Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

Problem w tym, że ja tam byłam raz z moim Tatą. Miejscowość Celejów, ale jak próbowałam gdzieś w pobliże dotrzeć samodzielnie, klops. Nie rozpoznaję miejsc, a dopytywanie też nic nie dało.

Może gdybym więcej czasu poświęciła...

Takie adresy trzeba pamiętać.Myśmy kiedyś odnawiali drzwi w starej kamienicy,piękne drzwi ,podziurawione,facet je przepięknie zrobił, i też nie mamy kontaktu ,ja średnio pamiętam gdzie to było.W tej kamienicy jeszcze 2 innych sąsiadów odnawiało te drzwi (do mieszkania)muszę podjechać,wziąć adres i trzymać w razie czego .

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dostałam pierwszą wycenę na ciepłą zabudowę z wkładem spartherm mini s4s, rochę dużo prawie 15 tys.na płytach Rath.Upewniam się obecnie czy nie policzył za dużo płyt.Zakłądam obudowę 140 cm

Pestko czy to nie za nisko,może powinno być 165? salon ma prawie 3,20 wysokości.

Jutro korzystając z rusztowania myję okna narożne z zewnątrz.Mam nadzieję,że mały nie będzie wymyślał dzikich zabaw i będę mieć możliwość.

Dom nabiera wyglądu,gdyby była trawa i podjazd robiłby wrażenie.

Nie mogę dobrać granitu na schody ,nie żebym się z tym męczyła, bo byłam w jednym składzie,ale kolorystycznie to by łądnie białe schody wyglądały.

Moję się ,bo takie niby drobne szczegóły mogą zniszczyć cały efekt.

To tak jak ładna kobieta z włosami pod pachami :lol2:podnosi rękę i czar pryska...

No, białe tak, ale Ty masz świadomość, że nie ma białego granitu. Tzn. białego–białego. One zawsze są dropiate. Taka uroda tego kamienia. Więc ten biały z bliska będzie ciapciaty, a z daleka szarawy.

Biały możesz mieć marmur, albo corian, albo jakiś konglomerat.

W schodach ktoś pokazywał wewnętrzne bielusieńkie schody chyba z jakiegoś konglomeratu, ale jak sprawdziłam cenę, to siadłam z wrażenia.

To teraz przywalę :p... łupkiem. Jakbyś dobrała do tego szarego na elewacji ???

A zaglądałaś do dziennika – pisałam w sprawie pełnej balustrady.

Kominek

Na wizualce masz taki jaki mi wychodził, żeby schować tę czapę nad paleniskiem, a Ty tam chyba jeszcze jakiś krąg kumulacyjny chcesz.

Cały Spartherm ma razem z nóżkami 119 cm wysokości, więc liczyłam, że będzie z obudową max 130.

Wcale nie musi sięgać połowy wysokości ściany. Trzeba będzie taki zrobić, żeby nie był za ciężki. Ważne są proporcje i w stosunku do ściany, i w stosunku do widoku ognia.

Może niech kominkarze dadzą Ci technicznie rozrysowane to co musi się zmieścić w obudowie i jak rura idzie, a ja popatrzę i zobaczymy jak można tę obudowę poprowadzić, żeby się kloc nad ogniem nie zrobił.

Widziałam ,widziałam w dzienniku ,bardzociekawe domy,ja też znalazłam płyty ,któ®e mogłyby być ,ale wiesz o co chodzi.Płytę nie tylko do stelaża montujesz z jednej jego strony ,musisz z drugiej i Coś od góry,no i to coś -problem.Od boku tynk -tak w projekcie a od góry ?kolejna obraóbka jak na moich murkach oporowych.Poza tym straszą mnie mchami ,wilgocią cienością, zabrudzeniami od deszczu itp.

A ja dzisiaj pomyślałam ,najpierw zamówię barierkę od wewnętrznej strony (rozumiesz),a potem wyobrażę sobie tę barierkę po drugiej stronie,bo ta pełna to tylko po jednej miałą być.

A z tymi łupkami to czekałam jak napiszesz:lol2:Ja potrzebuję stopnice i podstopnice z jednego kawałka ,Pestko moje schody są na 2 metry szerokie!!!!

Podest w najdłuższym miejscu 4 metry długi.A schodkó∑,aż trudno spamiętać.Więc moje schody będą na bogato;)

Zawsze są jakieś kompromiski :no: szlag by to.

Mchami, zabrudzeniami nie daj się straszyć. Są świetne środki dostępne nawet w naszym małomiasteczkowym markecie budowlanym i w necie oczywiście też. Mam to obcykane, bo jak wiesz kamień i drewno kocham miłością pierwszą :D Będziesz potrzebowała wiedzy, to ci podeślę.

Stopnie 2 m szer, a głębokość stopnia ile ? Na oko masz jakieś 30 cm. I masz wątpliwości ???? Oj, Panna :cool: myślisz, że z innym kamieniem to cenowo dasz radę? Będzie jeszcze gorzej. Porównywałaś ceny blatów.

A jeśli robią 3mb blatu z łupka, to Twoich stopni nie zrobią :confused:

Jak zdecydujesz się na łupek, to może nawet, za kasę którą wydałabyś na granit, obłożysz jeszcze tym samym te murki na wjeździe do garażu.

Piknie by było :D co cud

Barierka – po bokach tynk, a od góry to samo co na stopniach :yes:

Oj Pestko ,na Mazowszu to są większe możliwości ,tutaj dzwoniąc w dwa renomowane zakłady kamieniarskie odmówili łupka,handlują swoim materiałem i nie chcą z innego.Nawet jeśli chodzi o blaty to zwątpiłam.Z kominkiem jest inaczej bo we własnym zakresie można i kupić i zamontować

Oj Pestko ,na Mazowszu to są większe możliwości ,tutaj dzwoniąc w dwa renomowane zakłady kamieniarskie odmówili łupka,handlują swoim materiałem i nie chcą z innego.Nawet jeśli chodzi o blaty to zwątpiłam.Z kominkiem jest inaczej bo we własnym zakresie można i kupić i zamontować.Oczywiście mam czas i będę szukać

Basiu wydaje mi się, że ta wycena nie jest jakoś skrajnie wysoka. Znajomi parę lat temu płacili ok 25 tysięcy za Varię narożną + prostą obudowę z małą ilością kamienia.

PS. Nie może Ci naliczać pieniędzy za magazynowanie, ponieważ towar nie jest Twój. Nie zapłaciłaś za niego, zatem ciągle należy do "strasznego faceta".

Nie jestem prawnikiem, ale wątpię, by nie mając pisemnej akceptacji zamówienia mógł Cię zmuszać do zapłaty za towar.

Tablice z Posterplate wklejone przez Kocimiętkę są super :yes: Mam te z instrumentami, kupiłam kiedyś na Westwing ;)

Fajnie, że wybrałaś wersję kuchni z Sbs, będzie bardzo oryginalnie. Mojemu mężowi też ta najbardziej przypadła do gustu ;) on jest skrytym podczytywaczem Twojego wątku :)

Edit: zapomniałam napisać o kominku. Nam prostą w kształcie obudowę (ciepłą ścianę) z tym samym wkładem wyceniono na 17 tys.

Tablice z posterplate są fantastyczne, ja kupię gitarę i saksofon dla męża na urodziny.Szkoda tylko ,że nie mają większych ,wielkościowo takich jak Pestka wkleiła naswojej wizualizacji mojego salonu.

Aniu ja mam wycenę bez kamienia ,bo to już nie jest duży koszt,ale prowadzę negocjacie.Natomiast narożny za tyle ,no może nie orientowali się ,że u innych jest taniej.

Ja w zeszłym roku miałam ofertę na trójstronny Spartherm za 20 tys.z granitem.

Co do tego towaru to na forum prawnym ,niestety wszyscy przyznali rację Panu sprzedającemu.Po moim mailu,że nie zrobił zestawienia kosztów wcześniej,Pan zgodził się abym zapłaciłą za 2 metrowy pocięty kawałek ,a nie w sumie za 6 m.Zgodziłam się , bo go rozumiem ,że w zasadzie to była moja wina, ja gdzieś 2 metry zawsze wepchnę-może w garażu,w każdym razie będe ieć spokój i czyste sumienie.Kamień z serca

Two OfUs jak mam pisać Twojego nicka to mam stres ,że pomylę gdzie mała ,gdzie duża nawet raz chciałam napisać 2ofUs :lol2:

Mój mąż peknie z dumy jak się dowie,że tak chwalą dom ,a jeszcze ,że inny facet to już chyba wogóle,pokażę mu Twój wpis :)

A widziałaś ten wkłąd mini s na żywo czy szukałaś w necie,a wogóle dlaczego o nim myślałaś.

Basiu większość forumek pisze po prostu Two ;)

My wycenialiśmy kilka wariantów. Sparthermu wycenialiśmy Varia M i Mini. My mamy dwa kominy spalinowe obok siebie, jeden do wewnętrznego drugi do zewnętrznego kominka i to w salonie. W sumie jest to klocek ok 40cm/100cm. Zależało nam na tym żeby wkład był niewielki i co najważniejsze dość płytki żeby zabudowę zlicować z z wystającym kominem, osiągnąć wygląd litej ściany i jednocześnie nie stworzyć wielkiego kloca ;) Varia pasowała nam bardziej o ile dobrze pamiętam bo była płytsza ale też wychodziła drożej i nie miała doprowadzenia powietrza. Mini S niestety nie widziałam na żywo wybrał ją dla nas pan kominkowy jako tańszą alternatywę z doprowadzeniem powietrza i o w miarę pasujących wymiarach.

Obudowę z Varią M wycenili nam na jakoś ponad 20tys... 22 może, już dokładnie nie pamiętam bo ostatecznie i tak zdecydowaliśmy się na kozę :D

Hej Basiu, dziś oglądałam łupek na blat do nas. Mąż jest na tak, ja też. Cena już mniej na tak - wcale nie jest dużo tańszy od granitu no i jest inna kwestia. Najdłuższy moze miec 220 cm :( Strasznie krotki. Ja mam blat 335 cm. Trzeba będzie łączyć :(

Dostałam kawałek łupka to przetestuje jutro mam nadzieje i zobaczymy jak się prezentuje po wylaniu oleju i wina. Czy są jakieś ślady.

Byłam omawiać kuchnię ,jest strasznie dużo rzeczy do ustalenia z czego cokoły,wysokość,wysokość blatu

U mnie aby blat był na równo z parapetem to musiałby mieć wysokość 94 cm to stanowczo za wysoko.Myślę o 90 cm.

Poza tym wczoraj ułożyłam sobie ścianę wysokiej zabudowy przy wejściu do spiżarki a po drugiej stronie drzwi spiżarki jest normalny blat i tam jest 70 cm.

Czyli wchodząc do spiżarki mam przejście na szerokość 70 cm,z jednej strony wysoka zabudowa a z drugiej blat, to trochę mało.

Mogę wysoką zabudowę wcześniej zakończyć zrobić 10 cm więcej ,ale wtedy wysoka zabudowa będzie miała 10 cm mniej i te szafki po obu stronach sbs będę 30 cm to chyba mało.

mogę po jednej stronie wysokiej zabudowy nie dawać ścianki jak po prawej stronie tylko zakończyć meblami ?Ale czy to będzie fajnie wyglądało ?

Albo to nie jest problem ,bo niektórzy zabudowaują przejście do spiżarki w szafie i wtedy mają 60 cm i się nie przejmują.

Z prawej strony ścianka wysokiej zabudowy jest natomiast z lewej muszę zrobić,a może nie robić.?

Następną sprawą to są kontakty ,któ®e są przy ściance z prawej stronie.Tam przy niej będzie piekarnik ,a zaraz obok na podobnej wysokości 5 pionowych kontaktów