Sharlotka 21.09.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Basia,ja kibicuję i trzymam kciuki MOCNO za Twoją wykończeniówkę i szybką przeprowadzkę!!!Widzę, że masz chwilowy spadek nastroju? Minie - oby szybko!!!Każdy ma momenty, że mu się nie chce i najchętniej całą budowę by posłał w diabły!!! Co ze stołem?Byłaś, widziałaś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 21.09.2012 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 No i teraz małe porównaniezalety Blanki: - szerokość w stosunku do Sparthermu-30 cm różnicy Blanka szersza co na pewno daje łądniejszą wizję ogniaale wkład Blanka ma takie żaluzje pod i nad drzwiczkami,ale samam nie wiem czy to mi przeszkadza -cena Blanka tańsza 2 tys.w wersji tej co na zdjęciu i 1 tys. w wersji glass -podwójna szyba -głębokości podobne no i minusy- szeroki wkład i otwieranie ,a nie podnoszona szyba- mój mąż mówi ,że to dla niego żaden problem- to nie Spartherm ,ale czy to minus!!!-Spartherm całkowicie przystosowany do rekuperacji ,tylko doprowadzenie powietrza z zewnątrz,a u Blanki jest możłiwość poboru z domu,ale przesuwając przesuwę jest przystosowana do rekuperacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Basiu, zdrowiej szybko Jak Ci pisałam, Kratki są OK. Ta Blanka mnie się podoba. Dostałam zachęcające info od kominkarzy w sprawie okładania ciepłych kominków kamieniem. To jest możliwe. Płyty kamienne mocują w taki sposób jak budowlańcy na budynkach. Napisali, że nie każdy kominkarz chce się w to bawić i dla tego od razu mówią, że to nie możliwe. Zapytam jeszcze o ten kamienny fornir, bo mnie się wydaje, że to jest do wykorzystania. Mnie w Blance nie drażnią te żaluzje, a jeśli obuduje się ten wkład na czarno to zginą, a nawet ładnie się zakomponują. Spatherm oczywiście świetna firma, jak Brunner, albo MCZ, ale... pamiętaj, że ich cena to jest cena nie za jakąś znacznie lepszą jakość, ale za nazwę firmy. Wkłady kominkowe robi się teraz z tych samych materiałów. Firmy kominkowe chcą przede wszystkim sprzedawać to, za co dostają u producentów rabaty. W Kratkach możesz kupić bezpośrednio, więc ich przedstawiciele nie mają możliwości zbytnio żonglować cenami. Bierzcie tę Blankę i wydajcie 2 tysiące na coś co usprawni ogrzewanie, albo potraktujcie te pieniące jak prezencik do wykorzystania na jakiś domowy bajer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 21.09.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 basiu co ja slyszę , zly humor. ???? z m tak bywa:) coż ..... a humor zły, bo chora jesteś i nie możesz się z domu ruszyć. jak dziś lepiej???? u nas już wcZoraj ogrzewanie włączyliśmy;) zimno brrrr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 21.09.2012 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 też tak sobie pomyślałam przed chwilą,jeśli chodzi o obudowę to myślisz,że po 40 cm z każdej strony będzie ok,w sumie obudowa szerokość 170cm.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 21.09.2012 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Monia myślę,że masz rację ,pogoda dzisiaj piękna ,a dzieci ze mną w domu:(,a jutro lepszych perspektyw nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata Weronika 21.09.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Basiu, ja Ciebie czytam codziennie ale nic nie pisze. Mały jest chory Przedwczoraj zaczął kasłac w nocy w łóżeczku swoim wiec pobieglam do lekarza a ten dal mu lek dla dzieci od dwóch lat. Dzis o 8 rano juz bylam znow u drugiego lekarza bo oprocz kaszlu mamy tez katar a jutro sobota wiec nie wiem czy mam cos na ten katar mu dawac czy nie. Jutro skonczy 4 miesiace. Wyglada niefajnie Taki zmarnowany. Boje sie zeby to nie zmienilo sie w zapalenie pluc. Nienawidze szpitali jak mial 3 tygodnie to mial juz rgt zrobione bo jedna pani dr uslyszala jak sobie 3 razy kaszlnal i odrazu dala skierowanie do szpitala i rtg. A on wielki jest wiec chyba silny tez powinien byc? Wazy juz grubo ponad 8 kg. Budowa teraz jakos malo wazna Dobrze ze moj maz zdystansowany i jezdzi dzielnie na budowe. Basiu, Ty tez masz podlogowke wszedzie, jakiej mocy masz piec? Co do meza Twojego - Basiu, to jest mega super fajne ze zarabie na wasza rodzine i nie musi byc w pracy do 20. To jest super ze masz tyle wolnego czasu dla Twoich synow i masz jak zajac sie domem. Pomysl gdyby zarabial przecietnie i do tego zostawial w pracy do 20 (tak sie czesto przeciez zdarza) a Ty musialabys isc do pracy jak zupelnie inaczej wygladaloby Twoje zycie. Ja musze wrocic do pracy 3 stycznia. Bo maz nie da rady utrzymac calej rodziny i udzwignac kredyt. I strasznie cierpie ze bede musiala zostawic synka. Zwlaszcza ze moja praca jest juz dla mnie nieciekawa Pracuje w koroporacji gdzie jak sie wychodzi o 17 to wszyscy patrza ze zdziwieniem ze chyba urlop sobie wzielam. Norma to siedzenie nad kompem w weekend a w ciagu tygodnia przynajmniej do 1830. A ja lubie moje zycie po pracy i dopiero jak z niej wychodze to zyje... Nie pasuje do towarzystwa. Takie tam dylematy. Wiec ciesz sie ze nie musisz...tak cierpiec jak niektorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 40cm wystarczy w zupełności z przodu patrząc, ale weż pod uwagę dlugość polan drewna, które będziesz składować z boku. Standard to jest 50 cm. Wszyscy tak tną. Czasem tną na 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Beata, moja mała miała pierwsze bańki (takie prawdziwe ogniem rozgrzewane) po jednej na każdą łopatkę postawione jak miała 3 miesiące. Też bałam się czy nie zapalenie płóc. Jak ręką odjął. Troszkę popłakała w tracie, ale potem wyspała się jak rex i było dobrze. Praca moje miłe, rzecz nabyta. Jesteście obie sporo młodsze ode mnie i mimo, że sa trudności, to możecie ją zmienić. Beata, może poszukaj czegoś co będziesz mogła z domu na kompie ze 2-3 dni w tygodniu, a jeździć tylko 2 razy, albo w ogóle okazyjnie. Nawet trochę mniejsze pieniądze też warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata Weronika 21.09.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Beata, moja mała miała pierwsze bańki (takie prawdziwe ogniem rozgrzewane) po jednej na każdą łopatkę postawione jak miała 3 miesiące. Też bałam się czy nie zapalenie płóc. Jak ręką odjął. Troszkę popłakała w tracie, ale potem wyspała się jak rex i było dobrze. Praca moje miłe, rzecz nabyta. Jesteście obie sporo młodsze ode mnie i mimo, że sa trudności, to możecie ją zmienić. Beata, może poszukaj czegoś co będziesz mogła z domu na kompie ze 2-3 dni w tygodniu, a jeździć tylko 2 razy, albo w ogóle okazyjnie. Nawet trochę mniejsze pieniądze też warto. No wlasnie, maly spi juz 2,5 h. To chyba dobrze. Moze nabiera sil. Niby mozna ja zmienic ale...niestety zle wybory w przeszlosci mam wraznie spowodowaly ze nie mam "zawodu". Tzn nie jestem lekarzem. Pilotem. Tlumaczem. Architektem. Ksiegowa. Nauczycielka. Piosenkarką. Wszystko mnie interesuje ale to wszystko jest jednoczesnie nic. A z moim szefem zamierzam pogadac i wynegocjowac prace dwa razy w tygodniu z domu. W ciazy tak pracowalam i bylo dla mnie super. Ale to nie bedzie latwe. Jak nie ma cie w biurze to nie pracujesz. Tak u mnie w firmie sie postrzega tych ktorzy czasem pracuja z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 21.09.2012 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Beata,kurczę ale mi dałaś do myślenia,no masz również rację.Ja nie narzekam,że on mało pracuje,ale ,że może dać więcej od siebie dla budowy.Jak ja kiedyś dużo pracowałam, to nie narzekałam ,że muszę pokój pomalować ,szafę opalić,cieszyło mnie ,bo to było dla domu. I chodzi mi bardziej o podejście.Może nawet nie o pracę na budowie ,tylko zaangażowanie.A z tą pracą Twoją to fatalnie,POwiedz mi czy jest tak dużo pracy,że ludzie zostają do tak późna czy nie pracują efektywnie,dlatego muszą zostawać?Pamiętaj o swoich przywilejach z okazji karmienia Przy 8 godzinnym czasie pracy przysługują Ci dwie przerwy półgodzinne,możesz po prostu przychodzić później lub wychodzić wcześniej,i dostajesz za to wynagrodzenie i jest to wliczane do czasu pracy.Przysługuje ci to tak długo jak karmisz.Mam nadzieję,że to jest w Waszej firmie praktykowane ,albo chociaż nie zakazywane(po cichu)To jest obowiązek Twojego pracodawcy .Pamiętaj o tym!!! A co do katarku,to sól fizjologiczna ,lub roztwor soli morskiej.Nosek spełnia u małego bardzo ważną rolę,musi być drożny ,na pewno masz taki cudo do odciągania katarku -aspirator to się chyba nazywa?Moje dzieci to alergicy ,ale w zasadzie wogóle nie chorują.Nigdy nie miałam problemu z chorobami w przedszkolu.Najważniejsza zasada nie przegrzewać,nie latam ze sweterkiem ,aby włożyli bo troszkę się ochłodziło,spali zawsze w chłodniejszym pokoju.Jak tęsknię do moich maluchów jak byli takimi bobaskami-tenzapach,te nóźie w śpiochach,guganie,karmienie,fajnie tak na chwilę sobie o tym przypomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 21.09.2012 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Ja uweilbiałam bańki jako młoda dziewczynka i nadal je mam ,są teraz bańki chińskie takie plastikowe!!! Beata ja też chcę wrócić do pracy po wybudowaniu domu,bo jednak muszę wesprzeć go finansowo,bo nie będziemy na wakacje wogóle jeździć,tak jak w tym roku. Rzeczywiście mam tę przewagę,że mogę być wybredna w szukaniu pracy a jak mi się nie podoa to zrezygnować.Lubię mieć swoje pieniądze i żeby moje dziecko nie mówiło mi że jestem bezrobotna-tak usłyszałam 2 dni temu. Tylko właśnie kurczę problem jest z tym co chcę robić,a raczej jak znaleźc pracę z fajną atmosferą i zdrowymi układami.No i wiek,nie będzie łątwo bo zbliżam się do 40,więc dla niektó®ych firm jestem za stara,o dziwo czuję się jak bym miała dalej 25 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 21.09.2012 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Pestko no własnie najlepiej by bylo 50 cm po bokach,albo po jednym boku.W zasadzie wolę symetrię, więc wtedy po bokach.No i może własnie z tego względu lepiej dać Spartherm,no albo poszerzyć zabudowę,albo zrobić mało widoczną asymetrię.W przypadku Blanki otwieranie drzwiczek tylko na jedną stronę tzn.zawiasy po lewej ,a rączka do otwierania po prawej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Kochane jesteście, bo jak czytam, to mnie ogromnie podbudowujecie. Dlatego, że okazuje się, że nie ja tylko, z racji wiek i zawód, szalona konkurencja młodszych, mam kłopoty. Ja czuję się jakbym miała ze 35, mam pomysły, myślę o tym co robię i podpowiadam jak może być lepiej (w redakcji wymyślam tytuły i czasem nawet piszę), potrafię pracować szybko, w strasznym młynie i napięciu, nie marudzę (chyba, że coś przechodzi granice), nie jestem pazerna na pieniądze i... nic z tego okazuje się nie jest atutem dla pracodawców. UPS, ale napisałam;) wyszłam na jakiegoś geniusza Ale prawda jest taka, że zdarza mi się słyszeć „ja pani nie zatrudnię, bo będzie pani miała wymagania”. Straszne – przegrywam w konkurencji z młodziakami, którzy często nie wiedzą podstawowych rzeczy i potem taki niedoszły pracodawca zwraca się do mnie z prośbą o poprawienie błędów. A potem następną pracę zamawia i tak u młodocianej partoły, bo płaci o 100 zł mniej. Nie mogę tego zrozumieć. Doszłam do tego, że przestałam uczyć innych i to dopiero naprawdę mnie przeraża. Wy obie macie jeszcze znacznie więcej możliwości, więc jak mawia pewna moja piękna (niegdyś) ciotka ”walory do przodu i do ataku” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Pestko no własnie najlepiej by bylo 50 cm po bokach,albo po jednym boku.W zasadzie wolę symetrię, więc wtedy po bokach.No i może własnie z tego względu lepiej dać Spartherm,no albo poszerzyć zabudowę,albo zrobić mało widoczną asymetrię.W przypadku Blanki otwieranie drzwiczek tylko na jedną stronę tzn.zawiasy po lewej ,a rączka do otwierania po prawej Otwieranie drzwiczek nie przeszkadza. U mnie drzwiczki mają 110 cm. Z tym, że otwierają się na prawo (mogłam to takie zamówiłam), bo magazyn drewna mam po lewej. To jest nienaturalny układ i musieliśmy się przyzwyczajać. Drzwiczki są przeważnie zamknięte. Oszukaj symetrię o 10 cm i będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 21.09.2012 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Fajna ciotka, bedę też tak mówiła No to walory do przodu i do ataku Pestko no ja też tego nie rozumiem,co Ty mówisz,wy macie tam pofyrtany warszawski świat,albo ja realiów życia nie znam. Ale te kolumny w Wiśle to jest niesamowite prawda,aż chce się chodzić i szukać coś ciekawego.Taka odległa historia,tak blisko, co te nasze rzeki jeszcze kryją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 To jeszcze Ci wyjaśnię, że „walory” to biust. To powiedzenie ma jeszcze wersję nieco rozszerzoną „wciągnąć brzuch, walory do przodu...”.Teraz ciotka dodaje jeszcze „kiedy byłam, piękna, młoda i bogata...”. „Bogata” dotyczy oczywiście wszystkich atutów jakie daje młodość. Potem zawsze dodaje, że teraz też biedna nie jest, bo nazbierała (mądrości). A ja nic o kolumnach w Wiśle nie wiem. Jakoś nie oglądałam ostatnio TV, a moja domowa „Prasówka” (czyli J.) nie informowała. Z tym w-skim światem masz rację, ale ja już się nauczyłam olewać to. Basia, wkleiłam to do JuliannyHonya z fm poleca tę firmę http://antowski.eu/pl/beton-galeria/category/2 chętnym zrobienia sobie fajnych betonów w domu Ładne te betony. Firma z Wielkopolski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 21.09.2012 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 (edytowane) Pestko ja tutaj na forum nie zdiagnozowałabym Cię jako starszej,no chyba,że po wiedzy i umiejętnościach,ale pomysły masz lepsze od niejednej z nas ( …ľ młoda się odezwałą) ,no jesteś ,pokazujesz nowinki techniczne,nowoczesne meble,sprzęty,posługujesz się komputerem lepiej od niejednej 30 latki.Naprawdę imponujesz bardzo wielu osobom.Nowocczesna z Ciebie mamuśka,na avatarze powinien być kot nie wypoczywający,ale aktywny z pazurem w akcji . Aha i nie podlizuję się bo zrobiłaś mi wizki,ale Ty to powinnaś wiedzieć. Edytowane 21 Września 2012 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 21.09.2012 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Pestko niski stan wody w Wiśle pokazał rzeczy któ®e szwedzi chcieli zrabować http://wiadomosci.wp.pl/gid,14943933,kat,7631,title,Skarby-w-Wisle-zrabowane-przez-Szwedow,galeria.html?ticaid=1f356 no chyba teraz dużo osób tam chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.09.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Tak się czuję , więc nie podlizujesz się. Dzięki za ocenę. Ze zmarszczkami różne dobre rzeczy się pojawiają. M.in. doświadczenie i cała zmagazynowana wiedza. Oczywiście to czego nie dało się zrealizować też ma znaczenie. A faceci, ci inteligentni, uważają, że kobiety stają się bardziej interesujące po 40-tce. Oni się ładniej siwieją, my zyskujemy spokój i poczucie własnej wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts