Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No, widzisz i to jest ten problem kontrastu kolorów.

Jak przykładasz front do białego, to co widzisz wystarczający kontrast? Niestety nie pomogę Ci, bo tylko osobiste patrzenie to określi. Dlatego proponowałam Ci, żebyś zamiast białego użyła wszędzie tego RALa 9010.

Luca jak kładziesz w całym domu drewno, to pamiętaj o projekcie podłogówki ,żeby się nie okazało ,że jest np,zimno.Kafli wogóle nie chcesz dawać?hol,kuchnia,łazienki?

Myslalem o kuchni oczywiscie i hol i lazienka , bo to miejsca gdzie w sumie najlepiej polozyc kafle , choc hol w sumie moglby byc w drewnie , myslisz ze gdybym polozyl w pokojach i ewentualnie w holu moglo by to byc zbyt duzo na podlogowke , mysle tu o przenikaniu ciepla przez warstwe drewna ?? Chce zrobic to dobrze nie popelnic glopiego bledu a pozniej drapac sie po glowie co zem narobil madrego ze w domu wciaz jest zimno ?:-)

Luca, nie zamartwiaj się tak. Ja z podłogówką wprawdzie nie mam dużo doświadczenia, ale deski warstwo wlaśnie po to są żeby ja na podłogówkę stosować. No, i pamiętaj, że cała sztuka w tym, że woda w rurkach wprawdzie właściwie chłodna, bo chyba nie może przekraczać 26 stopni (o ile dobrze pamiętam), ale miło i łagodnie ogrzewa. Taka temperatura nie robi drewnu krzywdy.

Jak nie przepadasz za kaflami, to może przemyśl takie, które wyglądają jak drewno :bye:

Pestko myślę,że najlepiej będzie dać wszędzie szary tylko na sufit biały.

Skoro nie podoba Ci się śmietanka na suficie, to TAK.

Śmietanka w kuchni na wszystkim mogłaby być fajna, bo ja lubię „pudełeczka”, ale kontrast z szarymi ścianami podkreśli te piękne fronty bardziej.

Myslalem o kuchni oczywiscie i hol i lazienka , bo to miejsca gdzie w sumie najlepiej polozyc kafle , choc hol w sumie moglby byc w drewnie , myslisz ze gdybym polozyl w pokojach i ewentualnie w holu moglo by to byc zbyt duzo na podlogowke , mysle tu o przenikaniu ciepla przez warstwe drewna ?? Chce zrobic to dobrze nie popelnic glopiego bledu a pozniej drapac sie po glowie co zem narobil madrego ze w domu wciaz jest zimno ?:-)

Luca to wszystko zależy od różnych innych czynników ,ocieplenia,okien itp.Ja osobiście do przedpokoju dałąbym kafle,aby nie martwić się zimą czy w deszcz,że trzeba ściągać i wycierać,aby nie poniszczyć podłogi.Weź pod uwagę,że deska trójwarstwowa choć cała ma np. 1,5 cm to warstwagó®na ma około 4 mm drewna.To mało.Więc weź to pod uwagę.Osobiście w takich miejscach wolę kafle.

Skoro nie podoba Ci się śmietanka na suficie, to TAK.

Śmietanka w kuchni na wszystkim mogłaby być fajna, bo ja lubię „pudełeczka”, ale kontrast z szarymi ścianami podkreśli te piękne fronty bardziej.

Pestko powiem tak.Dała bym śmietankę ,bo kolor frontów jest śliczny.Ale... dorobiłam kolor z tikurilli (9010) ,a będę

i pomalowałam mały kawałek ( 3cmx3cm)na białej ścianie w mojej obecnej łązience. I wyszło jakoś brudno i żółto.Dlatego się wogóle przestraszyłam ,że kolor frontów może być okrobny.Może powinnam pomalować więcej ,bo na takim malutkim słabo widać

Już nie kombinuj, Basieńko.

Będzie pięknie z szarym.

Masz rację, że taki maciupci kawałeczek nie pokazuje dobrze koloru. Barwy tak jakby „naciągają na siebie” kolory otoczenia. Dlatego żeby dobrze widzieć odcienie w sąsiedztwie innych trzeba pomalować taki kawałek, żeby patrząc na niego z odległości metra widzieć wyraźnie różnice.

Idę po wałek i pomaluję więcej.

Dałąbym tę śmietankę ,ale boję się,żeby pod wanilię nie podchodziła.

Jutro zaczynają malować na gó®ze.

U chłopców daję sufity i skosy białe.

Natomiast zastanawiam się co u mnie bo może taka śmietanka byłaby łądna skosy ,sufit i kawałek takiego czegoś ,dam zdjecie.W sypialni miałam dać jasno -błekitny,pokaże Ci kolorystykę moją ulubioną za moment

Basiu nie wiem , ale z tym bialym jest tak ,że na pewno nie będzie roznicy . Nikyt nawet ty nie zauwazy ,że to jest niesnieznobialy. wez ten przybrudzony,. pomaluj sypialnię , tylko 2 razy:p. i wtedy zobaczysz , czy będzie ok.

bialky bialy jest szpitalny, i taki bardzpo cięzki. ... trzeba go zlamać.on jest do takich blokowych mieszkań.

sprobuj ze zlamanym ( ale nie zdecydowanie smietankowym) np. do 10 l dawalam 0,2 opakowania barwnika czarnego. ( zimny). 0,2 (czyli1/5)o oakowania ugru ( cieply)

Luca, nie zamartwiaj się tak. Ja z podłogówką wprawdzie nie mam dużo doświadczenia, ale deski warstwo wlaśnie po to są żeby ja na podłogówkę stosować. No, i pamiętaj, że cała sztuka w tym, że woda w rurkach wprawdzie właściwie chłodna, bo chyba nie może przekraczać 26 stopni (o ile dobrze pamiętam), ale miło i łagodnie ogrzewa. Taka temperatura nie robi drewnu krzywdy.

Jak nie przepadasz za kaflami, to może przemyśl takie, które wyglądają jak drewno :bye:

Mowisz Basiu łagodnie ale mam nadzieje ze na tyle aby dogrzac dom , źeby było ciepło ?? Nie chodzi mi o to ze za kaflami nie przepadam , chodzi tylko o to zeby bylo miło , a jednak drewno daje to poczucie miłegoi ciepłego wygladu . Masz racje co do grubosci warstwowego drewna , niema go zbyt wiele dlatego tj piszesz musze pomyslec moze o kaflach podobnych wizualnie chociaz , wiem teź jak wyglada sytuacja w przedpokoju , ciagle mokra podloga bo wchodzac do domu nikomu sie nie chce sciągać butow itd a kobietki w szpileczkach dziurawia podłoge .. bede brał to pod uwage . A co sie dzieje z drewnem litym ? Nie nadaje sie ?? Pozdrawiam

Mowisz Basiu łagodnie ale mam nadzieje ze na tyle aby dogrzac dom , źeby było ciepło ?? Nie chodzi mi o to ze za kaflami nie przepadam , chodzi tylko o to zeby bylo miło , a jednak drewno daje to poczucie miłegoi ciepłego wygladu . Masz racje co do grubosci warstwowego drewna , niema go zbyt wiele dlatego tj piszesz musze pomyslec moze o kaflach podobnych wizualnie chociaz , wiem teź jak wyglada sytuacja w przedpokoju , ciagle mokra podloga bo wchodzac do domu nikomu sie nie chce sciągać butow itd a kobietki w szpileczkach dziurawia podłoge .. bede brał to pod uwage . A co sie dzieje z drewnem litym ? Nie nadaje sie ?? Pozdrawiam

Hahaha w sensie mailem na mysli PESTKA TO RACZEJ DO CIEBIE . POMYLILEM POSTY NORMALNIE . OK NIECH BEDZIE DO BASI I PESTKI !!:-)

Przepraszam Pestka za pomylke !:-) zastanawialem sie nad drewnem litym ale pewnie to nie dziala .

Luca to wszystko zależy od różnych innych czynników ,ocieplenia,okien itp.Ja osobiście do przedpokoju dałąbym kafle,aby nie martwić się zimą czy w deszcz,że trzeba ściągać i wycierać,aby nie poniszczyć podłogi.Weź pod uwagę,że deska trójwarstwowa choć cała ma np. 1,5 cm to warstwagó®na ma około 4 mm drewna.To mało.Więc weź to pod uwagę.Osobiście w takich miejscach wolę kafle.

Basiu pomylilem posty z pestka56 za co was przperaszam ale w sumie jeden temat wiec to do was ! Pozdrawiam serdecznie .

Luca wyluzuj chłopie :)

Najpierw zrob sobie lub masz zapotrzebaowanie domu na ciepło.

wowczas bedziesz wiedział ile ciepła potrzebujesz na dane pomieszczenie.

jak to bedziesz wiedział to zadecydujesz co kłasc na podłogę.

ja mam w łazience tek lity 1,5 cm

co moge powiedziec to to ze czuje ze podłoga tam gdzie jest tek nie oddaje ciepła jak płytki

https://picasaweb.google.com/110475871252616728788/AzienkaNaGorzeKwiecien2012

tu masz zdjecia tej podłogi.

w tej chwili puszczam na podłogę wode o temperaturze ponad 30 stopni czyli za duzo i co sie dzieje ?

- temp podłogi kafli mam 22-23 stopnie i jak by nie grzejnik to pomieszczenie było by niedogrzane bo mam 2 dupne okna i strone połnocną

czyli podszedłem hardcorowo do tematu bez wyliczen - podłogowke mam co 10 cm i myslałem ze starczy widać zle myslałem

oczywiscie jeszcze dom jest niezamieszkały i jak sie wprowadze to sie zmienia pewne rzeczy ale na Twoim miejscu jak masz czas jeszcze to policz to zapotrzebowanie

bez odbioru :)