Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I mój ukochany łupek:

Guthouse-Blanka_LUPEK-A.jpg Guthouse-Blanka_LUPEK-B.jpg Guthouse-Blanka_LUPEK-C.jpg

Gdyby to był mój salon uparłabym się przy wersji z rurą. Moim zdaniem nie ma znaczenia, czy wejdzie w ścianę wysoko pod sufitem czy dużo niżej.

Twój salon jest długi i wąski, więc nadbudowywanie kominka pełną zabudową aż do sufitu spowoduje jego zwężenie. Dużo lepiej będzie wyglądało, gdy ściana powyżej wkładu kominkowego pozostanie niezabudowana.

Głosuję za rurą :rolleyes:

Blanka w domu moich znajomych ma obudowę betonową od strony salonu i izolację z płyt krzemianowo-wapniowych od strony ściany. To ściana zewnętrzna, więc izolacja ma dodatkowe zadanie – nie dopuszczać do ucieczki ciepła.

BLANKA-IMG_2803.jpg BLANKA-IMG_2804.jpg BLANKA-IMG_2806.jpg

Wewnątrz jest bardzo duża komora, z której nagrzane powietrze wypływa kratkami wentylacyjnymi do salonu. Wkład jest bardzo ekonomiczny jeśli chodzi o spalanie drewna. Dokładają jedno duże polano o grubości 20 cm i długości 70 cm co 2–3 godziny. Przydałby się do tego wkładu ruszt dodatkowy. Ogień wyglądałby efektowniej.

Szyba działa znakomicie – jest czyściutka.

Ładna jest. Tzn. wkład jest ładny, bo obudowa kominków u moich znajomych mi się nigdy nie podobała

Edytowane przez pestka56

cześć Basiu,

doczytałam o nodze - gdyby kózka nie skakała....;) a tak serio, to mam nadzieję, że nic powaznego, jakiś dochtor Cie obejrzał i pomacał???? szkoda, że jesteś tak daleko...

co do kominka - mi najprostsze rozwiązania najbardziej leżą - Pestka piękny Ci zaprojektowała na wizualce nr 4 z postu 3395. cudny.

łupek to nie moja bajka - wybacz Pestka, byc może nie widziałam ładnych realizacji z łupkiem, ale wkroczył on na salony tak zamaszystym i natarczywym krokiem, że mnie odstrasza....

ja mam wiszący kominek - nie dotyka ziemi, wisi sobie na ścianie między tymi witrynami. jest prosty, biały - ozdobną formą nie odwraca uwagi od clue programu - ognia. no i daleko od tv....

życzę zdrowia i najlepszych wyborów:bye:

Edytowane przez amglad1

Pestko gdyby to był portal to byłby prosty taki jak na Twojej pierwszej propozycji, coś w tym stylu.

Ja mam mętlik ,a muszę to rozwiązać, dzięki za pokazanie zmian w zależności od zabudowania ,to pomaga, będę analizować i przeglądać.Oj, ciężko...

o, PESTECZKA, nasza największa Czarodziejka wróciła!!!:wiggle::wiggle:

fajnie, że jesteś - bo jesteś ogromnie pomocna i wnosisz często "świeże" spojrzenie na dany temat.

Słów mi już brakuje na widok Twoich arcydzieł:jawdrop: - wszystko dograne co do milimetra, i co do koloru nitki niemal w dekoracjach!

Przepiękne, niebywale dopracowane wizki! Mowę mi odbiera na widok tych detali!!!

Basia,

no masz duży wybór = masz duży kłopot:)

Musisz poczuć, za czym Ci serce mocniej bije; każda z propozycji Agnieszki i Pestki jest piękna, przemyślana, i na pewno się sprawdzi!

Basia - no cóż -zachowałam się jak gówniarz i czuję sie podle :sick: :oops: :rotfl:

A tak na powaznie to widzę jaki masz kołowrotek i nie chciałam Ci doopy zawracać moimi wypocinami. Ale cieszę sie przeogromnie, że przypadły Ci do gustu :hug:

Zatem oficjalnie u Basi chwalę się, że SAMODZIELNIE zrobiłam sypialnie z palet . Łózko i 2 nakastliki. Zdjęcia w mojej galerii - ZAPRASZAM.

Basiu, a na Twoje techniczne pytania odpowiem popołudniu juz u siebie w komentarzach ;)

Buziaki zostawiam

czy ty szukałas takich taboretów ??

http://static.westwing.pl/p/HKliving-Okrągły-stołek-„Industrial-Black”-1637-94291-1-catalog.jpg

...hmm chyba miałay byc kręciołki...

no super,a masz namiar na sklep?

Basiu dobrze,że noga lepiej. smaruj ją czymś i nie noś narazie obcasów;)

a z kominkiem na pewno będzie dobrze i wybierzesz trafnie. Znająć cię już wiesz jaki będzie, ;) tylko się z nami droczysz

Monia no własnie nie smaruję ,muszę coś kupić,a co do kominka to raz taki chcę raz taki,chcę dwa,zastanawiam się jak będzie wyglądał salon,ale o tym napiszę jak mały pójdzie spać

Pestko cena nie do przejścia,za drogie,ale dom jest po to aby spokojnie przez lata kupować,gromadzić,urządzać :)

...cena nie do przejścia,za drogie,ale dom jest po to aby spokojnie przez lata kupować,gromadzić,urządzać :)

Basiu, a nie masz gdzieś w okolicy kowala, albo ślusarza, generalnie speca od metalu? Bo myślę, że z tego zdjęcia da się wymyślić jak zrobić ten stołek. W końcu to tylko parę pasków metalu zespawanych, albo skręconych razem plus masywna tuleja gwintowana. Siedzisko drewniane jest wyraźnie przykręcone do metalowego krzyżaka mocowanego (spawanego) do gwintowanego pręta.

Zalożę się, że wyszłoby duuu...żo taniej.

A poza tym masz rację, dom obrasta z czasem w sprzęty i przedmioty

Basiulka,

Przykro mi z powodu kostki. Dbaj o siebie :hug:. Polecam dicloziaję.

Stołek, który wrzuciła Ivy jest przez najbliższe 3 dni TUTAJ Plecione pufy zresztą też :D, a namiary na drabinki wrzuciłam u siebie :). A tu jeszcze drabinka z tej strony, gdzie znalazłaś tyle pięknych mozajek

http://ak1.ostkcdn.com/images/products/L11977035.jpg

Źródło

Pesteczko, jak miło widzieć Cię ponownie. Ja też bardzo się martwiłam. Nie wiem czy dostałaś mojego maila, ale najważniejsze, że jesteś :hug:

Jak zwykle mistrzostwo w Twoich wizkach :yes:. Zgadzam się z każdym słowem napisanym przez Sharlotkę :). Mnie podoba się ta wersja :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=148864&d=1353179129

Beato, sufit to tylko moja impresja – betonowe żebrowanie, albo bielone drewniane belkowanie. Basia ma tam bardzo wysoko, więc jak kiedyś będzie chciała, to może sobie taki industrial machnie nad głową. Na razie sufit jest normalny i tak chyba zostanie :)

jadę na budowę ,jutro ma na bank wejść kominkowy,dzisiaj mam z mężem podjąć decyzję i dodatkowo może uda mi się o szczegółach wersji z zabudowaną rurą porozmawiać z kominkowym,on mi powie ile można zabudować ,a ile odstawić.Wtedy z takimi informacjami mozna wybierać.

Ja jestem ostatnio zakochana w stylu skandynawskim,weszłam na bloga -gdzieś go u Julianny namierzyłam.więc chciałabym aby kominek pasował w te klimaty.Zresztą przy eklektyźmie portal pasuje chyba bardziej.Mnie tylko martwi czy zabudowa nie zawali salonu .

Bez rury bardziej pasuje do większości -chyba.Rura wkurza mnie ,że weszłaby w połowie,ale to też będę wiedzieć dokładnie gdzie i przyłożymy z kominkowym.

Ja w podejmowaniu decyzji jestem bardzo powolna i nie muszę wszystko przemyśleć,to tak jak z kuchnią.Musiałam widzieć na żywo dokłądnie jak ma być.

Sufit mam biały.taki był przed podwieszeniem sufitu karton-gips.