Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

Dzień doberek!

Dziewczyny piszecie poprostu o taśmie do marszczenia firan, którą można zrobić też fałdy lub kontrafałdy.

Wykonywane są z różnych materiałów i różnią się szerokościami, ale zasada taka sama. W taśmie są dwa sznureczki, które ściągamy tak mocno jak chcemy bardzo mieć marszczone firanki/zasłony. Od lewej strony, co parę centymetrów są szeleczki na haczyki od karnisza. Przykładowa taśma:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=151576&stc=1

No tak ale my nie bedziemy miec karnisza tylko taka szyne jak iwonka pokazala. To do tej szyny sie haczyki instaluje czy do szyny karnisz a do karnisza haczyki? Ja nie lubie haczykow bo mam okna 7 metrow dlugie to ile tych haczykow trzeba kurde.

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ta tasma jest do marszczenia firanki /zaslony jako takiej ...możesz ja przypiąc normalnymi żabkami lub takimi ukrytymi z tyłu haczykami /z tyłu tasmam czyli z tyłu firnaki ze tak powiem sa sznureczki do marszczenia za ktore możesz je przypiac lub w niektórych sa takie specjalne miejsca do zaczepaiania/

takie przykładowe mocowania :

http://sklep.marina-firany.pl/img/cms/agrafka%20i%20żabka.jpg

Montaz chyba zalezy jak głeboką masz tą wnękę tzn o ile obniżony jest sufit zeby nie było widac tego czego ma nie byc widac czyli mocowania :yes:

Dziewczyny dawno mnie nie było, tzn.byłam,ale nie pisałam,bo wpadałam na chwilę.

Muszę więcej czasu poświęcić dzieciom ,bo starszy o odrabianiu lekcji zapomina,a z młodszym ćwiczymy wymowę po wizycie u logopedy.

A teraz co na budowie:

Podłogówka odpowierzona,pompa chodzi i jest ciepło,z wkładu jestem zadowolona ,codziennie palę ,nawet dzisiaj jak przyjechaliśmy na 2 godziny.

Jutro kominkowy ma kończyć,tę część któ®a zakrywa wkład,część odsłonięta-ta co będzie w portalu,narazie będzie czekała,na portal.

Co do karniszy:

Daję te szyny pcv z LM,będę je niedługo kupować po pomalowaniu.

Zasłony mi też mama szyje:)Taśmę wszywam jeszcze nie wiem jaką tzn,z jakimi zakładkami,chyba równo marszczoną,a nad żabkami wogóle nie myślałam.Wnękę mam głęboką ,więc mogę dać wiszące żabki.

U mnie sufit w całym pokoju podwieszany i jest tam 3,20 chyba + wnęka około 15cm.Więc dużo materiału pójdzie.Ale to mama będzie działać.

Wybieram kolory,to dla mnie dramat,

W przedpokoju i salonie chcę dać gołąbkowy ,czyli szary wpadający w niebieski,albo niebieskoszary

no i jak go wybrać z kolornicy.Wiem ,że dam najjaśniejszy kolor ,ale jak patrzeć wybierając je ??????

na dole tam gdzie są ciemne patrzę,ale szukać przy szarych czy przy granatach?

jak to się wybiera.

Poszukuję również pilnie lamp koło lustra w szarej łazience,dwa zwisy,muszę być długie i świecące na boki,aby oświetliły twarz.

Byłam w castor. wczoraj,w zasadzie nic mi się nie podoba,czy drogie czy tanie,ale muszę coś kupić.

Wstępnie mam dwa zwisy wybrane

Spireo,nie wiem, raczej pomieszkiwać,jak wejdą w tym tygodniu gipsiarze-poprawić gładzie i pomalują.

W każdym razie drzwi czekają,kuchnia możliwe ,że będzie na święta,to wersja optymistyczna,schody czekają na sygnał,Sprzęt AGd będę zamawiać po pomalowaniu.

Muszę wybrać płytę indukcyjną,okap,i piekarnik (wstępnie electrolux)

pomyśleć o listwach przypodłogowych( to też mozna montować po zamieszkaniu)

aha no i materac do naszej sypialni muszę zacząć szukać,a nie mam w tym wprawy :(

Z materacem to dopiero sajgon. Latem robiłam przymiarki i trafiłam przy okazji do jakiegoś sklepu z materacami. Pani opowiadała mi, kazała kłaść się na wszystkich materach, aby znaleźć najwygodniejszych. Chyba 1,5h tam spędziłam. Ceny w każdym razie od ok. 2 000 do ponad 10k. Na razie dałam sobie spokój i śpimy na dotychczasowym materacu od sofy Beddinge z IKEA, który mieliśmy w starym mieszkaniu. Ale za jakiś czas coś trzeba zrobić, bo leży na podłodze i podłogówka zamiast pokój ogrzewa materac.

Trzymam kciuki za sprawną organizację i roboty.

No właśnie jak tu wybierać materac jak trzeba go "spróbować"czyli jechać razem poleżeć-teraz zimą to najgorzej poubierani z buciskami,i w dodatku to naprawdę ważna sprawa,ja wolałąbym starego nie brać,bo on też był tymczasowy :(

Agnieszko,ja chciałam dać Parę,albo caparol,Duluxa ,bo przedpokój może się szybko brudzić,mogę jeszcze kupić tę mgłę i z nią wybierać z innych farb

basiu no to nie zazdroszczę wybierania. ja mam wszędzie biało( zlamany bialy) i nie musialam bardzo się głowić . choć odcien bialego też mi bylo trudno wybrać . mam zimny biały.

materac kupiliśmy w necie w sklepie z materacami. jest ok. M wybierał. ja nie mialam ciśnienia,żeby był jakiś specjalny.I w ostatnich etapach domu , już bylam tak zmęczona wyborami,że M wybierał. i jest trafione:yes:

Szczerze to ja ci nie zazdroszcze wyboru kolorów:D

Basia ja w sypialni mam kolor jasny szary wg mnie wpadający troche w niebieski a u innych wpadający w biel :)Tikkurila F499 z mieszalnika

albo w pokoju komputerowym szary wpadający w fioletowy,dużo osób mówi ze jest to kolor popielaty:) Tikkurila X428 z mieszalnika

Materac zamówilismy razem z łóżkiem :),ale jeszcze go nie mamy w domku.

No właśnie jak tu wybierać materac jak trzeba go "spróbować"czyli jechać razem poleżeć-teraz zimą to najgorzej poubierani z buciskami,i w dodatku to naprawdę ważna sprawa,ja wolałąbym starego nie brać,bo on też był tymczasowy :(

Basieńka, od dwudziestu paru lat jestem wierna materacom z IKEA. Zawsze miałam któreś Sułtany na drewnianych ramach. Pierwszy kupiłam, gdy już Swarzędz produkował je dla IKEI, ale sklepu w Polsce jeszcze nie było. Wytrzymał 10 lat zanim zaczął mięknąć. Następne 2 sztuki, do dzisiaj używam i nic im nie jest, ale kupiłam 5 lat temu nowy, bo tamte są 90 cm szer.

Lubię te materace. Są wygodne, tanie – podwójny powód lubienia. Nie trzeba do nich specjalnego stelaża, wystarczą nogi. Mają kilka poziomów twardości, więc można wybrać.

W IKEA możesz się przymierzać dowolnie – stoją w sklepach specjalnie po to, żeby się na nich kłaść, podskakiwać i wałkonić przed podjęciem decyzji. Za to też je lubię.

No, to zarekomendowałam :wiggle:

Monia ja też dam dużo białego i gołąbkowy.Dzisiaj rano jadę po grunt,i farby na sufit,a potem już farby na ściany.

Kupiłam na próbę farbę duluxa,którą poleciła Agnieszka,nazwa się jej zmieniła.Wolałąbym farby Caparol,będę próbowała dobrać kolor.

Ivy my o łóżku nie myślimy,bo zwyczajnie skończyły się pieniądze,mamy odłożone na schody,drzwi i kuchnię,czyli te najważniejsze rzeczy.

I dlatego również skorzystam z rady PEstki i wybiorę się do Ikei.

Pestko to dobry pomysł.My mieliśmy też ikeowskie materace kiedyś i były ok.Teraz mam jakiś zwykły na stelażu drewnianym,nie wiem nawet skąd ,a na wierzchu ikeowską taką nakładkę na materac- piankę w pokrowcu.Dla mnie twarde materace to koszmar,wybiorę się njutro z dziećmi do ikei będziemy testować materace

Dzieci mają też z Ikei , są felerne,ale zgubiłąm rachunek i nie mogłam reklamować.Ich materace byłī kupione na wyprzedaży ze względu na nietypową szerokość 1,20.Skaczą po nich i te drewniane deseczki cały czas odpadają,

Jak skończą malowanie to chciałabym kupićmaterac.Wtedy z pewnością bym tam spała

Ale miałam okropny sen,zostałąm uwięziona przez Araba w kraju arabskim,ale w zasadzie od razu uciekłam,uciekałam z innymi dziewczynami,nie wiedziałąm gdzie będzie bezpiecznie,na całe szczęście sen się skończył.

Kominkowi obudowali wczoraj wkład,nie wygląda dobrze,bo jest obłożony różową płytą i ten kolor nie jest zbyt ładny.Dzisiaj mają go szpachlować i można zamawiać portal.Oni to tak robią,że nie obudowują części wystającej,ta część wystająca,będzie przykryta przez portal.

Palę w kominku codziennie -uwielbiam to robić.

Edytowane przez Barbara74

Schody, drzwi wewnętrzne i kuchnia - to naprawdę najważniejsze rzeczy!!!!!

A biorąc pod uwagę, jak dużo już macie zrobione (podłogi, łazienki, kostka) - jest super!

Super, że AŻ TYLE uda się Wam zrobić - wiesz Basiu, niektórzy mieszkają np. rok bez drzwi.

Trzymam kciuki za ostatnią prostą, no i czekam na kuchnię!!!

Schody, drzwi wewnętrzne i kuchnia - to naprawdę najważniejsze rzeczy!!!!!

A biorąc pod uwagę, jak dużo już macie zrobione (podłogi, łazienki, kostka) - jest super!

Super, że AŻ TYLE uda się Wam zrobić - wiesz Basiu, niektórzy mieszkają np. rok bez drzwi.

Trzymam kciuki za ostatnią prostą, no i czekam na kuchnię!!!

o ja na przykład, pół roku bez drzwi... da się???? da!!!!!