w słoiczku układasz paprykę, przekładasz 2-3 ząbkami czosnku, dodajesz świeżego tymianku/rozmarynu/oregano (można posolić) i zalewasz oliwą.

 

8. Można zrobić też taką sałatkę z papryki w szklanym płaskim naczyniu, przełożyć czosnkiem w plasterkach i listkami bazylii. Najepsza na drugi dzień, po wyjęciu z lodówki na pół godziny przed jedzeniem. Mniam

 

9. suuuuper przepis na zupę krem z pieczonej papryki, pomidorów, czosnku i czerwonej cebuli z serkiem kozim

Składniki:

0,5l bulionu (ja sobie przygotowuje sama i zawsze mam w zamrażarce poporcjowany, kostek nie uznaję)

6 dużych czerwonych papryk

6 pomidorów

4-5 czerwonych cebul

glówka czosnku

papryczka chili (ja lubię ostrą kuchnię, można zrezygnować)

kawałek twarogowego koziego serka (może być feta)

sporo listków bazylii, trochę oregano (świeże)

 

Wszystkie warzywa wykładam na blachę (najlepiej na papier do pieczenia - mniej szorowania), cebule na pół, główkę czosnku odcinam, tak żeby można było wycisnąć maślane pyszne słodkie ząbeczki pędzelkuję oliwą i piekę aż się skórka na papryce zrobi czarna. Paprykę przekładam do woreczka, jak wystygnie obieram, pomidory też. Warzywa idą do blendera, razem z bazylią i oregano, potem do garnka z bulione. Zagotowuję, solę, pieprzę i od razu podaję z pokruszonym serkiem, listkiem bazylii i zamoczoną na brzegu talerza bagietką zapieczoną z pecorino.

 

10. koreczki (zawijaski) z upieczonej papryki z fetą w środku, posiekanymi orzechami i listkiem bazylii. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, i cieszyć podniebienie

 

11. Aneta S makaron szpinakowo - łososiowy

Szybki i prosty no i zupełnie bez tluszczu. Ja szpinak - mrożony daje na patelnię na średnią moc, solę i pieprzę i czekam aż się rozmrozi i woda odparuje, dodaję dużo czosnku, w międzyczasie na drugiej patelni podsmażam delikatnie wędzonego łososia pokrojonego w kostkę (ja kupuję łososia hermetycznie zamykanego, porcjowanego w takie kawałki) mieszam łososia ze szpinakiem, a potem ten sos mieszam razem z makaronem - dla mnie pycha!

 

12. łódeczki z ziemniaków z tuńczykiem

Spore ziemniaczki, podgotowane, przekrojone na połówki, wydrążone, środek wymieszany z tuńczykiem z puszki, kukurydzą, dymką, solą, pieprzem i to zapieczone w piekarniku.

 

13. Balbina200 uproszczona wersja szarlotki: jabłuszka na pół, posypać cynamonem, cukrem i do piekarnika lub microfali na moment.

Zjadać na ciepło z lodami.

 

Dla tych co mają więcej czasu: dwie godziny wcześniej (jeszcze lepiej dłużej) posypać suszone żurawiny cukrem i zalać maderą lub czerwonym winkiem i potem (nie przecinać jabłka na pół tylko) wydrążyć środek (gniazdo nasienne) wsypać przesączone winem żurawiny, dodać cynamon i zapiec (można je też zawinąć jak sakiewkę kruchym ciastem).

 

14. Elena76: Polędwiczki wieprzowe z konfiturą z cebuli

 

2 polędwiczki wieprzowe

6 łyżek sosu sojowego(ciemnego lub jasnego,bez znaczenia)

6 łyżek oliwy

4 ząbki czosnku

1 gałązka świeżego rozmarynu

 

Polędwiczki umyć, osuszyć, wyciąć błony. Przygotować marynatę z w.w.

składników oprócz rozmarynu. Zasada co do marynowania wieprzowiny jest

taka-około 3 godzin, jeżeli akurat nie mam czasu to pół godzinki też dobrze...

Na patelni rozgrzać oliwę oraz igiełki rozmarynu, ułożyć polędwiczki, i smażyć obracając z każdej strony.

 

Konfitura z cebuli (banalnie prosta)

2 duże, czerwone cebule

3-4 łyżki dobrego miodu

1 łyżka octu balsamicznego

świeży tymianek

sól

pieprz

oliwa

 

Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na kilku łyżkach oliwy. Gdy będzie miękka dodać miód, ocet balsamiczny, świeży tymianek, pieprz i sól.

 

i jeszcze wizualizacja

 

 

 

 

15. MagdaZZZ zaskakujące papardele z tuńczykiem

Składniki:

2 pietruszki (takie korzenie, bulwy)

puszka tuńczyka w oliwie (jak ktoś lubi więcej, mogą być oczywiście 2 puszki)

oliwa

kardamon

pieprz

sól

papardele/farfalle

 

Sposób przyrządzenia:

Pietruszkę obrać i pokroić wzdłuż w cieniutkie plastry (jak są za dlugie oczywiście podzielić), wrzucić na rozgrzaną patelnię (może być sucha, może być z oliwą) i podsmażać aż się lekko zarumieni. Tylko tu ważne żeby były cienkie długie plastry a nie słupki. Potem ta pietruszka wmiesza się w tłum z grubymi wstążkami makaronu. Dodać tuńczyka z oliwą i jeszcze chwilę podsmażyć, a zaraz dodać kardamon - to on nadaje ten niesamowity smak. Z resztą już sama pietruszka podsmażona ma zaskakujący, mało znany smak - lekko słodkawy, pyszny. Można popieprzyć, jeśli dla kogoś nadal jest zbyt mało wyraziście, można też lekko posolić (choć ja tego nie robię). Ważne aby w daniu było dość sporo oliwy, bo inaczej danie będzie zbyt suche i nie połączy się łądnie z makaronem, który właśnie dodajemy na patelnie i wszystko mieszamy.

 

Danie wydaję się dość ubogie, ale nie ilość składników jest tu ważna, a właśnie zaskakująca kompozycja składników i niepowtarzalny smak.

 

16. fajna rybę a konkretnie pstrąg

Kupuję całe wypatroszone. Rozkładam je dociskająć kręgosłup i na rybę kładę plasterki czosnku, półplasterki cytryny/limonki, posiekaną natkę i trochę świeżych pomidorków (połówki cherry lub kilka kosteczek dużego), skrapiam oliwą, sokiem z cytryny, pieprzę, solę i piekę

 

taka oto ta rybka

 

 

a takie do niej warzywka (pieczone za jednym zamachem z rybą)

 

 

17. Monika996 szarlotka

margaryna kasia (ja robię od lat na Kasi, ale można masło),

3 jajka,

3 szklanki mąki,

3 łyżęczki cukru na żółtko ( albo pół szklanki jak wolisz ciasto słodsze),

3/4 szklanki cukru do piany

jabłka ( w/g gustu około 2kg renety , albo innych pokrojonych w cienkie plasterki, może być w robocie )

 

W misce rękami wymieszać Kasię, 3 żółtka , cukier (9 łyżeczek , albo do smaku można spróbować - ja lubię kruche surowe), mąkę do formy cieniutko, nakłuć widelcem. Zostawić kulkę jak pięść na potarcie na wierzch. Piec okołó 30-40 minut w 180 stopniach, aż lekko się przyrumieni. Ja na oko. Potem jabłka - 1 warstwa posypać znów na oko cukrem (2-3 łyżeczki) i cynamonem sporo, potem 2 warstwa i znów posypać. Na 1 godzinę do piekarnika z powrotem (ja w czasie pieczenia mieszam te jabłka , żeby się po wierzchu za bardzo nie przyrumieniły.)

Ubić pianę.

Potem piana na jabłka i ciasto z kulki potarte na tarce i na 10 minut do 15 na 160 stopni, aż będzie lekko złote i twarde.

 

 

 

18. Cieciorka na ciepło migiem

 

Puszka cieciorki

2-3 ząbki czosnku

natka pietruszki i/lub tymianek (zawsze mam posiekaną gotową natkę i tu pasuje idealnie), powiedzmy łyżeczka

sól cebulowo-czosnkowa (może być zwykła)

pieprz

łyżeczka oliwy z oliwek

 

Wrzucam odsączoną z puszki cieciorkę na ciepłą patelnię, zaczynam odparowywać, w tym czasie wyłuskuję czosnek, dodaję natkę do cieciorki, jak już jest prawie bez płynu, dolewam oliwę, wyciskam czosnek i podsmażam chwilunię (minutę dosłownie), solę, pieprzę (ja duuuużo) i podaję.

 

Można jeść samą jako przekąskę, można jako dodatek do obiadu.

 

19. Szparagi w sosie serowo-śmietanowym

 

Słoik długich szparagów

kawałek sera z niebieską pleśnią

śmietanka słodka 18% (jakieś 100ml)

sok z cytryny

sól, pieprz młotkowany

płatki parmezanu

 

Do rondelka wrzucić ser, podgrzać, zalać śmietaną, zagotować i rozprowadzić ser, dodać sok z cytryny, sól, wrzucić szparagi, zagrzać, wyłożyć na talerz, posypać pieprzem młotkowanym i wiórkami parmezanu.

 

20. Zuz@nka u Lidszu karkówka pod pierzynką

W naczyniu żaroodpornym układasz na lekko polany spód oliwą pokrojoną w plastry karkówkę, posypujesz przyprawami, na to cebula w plastrach, starty żółty ser i na ser majonez i do pieca. Wstawiam na 180 stopni i do momentu, aż rumieńca nabierze wierzch.

Edytowane przez Barbara74
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Piwnica mokra ,działa osuszacz i włączona podłogówka.Woda wdarła się ,a w zasadzie przesiąkła przez wylewkę w garażu, od strony zewnętrznej niezabezpieczona ,w w dodatku odpływ liniowy przed garażem jest wyżej od aktualnego poziomu gruntu-jest przygotowany pod kostkę.

Ogólnie jestem zmartwiona.

Ale ustalona jest łazienka chłopców i nie wprowadzimy już zmian.Płytki firmy refin szare jak betonowe z dekorem grafiti.Dekorem grafitti będzie obłożona jedna ściana, podłoga będzie ciemniejsza grafitowa ,a pozostałe ściany szary

dekor , tym będzie obłożona ściana z kibelkiem i prysznicem

http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/6882/refin-graffiti-cenere-urban-30x60-ret-.jpg

podłoga

http://sklep.Max-Fliz.com.pl/image.php?main=Produkty%2Fplytki_gresowe%2FGRAFFITI-ANTRACITE-R.-60X60_1.jpg

reszta ścian

http://eurolazienki.pl/images/mini/fa2f4301f2c1bcc772d6dd0147255dad.jpg

umywalki zostają te same z Ikei seria Ann 60 cm,

tylko nie wiem jaki kibelek

Najlepsze że wszystko ustalone,a ja pokazuję to mojemu starszakowi ,a on,że to wygląda jak brudne i chce mieć białą łazienkę:mad:

Ja byłabym w stanie zmienić, bo przecież to dla nich łazienka,ale M nie chce, bo chce mieć święty spokój .

Łazienka będzie z prostokątnym brodzikiem 80x100 i chyba bez ścianki , chyba:)

Edytowane przez Barbara74
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czekam na odpowiedź z Hormanna odnośnie reklamowanej ościeżnicy.Na szczęście drzwi po montażu nie były obrobione,więc problemem jest tylko czas.

Jestem zła, bo obróbka jednego okna dachowego u chłopców jest nieprawidłowa.Górna płaszczyzna, która powinna być równoległa do podłogi jest lekko krzywa, co widać .Cała zabudowa w sypialni jest do poprawy, mam nadzieję ,że oprócz sufitu.Panom się coś omsknęło i wyszło,że różnica ścian kolankowych po jednej i drugiej stronie ściany jest około 4 cm.czyli skos jest pochyły.

W każdym pokoju jest coś,na skutek chodzę po pokojach i tylko pokazuję panu od gładzi co może,a co jeszcze nie może robić.

Na wtorek jestem umówiona na pomiar kuchni , fronty jeszcze nie wybrane,ale przynajmniej bedę wiedziała jakie szafki mogę mieć i czy to co planowałam pokrywa się z wymiarami dokonanymi przez panów.

 

A poza tym osuszacz cały czas włączony w piwnicy , podłogówka na piętrze do odpowietrzenia, parapety prawie zamówione wewnętrzne, kafle do łazienki nie ruszone-zyli nie wybrane.

 

 

aha no i moja koleżanka urodziła wczoraj dziewczynkę 5350!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...