pestka56 22.09.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Powinno się przekopać. Elfir to tłumaczyła komuś, że jak nie wymiesza się starego podłoża z nowym, to coś tam roślinom szkodzi. Nie pamiętam, chyba żle się ukorzeniają. Wiem, że nie jest wtedy dobrze. Ile chcesz tej ziemi nawieść ??? U nas za Kamaza, czyli 13–15 ton płaci się 300–400 zł. 1 tona suchego piasku (ziemia jest cięższa) to w przybliżeniu 1m3. Policz sobie ile to wyjdzie jak zechcesz na całej działce rozsypać 10 cm grubości. Teraz Herbicydy już nic nie dadzą. Rośliny „zasypiają” na zimę, a nasiona i tak już się wysiały, więc wiosną wszystko wzejdzie ile byś nie wylała teraz Roundapu czy innego zajzajeru. Ja bym teraz usunęła bałagan pobudowlany i zaorała. Skiby dobrze jest zostawić na zimę, bo ziemia oddycha i rozluźnia się. I koniec przed zimą.Na wiosnę, jak tylko rozmarznie, sypnęłabym po połowie piachu i ziemią ogrodniczą, a potem przejechałabym to glebogryzarką, żeby się wymieszało. Ukształtowałabym wyniesione rabaty, jak u tego mojego znajomego. Koniecznie też trzeba wkopać ogranicznik wokół rabat, żeby trawa nie przerastała. Wszystko oczywiście trzeba na koniec uwałować. I możesz siać trawkę i sadzić roślinki. A jeszcze sprawa podlewania. Poprowadź doprowadzenia wody w strategiczne miejsca zanim wysiejesz trawnik. Od nich można poprowadzić nawadnianie kropelkowe na rabaty. To jest najlepsze i najekonomiczniejsze. Niektóre rośliny trzeba podlewać a są wrażliwe na moczenie liści i łapią grzyby, pleśnie. Dlatego to kropelkowe im nie szkodzi. Trawnik oczywiście podlewa się zraszaczami i po problemie.Oczywiście najlepiej byłoby zatrudnić firmę, żeby to zrobiła. Ale nasz znajomy zrobił u siebie wszystko sam kupując akcesoria w Bonicie. Ja też sama na dwóch rabatach położyłam węże do kropelkowego. Żadna filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 22.09.2012 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Pestko tak to ładnie napisałaś,że teraz wszystko wydaje się takie proste.Podlewanie zrobię,muszę się tylko zastanowić co będzie gdzie na działce,a potrzebuję jakiś domek gospodarczy, miejsce na basen ,drewutnię,ale to będzie najprawdopodobnie przy ścianie domku gospodarczego,miejsce dla zabwa dla dzieci w piłkę na górze dam chyba ten domek gospodarczy, za nim przy płocie z sąsiadem ogródek warzywnyi tam będzie miejsce dla dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 22.09.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Basieńko, nadrobiłam . Mam nadzieję, że już lepiej się czujesz . Tematów tyle, że nie sposób do wszystkich nawiązać. Ze sprzętem nie pomogę, bo na razie nie szukałam . Ogródek jest jeszcze dalej w perspektywie moich marzeń . Gdy czytałam Two, to aż westchnęłam z zachwytu wyobrażając sobie jak pięknie mieszka, ale ciepło na sercu się robi gdy tak pięknie pisze o "naszych" lasach. Ja też cieszę się, że mam blisko do swojego, a i Ty będziesz mieszkała w jednym z piękniejszych miejsc w okolicy. Ja znam Twoją skarpę Gdy przyjechałam po raz pierwszy, to bałam się, że nie wyjadę pod tę górkę . Co do oświetlenia kuchni, to podtrzymuję, że fajnie wyglądałyby kinkiety nad oknami + jedna lampa na środku. Kiedy ostateczna decyzja odnośnie kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 22.09.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 a tu znowu ruch Pestka - super ten ogród Twojego znajomego. obłędny, powiedziałabym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.09.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 (edytowane) Oj, tak, Two, kapitalny, a najlepsze, że takie nasadzenia i tak zorganizowany, że poza sytuacjami, że coś trzeba zmienić, pracy jest mało. Trawnik z mikrokoniczyną obmacałam osobiście - jest super jak zielony puchaty dywan. A wlaściciel ogrodu go rekomenduje. Basieńka, a zaznacz na tym planie, gdzie co chcesz i gdzie północ. Skarpa kapitalna. Będziesz miała piękny ogród Właśnie wyszli od nas przyjaciele. Basia to chyba znak, choć ja w takie rzeczy nie wierzę. Mają zainstalowaną Blankę z systemem glass. I... zgadnij Już w niej palili i są zachwyceni. Parę kawałków drewna, 15 minut i w domu tak ciepło, że na piętrze ciężko wytrzymać (nad salonem jest pustka z antresolą). Mają tylko kratki do odpływu ciepłego powietrza z komory nad kominkiem. Co ciekawe, zapytałam o te radiatory z przodu. Wersja z glass ich nie ma Edytowane 22 Września 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 22.09.2012 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 JUlianno ja nadal chyrlam jak stary gruźlik,a chciałąbym już coś podziałać,co do oświetlenia to boję się ,że jak dam kinkiety nad okno to potem będzie problem z jakimiś żaluzjami.No i obawiam się,że mogę nie znaleźć fajnych kinkietów.Poproszę moje dziecko ,żeby mi w paincie coś naniosło. Pestko aż podskoczyłam z wrażenia na wieść ,że znajomi mają Blankę,ale może coś pomylili, bo na stronie kratek wersja glass też ma te "żaluzje" z przodu-radiatory.Ale mi to nie przeszkadza.Ponieważ mężowi podoba się Blanka -będzie Blanka A jeśli chodzi o mikrokoniczynę to zapytaj jakiej firmy itp.Pestko u mnie północ to przód czyli schody,gó®a to zachód, lewo południe(od strony skarpy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 22.09.2012 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 No a wogóle to warto glass brać -dodatkowy koszt 1200 zł?????patrzyłam na kratki jeszcze raz ale Blanka glass ma radiatory,może mają Basię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.09.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 (edytowane) A Ty wiesz jak ja podskoczyłam Na 100% Blanka 910. W tygodniu do nich wpadnę to naocznie stwierdzę, co z tymi radiatorami. Zobacz to, niżej pod fotką jest wyjaśnienie funkcji http://www.kratki.pl/pl/produkt/turbodym-powietrzny-fi-200_turbodymp Moim zdanie bardzo przydatne. Znajomy od ogrodu jutro nas wizytuje. Odpytam o trawkę A może zamiast kinkietów spuść nad blatami jakieś „lufki” na linkach z sufitu. podobają mi się takie, szczególnie te Pipe Pendant Toma Dixona Niche Aplomb Lamp , Tom Dixon Pipe Pendant Light Albo takie delikatne Luerro LP-159 i Luerro LP-161 Edytowane 22 Września 2012 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 22.09.2012 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 No to super pooglądaj tą Blankę,no a myślisz,że warto dopłacić 1200 zł do glassa?czy z nią wkład naprawdę ładniej wygląda?A tak poza tym Pestko to Twoi znajomi w większości są kratkowi:)patrzyłam sobie ponownie na mikrokoniczynę i jestem na tak.A lampki chyba po zamontowaniu kuchni zobaczę co dać ,teraz tylko punkty, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 23.09.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Dbaj o siebie Basiu A dlaczego żaluzje wykluczają się z kinkietami? Ja myślałam o czymś w tym rodzaju (oczywiście już bez górnej ramki z k-g , ale tego wyczarować nie potrafię) http://desmond.imageshack.us/Himg543/scaled.php?server=543&filename=obrazek13q.png&res=landing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.09.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Julianna, ja jej to przymierzę wieczorkiem, jak goście pojadą Basia, punkty musisz przecież od razu dać w odpowiednim miejscu. Kinkiety na ścianie, a jak z sufitu, to na suficie. Mam jednych znajomych, którzy do tej pory byli kratkowi. Oni na dodatek mają firmę z takim szerokim spektrum działania, że od Kratek dostają rabat na wkłady i to spory – coś koło 30 %. Ci wczorajsi goście mnie zaskoczyli, bo mieli kominek Jotula i wymienili na Blankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 23.09.2012 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Niestety w domu zabawię dłużej,coś nie za bardzo antybiotyk działa,a nie chcę tego cholerstwa przeziębić.Najbardziej jestem dumna ze starszaka,bo mi małego bierze na spacery i robi zakupy.W nocy dostałam takiego kaszlu,że pomyślałam może to gruźlica no i zaczęłam czytać ,nakręcać się.No a ponieważ ranek był przepiękny to już zaczęłam myśleć normalnie. Zawsze jak łapało mnie przeziębienie to zaczynałam wielkie porządki w domu robić ,włącznie z myciem okien i przechodziło.Teraz siedzę w wyrku i nic. No z tymi punktami świetlnymi to wiem,że trzeba dać w odpowiednie miejsce.Ewo te kinkieciki śliczne ,tylko zapewne drogie jak diabli.Poza tym chyba oświetlenie z sufitu bardziej też rożświetli całą kuchnię. W przypadku kinkietów w sumie 4 nad oknami, bo po dwa nad każdym oknem,trzeba dać jeszcze jedno na środku -główne no i nie ukrywam ,żebym chciała dać nad półwyspem ze dwa zwisy.. A z sufitu chyba tylko wystarczą po dwa nad oknem i dodatkowo gdzieś tam nad zmywarką,nad półwyspem i wsio.. A może dać takie niewidoczne typu massive nero,a nad półwysep ładne niklowane pendanty (lubię tę nazwę, bo kojarzą mi się od razu z tymi co wiszą na houzzie)? koszt takiej lampki od 199-500 dolarów za sztukę ,w zależności od rozmiaru,są 3. Benson pendant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 23.09.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 O super - Pesteczka poczaruje Basiu to te same kinkiety, które wkleiłam Ci ostatnio (ok. 250 zł). Sama się nad nimi zastanawiam. Te lampy z houzz przepiękne, ale cena... Te kinkiety są ruchome można je też montować w suficie, ale efekt będzie inny (chodzi o efekt wyglądu lampy, a nie oświetlenia,które będzie takie samo). Wydaje mi się, że oprócz kinkietów i tak powinnaś mieć na środku światło "ogólne", bo kinkiety mają za zadanie oświetlać blat roboczy, a nie całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 23.09.2012 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 basiu zdrówka ci życzę . i fajnie ,że dzieciaki ci pomagają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 23.09.2012 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 a znalazłam stronkę ponownie i jeszcze mam takie cuda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 23.09.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 ta druga fajniejsza:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 23.09.2012 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Dzięli Monia a ta druga to mogłaby być na suficie powieszona,a jak Twój blat kuchenny?chce Ci się ten pasek likwidować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 23.09.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 ta druga fajniejsza:yes: Zgadzam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 23.09.2012 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 wysłałam męża na zakupy m.in. po mąkę,no i kupił ,ale ziemniaczaną ,tłumaczył,że w Lidlu szukał i nie było więc kupił ziemniaczaną.Pytam się go czy jak nie znajdzie następnym razem olej to kupi mi olej napędowy:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.09.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Każ mu obrać ziemniaki, zetrzeć je na ręcznej tarce i niech zrobi pyzy Czasem myślę, że oni to robią specjalnie, żebyśmy więcej nie prosiły. Ciekawe podejście – lepiej wyjść na gapę niż narazić się no pomoc kobiecie A może chciał Ciebie rozśmieszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts