Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

Spireo ślisko prawda,dobrze jednak ,że nic się poważneo nie stało.

U nas na sławetnym podjeździe na naszą działkę ,stawiamy przyszłym tygodniu barierkę,aby zjeżdzając lub wjeżdzając nie wyniosło daleko w dół.Jest stromo i wysoko więc mogłoby się skończyć bardzo poważnie.

Mamy barierki około 85 metrów,będzie taka jak na autostradach i to kolejny nasz wydatek,oczywiście wspólnie z kilkoma sasiadami.

Kakusku dzieci masz zdolne to tylko się cieszyć.mój 11 latek też lubi książki.Był w piątek mężem i dokupili Harrego Poterra ,aby mieć wszystkie części.Film zna na pamięć ,teraz czyta ksiązki i wyłapuje różnice.

Mały 5 latek też uwielbia Harrego Pottera,ale Mikołąjek to obowiązkowo słucha wieczorem.

moi też zdolni,starszy się niestety zrobił zapominalski ,jego ocny to 5 i 1 za brak pracy domowej,wkurza mnie to strasznie,bo każdy podciąga sobie oceny domowymi a on ma za nie 1 ,bo zapomina wziąć zeszyt ,albo odrobić.

No a komp tak ,dzisiaj im zabroniłam ,bo mam dość pierwsze słowa po przebudzeniu "Mamo czy mogę ipoda?"powiedziałam dość

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To lepiej Ci się udało niż mnie. Bo tylko w poprzednich śniegach jak mnie ślizgnęło (20 na godz. jechałam akurat), to zablokowałam w nocy naszą przydomkową drogę stawiając samochodzik w poprzek. I Mój J. musiał świtem bladym na ciężkim kacu samochód odkopywać.

Ale pierwszej zimy jak zamieszkaliśmy to przygody były znacznie gorsze, włącznie z wzywaniem traktora.

Na szczęście nie my jedni wypadaliśmy z drogi i prędko ustalił się zwyczaj wzywania sąsiadów do pomocy. W poważniejszych sytuacjach nawet nocą bywały alarmy:wiggle:

Teraz już i zorganizowane odśnieżanie mamy i wprawy dużo więcej.

Spireo ślisko prawda,dobrze jednak ,że nic się poważneo nie stało.

U nas na sławetnym podjeździe na naszą działkę ,stawiamy przyszłym tygodniu barierkę,aby zjeżdzając lub wjeżdzając nie wyniosło daleko w dół.Jest stromo i wysoko więc mogłoby się skończyć bardzo poważnie.

Mamy barierki około 85 metrów,będzie taka jak na autostradach i to kolejny nasz wydatek,oczywiście wspólnie z kilkoma sasiadami.

Kakusku dzieci masz zdolne to tylko się cieszyć.mój 11 latek też lubi książki.Był w piątek mężem i dokupili Harrego Poterra ,aby mieć wszystkie części.Film zna na pamięć ,teraz czyta ksiązki i wyłapuje różnice.

Mały 5 latek też uwielbia Harrego Pottera,ale Mikołąjek to obowiązkowo słucha wieczorem.

moi też zdolni,starszy się niestety zrobił zapominalski ,jego ocny to 5 i 1 za brak pracy domowej,wkurza mnie to strasznie,bo każdy podciąga sobie oceny domowymi a on ma za nie 1 ,bo zapomina wziąć zeszyt ,albo odrobić.

No a komp tak ,dzisiaj im zabroniłam ,bo mam dość pierwsze słowa po przebudzeniu "Mamo czy mogę ipoda?"powiedziałam dość

Basia, dobrze, że książki czytają. Znam sporo dzieci dla których książka jest be, a rodzice też niezbyt wykazują potrzebę czytelnictwa.

A książki wyrabiają wyobraźnię, uczą posługiwania się językiem i prawidłowej gramatyki. Potem wyrastają wartościowi inteligentni ludzie.

Zapominanie to może jakiś rodzaj buntu, coś mu się nie podoba w szkole.

Basia tak to chyba z chlopakami-moi maja kompy w pokojach wiec po przebudzeniu cichaczem tam siedza w pidzamach :lol2: Mlodszy jeszcze rano troche czyta ale jak starszy wstanie to juz razem urzeduja przy klawiaturach.Wiedza ze tego nie lubie wiec siedza jak mysz pod miotla -tylko klawiatura stuka jak ze soba "rozmawiaja" W tygodniu jest szkola wiec sa ograniczeni czasowo ale w weekend to ciezko ich odgonic a musza jeszcze przerabiac polski material bo kiedys chcemy przeciez wrocic i musza to jakos ogarnac.Dobrze ze moja mama jest emerytowana nauczycielka nauczania poczatkowego wiec program 1-3 poprzerabiali ale ze starszym zaczely sie teraz schody bo 5 klase juz ciezko w calosci nadgonic.W zeszlym roku (4 klase) chodzil do wekendowej polskiej szkoly ale bardzo nie lubial tam jezdzic wiec obiecal ze bedzie sie ze mna uczyl w domu. Ja nie mam podejscia pedagogicznego i jak tylko zaczyna sie jakac kiedy go odpytuje zaczynam sie wydzierac i cala nauka konczy sie placzem :( Mama przerabia z nim tylko dyktanda i cwieczenia z poradni (na dyslekcje) a ja musze brnac przez te starozytnosci,pantofelki itd Czasem mysle ze nie dadza rady w polskiej szkole bo to calkiem inny system nauki i inny material .Maz twierdzi ze wcale nie musza miec 5 wiec tego sie bede trzymac chociaz nie wiem jak oni to przezyja bo sa oboje bardzo ambitni (mlodszy az za)

Tutaj zadanie domowe zapisywane jest w dzienniczku ktory rodzic musi codziennie podpisac wiec raczej nie ma szans o zapomnieniu no chyba ze bylo jakies polecenie slowne.Dzieci za brak zadania lub inne "wykroczenie" otrzymuja zolta kartke (np rozmowa podczas lekcji,zle zachowanie w czasie przerwy, itp) Uzbieranie trzech zoltych kartek grozi otrzymaniem kartki czerwonej a to juz jest "powazna" sprawa bo mozna isc na rozmowe do dyrektora lub powiadamiany jest rodzic;) Moi kiedys zapomnieli kiedy maja dzien sportowy i rano nie wiedzieli czy maja ubrac dres czy mundurek wiec musialam wydzwaniac do znajomej pytac jakie ubranie bo nie chcieli isc do szkoly w zlym zeby nie dostac zoltej kartki :lol2: Maja tu te swoje systemy i moze tez inna mentalnosc ale im sie to sprawdza.O sciaganiu na klasowce faktycznie nie ma mowy .Nawet jeden do drugiego nie zerknie bo przeciez NIE MOZNA .:no:

Mój po zmianie szkoły nagle się taki stał,w zeszłym roku,w poprzedniej też był ambitny i mu zależało,a teraz to jakby miał wszystko gdzieś.W poprzedniej szkole jgo klasa była bardzo dobra,były dobre oceny i wstyd było dostać złą ocenę,a w tej to tak normalnie.Poza tym wiem ,że był zestresowany nową szkołą i tym ,że wszyscy się znali ,a on nowy.No nad tym pracuję i staram się codziennie mu lekcje sprawdzać.Mnie to nigdy nikt nie sprawdzał i miałam same piątki, opróćz zachowania:lol2:,w liceum to też byłam olewusem,no to chyba ma po mnie.

Też nie cierpię przyrody ,teraz są mchy,nagonasienne itp.

Czy Ty chcesz z chłopakami wrócić jszcze jak będa do szkoły chodzili.Ciekawa jestem czy będą chcieli wracać?Zadowoleni są z kolegów,ze szkoły?

kakusku ciepły biały -nazywany śmietanką przez nas to RAL 9010, a biały np.w pokojach dzieci to po prostu biały Caparola-farba bazowa.

Na dole mam dać biały ,ale dopóki nie zacznę to znaczy ,że nie na pewno.Jak mi dokończą sypialnię i zedrę folię z okien ,to wtedy zapadnie ostateczna decyzja

Basia, lampy w kuchni te nad blatem jedzeniowym - extra. To takie jak ma Julianna, tez chcem miec takowe. Dwie. Ceny mnie dobijaja ale sie nie poddaje i szukam.

W ogole kuchnia Twoja boska :)

Kolory na gorze - exta! Zdecydowane kolory zawsze dodaja smaczku i charakteru.

Basia, widzialas dwie koncepcje na kominek u mnie? Zaglosujesz?

Hej Basiu! Ja też do Ciebie kukam i podczytuję. Nie udzielam się, bo w wielu sprawach nie mam doświadczenia ;)

Pomysł Pesteczki ściany za płytą bardzo mi się podoba. Łazienka chłopców po pomalowaniu szał. Dalej obstawiam na lustro po całości. Przepraszam, bo wiem, że to droższe rozwiązanie.

Kakusku, kolejna na obczyźnie. Ja jestem w Anglii i system nauki jest pewnie bardzo podobny do tego w Irlandii. Moje dzieci są dopiero na początku drogi edukacyjnej (starsza 1 klasa, młodszy przedszkole) i bardzo chętnie chodzą do szkoły. Podoba mi się podejście nauczycieli, nauka poprzez zabawę, czego chyba nie ma w polskich podstawówkach. No i ten ich system nagradzania. Dzieci z dumą noszą plakietki na piersi, bo są w tym tygodniu najlepsi w czymś czy za coś tam. Fajne.

Co do czytania to ja córkę uczyłam równolegle z angielskim. Zaczeła czytać gdzieś koło 5 roku życia. Na początku polskie książki próbowała czytać tak jak po angielsku. Śmieszne rzeczy wychodziły. Natomiast synek nie garnie się do czytania. On woli oglądać książeczki. Z nauką też mogą być problemy. W przedszkolu zamiast po angielsku odpowiada po polsku i pani się głowi co on mówi. Nawet to zapisuje żeby potem nas zapytać :p

A polskie książki, wszelkiej maści, przysyłają nam kochane babcie.

Basiuale super wszystko wyszło

czarny w lazience rewelacja( paseczek nie przeszkadza) :p chyba metalowe lustro bym dala. ale jak sciągniesz papiery to dopiero zadecyduj:p

piekny szaro- niebieski u starszaka( ? tak?)

i szary.... też

lepiej bym sama nie wybrala:p:p:p:p pięknie

Basiu ja zrobilabym lustro na calej scianie na prawo od okna .

Nie mamy niestety polskiej bibioteki-myslalam o irlandzkiej . W PL mamy sporo ksiazek gdyz moja mama (nauczycielka) kiedys bardzo duzo zamawiala i kupowala .W wiekszosci sa to jakies encyklopedie,atlasy ,basnie ,lektury itd Teraz uzupelniamy kolekcje ksiazkami dla mlodszej mlodziezy a za rok dwa tez mam zamiar zainteresowac go Harrym Potterem :rolleyes:

Aaaa pytalas jeszcze-oczywiscie ze chce wrocic i to jak najszybciej ;) Od 2-3 lata zyje nadzieja ze to ostatni rok i razem z dziecmi zjade na wakacje na stale ale niestety budowa nadal nie skonczona wiec znow przyjezdzamy tutaj na kolejny rok szkolny (moze w tym roku sie uda :rolleyes:)

Zdaje sobie sprawe ze z kazdym rokiem jest coraz gorzej z powrotem bo dzieci coraz bardziej sie przyzwyczajaja no i program w polskiej szkole z kazda kolejna klasa coraz trudniejszy.Na szczescie przerabiamy material i moje dzieci nadal twierdza ze na stale chca mieszkac w Polsce (chociaz tutaj tez jest im dobrze i nie nie widze zeby strasznie tesknili )

Rere mysle ze system szkolny jest bardzo zblizony :yes:Pamietam te naklejki na czole lub dyplom student of the week :p

Twoja corka jest w 1 klasie (jak w PL )czy Junior Infant ?( polskie przedszkole)

Synkiem sie nie martw-załapie angielski i jeszcze bedzie Cie poprawial;) Moi zostali rzuceni na gleboka wode-poszli do tutejszej szkoly umiejac powiedziec jedynie ok i thanks :D Pamietam ze tez sie martwilam ze jemu sie tam bedzie krzywda dziala bo przeciez nawet nie bedzie umial powiedziec ze chce siusiu. Moje obawy okazaly sie bezpodstawne bo jak sama pisalas panie sa bardzo zyczliwe i im sie chce (pisalas ze zapisuja slowa ) Bardzo polubil szkole natomiast z poslkim przedszkolem do ktorego uczeszczal rok przed wyjazdem ma bardzo niemile wspomnienia:(

Oprcz angielskiego chlopaki ucza sie tez jezyka irlandzkiego ale tego to ja juz nie rozumiem w zab-brzmi jakby po chinsku do mnie mowili :rotfl:

Edytowane przez kakusek

Kakusku, córka chodzi do pierwszej klasy tak jakby w PL zaczynała. O ich angielski to ja się nie martwię, bo wiem, że dzieci szybko załapują. Martwi mnie tylko brak zapału syna i jego niechęć do jakichkolwiek zabaw związanych z nauką. On by tylko leżał na dywanie i autkami jeździł. W przedszkolu natomiast bawi się tylko z jedną koleżanką, ale podejrzewam, że dlatego iż jest Polką i może się z nią dogadać :p

Rosnie Ci wiec tirowiec;) Mysle ze synek z tych bardziej niesmialych (jak moj starszy) i potrzebuje czasu zeby zaadoptowac sie w nowym srodowisku.Nic sie nie martw zobaczysz ze z czasem bedzie mial coraz wieksze grono przyjaciol a i zapal do nauki przyjdzie z wiekiem jak cos wiecej pokuma :yes:

Moj mlodszy tez kiedys byl zapalonym samochodziarzem i tylko brum i brum ale mu przeszlo bo go starszy wprowadzilw swiat komputerow a starszy to przeciez jego idol :p

Basiu, MEDAL za ściany.

A łazienka chłopców z tym czarnym – pełen odlot :wiggle:, tylko mnie ten pasek biały na górze drażni. Położyłabym tam Oraca pomalowanego na czarno?

Bardzo piękny ten jasny szary wyszedł w pokoju młodszego