Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

Two mam nadzieję, że robisz zdjęcia do domowej galerii na przyszłość.

Też coś energetycznego i ciepłego pokażę :wiggle:

Dakhla-09(Ain Sohna).jpg

Zdjęcie niestety dość słabe, bo to skan z diapozytywu firmy ORWO, na dodatek starszego od mojej córki.

Miejsce nazywa się Ain Sohna, czyli Gorące Źródła i znajduje się w Oazie Dakhla na Pustyni Zachodniej w Środkowym Egipcie.

Kąpiel w basenach pełnych bieżącej wody z gorących siarkowych źródeł po środku gaju pomarańczowego od razu załatwiłaby Twoje, Basiu, zapalenie oskrzeli. Byłam tam jakoś tak w połowie grudnia i kąpałam się obżerając pomarańczami.

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Radek co Ty masz za ceny mi schody wycenili na 12 tys,ale ja mam 2 metry szerokie 12 stopni i 8 m kwadratowych podestu.Wycena + robocizna w granicie.

58 kafli po 5,81 zł sztuka

47 stopnic po 48 zł sztuka

6 stopnic naroznych po 150 zł sztuka

płytki jak na załączonym zdjęciu nie licze robocizny.

Dlatego czekam do wiosny

Szukam sprzętó∑ lodówkę mam Beko GNE114 612 ,teraz czas na zmywarkę i piekarnik

zmywarka:

cichą ,

z szybkim programem i dobrze myjącą,

dużą,

ma mieć kosz na sztućce ,nie szufladę

nie zależy mi aby mało wody zużywała,

opóźniony strart.

koszt do 1700 zł Na pewno nie candy i whirpool .Ariston ma dobre ceny,tylko czy to dobry wybór ?A Bosch zachwalany ,ale chyba z krótkim programem kiepsko?

Piekarnik nie zależy mi na pyrolizie,chcę teleskopy i łądny wygląd,i może być AEG,Gorenje ,electrolux i samsung.Co do piekarników koszt do 2 tys.

Trzeba wybrać baterię- tutaj najprawdopodobniej wezmę tę co Spirea,i potrzebuję zlew duży najlepiej podwieszany ,ale może być ten co Spirea ikeowski

okap -pochłaniacz najprawdopodobniej kupię dopiero po zamontowaniu kuchni-kolor metal ,żaden skośny ,okrągły , tylko tradycyjny ,typu skrzynia chyba zasłoni okno ,

Edytowane przez Barbara74

U mnie takiej przestrzeni brakuje,domek jest fajny,to całoroczny czy wypoczynkowy?Kasiu a Ty lubisz jeziorka w ogrodzie? ja u kogoś,ale u siebie raczej bym się nie zdecydowała

Piękny naturalny ogród,i dojrzałam ,że ta rzeczka to chyba idzie do tego stawiku aż z daleka ,?

Edytowane przez Barbara74

Domek jest drewniany i ogrzewa go tylko kominek, ale nasz znajomy przyjeżdża tu nawet zimą. Spędza każdy weekend od piątku do poniedziałku. On jest wydawcą książek ogrodniczych i mnóstwo wie i zna kilku znakomitych ogrodników, jak Brooks.

To jest 3ha, więc bardzo dużo. Ja bym chciała taki styl u siebie. Rabaty naturalistyczne i ta łąka kwietna z trawami ozdobnymi, rudbekiami, jeżówkami i masą innych roślin. Kwitnienie wiosną zaczynają krokusy, narcyzy, tulipany botaniczne. To jest ogród, który obsługuje jedna osoba. W porywach jak trzeba zrobić jakieś ciężkie prace, np drenaż, albo założyć rabatę z dużych roślin, są ludzie do pomocy.

Dobrze dopatrzyłaś do tego stawku strumień płynie 15 metrów. Wszystko w obiegu zamkniętym, ale oczywiście woda jest dolewana, bo odparowuje.

Ja u siebie mam przewidziane miejsce na staw i strumień. Wymyśliłam zanim zobaczyłam ten ogród. On jest jakby w całości wyjęty z mojego pomysłu. Układ inny, miejsca kilka razy więcej, ale to jest to.

No i ta przepiękna trawa. Czytałam wcześniej o mikrokoniczynie, ale jak patrzyła co koniczyna wyprawia z moją trawą, nie mogłam uwierzyć, że to jest dobry pomysł. Zaskoczenie zupełne. Niesamowity, gęsty intensywnie zielony trawnik. Koniczyna produkuje azot i żywi trawkę. Proste, zero nawożenia. Chwastów też nie ma, bo nie mają gdzie rosnąć.

Mam do tego ogrodu 4 km „na przełaj” – będę śmigać rowerem, podpatrywać :wiggle:

no własnie ja teraz poczytałam ,zastanawiam się co zrobić przed zimą,ja ogólnie ogrodem wogóle się nie zajmowałam,u nas glina.Totalna glina.Zastanawiam się czy przed zimą nie nawieść piachu,mowią ,że glinę dobrze zmieszać z piachem.Tylko jak to zmieszać,no chyba ,że to się samo miesza.Potem po zimię bym nawiozła ziemi .Muszę przed zimą spadki zrobić, bo woda mi idzie na dom.Przeraża mnie ile rzeczy naprawdę koniecznych trzeba zrobić.

Działkę mam nieogrodzoną i chyba narazie tego nie zrobimy.Poza tym z dwóch stron domu mam skarpę ,to jest strome urwisko pod kątem 70 stopni,nie jest wysoko około 5 metrów.Mąż mówi tutaj płotu nie dajemy bo to naturalne zabezpieczenie przed innymi,ale...

dla tych co są na gó®ze to nie,piłka spadnie, dziecko małe się stoczy lub spadnie.Znowu zaczęłąm się niepokoić,że następny problem tylko na mojej głowie.ech....

Basi - wklejam Ci mojego sbs-a

Widok ogólny :)

http://imageshack.us/a/img521/1048/dsc0711q.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Śparka z boku :rotfl:

http://imageshack.us/a/img585/7826/dsc0707kp.jpg

I u góry

http://imageshack.us/a/img14/8333/dsc0708mu.jpg

Ivy na Śląsku,na zdjęciu nie wygląda to tak bardzo stromo ,ale jest. W miarę zbliżania się do domu skarpa jest coraz niższa i potem się wyrównuje,tutaj zdjęcie z drogi

IMG_5641.JPGIMG_6342.JPG

mój dom na tym zielonym zdjęciu widać po lewej na górze ,pomarańcz prześwituje przez drzewa.W miarę jak wjeżdzamy drogą skarpa się obniża, no i jak skręcamy potem w lewo jest już płasko i po lewej stoi dom. Developer, który rozpoczynał budowę usadowił go bardzo blisko tej skarpy

Piękny ten czarny Samsung :)

Basia, ogród możesz przygotować teraz przed zimą, albo tylko zaorać i pozostawić w skibach do wiosny. Wiosną resztę zrobisz i możesz od razu sadzić.

Chwasty usunąć ręcznie lub herbicydami (2 opryski w odstępie 7-10 dni)

Glebę trzeba przekopać na głębokość co najmniej 20 cm. Najlepiej widłami (tzw. amerykańskie, takie z 4-rema szerokimi kolcami). Łopatą może być zbyt trudno. Większy teren można zaorać, lub przekopać silną grebogryzarką ogrodniczą (można wypożyczyć).

Po przekopaniu gleba będzie już nieco rozluźniona.

Teraz trzeba zwiększyć przepuszczalność gliny dodając piasek. Najpierw wymieszaj go z nawozami organicznymi (kompostem lub obornikiem), dzięki temu glebę również użyźnisz. Szczególnie korzystny będzie dodatek obornika, bo zaktywizuje rozwój organizmów glebowych i dżdżownic. Dżdżownice z kolei poruszając się w glebie będą ją dodatkowo rozluźniać. Nawóz organiczny wymieszaj z piaskiem w stosunku 2:1 a następnie rozłóż na glebie około 10 cm warstwę tej mieszaniny. Następnie przekop dokładnie, tak aby struktura i barwa gleby stała się jednolita. Taki zabieg warto powtarzać w kolejnych latach aby zachować lepszy stan gleby ale wówczas wystarczy rozkładać już tylko 5-centymetrową warstwę mieszaniny nawozów organicznych i piasku.

Można też zamiast obornika zastosować mieszaninę urodzajnej ziemi (mieszaniny torfu i humusu dostępne w centrach ogrodniczych) z piaskiem.

OBORNIK tylko na jesieni, bo wiele roślin źle rośnie w glebie świeżo nawożonej obornikiem. Na wiosnę stosuje się kompost.

Miałabym pomysł na to co zrobić z tymi skarpami przy Twoim domu, ale myślę, że to może poczekać do wiosny i tak masz co robić. Przypomnij mi się z tym, to pogadamy i może coś dobrego z tego wyjdzie.

czyli piasek z nawozem,a na wiosnę ziemię nawieźć?aha ale wcześniej herbicydy.Bo Pestko może nie muszę przekopywać ziemi skoro chcę ją nawieść ,budynek jest posadowiony wyoko więc mam miejsce na ziemię,ale nie wiem czy to zrobić teraz czy po zimie