Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

o rany , basia zrob najpierw tę obudowę i zobaczysz.

u mnie w salonie też narożnik mial zajmować za dużo miejsca. A jest miejsca dużo i nawet móglby być szerszy.

zobaczysz jak zabudujesz, ile miejsca zostanie.Dlatego ja głosowalam za kominkiem prostym takim jak u Pestki . byloby max 50 cm szerokościi wtedy byloby ok

Pinakolado dzięki bo już się martwiłam,że czegoś nie przeczytałam ,przeoczyłam.

Nie jestem przekonana co do zasłonięcia rury.ale większość w rodzinie tak chce.A ja się boję,że Agnieszka nie pokazała właściwych proporcji.

Nie mogę mówić w domu o moich wątpliwościach,bo mąż znowu zacznie głupio gadać,że wszystko ustalone ,a ja chcę zmieniać.

Ściana któ®a ma zabudować rurę będzie mieć około 40 cm głębokości ,czyli jak ten regał Billy z Ikei pod podestem w jadalni ,

popatrzcie:

05.jpg

04 zegar.jpg

Basieńko po kolei.

Zaniepokoiłam się bo napisałaś, że „Ściana która ma zabudować rurę będzie mieć około 40 cm głębokości ,czyli jak ten regał Billy z Ikei pod podestem w jadalni”. Popatrz na proporcje w stosunku do schodków. Schodem ma 27, no 30 cm głębokości i jest w dalszej perspektywie. Billy w tym widoku ma według mnie jakieś 20 cm. Obudowa kominka jest jeszcze bliżej patrzącego, a wygląda na węższą. Może Agnieszce coś się rypnęło z perspektywą.

Mnie wyszło inaczej niż u Agnieszki. Podkładałam plan, który mi przysłałaś i przeskalowywałam go do kształtu podłogi na zdjęciu. Programy do rysowania w 3D mają nieco zaburzoną perspektywę. Oko człowieka patrzy inaczej, nie tak technicznie. Dlatego jak wstawiam elementy na fotografię, staram się robić różne sztuczki, żeby wyszło bardziej zgodnie z tą naszą „ułomnością” optyczną.

Musisz chyba zrobić model ze styropianu, albo czegoś. Inaczej nie zobaczysz, czy ta zabudowa nie przytłoczy salonu. Ja się obawiam, że wyjdzie kloc.

Pestko wrzuć stronkę z mebelkami drewnianymi o których pisałaś:)

Czy robią meble na zamówienie?

Stronki meblarskiej jeszcze nie ma. Możesz porozumieć się przez Tentorium i zapytać.

Oni wszystko robią na zamówienie. To młoda firma i nieduża, więc nie mają „w magazynie”.

Marudo kochana - Ty ciesz się, że Ci w ogóle zrobi :D. Ja to bym mogła czekać do 2014 ;). A przewidujecie produkcję na szerszą skalę? :D

O mojej pralni, inspiracjach i suszarkach było TUTAJ - zapraszam :)

Ja się też bym podłączyła do tych suszarek.

Ale... spróbuję namówić „zięcia”. W końcu jak chce meble robić, to co mu taka suszarka.

na wizkach Agnieszka nie uwzględniła odstawienia kominka od ściany i izolacji,czyli 8 cm będzie więcej.Pytałam kilka razy o wymiary bo też nie mogłam uwierzyć.Jutro na miejscu kominkowy powie o odległościach,ale będę musiała podjąć decyzję na miejscu.Myślę ,że ta zabudowa za portalem będzie coś koło 35-38 cm.

Tak sobie myślę,po co się strseować,jak będzie źle to wywalę ścianę i przerobię,kominek tak czy tak ma stać w tym samym miejscu co z rurą.

W zasadzie lubię remonty...

pójdę jeszcze do męża pomarudzić,jak coś to potemwszystko zwalę na niego.

W każdym inny forumowicz o podobnym problemie nie będzie miał takiego problemu.Już od początku wiedziałam ,że bedzie z kominkiem problem i zaznaczałam to arhitektowi

Basia, tylko pamiętaj, że kominkowy wymierzy po podłodze. A jak postawisz „piec” do samego sufitu, to zajmie przestrzeń na poziomie wzroku i wyżej.

Jak stawiasz w salonie sofę, stół i inne niskie meble, to wzrokiem możesz sobie hulać gdzie chcesz – ciągle masz przestrzen. Dopiero jak postawisz bibliotekę, albo inną szafę, to pomieszczenie się robi ciasne.

Jak chcesz robić portal, to niech będzie płaski - tyle co grubość płyty kamiennej, bez półeczki.

Może cos takiego Guthouse-Blanka_LUPEK-portal.jpg , ale i tak obawiam się tego białego kloca do sufitu. Nie zabudowałam równo z kominem, bo wychodzi strasznie ciężko i grubo – licząc od ściany = płyta izolacyjna+głębokość kominka+portal !!!!!!!!!!!!!!!, a tak robią się schody.

Słowem „kak nie wiertiszsia”, d... z tyłu

Pestko ale czekaj część kominka jest ukryta w ścianie,a część ile może wystaje,nie zabudowuje całego kominka w tej ścianie.

Obrazek%206.png

to ma być tak aby tę zabudowę szafę zrobić na taką głębokość aby zakryć rurę,ten portal to obudowa tej wystajacej części wkładu.

Jak się jutro nie będę odzywać tzn.że jest źle,aczkolwiek be podłogi i wszystkich dodatków to z każdym kominkiem by wyglądało źle-tak się mogę tylko pocieszyć.

Rozumiem. Ja też wkład schowałam w obudowę tak, żeby klamka nie wystawała. Może to słabo widać.

Czy Ty chcesz może jeszcze wkuć się w ścianę pod wieńcem – o tym Ci kiedyś pisałam.

Ja bym nawet przekuła się na wylot i od schodów zasłoniłabym tylko płytą kumulującą ciepło.

Wtedy kominek dałoby się schować 15–20 cm. Cala zabudowa byłaby bardziej płaska.

Weź pod uwagę, że od strony ściany muszą położyć jeszcze izolację, płytę krzemianowo-wapniową. to jest dodatkowe kilka cm. Kominek obudową nie może nigdzie dotykać. To razem wyjdzie ze 60 cm.

Basiu, pytałaś o meble, które zaczął robić mój „zieć”. Dostałam zdjęcia, więc pokazuję.

To są meble zrobione na zamówienie, bo Tentorium tylko tak działa – wszystko na zamówienie.

Miały wyglądać na stare, więc drewno zostało specjalnie postarzone i stąd są te okucia na szafeczce i krześle.

Lozko-01.jpg komodka_nakastlik-01.jpg Krzeslo-01.jpg Krzeslo-02.jpg

To fragment łóżka, na którym lepiej widać postarzenie drewna

Lozko-postarzone-drewno.jpg

Znalazłam chytrą kuchenkę mikrofalową, ktora świetnie nadaje się do umieszczenia pod blatem roboczym, bo... ma drzwiczki szufladowe :wiggle:SHARP microwave-open.jpgSharp microwave.jpg

Niestety u nas pewnie nie do kupienia, ale u Searsa jest http://www.sears.com/sharp-30inch-1.2-cu-ft-built-in-microwave-oven/p-02280243000P