Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

Forumowy duch przyjechał, zaproponował Syntilor olej,miał pokazać próbki koloró∑,ale ma tylko zmieszany egzotyk z palisandrem.Zastanawiam się nad kolorem,nie jestem przygotowana a jutro kładą deski i powinni olejować.

Zastanawiam się jak dobrać kolor,a może dać bezbarwny,a potem do następnego olejowania zastanowić się

DSC04531.JPGDSC04533.jpg

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ile tu jest warstw oleju ?

Moim zdaniem nie jest źle. Pasuje do okna. Okno jest gładkie, a deska jest ryflowana i leży pod kątem do okna. Kolor odbiera się inaczej. Weź też pod uwagę, że kolor trochę się zmieni, a po następnym olejowaniu będzie ciemniejszy. I tam gdzie deska ma jaśniejsze fragmenty i tam gdzie teraz jest dość ciemna.

A co Duch mówi?

Mówi ,że każdy kolor zczarnieje i tak,

dla mnie ten kolor jest za ciemny, ogólnie nie podoba mi się.

Tam jest jedna warstwa.

Rozmawiałam z Mirellą dzisiaj ,ona miała kolor wpadający w pomarańcz też olej Syntilor,a obecnie olejuje szarym Osmo.Czyli kolor można zmieniać.

Ale ten mój na zdjęciu już w niektórych miejscach jest ciemny.Duch miał już zmieszany olej,myślę ,że nie pamięta dobrze co dokłądnie i w jakich proporcjach.Ale twierdzi ,że to palisander i egzotyk.Ale dla mnie tam jest więcej palisandra,a egzotyka śladowe ilości bo nie ma odcienia czerwonego.

W zasadzie to mógł legary poolejować,tym starym olejem ,no a teraz pada.

Edytowane przez Barbara74

Czyli chodzi Ci o te ciemne miejsca.

Zastanawiam się co Ci poradzić.

Mnie by one nie przeszkadzały, ja lubię drewno jakie jest.

O Syntilorze nic nie wiem. Osmo ma bdb opinie. Może powinnaś od razu zmienić teraz. On ma fabryczne kolory. Mieszane są zawsze ryzykowne.

Olej ma taką właściwość, że podkreśla różnice w wybarwieniu drewna.

Swoje drewno przed olejowaniem bejcowałam, bo Altax nie ma olejów barwiących. Plamy słojów przestały tak się wyróżniać. Całość się wyrównała kolorystycznie.

U Ciebie być może drugie malowanie nieco wyrówna kolory, a więc przyciemni to co jaśniejsze.

U nas to pada, to leje cały czas od 17 wczoraj :(

Masz czas przemyśleć co z olejowaniem

Edytowane przez pestka56

Basiu,

musisz być zadowolona z tarasu, więc dobrze się zastanów nad kolorem, nie akceptuj, jeśli Ci się nie podoba.

U nas bardzo dobrze, dużo zrobiliśmy - skończyliśmy już elewację, ogrodzenie, kostkę :); obecnie wykańczamy środek - czekam na kuchnię, meble, podłogi i drzwi:) - montaże za miesiąc:)

Szarlotko a gdzie to wszystko można obejrzeć, pochwal się czymś chociaż na chwilę :)

Co do oleju to wolę przemyśleć

Syntilor do kupienia w Leroy M. byłam wczoraj i kupiłam małą puszkę bezbarwnego,wykorzystam ją i poolejuję legary ja wyschną-ale nie wiem czy pogoda pozwoli.

Ogólnie to problem jest bo powinnam dopasować kolor tarasu do okien ( chyba zobaczę na necie w jakiś realizacjach ).A chyba wszystko co pasuje nie podoba mi się.Ogólnie podobają mi się jaśniejsze tarasy.Reni ma też łądny kolor ,czekam ,żeby mi odpisała czym olejowała.

Natomiast po rozmowie z Mirellą forumowiczką doszłam do wniosku,że można bezbarwnym,a potem sobie dobierać przy kolejnych olejowaniach .

Ona ma obecnie szary Osmo,a miała Syntilora podobno mieszany pół na pół właśnie jaki mi duch proponował.Ona ma te same deski ( razem kupowałyśmy 2 lata temu).Ale myślę ,że ona miała nie mieszany( ona nie pamięta) egzotyk ,bo był pomarańczowy i nie pasował do elewacji.

Może podeślę linki z jej tarasem

Tutaj Reni taras ,kolor okien i elewacji wydaje się identyczny.I ma bardzo łądny taras

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174794-Nasz-domek/page102

A tutaj jest Mirellij szary taras osmo

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174794-Nasz-domek/page1676

i poprzedni :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167813-Od-marzeń-projektów-wizualizacji-do/page61

Aha idę do Spirei i Morelki zobaczyć kolory

Basia,

i jak, olej wybrany i kupiony?

Pytasz o zdjęcia - jeszcze "kawałek" mamy do pełnego efektu, więc proszę poczekaj cierpliwie, obiecuję, że pokażę Ci fotki.

Brakuje mi uporządkowanego ogrodu, wyrównanej gdzieniegdzie ziemi, trawy, wysokich donic dekoracyjnych....

olej kupiony ten co Reni

Mnie do pełnego efektu brakuje bardzo dużo wydaje mi się ,że więcej :)ale poto mieszkam w domu ,aby co rok w ogrodzie robić :)

Z rzeczy innych ood jakiegoś czasu mamy zmiękczacz,różnica ogromna

bateria stojąca przy wannie hansgrohe nawala przy przełączaniu na słuchawkę,ale ma 5 lat i odpowiedź serwisu była bardzo szybka czekam na serwis w domu

salon to moja bolączka,nie umiem z nim dojść do łądu,ale nawet nie staram się, bo większość czasu spędzam na poziomie kuchni,jadalni no i teraz zajmuję się ogrodem,a dokładnie bardziej przygotowaniem do sadzenia droga daleka.

Wybrałam roślinę do kwadratu z przodu,będzie to katalpa nana,miłość do nie nie mija :)

pod nią będę kamyki -gres granitowy i muszę jeszcze jakieć niskie rośliny powsadzać

olej kupiony ten co Reni

Mnie do pełnego efektu brakuje bardzo dużo wydaje mi się ,że więcej :)ale poto mieszkam w domu ,aby co rok w ogrodzie robić :)

Z rzeczy innych ood jakiegoś czasu mamy zmiękczacz,różnica ogromna

bateria stojąca przy wannie hansgrohe nawala przy przełączaniu na słuchawkę,ale ma 5 lat i odpowiedź serwisu była bardzo szybka czekam na serwis w domu

salon to moja bolączka,nie umiem z nim dojść do łądu,ale nawet nie staram się, bo większość czasu spędzam na poziomie kuchni,jadalni no i teraz zajmuję się ogrodem,a dokładnie bardziej przygotowaniem do sadzenia droga daleka.

Wybrałam roślinę do kwadratu z przodu,będzie to katalpa nana,miłość do nie nie mija :)

pod nią będę kamyki -gres granitowy i muszę jeszcze jakieć niskie rośliny powsadzać

Ojej Reni super!

Musze mezowi pokazac bo strasznie mi się podoba i do naszych okien by chyba pasowal ale kurde jasny jest bardzo.

Meble tez miodowe będziesz miała czy w kolorze okien?

Jakie masz deski na taras?