Barbara74 09.09.2012 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 (edytowane) Pestko jeszcze mam rurę do kuchennego okapu poprowadzoną od wysokiej zabudowy na przeciwległą ścianę.Gdybym dała pochłaniacz to tylko rura od rekuperacji zostaje. Ale raczej lepiej podłączyć okap do komina ,a komin za wysoką obudową,stąd zawiła i długa droga od komina do okapu i stąd ten sufit Byłąm i oglądałam Beko french door lodówkę.Fajna, nie jakiś szał,Sharp zdecydowanie lepsza jakościowo w środku,ale Beko dla mnie ładniejsza na zewnątrz. Co mi się podoba ,że w Beko połowę zamrażalki mogę przeznaczyć na chłodziarkę,komory zero są.Kolor zbliżony do koloru piekarników.Pomierzyłam i bez drzwi jest 60 cm.Beko podaje głębokość razem z drzwiami i uchwytami ,stąd takie duże wymiary głębokości.Mierzyłam nie ten model co zamierzam kupić,ale podobny.Poza tym skonfrontowałam wymiary od producenta z moimi wymiarami.Pozostaje omówienie szczegółów z panem kuchennym. Edytowane 9 Września 2012 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 10.09.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 (edytowane) a który ty model dokładnie masz zamiar kupic ?? zapytaj Panów od reku co sie da z tym zrobić i wtedy bedzie wiadomo co i jak...czy usuwac to nie wiem ale chyba bym zrobiła bez ledow jesli zostaje tak jak zaproponowała Pestka Edytowane 10 Września 2012 przez ivy17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 10.09.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Nie wiem jak radzić... bo ten sufit kosztował sporo pracy i z pewnością nie był za darmo. Nie znam się na szczegółach technicznych okapów czy pochłaniaczy. Jeśli chciałabyś / musiałabyś zostawić podłączenie do komina, to może tylko taki pas w którym trzeba ukryć rurę. Powstałoby coś na kształt belki. Co wtedy z oświetleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.09.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Patrz Basieńka, takie sobie upatrzyło zasłony moje dziecko i oczywiście padnie na mnie. Gdzie ja takie tkaniny kupię :confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.09.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Pestko jeszcze mam rurę do kuchennego okapu poprowadzoną od wysokiej zabudowy na przeciwległą ścianę.Gdybym dała pochłaniacz to tylko rura od rekuperacji zostaje. Ale raczej lepiej podłączyć okap do komina ,a komin za wysoką obudową,stąd zawiła i długa droga od komina do okapu i stąd ten sufit Byłąm i oglądałam Beko french door lodówkę.Fajna, nie jakiś szał,Sharp zdecydowanie lepsza jakościowo w środku,ale Beko dla mnie ładniejsza na zewnątrz. Co mi się podoba ,że w Beko połowę zamrażalki mogę przeznaczyć na chłodziarkę,komory zero są.Kolor zbliżony do koloru piekarników.Pomierzyłam i bez drzwi jest 60 cm.Beko podaje głębokość razem z drzwiami i uchwytami ,stąd takie duże wymiary głębokości.Mierzyłam nie ten model co zamierzam kupić,ale podobny.Poza tym skonfrontowałam wymiary od producenta z moimi wymiarami.Pozostaje omówienie szczegółów z panem kuchennym. Wygląda, że masz przerąbane. Już tylko zostaje minimalizować problem. Nad wysoką zabudową ten gzyms nie wadzi. Gorzej z resztą, ale mimo wszystko ze względu na okap kuchenny radziłabym polubić. Ciekawa jestem co zdecydujesz z lodówką. Mnie w tej Beko podobał się najbardziej podział zamrażarki i te french doors. Poza tym nasz znajomy spec od sprzętu AGD dobrze mowi o Beko. On dość długo był szefem serwisu Gorenje i raczej wie co mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 10.09.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 nie tylko Basia Ps. Monia - ajlowju chyba miałyście chwilowe zaćmienie;) Wygląda, że masz przerąbane. Już tylko zostaje minimalizować problem. Nad wysoką zabudową ten gzyms nie wadzi. Gorzej z resztą, ale mimo wszystko ze względu na okap kuchenny radziłabym polubić. Ciekawa jestem co zdecydujesz z lodówką. Mnie w tej Beko podobał się najbardziej podział zamrażarki i te french doors. Poza tym nasz znajomy spec od sprzętu AGD dobrze mowi o Beko. On dość długo był szefem serwisu Gorenje i raczej wie co mówi Basiu wgram ci te zdjęcia mojego sufitu i zobaczysz jak u mnie to wygląda. U mnie jest zabudowane tam gdzie musi i nic symetrycznego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rere79 10.09.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 A ja się tak zapytam. Może dało by radę okap wyprowadzić bezpośrenio na zewnątrz. Wtedy nie trzebaby robić tej zabudowy sufitu, tylko samej reku. ALe chyba na tym etapie się już nie da, elewacja gotowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.09.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Mnie się też sufit podobał bardziej na płasko. Wyciągu kuchennego nie możesz mieć podłączonego do went mech - jak już to do komina lub prosto na zewnątrz. ale wtedy podobno wymaga jakiejś synchronizacji z pracą wm, bo może zakłócać je pracę... coś mi Asolt tłumaczył. więc zasadniczo daje się okap/pochłaniacz. ale teraz taki mam i wiem, że guzik daje, moje obserwacje na ten temat potwierdził dziś elektryk i przerobiłam kabel, ktory był pod okap, na kabel pod światełko. zgodnie z sugestią Piczmana, który nam robił wm, na czas gotowania będę podkręcać wm - tłuszcz do anemostatu raczej nie doleci, bo jest umieszczony centralnie, anie przy ścianie z płytą, natomiast mam nadzieję, że w ten sposób uchronię się od rozlewania się zapaszków po domu. chociaż przy otwartej kuchni, to cudów raczej nie będzie. ale ja bigosów nie gotuję, więc jakoś będziemy żyć z aromatami spożywczymi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.09.2012 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 [ATTACH=CONFIG]135733[/ATTACH] Patrz Basieńka, takie sobie upatrzyło zasłony moje dziecko i oczywiście padnie na mnie. Gdzie ja takie tkaniny kupię :confused: Chodzi o kolorystykę? jeśli tak to trzeba połączyć te 3 kolory ,no bo nie kupisz identycznych,no chyba,że to z jakiejś strony ściągnęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.09.2012 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Mnie się też sufit podobał bardziej na płasko. Wyciągu kuchennego nie możesz mieć podłączonego do went mech - jak już to do komina lub prosto na zewnątrz. ale wtedy podobno wymaga jakiejś synchronizacji z pracą wm, bo może zakłócać je pracę... coś mi Asolt tłumaczył. więc zasadniczo daje się okap/pochłaniacz. ale teraz taki mam i wiem, że guzik daje, moje obserwacje na ten temat potwierdził dziś elektryk i przerobiłam kabel, ktory był pod okap, na kabel pod światełko. zgodnie z sugestią Piczmana, który nam robił wm, na czas gotowania będę podkręcać wm - tłuszcz do anemostatu raczej nie doleci, bo jest umieszczony centralnie, anie przy ścianie z płytą, natomiast mam nadzieję, że w ten sposób uchronię się od rozlewania się zapaszków po domu. chociaż przy otwartej kuchni, to cudów raczej nie będzie. ale ja bigosów nie gotuję, więc jakoś będziemy żyć z aromatami spożywczymi..... Wyciągu kuchennego nie chcę podłączać do wentylacji.Jeśli lepiej z uwagi na wentylacje mechaniczną mieć pochłaniacz to wolałabym go dać,ale tak jak mówisz to może za przeproszeniem gó.. dawać. A ja słyszałam,że lepiej do komina przy wentylacji mechanicznej... Tatark czy dobrze zrozumiałam,że Ty wogóle okapu nie dajesz? Ja jestem na budowie teraz od rana,przyjechała moja mama z ciotką i robiłyśmy inne wersje kuchni ,ale stanęło,że ta co mam jest najlepsza. No własnie gdybym całkowice zlikwidowała ten sufit trzeba by było kuć w suficie ,aby było tam jakieś oświetlenie. Najprawdopodobnie stanie tylko na zabudowaniu szczeliny ledowej. Albo mogłabym jeszcze jedno zrobić,A mianowicie. Obecnie obniżenie na suficie dookoła jest na 18 cm. Mogłabym zrobić obniżenie całego sufitu np.na 5-7 cm-tam bym ukryła doprowadzenie rury okapu do komina -rurą o kształcie prostokąta płaską,światła też wtedy nie ma problemu,ale rura od rekuperacji jest trochę grubsza i mogłaby się nie zmieścić,więc tylko tam byłoby trochę niżej . Mój mąż ze wzglęgu na koszty wolałby opcję Pestki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.09.2012 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 A ja się tak zapytam. Może dało by radę okap wyprowadzić bezpośrenio na zewnątrz. Wtedy nie trzebaby robić tej zabudowy sufitu, tylko samej reku. ALe chyba na tym etapie się już nie da, elewacja gotowa... no własnie elewacja gotowa,a w przypadku wyprowadzenia na zewnątrz to rurę najlepiej poprowadzić z metr w ociepleniu ,a potm wypuścić. Ja mam w obecnym domu na wprost i piździ zimą wtedy zatykam styropianem i pracuje pochłaniacz,ale on zakłóca i wyciąga powierze z kratki wentylacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.09.2012 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Przeczytałam posty od wczoraj i zauważyłam ,że strasznego byka walnełam,piszę szybko więc czasami tak się zdarza. Pestko Ty też masz nieźle poszatkowany ten sufit Aha wybrałam Beko,nie wiem dokładnie ,który model, bo mam dwa do wyboru,bez kostkarki i barku,gładka dzielona na 4 -symetryczna i pojemna,kolor fajny zblizony do piekarników. Gdybym miała już po poprawce gipsów to bym ją zamówiła i mogłabym mieszkać :)Wtedy mogłabym pojeździć po kuchni i może bym układ zmieniła. Dzisiaj wymyślając wersje układu kuchni ,padł pomysł -piekarnik do spiżarki. wtedy moja Beko staneła by symetrycznie sama w wysokiej zabudowie. Można by ją jeszcze dać na ścianie okiennej blisko spiżarki. Beko kojarzy mi się z bekaniem ,chyba tylko ja mam takie durne skojarzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.09.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 [quote=Barbara74;5530079Tatark czy dobrze zrozumiałam,że Ty wogóle okapu nie dajesz? nie daję, ale uzgodniłam z elektrykiem, że w razie czego da się ten kabel przerobić ze światełka na pochłaniacz. zobaczymy, jak się będzie wm sprawdzać w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 10.09.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 basiu to moj sufit:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.09.2012 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 basiu to moj sufit:) koty mi się pomyliły :bash: sorki Monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.09.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Ja mam nad płytą tylko ozdobnik w postaci obudowy okapu. Miałam pochłaniacz na starych śmieciach, ale on nic nie dawał. Kuchnia jest otwarta, tzn przejście do salonu ma 2m szer. i wysokość do szczytu dachu. Gotuję i jakoś te zapachy nie włóczą mi się po całym domu poza szczególnymi okazjami, np jak coś przypalę Mój sufit to zupełnie inna para kaloszy. Po pierwsze w kuchni na 3/4 jest płasko, a potem jest skos do szczytu dachu nad kuchnią, który przechodzi w skos nad salonem. Jest też spora dziura na poddasze, jak antresola. Nasza znajoma ma kuchnię dość niezwykle rozwiązaną. Pomieszczenie jest wybitnie prostokątne i krótszej ścianie jest dwoje drzwi. Jedne do spiżarni, a za drugimi jest pokoik specjalnie do gotowania i pieczenia. W głównej części jest zlewozmywak. Jakoś nigdy jej nie spytałam jak jej tym lataniem płyta zlew, lodówka, która jest w spiżarni Basiu, a ile ta Beko ma wzrostu, bo ja ją jakoś zapamiętałam, że niska, ale to może dlatego, że moja ma koło 220. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.09.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 koty mi się pomyliły :bash: sorki Monia To nie trudno, oba wyfraczone. Pasqal ma białe getry. Monika a czy Twój sierściuszek też nosi białe stringi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.09.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Beko jest wyższa od samsunga coś koło 181 cm,ale Twoja na 2,20 to chyba masz drabinkę aby ściągnąć z wyższej półki ? co to za lodówa,chyba przyjechała z zza oceanu,bo tam lubią dże zbieram się z budowy ,dzisiaj siedzę tutaj od 10 rano ,odezwę się za godzinkę już z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.09.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Liebherr, naprawdę ma 200cm, ale stoi na podbudowie, żeby miała lepsze wietrzenie. Ja mam stale w użyciu drewniane schodki. Wszędzie mi za wysoko, więc się przyzwyczaiłam i ciągam je ze sobą głównie od kuchni do garderoby i z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 10.09.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 To nie trudno, oba wyfraczone. Pasqal ma białe getry. Monika a czy Twój sierściuszek też nosi białe stringi nie stringow nie i tylko skarpetki, getry też odpadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts