Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Basiulka :hug:

Trafiłam dzisiaj na fajny link - sporo DIY, w tym nasze stoliczki paletowe ;).

Jest też wersja "jadalniana" ;)

http://3.bp.blogspot.com/-NCOGgPhIgR0/UNx0TT9pQtI/AAAAAAAAAgU/g08pi8AqwvM/s640/1.jpg

TUTAJ jak to zrobić :)

[ATTACH=CONFIG]158357[/ATTACH]

Basiu, dziękuję za ciepłe życzenia.

No Pestko,w końcu jesteś.Słyszałam ,że u Julianny mówiłaś ,że miałaś w święta pełne ręce roboty.

To ja miałam fajnie.Wigilia u mnie ,tylko zjedliśmy barszcz z uszkami i karpia mojej mamy zapiekanego w śmietanie-uwielbiam go.

Po czym na drugi dzień( 1 dzień świąt) do rodziny do Kielc,potem wieczorem do Warszawy i wieczorem spotkanie z rodziną z Warszawki-którą nigdy dotąd nie poznałam .No i zwiedzanie Muzeum Powstania Warszawskiego,Kopernik itp.na koniec odwiedzenia grobu mojej prababci ,na cmentarzu w Warszawie.Zmordowani powróciliśmy na Śląsk,szczęśliwi,że tutaj mieszkamy,nie ma korków,tłoku,czysto,świetna komunikacja,wysoka kultura jeżdzących tutaj kierowców.Jak ja mam wszędzie blisko!!!!

W każdym razie na zwiedzanie Warszawy wybraliśmy świetny okres,bo 2 dnia świąt w muzeum powstania było bardzo mało ludzi,a następnego dnia w Koperniku staliśmy w kolejce z 5 minut :)

No i co po Warszawie bardziej się opłaca jeździć taksówkami.W drodze do Kopernika wydaliśmy na tramwaj-(jako atrakcję dla dzieci)11 zł w tym trzeba było iść pieszo ze 20-30 minut,natomiast droga powrotna spod samego Kopernika na Sienną 20 zł.

U nas na Śląsku parkingi w centrum handlowym są darmowe,a w złotych tarasach płatne ,ale jaja!!

Dzieciom wypad do Warszawy się podobał,my wróciliśmy zmęczeni.Mąż stwierdził,że wypoczywa w pracy,a dłuższe przebywanie z dziećmi go męczy.Cały czas brzęczał nam helikopter -prezent starszaka od Aniołka i kłótnia,kto będzie na którym łózku dzisiaj spał.

Jeśli ktoś widział dwóch chłopców w Złotych Tarasach w tych dniach z lądującym lodem z bitą śmietaną na podłodze ( a raczej wyrzuconym na podłogę, bo starszy brat umoczył palca w bitej śmietanie) i wkurzonym ,rozwścieczonym 5 latkiem to byłam ja z moimi grzecznymi dziećmi:D

Następny wypad bez dzieci i zdecydowania teatr,bo tego u nas brakuje...

A jeśli chodzi o sprawy budowlane to biorę zmywarkę,którą ma Narendi i to już postanowione,brałąm inną droższą ,ale wczytałam się w instrukcje obsługi i stwierdziłam ,że bez sensu dopłacać 800 zł za to ,że jest o 2 dB cichsza i czerwone światełko pali się na podłodze jak pracuje.

Czyli mam na 100 % wybraną lodówkę Beko side by side i zmywarkę Boscha ( model w moim dzienniku)

Teraz płyta indukcyjna i tutaj zastanawiam się nad dwiema,obie mają 90 cm szerokości

1. Mastercooka-niestety przeoczyłam promocję do końca roku była mikrofalówka gratis

Obrazek%25205.png

http://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/mastercook-i4de94zs.bhtml

palniki jeden przy drugim,90 cm,zaletą jest głębokość 44 cm,czyli dalej od ściany gdzie będą cegły,no i chyba się wygodniej gotuje

2.Whirpool ACM 795 BA

Obrazek%25201.png

90 cm ,5 pól ,dobra cena

tylko pytanie ,bo żadnych opini nie ma ,czy płyty tej firmy są ok?czy to ma znaczenie jakiej firmy?w zasadzie fajna jest

http://www.ceneo.pl/17377259

ceny podobne

Basiu,

To mieliście wesoło :D. Ja też cieszę się z naszych śląskich dróg. Doceniam je dojeżdżając 30 km do pracy :).

Bardzo podoba mi się ta pierwsza płyta :yes:

Zapytaj o tę promocję. Czasem przedłużają :). Ja kupiłam lampy bo były w promocji do końca roku, a teraz widzę, że przedłużyli promocję do końca stycznia.

Jak znajdziesz chwilkę, to prześlij mi proszę zdjęcia kuchni o której rozmawiałyśmy ;).

no i teraz piekarnik ,nie mogę spać,bo ten co wysłałąm kuchennemu jest inny niż planuję,w zasadzie wysłałam mu ten też jako drugą opcję,oba tej samej firmy ,wysokością różnią się 4 mm ,no i nie wiem jak to ze strony montażu wygląda,czy będzie jakiś problem,albo wizualny zgrzyt.Bo front obok jest wysokości piekarnika

Czytam instrukcję patrzę na wymiary ,3 w nocy się zbliża a ja jestem trochę wystraszona i wiem,że nic nie wiem

Basiu to uwas się działo w święta:p jak u griswaldow:p:wiggle:

płyta mastercook fajna. ale tylko 3 pola ma??????ja mialam 5 polową 90-stkę , tylko nie induk:no:cję

nie ta płyta mastercooka ma 4 pola ,które można połączyć ,że dasz tam brytfankę.

I jedna i druga ma tyle samo szerokości,tylko ta whirpoola jest głębsza ( w sensie do ściany , a nie głębokości w blat)

ma więcej pól,więc jest ogólnie fajna,tylko nie wiem czy płyty whirpoola są ogólnie ok

Uśmiałam się Basiu. Fajna rodzinka jestescie!

Jak ja sie ciesze ze jestes szybsza ode mnie to podpratrzec moge piekarniki i plyty bo sama to tak po omacku ten temat badam.

No tak, pzy wyborze piekarnika to jest problem,dużo firm,dużo modeli szczególnie tych o standartowej wysokości.

POnieważ ja nie dopasuję to mikrofaló∑ki,więc mogę wybierać i przebierać.Wybrałam electroluxa bo mam tej firmy i jestem zadowolona,siostra ,wielu znajomych ma AEG i też chwalą,a electrolux i aeg to to jedna firma.

Piekarnik chcę parowy,aby zdrowiej się odżywiać.Chcę teleskopy,ale nawet do piekarników tych bez można zawsze dokupić.

Warto ściągnąć sobie instrukcję uzytkowania,bo czasami są nie prawdziwe informacje podawane.

No i w przypadku pary,chcę aby była opcja gotowania 100% na parze.Niestety są piekarniki ,gdzie udział pary jest 25,50 ,70 %,

Wcześniej wybrany electrolux ,miał funkcję pary ,ale na zasadzie ,że do szklanej brytfanki była podłączana rurka ,i tam para przez nią się dostawałą.

Ja chcę położyć zwyczajnie na blasze i gotować jak w zwykłym parowarze.

No i jeszcze nie mogłam znaleźć informacji,o różnicy czy piekarnik parowy,czy piekarnik i osobny parowar -co lepiej.

Jedna forumowiczka kiedyś napisała,nie kojarzę która,że ma parowy chyba siemensa i jest bardzo zadowolona,bo zwykły parowar paruje w kuchni ,a w piekarniku parowym tego nie ma.

Gdyby nie było róznicy to bym wzięła tanszy piekarnik i parowar osobno.

Beata ,rok temu kupowałam pralkę,śledziłam instrukcję ,zastanawiałam się nad różnicami,który ma więcej programów.Piorę na jednym zawsze na bawełnie ,do czarnych ,kolorów obniżam tempmperaturę.W zasadzie używam jeden program.Program mniej zagnieceń to po prostu niższe obroty,więc ,choć mam ten program, mogę go sobie sama stworzyć włączając standartowy i obniżając obroty :)

Edytowane przez Barbara74

Basieńka, oj miałam się z pyszna w święta. Nic tylko jeździłam dom - mama - Kaśka- i w koło Macieju. Wreszcie, żeby obrobić kolację wigilijną zapadłam u mamy na 3 dni i tak nie starczyło. Nie umiem się poruszać w cudzej ( to już nie moja) kuchni. Było ślamazarnie i męcząco. A mama zaparła się, że ona już nigdzie na żadne Wigilie nie będzie jeździła. Pierwszy dzień był u mojej córy. Cała dumna zrobiła kaczkę po raz pierwszy w życiu.

Masz rację codo Warszawy, jest koszmarnie zatłoczona. Prawie każdy przyjazd okupuję bólem głowy, zaparkować nie ma gdzie. Ja samochód zostawiam albo przy stacji kolejowej, przy autobusie w Górze Kalwarii, albo dojeżdżam do metra na Kabatach i dalej poruszam się komunikacją miejską (tylko metro, tramwaje) lub na własnych nogach. Mniej nerwów i szybciej. No chyba, że robię jakieś gigantyczne zakupy. Wtedy jadę do Arkadii lub Galerii Mokotów, bo tam sklepy te same co w Złotych Tarasach, a nawet ich więcej i parkingi są bezpłatne.

Taksówkami nie jeżdżę, bo stoją w korkach i nie dość, że się wkurzam na żółwie tempo to jeszcze za trasę, która normalnie kosztuje 20 zł, płacę 30–40. I zawsze mam wrażenie, że pieszo szybciej. Wy wędrowaliście po W-wie we 4, wtedy faktycznie taksówka jest du...użo tańsza niż tramwaj. Swoją drogą, jak uniknęliście korków????

Mam nadzieję, że muzea okazały warte oglądania.

Ja w rocznicę wybuchu Powstania zaglądam do M. Powstania, bo tam w ogrodzie na ścianie jest nazwisko mojego wuja. Stawiam lampkę – to bliżej niż na Powązki.

W Koperniku jeszcze nie byłam :( aż wstyd. Ale zostawiam to na wiosnę. Lubię zaglądać do ogrodu na dachach Biblioteki Uniwersyteckiej. To blisko, więc połączę obie wizyty. Ten ogród jest wart obejrzenia. Poza tym sporo tam atrakcji także dla dzieci – w podziemiach BUWu jest fajny klub bowlingowy http://www.hulakula.com.pl/wspinaczka.html – atrakcje dla dzieci też są. W okolicy są sympatyczne miejsca, gdzie można coś zjeść albo... np. wypić kawę i poczytać lub kupić książkę jak w Czułym Barbarzyńcy na Dobrej. Mały spacer pod górkę i jest się na Krakowskim Przedmieściu.

Basiu daj znać, kiedy będziecie wybierać się następnym razem. Może się spotkamy?

Jeśli chodzi o płytę i piekarnik, ja się swoimi chwalić nie będę. Ale kilka doświadczeń proszę bardzo.

Płyta musi mieć minimum 4 pola grzejne i wygodniejsze są prostokątne. Ja żadna kucharka, ale nawet dla mnie to bywa za mało. Ostatnio Mój wpadł na pomysł, żeby dołożyć 2 dodatkowe palniki - na razie myślę.

Aha, nasi przyjaciele właśnie po 3 latach używania Whirpoola wymieniają płytę bo... pękła.

Piekarniki – zdaje się, że Siemens i Amica ostatnio przodują. Siemens, jak pisze Beata, ma model z autentyczną opcją piekarnika parowego.

Wizualnie podobają mi się Samsungi – szczególnie FQV213G001, ma opcję piekarnika parowego. Ma też dobre opinie

http://www.oleole.pl/piekarniki-do-zabudowy,g2,l1.bhtml Sprawdzałam tu ostatnio ceny i wyszło... tanio :rolleyes:

Z tym mnóstwem funkcji, to w każdym urządzeniu jest tak, że szukamy tego naj...najbardziej napakowanego, a potem używamy 2–3 i koniec. Więc rada – NIE DAJMY SIĘ ZWARIOWAĆ. Trzeba szukać co funkcjonalne i ładne.

Edytowane przez pestka56

Pestko jak najbardziej jak będę w Warszawie to się spotkamy,narazie odpoczywamy po niej,ale dużo do zobaczenia i obejrzenia.

Z mojej rodziny to siostry mojej babci brały udział w powstaniu.Szkoda,że ją Niemcy zburzyli.

Co do piekarników to prawdziwy parowy ma też elctrolux mam 2 typy,ale raczej jestem za tym pierwszym

1.

http://www.ceneo.pl/16632249

2

.http://www.ceneo.pl/16622600

Pestko ten co Ty pokazałas Samsunga jest kompaktowy czyli ten niski,a ja mam meble zamówione pod piekarnik o standartowej wysokości ,montaż mebli już wkrótce.Pan kuchenny kazał mi przed zamówieniem podać piekarnik jaki wybrałam,podałam inny niż te dwa powyżej,ale też electroluxa,i mam nadzieję,że nie będzie problemu,bo ten co mu wcześniej podałam miał gotowanie na parze,ale tylko przy wykorzystaniu szklanej brytfanki,czego nie chcę.

Jeżeli będzie zgrzyt to wezmę nie parowy ,ale dopasuję wymiarami, no i parowar kupię osobno,ale jak napisałam wcześniej podobno to nie to samo.

ten drugi piekarnik wymieniony powyżej, ma opcje pasteryzowanie,suszenie grzybów,owoców itp.Ja kucharką nie jestem,ale zamierzam w nowym domu robić jakieś cuda kulinarne.

Ponieważ montaż kuchni blisko to zaczęłam też zastanawiać się nad zlewem.Natknęłam się też wczoraj na super zlewy pokazane przez naszą Juliannę w wątku pochwalcie się swoimi kuchniami.

Duży zlew z półką jak w wannie

http://www.ceneo.pl/15641709#tab=click_scroll

jednak zaczynam się zastanawiać nad zlewem czarnym a nie metalowym,jak jest tej firmy dożywotnia gwarancja to czemu nie.Ten zlew jest do szafki minimum 90 ,a ja mam 80 więc zostaje mi taki bez tej półki w środku.

W każdym razie i tak będzie duży jednokomorowy.

No i idąc dalej planowałam młynek,w związku z tym wiele myśli nad któ®ymi się do tej pory nie zastanawiałam a czas nagli.Chyba odpływ kanalizacji za wysoko skoro chcę młynek,no i sam młynek, kurczę jaki drogi,bo chcę ten amerykański ISE evolution 100.

A może za jakiś czas ?,kto go zamontuje?

Kasiu widziałam Ciebie u Kaśki :)

W Warszawie mieszkaliśmy w centrum blisko Złotych tarasów ,stąd ta wizyta w zatłoczonym centrum,a do muzeum powstania zdecydowanie się jeszcze raz wybiorę ,ale sama bez dzieci z wiadomych względów

Basiu weż mastercook , wizualnie ładniejsza. Mialam jest ok, gotuje się na niej dobrze i bardzo dobrze czyści;) mam siemansa i nie widzę roznicy, nawet chyba siemens ma bardziej rysujące się szkło.

a zlew do młynka powinien być 2-komorowy, bo wrzatku nie wolno lać do odplywu, gdzie zamontowany jest młynek. I dwukomorowy wygodniejszy:p