Tatarak 03.02.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 my też mamy dachowe wysoko. są co prawda od środka zaraz nad murłatą, ale u nas ściana kolankowa też ma ok. 120 (na surowo). od zewnątrz jest pod nimi jedna dachówka. przy naszym niskim wzroście też będą tylko doświetlać. na szczęśćie wszystkie pokoje mają portfenetry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 08.02.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Basia, trochę niewyraźnie widać na zdjęcia obudowy okien dachowych: czy łączenia płyt nie wypadają Ci przypadkiem w narożnikach okien? jeśli tak, to każ poprawić, bo będzie tam ciągle pękać! Jak pompa daje radę w te mrozy? grzaliście teraz w domku? ile prądu zużywała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 09.02.2012 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 pompa daje radę ,cały czas grzejemy.Jakie rachunki nie wiem i nie monitoruję na ten moment.W domu na parterze mamy 15 stopni, na górze trochę wiecej.Pompę mamy nastawioną na 32 stopnie ,dom jest jeszcze nieocieplony,a piwnica otwarta na parter więc są straty ciepła.Będę dawała w piwnicy styropian na sufit ,ale to już na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 10.02.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Basia, już pisałam u mnie, ale dom TAAAAAKI, że muszę powtórzyć!: przepiękna bryła, cudowny dach, i jakie okna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Będę zaglądać A jeśli możesz, napisz parę zdań, jak to było u Was z ochroną okien przed wilgotnością po tynkach, bo to moja zmora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.02.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 pompa daje radę ,cały czas grzejemy.Jakie rachunki nie wiem i nie monitoruję na ten moment.W domu na parterze mamy 15 stopni, na górze trochę wiecej.Pompę mamy nastawioną na 32 stopnie ,dom jest jeszcze nieocieplony,a piwnica otwarta na parter więc są straty ciepła.Będę dawała w piwnicy styropian na sufit ,ale to już na wiosnę. Mowisz o powietrznej pompie ciepła ? czyli utrzymuje ci sie 15 stopni wewnątrz budynku ? a jak masz z CWU czy ta pompa grzeje ci też wodę do mycia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.02.2012 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Basia, już pisałam u mnie, ale dom TAAAAAKI, że muszę powtórzyć!: przepiękna bryła, cudowny dach, i jakie okna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Będę zaglądać A jeśli możesz, napisz parę zdań, jak to było u Was z ochroną okien przed wilgotnością po tynkach, bo to moja zmora. Sharlotko dzięki, aczkolwiek codziennie truję mężowi co jest nie ta i jak powino być ( głównie chodzi o piętro) Okna mielismy po tynkach nie było problemu bo całe były zabezpieczone folią. Powylewkach było gorzej, mielismy anhydrytowe późno wylewane-początek grudnia, wietrzyć można po 2,3 dniach.jak weszliśmy woda się lała,jakby ktoś prysznicem je oblał.Wycierałam codziennie,wietrzyłam,ale chyba najważniejsze to osuszacz powietrza.Jak ktoś robi teraz wylewki lub tynki to lepiej aby się zaopatrzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.02.2012 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Mowisz o powietrznej pompie ciepła ? czyli utrzymuje ci sie 15 stopni wewnątrz budynku ? a jak masz z CWU czy ta pompa grzeje ci też wodę do mycia ? Radku mam powietrzną pompę,wody aktualnie nie grzeję bo po co,ale w ma docelowo grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.02.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 (edytowane) Czyli zadajac jej 32 stopnie grzeje Ci w domu do 15 stopni ?Masz jeszcze duzo dziur przez ktore wdzira sie chłód ?jestem ciekaw jak to rozwiazanie sprawdza się w takie mrozy.Ja probowalem na ta chwilie osagnac 20 stopni w domu i zuzycie mam na poziomie 15 m3 na dzien czyli ponad 30 zł doba. Ps. ciakawe czy w takie mrozy pompa da Ci wodę uzytkową o temp 45 stopni ?bo jesli masz tylko pompę to moze byc nieciekawie w takie dni jak teraz. dlatego warto by pomyslec o rozwiazaniu wspomagającym na przykład kominek ktory ogrzewa wode i co.Ja na Twoim miejscu chyba skłaniał bym sie do takiego rozwiazaniakupujac kominek za dajmy na to 20 000 mozesz kupic tanszy kominek z płaszczem i palac w nim grzejsz wodę do mycia i na podłogowkę. dlatego zapytałem co z woda do jakiej temp ta pompa podgrzeje wodę do mycia. Edytowane 10 Lutego 2012 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 10.02.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 , dzisiaj dostałam informację od innego użytkownika tych kafli.Kolejna koncepcja padła. Daj znać czy mozesz choć na godzinkę wyskoczyć Jaką dostałaś ? Podobną do mojej ? I jeszcze pytanko totalnie niedoinformowanej: dlaczego pompa ciepła miewa problemy z nagrzaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 10.02.2012 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 I jeszcze pytanko totalnie niedoinformowanej: dlaczego pompa ciepła miewa problemy z nagrzaniem ? Moze miec problem bo paliwem powietrznej pompy jest jak nazwa wskazuje powietrze w tej chwili o temp. -15 stopni. po prostu sprawnosc takiego urzadzenia w tych warunkach moze byc niska. mniej wiecej jak w aucie zapalasz silnik i po jakim czasie idzie z nawiewu ciepłe powietrze i jak ciepłe? jestem ciekaw Basiu jaką maksymalna temp mozesz uzyskac w obecnych warunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.02.2012 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Słuchajcie pompa ogrzeje mi wodę do temperatury jaką chcę,ale w takie mrozy po prostu wspomaga się grzałkami-czyli idzie na prąd.Ja teraz nie mam ocieplenia domu,a mam dać 15 cm grafitowego styropianu i odizolować się od piwnicy.Muszę zapytać forumowego kolegi Talingua,który ma dokładnie tę samą pompę , montowaną przez tę samą ekipę co u nas.Jak wygrzewałam wylewki to miałam w domu nawet 25 stopni. Radku kiedyś planowałam kominek z płaszczem wodnym,ale z tego zrezygnowaliśmy.Jakbyś przyjrzał się mojemu salonowi to zobaczyłbyś ,że kominek z jedną szybą ( a takie są kominki z płaszczem wodnym)zawaliłby mi pokój.W razie dużych rachunków-a tylko to może być problemem może pomyślimy o kotle gazowym, bo jest możliwość że nam gaz podprowadzą. Z tego co wiszę to Ty masz Radku Spartherma z coś rodzaju płaszczem wodnym tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.02.2012 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Mirello skopiuję to co mi napisali tylko to znajdę,oni mają szarą perondę w kuchni i wygląda super- gdyby nie to mycie to bym brała do mojej łazienki.Wczoraj widziałam z Tubądzina kolekcji Zienia serie Tokyo,czarna kamienna ale gładka i podoba mi się,ale już sama nie wiem co chcę uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 10.02.2012 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Mireloo99 o perondzie: Witam, efekt jest super nie mam niestety zrobionych zdjec. Powiem szczerze ze jesli chodzi o mycie to jest to TRAGEDIA, choc czesto nie trzeba ich myc gdyz nic na nich nie widac Ciezko sie je myje mopem gdyz ciagle sie ciagnie i haczy. Jesli planuje Pani je polozyc na podloge to mysle ze nie bedzie tak zle , ale na pewno w zyciu bym ich nie polozyla w kuchni na scianie gdzies przy kuchence (tak mielismy wlasnie zrobic i cale szczescie ze tak sie nie stalo). W sklepie Domus one byly polozone na scianie wygladaly przepieknie (byly z dolu dodatkowo oswietlone). Na pytanie czy je bysmy dali powiem szczerze ze nie wiem , poniewaz byly drogie, a teraz jeszcze ciezko sie jej myje, choc sa piekne ." "Nasz płytkarz cały czas marudził, że ciężko mu się robi i nie tylko chodziło o te płytki więc szczerze mówiąc nie pamiętam, taki charakter. Na pewno bym ich nie kładła na ścianę, która będzie narażona na jakieś plamy czy kontakt z wodą np. mydłem, gdyż czyszczenie będzie cieżkie. Wszytkie plamy cieżko schodzą ze względu na strukturę." no ale piękne są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 11.02.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Basieńko, Zajrzałam do Twojego dziennika i czytam jak złościsz się na asymetrię, ale myślę dzięki temu pokoje są bardziej ustawne . Rozumiem problem z oknami połaciowymi, bo mnie też moje denerwują i będę obniżać, ale tę ścianę obok wysokiego okna możesz ładnie zagospodarować. Nie wiem czy już planowałaś umeblowanie, ale to dobre miejsce na toaletkę (jeśli planujesz). Wiem co piszę, bo u mnie w sypialni jest tak jakbyś Ty chciała - okno w sypialni mam na samym środku (prawie na całą ścianę), mam skosy po obu stronach i mam kłopot z ustawieniem mebli, bo nie chcę mieć łóżka pod skosem. A tak przy okazji - co robisz jutro? Może chciałabyś wpaść na naszą budowę? Mróz jest lżejszy, zapowiadają słoneczko . Jeśli masz czas i ochotę to zapraszam . Tylko pamiętaj o dobrych butach i ciepłym ubraniu . Daj znać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.02.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 Tez mi sie wydaje ze jak okno było by centralnie miałabys mniej miejsca z prawej strony.Pamietaj ze dom projektował architekt ktory zakłąda pewne rzeczy - moze biurko , łozko ??? na sam koniec okaze sie ze jak umeblujesz pokoj to bedzie wszystko OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 11.02.2012 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 To okno w sypialni ja sama przenosiłam, miało być tak jak teraz chcę,ale przeniosłam ze wzgledów właśnie że będę mogła coś dać.Ale wtedy nie wiedziałam że po zabudowaniu sufitu lewy róg okna bedzie blisko sufitu .Moim zdaniem okna na takich ścianach nie powinno być pod skośnymi ścianami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 11.02.2012 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 zapraszam jak najczęściej , lubię towarzystwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 12.02.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Basiu Dziękuję za miłe spotkanie . Oby przy następnych odwiedzinach było zrobione przynajmniej tyle co teraz u Ciebie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 12.02.2012 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Ewo czas na swój dziennik, to wtedy zapewne przyśpieszysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 12.02.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Chciałabym, ale jak wiesz nie jest to kwestia motywacji, bo tej nam nie brakuje . Echh... gdyby te 30 mln nam się trafiło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts