Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś ma podmokły teren i wysokie wody gruntowe? Potrzebuje pomocy przy odpowiednim odprowadzeniu wody z rynien?

Wody gruntowe otrzymują się na poziomie -0,70m mam na działce studnię i obserwuję poziom latem trochę spada. Gleba pod spodem to piaski ilaste.

Działkę podniosę o 0,40-0,50cm.

Problem w tym że niewidem jak rozprowadzić nadmiar wody, chciałbym wykopać dół żwirowy i odprowadzić tam wodę której nie odbierze dren ( rura drenarska+żwir i włóknina)

A może podpiąć się do studni?

A może dreny + specjalne wylewki przy rynnach które odprowadzą nadmiar wody?

https://forum.murator.pl/topic/155502-rozprowadzenie-wody-dreny-wysoki-poziom-w%C3%B3d-gruntowych/

Hej- jak wykopiesz "dół żwirowy" to on wypełni się wodą gruntową o dokładnie takim samym poziomie jak w sąsiedztwie:( drenaż ma sens jedynie w przypadku gdzie masz do czego odprowadzić wodę (kanalizacja burzowa, w Twoim przypadku studnie chłonne i rozsączające nie mają sensu- za wysoko woda gruntowa)

Może masz działkę ze spadkiem? wtedy drenaż obwodowy zbierający nadmiar wody deszczowej i odpływ ze spadkiem...

jednym slowem podales zbyt malo informacji zeby wiedziec jak ci pomuc nic nie wiadomo na temat polozenia dzialki czy to gorka czy dolek czy masz w poblizu jakis naturalny ciek wodny czyli rzeke czy masz rowy merjolacyjne czy masz kanalize buzowa czy ..................

pozdrawiam

Dzięki Panowie za zainteresowanie.

Działkę ma zaniżoną np w stosunku do drogi. Oczywiście mam zamiar to zmienić i 0,40-0,50 cm gleby nawieść. Na działce rosną olchy i brzozy.

Jest problem z rzeką, rowem oraz kanałem burzowym gdyby był któreś z tych mediów sprawa była by prościejsza. Problem w tym że nie za bardzo wiem jak postępować w mojej sytuacji?

Rozmawiałem z jednym człowiekiem powiedział żeby się nie bawić w dreny tylko odprowadzić liniowo wodę jak najdalej od domu tylko nie wiem czy takie koryta od każdej rynny będą dobrze wyglądać.

pomysły i rady mile widziane

pozdrawiam