Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co do kuchni ,postanowiłam ,że dam cokoły 15 cm,wolałabym 12 cm,ale gdyby to nie wpłyneło na wysokośc blatu.

Cokoły będą w kolorze frontów,więc może ta wysokość nie będzie bardzo widoczna.Byłam dzisiaj specjalnie w Ikei i większość mebli ma 15 cm cokołów,no i może być.

Pogoda niestety popsuła plany brukarzy,rano padało i zaczynają od jutra...

Pan kominkowy nie zjawił się,oj za bardzo jest zajęty,nawet nie zadzwonił...

Poprawki tynku i gipsu dopiero za dwa tygodnie :(,więc zastanawiam się co z tym czasem począć

Aha zamówiłam jeszcze jedne drzwi z sypialni do garderoby.

Nie radzę sobie z oświetleniem salonu :( kiedyś wybrałąm do niego halogeny białe bezramkowe-na duże halogeny.Chodziło o to żeby lamki były neutralne,transparentne,W salonie jest 8 dziur równo rozłożonych.Panowie elektrycy zrobili 8 otworów o średnicy 10cm.

Halogeny są w kilku opcjach

1.na mały halogen

2.na duży

Każda opcja jest też w wersji 1 lub 2 halogenowej

Bardziej podobają mi się podwójne-czyli na dwie żarówki,ale może to na pokój 9x4 metry za dużo światła.

Te podwójne mają wymiar

1.w wersji na mały halogen 8cm x16cm, pojedyńcze 8cmx8cm

2.w wersji na duży 16cmx32 cm, pojedyńcze 16cm x16cm

I tak ponieważ elektryc zrobili dziury w suficie 10 cm-to lepiej wziąć z dużym halogenem,bo nie musiałąbym zmniejszać dziur

Ale ja nie wiem czy takie pojedyńcze łądnie wyglądają ???????

Obrazek%2020.pngObrazek%2019.png

zapożyczone zdjęcie od Anuli i tutaj są te pojedyńcze 16cmx16cm

Obrazek%201.png

a tutaj podwójne ,ale nie wiem czy rozmiar 8x16 czy 16x32

Obrazek%206.png

ponieważ nie znam ustawienia mebli ,nie zrobiłam zwisów,no i mam tak rozmieszczone kabelki ,tylko ten rozmiar mnie frapuje i czy pojedyńcze mogą być ,czy lepiej podwójne,a może takie i takie?????

Basiu, ja jestem jakieś dwa kroki duże za Toba. Tez wlasnie zastanawiam sie nad oświetleniem. Nie chce miec tradycyjnego zyrandola w salonie na srodku. Nie podoba mi sie :(

Takie jak ma anula fajne ale do salonu tez? Nie za bardzo nowoczesnie to bedzie wygladac? Co tam Pestka u Ciebie na wizce umiescila?

Pestka nie lubi tych sufitowych halogenów i innych takich w pomieszczeniach typu salon. Mam u siebie takie w garderobie, przedpokojo-wiatrołapie i schowane w belkach w przestrzeni z niskim sufitem przy schodach. W małych łazienkach, korytarzach i w kuchni nad blatami mają uzasadnienie. Ale nigdy nie zrobiłam takiego oświetlenia w sypialni, jadalni, salonie. Zbyt są jak dla mnie biurowe w wyrazie, pozbawione ciepła i indywidualności.

no byliśmy razem na budowie i uznaliśmy to za chyba jedyne wyjście.Radku ,ja już kiedyś myślałam,aby przed wjazdem do garażu nie było bramy,bo:

jak będzie przesuwna na jedną stronę to wejdzie na furtkę,na drugą się nie da bo tam jest wyżej i musiałaby wjechać w ziemię.

W USa to nie mają takich ogrodzeń przed domem,poza tym ja ogrodzenie dam ,ale tak,jak objaśniałam wcześniej

Basiu wsadzacie jakis szmal w tę budowę kasa idzie jak zwariowana , dlatego pytałem jaki stosunek ma do tego Twoj mąż zwany portfelem bo to co stawiacie ma jakąs wartośc.

Jak ma jakąś wartosc to nie tylko dla Was.

Moj marny ogrod a raczej drzewka kosztowały mnie około 5 klocków mało duzo kwestia gustu.

Mowiąc o ogrodzeniu mam na mysli odizolowanie się na przykłąd od psów srających na moje krzaki.

Lupię psy sąsiadów :) nawet sie z nimi czasami bawię bo nie mam swojego bo nie mam czasu ale jak wszedłem w gówno na mojej z naciskiem na MOJEJ dzialce to mnie krew zalała.

Dodam ze jak kosze moją z naciskiem na MOJĄ :) trwę kosiarką to czesto najezdzam na NIE MOJĄ z naciskiem na nie moją kupę to efekt jest smierdzący.

nie mowiąc o tym ze raz włozyłem taką kosiarkę do garażu i było nie fajnie :(

Dlatego moje pytanie o ogrodzenie i poczucie własności.

A ludzi od ulotek to bym gonił jak by mogli to by wsadzili mi je do zupy,

Oglolnie duzo dziwnych ludzi się błąka po posesji w tym roku były 3 włamania.

We wszystkich domach były alarmy - daje do myslenia.

Dodam ze jadąc lokalną drogą na budowę mijam nowy podpalony dom ktos celowo to zrobił - tam jest ogrodzenie i nic ie pomoglo oczywiscie.

masakra

Poprę Cię Basiu w sprawie ogrodzenia. Bardzo mi się taki pomysł podoba, bo ja też uwielbiam amerykańsko-kanadyjski system nieogrodzeń :yes: Julianna ładnie i samą prawdę napisała.

Ogrodzisz to, co ma być niedostępne dla okolicznych czterołapych włamywaczy. Potrafią być upierdliwi.

A na dwunożnego włamywacza nie pomoże nic. Vide moja sąsiadka. Okna z górnej półki antywłamaniowe, wysokie prawie 2m ogrodzenie, 2 niezależne systemy alarmowe i przyjeżdżający codziennie ochroniarze. I co?... przeskoczyli ogrodzenie od strony podleśnej łąki, wyważyli „na łapkę” okno w salonie, takie ponad 4m2 powierzchni. Wpadli do domu i złapali laptopa, który leżał w bibliotece na biurku. Koniec włamu. Nie mieli czasu.

Żadne drzwi i okna anty... nie pomogą. Tylko szkoda potem większa do usuwania.

Pestka wróciłaś,a wiesz,że wczoraj sprawdzałam czy piszesz,bo martwiłam się,że po święcie zmarłych u mnie Cię nie było,no i wiesz różnie to na drogach bywa....

no ale żyjesz i jesteś zdrowa,oprócz tego małęgo pożaru w kompostowniku.

Ja nie mam wogóle pomysłu na oświetlenie salonu,poza tym dziury już są,i nie wiem gdzie co ma stać ,wiem tylko ,gdzie kominek :)

Ale zakłądając ,że będą te halogeny wbudowane w sufit, to nie oznacza ,że to jedyne oświetlenie.Głównie codziennie będą lampy na stoliczkach się świecić,te górne sufitowe to chyba będzie rzadkość.U mnie zwykle w salonie światło dolne ,nastrojowe się pali.

No a co bym mogła dać?na środku lampę?lub dwie?ale jaką? po stronie podestu ,tam gdzie duże okna to lampa zasłoni widok :(

Radku,słuchaj do nas nigdy pan z ulotkami nie dojdzie :),mało ludzi wie,że są tam domy,nawet Bytomianie.Listonosz też może mieć problem,już mu współczuję...

Zostawiłam aluminiowe listwy po zlikwidowanym suficie w kuchni,mając nadzeiję,że ktoś je weźmie.Przez tydzień nikt ich nie wziął.

Dzisiaj wzięli pamowie od bruku

Bo u mnie zaczęły się prace brukarskie:wave:

Będą niwelować teren .Zamówiłam "wannę"piasku.U mnie na działce glina,więc najpierw niech rozprowadzą piasek,a dopiero ziemię.Glina podobno strasznie "wciąga"więc niech na niej będzie tańszy piasek,a podobno dobrze tak wymieszać.

No i robię też z bruku taras z jednej strony wielkiego okna tarasowego ,a w drugim rogu tego okna daję taras drewniany.

Znacie architekturę mojego domu,co do ogrodzenia ,czy takie ogrodzenie w graficie będzie ok? widziałam coś takiego w połączeniu z murkiem kamiennym i wyglądało fajnie

Basiu wsadzacie jakis szmal w tę budowę kasa idzie jak zwariowana , dlatego pytałem jaki stosunek ma do tego Twoj mąż zwany portfelem bo to co stawiacie ma jakąs wartośc.

Jak ma jakąś wartosc to nie tylko dla Was.

Moj marny ogrod a raczej drzewka kosztowały mnie około 5 klocków mało duzo kwestia gustu.

Mowiąc o ogrodzeniu mam na mysli odizolowanie się na przykłąd od psów srających na moje krzaki.

Lupię psy sąsiadów :) nawet sie z nimi czasami bawię bo nie mam swojego bo nie mam czasu ale jak wszedłem w gówno na mojej z naciskiem na MOJEJ dzialce to mnie krew zalała.

Dodam ze jak kosze moją z naciskiem na MOJĄ :) trwę kosiarką to czesto najezdzam na NIE MOJĄ z naciskiem na nie moją kupę to efekt jest smierdzący.

nie mowiąc o tym ze raz włozyłem taką kosiarkę do garażu i było nie fajnie :(

Dlatego moje pytanie o ogrodzenie i poczucie własności.

A ludzi od ulotek to bym gonił jak by mogli to by wsadzili mi je do zupy,

Oglolnie duzo dziwnych ludzi się błąka po posesji w tym roku były 3 włamania.

We wszystkich domach były alarmy - daje do myslenia.

Dodam ze jadąc lokalną drogą na budowę mijam nowy podpalony dom ktos celowo to zrobił - tam jest ogrodzenie i nic ie pomoglo oczywiscie.

masakra

O mamo :) Obśmiałam się jak mops :)

U mnie sąsiad ma psa który szczeka jak oszalały. No kuzwa, tylko mi to przeszkadza? Teraz to nic ale jak bedziemy tam mieszkac i on bedzie tak szczekac to chyba zaczne razem z nim :)

Co do ogrodzenia nie moglabym go nie miec. To jest Polska. Tylko Polska. A ja mam silne poczucie własności. Lubie być na swoim i żeby mi nikt i nic spokoju nie zaburzał. Ja mysle ze jakby nie daj Boze ktos nam sie włamał to ja bym nie mogla dalej mieszkac w tym domu. Jakbym wiedziala ze ktos obcy dotykal mojej wlasnosci. Wiec sie odgradzamy i to tak zeby nie bylo widac co tam u nas sie dzieje. Absolutnie :)

Co do oświetnienia. Kazdy robi sobie centralnie na srodku salonu i kazdy pisze ze wlacza nastrojowe, podłogowe lampy a z gornego nie korzysta. Wiec w plecy idzie kilka stów a niektorzy potrafia wydac pare tysiakow na cos czego kompetnie nie uzywaja i wiedza juz na etapie planowania ze nie beda uzywac. To jaki jest sens? Ze moze sie przyda albo jakby co to niech bedzie. Kurde, mi sie to nie podoba. Ale jaki dac zamiennik zeby bylo wszedzie doswietlone. Oto jest pytanie.

Co do oświetnienia. Kazdy robi sobie centralnie na srodku salonu i kazdy pisze ze wlacza nastrojowe, podłogowe lampy a z gornego nie korzysta. Wiec w plecy idzie kilka stów a niektorzy potrafia wydac pare tysiakow na cos czego kompetnie nie uzywaja i wiedza juz na etapie planowania ze nie beda uzywac. To jaki jest sens? Ze moze sie przyda albo jakby co to niech bedzie. Kurde, mi sie to nie podoba. Ale jaki dac zamiennik zeby bylo wszedzie doswietlone. Oto jest pytanie.

jakie Ty robisz w salonie?

Ale jaja z tymi włamaniami i podpaleniem.A szczególnie podpaleniem po co,dlaczego,nie rozumiem??????

a włamania,no tak ,po laptopa,chociaż właściciel zapewne ma go ze sobą w pracy,ale zawsze po coś,po sztuczną biżuterię,bo taka jest mogna i mamy jej dużo,no chyba ta ze stali chirurgicznej,ale ta nie ma wartości dla włąmywacza,lepiej badziewny pierścionek od dalekiej ciotki,który dostałyśmy na komunię.

Mnie też doprowadzają do szału kupy iteż ich nie lubię.U nas sąsiedzi mają koty ,a ten co ma psa to nie lata bezpańsko...

jakie Ty robisz w salonie?

Zebym to ja wiedziala...

Przy oknie mam zostawione 10 cm na szyne z zaslonami i tam pojda ledy, znaczy plyta gipsowa nie dochodzi do okna.

Z drugiej strony mam sciane z cegla i ona tez bedzie doswietlona punktowo ale co na srodku to nie wiem.

Musze siegnac do inspiracji i cos wymyslec.