Barbara74 30.08.2012 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.08.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 (edytowane) Basia koniecznie wejdź na stronę - a właściwie bloga architektów – http://blog.comfoline.pl/index.php/category/ergonomia-w-kuchni/ Ile Ty masz wzrostu? Ja mam 158 i ręce mi odpadały jak w starej kuchni z 85 cm blatu zmywałam. Twoja kuchnia jest duża i możesz np. odsunąć szafki i blat od ściany o 10 cm, robiąc podwyższenie na poziomie parapetu okiennego. Bardzo sie przydaje - blat czysty do pracy, a tu na ten podwyższony „gzymsik” odstawiasz co akurat masz pod ręką. Można ten „gzymsik” i parapet wyłożyć tym samym co blat. A może porysujemy na fotkach ? ŁUPEK a czy to nie jest tak, że tym co robią blaty opłaca się mieć klienta nawet z dalszej części Polski. Ile do ciebie jest od W-wy (Beata ten swój tu w okolicy będzie miała robiony). Od nas do Ciebie jest 300 km, ale warto pytać !!! A może znają kogoś w Twoich okolicach. Ja już się przyzwyczaiłam bardzo do myśli o łupkach http://forum.muratordom.pl/images/smilies/happyyes.gif w Twoim pięknym i oryginalnym domu. Edytowane 30 Sierpnia 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.08.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Dostałam łupek juz zaimpregnowany ale tak na szybko. A i w ogóle to jest śliczny Chyba się zamieniłyście z Basią wątkami. Ona pisze u Ciebie a Ty tu A łupek jest PRZEśliczny, ale wlaśnie ten czarny, albo szary. Te ciapciate są zbyt plamiaste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 30.08.2012 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Pestka do kominka to nie ma problemu z kupieniem łupka,natomiast na blat to dzwoniłam na adres od Kraszewskiej,a to warszawskie namiary.Ja mam 166 wzrostu,ale ogólnie podwyższenie przy parapecie mi nie przeszkadza,bo to i tak będzie jedność i ten sam materiał ,tylko we wnęce okiennej podwyższenie.Też kiedyś myślałąm od odsunięciu mebli od ściany-wtedy blat bardziej głęboki-to jest wygodne szczególnie przy płycie ,gdzie duże gary czasami prawie ściany dotykają.Jak odsunę blat tam gdzie zlew to będzie węższe przejście do spiżarki ,czyli odpada, jak tam gdzie kuchnia to muszę skrócić półwysep ,żeby zachować minimalne przejście 100 cm pomięszy wysoką zabudową i półwyspem.idę poczytać co na tym ergonomicznym blogu piszą ,aczkolwiek kiedyś byłam na podobnym może tym samym też co kiedyś komuś polecałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 30.08.2012 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 kiedyś był taki link ,że podawało się swój wzrost i autoamtycznie obliczało wysokość blatu.Mój kuzyn ma 95 cm ,wydaje to się strasznie wysoko,ja myślałam,że oni mają z metr ,więc poprosiąłm ich o zmierzenie.Najlepsze,że oni niscy ,jego żona 158 a kuzyn 176.Moja siostra ma 91,a koleżanka 90 i to jest max.Do zamówienia kuchni chcą wysokość blatu,zakładając granit powiedziałam 3cm.widziałam cienki granit,bez doklejek i mi się to podobało,a ciekawe jaki ma łupek. Poza tym poruszyłam problem boku półwyspu,wynika z tego ,że mało mi podpowiedzą ,muszę sama zadecydować.Bok może być ,albo front maskujący ,albo gładki maskujący bez rami i chyba taki najlepiej? Ale czy z boku i od strony jadalni też jest ten cokolik na dole jak od strony kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 30.08.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 kiedyś był taki link ,że podawało się swój wzrost i autoamtycznie obliczało wysokość blatu. w tym linku od Pestki wlasnie jest taki kalkulator http://www.comfoline.pl/pages/pl/jak-mozemy-ci-pomoc/wysokosci-robocze-w-kuchni.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaS79 30.08.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Basiu my mamy odsunięte meble od ścian i ja myślałam, że to norma Co do wysokości - mam dwie różne. 85 i 91 (tylko półwysep). Mam 154 cm wzrostu, a w mieszkaniu przez pomyłkę blat na wysokości 92 cm i mimo wszystko było mi wygodnie. Odnośnie zakończenia półwyspu: ja zakańczam blatem, więc cokół mam tylko po obu stronach mebli. Jeśli półwysep byłby zakończony bokiem maskującym, to musiałabyś mieć tam cokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaS79 30.08.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 O przy okazji wyszło z kalkulatorem, że mam idealne wysokości, bo blat roboczy i do gotowania ma 85 (już nie mogłoby być niżej, bo mąż wysoki), a ten ze zlewem 91 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 30.08.2012 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 wyszło mi standartowa wysokość blatu 90-95 cm,ale wizualnie to 95 przy moim niskim suficie to chyba nie ,dam 90, dzięki Aniu i Ivy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TwoOfUs 30.08.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Basiu pytałaś o moją kozę. To jest Regence Godin ale on jest bardzo ozdobny więc do Ciebie nie będzie pasował ale Godin ma też ładne nowoczesne kozy, zerknij sobie na stronie Co do kuchni, ja bok i plecy wyspy zamierzam wykończyć frontem bez ramki i na pewno z każdej strony dam cokół. Baz cokołu jest nie wygodnie i ciężko to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 30.08.2012 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 (edytowane) Ja strasznie lubię takie kozy,za nowoczesnymi nie przepadam,śliczna jest tam taka czerwona i z taką czapą TWO ,a Ty chyba masz rekuperację?on chyba nie ma podłączenia powietrza z zewnątrz Edytowane 30 Sierpnia 2012 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.08.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Wyobraź sobie wszystkie maile z FM od rana wpadały mi w spam. Zaraza jakaś. Dopiero to odkryłam – mam 40 do przeczytania Strasznie jestem ciekawa, co u Ciebie z tym łupkiem wyjdzie. Kiedyś robiło się blaty kuchenne z kafelków, Pamiętasz? A jakby taki z tych kominkowych płyt łupkowych zrobić i wejść nim do poziomu parapetu na ścianę. Ten bok półwyspu też bym zrobiła tym co blat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TwoOfUs 30.08.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 TWO ,a Ty chyba masz rekuperację?on chyba nie ma podłączenia powietrza z zewnątrz Ja niestety na razie nie mam, mam przygotowaną opcję pod instalację za kilka lat. Na tym etapie nie było nas stać na taką inwestycję ale jak już się odkujemy zamierzamy przerobić całą instalację i wymienić ogrzewanie na pompę ciepła. Na razie mamy kocioł na pelet. Koza rzeczywiście nie ma podłączenia powietrza z zewnątrz, też wybraliśmy tańszą opcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 30.08.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 A ja mam blat na 90,5cm Sama zmierzyłam Tymi rencami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 30.08.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 a ja 90 cm . a mam 170 i jest ok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 30.08.2012 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Pestko z łupkiem nie chcę szaleć w kuchni bo ja mam podłogę podobno taką ala kamienną i wolałąbym nie przedobrzyć,ja sobie wyobrażam łupek na blacie gładki ale matowy.W salonie to nie ma problemu ,bo tam drewno ,więc kamień z nią będzie pięknie.A ja miałąm Ci dzisiaj maila wysłać ,tylko z dziećmi na rolki poszłąm. Two no widzisz,a ta rekuperacja mi skomplikowała wybór kominka,ciekawę czy będę zadowolona z niej,a ja lubię bardzo te stare kozyPinakolado to robiąc kuchnię nie wybierałaś wysokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 30.08.2012 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 no myślę,że 90 to optymalne właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.08.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 I myślę, że dobrze sobie z tym łupkiem wyobrażasz. Ja też nie pisałam o jakichś szaleństwach. Też jeździsz na rolkach? W W-wie na Polach Mokotowskich całe rodziny pomykają po ścieżkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 30.08.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 w dzisiaj w warszawie od 21 jest jakiś przejazd rolkowy....całe centrum zakorkowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1976pinacolada 30.08.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Pinakolado to robiąc kuchnię nie wybierałaś wysokości? No jasne, że wybierałam. To jeszcze nie znaczy, że mój stolarz się do tego zastosował Dzis mnie zmobilizowałaś do tego, żeby to sprawdzić Przy okazji sprawdziłam tez wymiary mojego stołu. Miało byc 95cm i jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts