Barbara74 23.01.2013 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Basia kazdy pewnie inaczej odbiera koloru tak jak i one roznie wygkladaja w rownie doswietlonych pomieszczeniach. Ze zdjec dla mnie ten szary wpada lekko w niebieski. Z tego co kiedys czytalam S 1500N to taki neutrealny bardzo ladny czysty szary wiec moze faktycznie wez probke i nim machnij kawalek dolu dla porownania.Mi smietanka sie podoba (niezbyt pewnie pomoglam ) Kakusku mam jeden dzień na zastanowienie sięrzeczywiście dużo osób bierze ten szary S1500N,patrzyłam dzisiaj na kolornicę to on taki raczej ciepły szary,aczkolwiek jak wpisałam w google i obejrzałam kilka realizacji to na ciepły się nie wydawał, Basiu, szarości i czerń mi się u Ciebie ogromnie podobają!!! Rany, ale ja Ci POZYTYWNIE zazdroszczę, że JUŻ jesteś na tym etapie!!!!! Szarlotko dzięki:hug:,nawet nie musisz dopisywać ,że pozytywnie ,bo inaczej bym nie pomyślała,większość osób m.in. Ty to osoby bardzo życzliwe Basia, jest OK. Nie panikuj. Ten szary musi być neutralny. To wynika ze składu kolorów, z których jest zmieszany. A jak Ci będzie za niebiesko, w co nie wierzę, to zawsze możesz pociągnąć transparentną farbą typu verniks w szarawym odcieniu. Śmietanka PRZEPIĘKNA. Potwierdziła się moja wiara w ten kolor. Pestko dzięki i zrobię w kuchni "pudełeczko"jak Ty lubisz ,a powiedz mi jak sprawdzasz skład koloru Lago 30 z Caparola? BASIA JEST BOSKO:jawdrop: TEN NIEBIESKI CZY SZARY -JAKA ROZNICA-OBLEDNY!!!! NIE PANIKUJ PANIKARO;) ALE BEDZIESZ MIEC ZAJEFAJNY DOM!!!!! Gumisiu dzięki,wiesz po Twoich zasłonach to zaczęłam się zastanawiać ,czy nie powinnam była tego morskiego koloru zrobić,bo masz obłędne te zasłony,pięknie wygląda salon z nimi basiu jestem z tobą . śmietanka faktycznie wygląda super jak biały. nikt nie będzie wiedział ,że to nie jest czysty biały. na sufity bierz ten a szary dla mnie jest niiebieskawy:o jednak. i co zdecydowałas z szarym????? Monia na dole biorę śmietankę ,a szary MYślę.Pamiętasz jak jechałam po kafle cegiełki do chłopaków,w drodze do sklepu zmieniłam i kupiłam białe zamiast czarnych,pamiętam dokładnie ,że się pytałaś jakie w końcu wybrałam Basiu, W sypialni ten kolorek wygląda cudnie. Na dół wzięłabym jednak bardziej szary Ewcia dzięki,sypialnia ,jutro jadę i muszę zweryfikować czy ten mój szary wydaje się niebieski dlatego bo folia na oknach zmienia jego kolor,czy faktycznie wpada bardzo w niebieski i ja też bardziej szary Monia ja wiem ,że Ty szara,jakie to super ,że choć nigdy się nie widziałyśmy to czasem wiemy co któ®a z nas lubi. Basiu, świetnie ta śmietanka wygląda. Brałabym ją wszędzie. Szary kolor u mnie wygląda na wpadający w niebieski. W sypialni bardzo mi się podoba, ale w salonie, tak jak Julianna, widziałabym coś bardziej szarego Rere ten kolor w sypialni to fakt niebieski,ale do salonu to nie ten sam co jest w sypialni,aczkolwiek na jdnym zdjęciu wydaje się podobny Basiu, ja robie kuchnie w Twoich kolorach - 9010 i NCS 1500N. Tak doradzila mi kraszewska i w takich kolorach jest ta kuchnia ktora pokazywalam juz w moim dzienniku juz chyba milion razy. Ten kolor w sypialni i garderobie to jest wlasnie 1500N tak? W ogole to baaardzi mi sie wszystko podoba. Naprawde! Ja nigdy nie słodze Beata to co Ci powiedziałą Kraszewska potwierdza jej świetny gust,skoro wybrałą te kolory co ja:lol2:. Beata za chwilę coś napiszę i przeczytaj to uważnie ,to będzie dotyczyło tego 9010. Co do kolorów to: w sypialni jest pacific i w garderobie też pacific,ale wydaje się,że to dwa różne kolory ,bo sypialnia oświetlona ,a w garderobie ciemno,śnieg zasłonił całe okno. I teraz to zdjęcie z kawałkiem pomalowanym w salonie ,kolor u starszaka i zdjęcie z ręką i bluzą przy kawałku pomalowanej ściany to jeden kolor Lago 30 z Caparola.Na każdym zdjęciu też wydają się na inne kolory. Ten 1500N, wpisałam w google i dałam image i oglądałam realizacje-jest ich pełno Basiu w końcu udało mi się nadgonić. Tyle się u Ciebie działo ostatnio a ja nie chciałam stracić ani słówka Zawsze są u Ciebie bardzo ciekawe rozmowy i Pesteczka też co i raz podrzuci jakieś wartościowe informacje. Widziałam fotki w dzienniku i fajną kostkę wybrałaś ładnie gra z budynkiem. Bardzo ładnie udały Ci się kolorki szczególnie na fotce z sypialni no i czarna łazienka chłopaków szał Do salonu dała bym neutralną szarość z palety NCS, łatwiej wtedy zmieniać dodatki bo taka neutralna szarość niczego nie narzuca. Śmietankowy sufit będzie ok przecież w sypialni wyszło tak fajnie Czytałam też kilka stron... no może wiele stron temu że planujesz nie robić ogrodzenia przed budynkiem. My też rozważaliśmy taką koncepcję i nawet dyskutowaliśmy z rodzinką o tym i większość jest przeciwna takiemu pomysłowi, ze względu na bezpieczeństwo i ochronę przez złodziejami oczywiście . U mnie co prawda nie ma takiego problemu jak u Ciebie, z odległością ogrodzenia od schodów, ale za to często będą przyjeżdżać do nas klienci a na wąskiej drodze wewnętrznej nie będą mieli gdzie parkować, stąd pomysł żeby zostawić otwarty podjazd. .Nasz domek stoi w szczerym polu , drogę dojazdową zrobią za rok albo dwa i nie wiadomo jak wysoko będzie ona wyniesiona ponad powierzchnię działek. Boję się żeby kostka i brama nie wypadły nam w dole a wtedy cała woda z drogi będzie nam spływała na posesje, więc i to jest także argumentem by wstrzymać się z frontowym ogrodzeniem. No i koszt bramy by odszedł Cały czas rozmyślam nad tą koncepcją... i chciała bym i boję się Two ,nie wiem jak Twój dom stoi,ale z reguły jest tak,że poziom drogi robią zgodnie z kanalizacją-tzw.gulikami.Masz w drodze te metalowe denka od kanalizy lub deszczówki? ,jak tak to pewnie to będzie poziom drogi.Gdyby droga miała iść wyżej to nie mogą zrobić ,aby woda leciała.Bezpieczniej poczekać. Położenie mojego domu jest specyficzne ,więc dla mnie ta otwarta przestrzeń nie stanowi problemu.Co do złodziei to brama wielkiej przeszkody i tak by nie stanowiła.My mamy dobry system alarmowy,bliziutko solida,sąsiadów wspaniałych,podgląd kamerkowy niezauważalny dla obcych. Basiu przejrzałam dziennik w poszukiwaniu info o montażu szyby w prysznicu waszej łazienki ale niestety nic na ten temat nie napisałas:) czy mogę zatem zapytać Cie jak jest zamontowany?czy masz wpuszczony jakiś profil między płytki na podłodze i do tego jest włożona szyba? bo widze tam dośc duzy profil na dole szyby? czy ewentualnie ktoś z odwiedzających wątek Basi może mi pomóc w tej sprawie?(mam nadzieję, ze nie masz nic przeciwko jakby co:)) Koktail,szybę mam montowaną na profilach na podłodze i ścianie,profili nie mam wpuszczanych .Chciałam mieć wpuszczane ,ale na etapie kładzenia płytek jeszcze nie wiedziałam jaka firma mi wstawi szybę,więc nie wiedziałam jaki będzie profil. Powiem Ci szczerze,że byłam zła na siebie,że o tym wcześniej nie pomyślałam.A po montażu się okazało,że to jest niewidoczny szczegół. Mam kilka rzeczy ,które mnie wkurzają i żałuję,że nie przerobiłam.Natomiast te profile nie należą do tych rzeczy.Zwróć uwagę,żę szyba jest pomiędzy okafelkowaną ścianą i gołą-bez kafli.Gdybym dała profil ścienny w ścianę to by było widać kafle,klej . Panowie kafelkarze kładli kafle w pionie ,ściana nie była prosta,prostowali klejem,a profil zasłonił to wszystko.Jeżeli po obu stronach szyby prysznicowej masz kafle to sobie profil tam daj pomiędzy kafle,musisz teraz wybrać firmę od montażu szyby,no chyba,że masz sprytnego kafelkarza i zamawaisz sama profil,potemsama szybę i Ci kafelkarz montuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 23.01.2013 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Pisałam coś ważnego przez 10 minut i mi się skasowało,cholera,piszę szybko i naciskam przez przypadek ręką jakiś guzik i nagle kasuje mi wszystko i kursor wraca na początek jakbym nic nie napisała-cholera a to było ważne. Więc napiszę tylko końcówkę Na dół na sufit wzięłąm RAL 9010,ale do 10 litrów dali mi pigmentu jak do 5 litrów.Na ścianę jednak wezmę normalne proporcje-do kuchni,bo reszta szara-jaki szary teraz nie wiem A teraz istotna uwaga dla Tych co chcę zastosować Ral 9010 Dzisiaj od pana ,któ®y mi miesza od początku moje farby dowiedziałąm się czegoś nowego i zarazem niesamowitego:Maluję farbami Caparola,na sufity biorę mat-samtex 3 ,na ściany samtex 7-zmywalna -jedwabisty mat.W sypialni i gabinecie męża użyłam tego RAL 9010 samtex 3 zarówno na sufit jak i ściany czy skosy. Ale dlaczego tak rozgraniczam te dwie farby tego samego producenta,bo do zrobienia RAl 9010:pigment do samtex 3 to musztardowy i zielonya pigment do zrobienia tego samego koloru RAL 9010 ale samtex 7 to musztardowy i czarny!!!!!!! Więc dzisiaj robiąc farbę na sufity ,poprosiłam aby pan nie tylko dał pigmentu o połowę mniej ( jak pisałam powyżej),ale robiąc farbę matową ,dał pigment jak do farby tej drugiej ,czyli bez zielonego pigmentu.Może stąd ta seledynowa poświata, jak pisałam kilka dni temu,gdy farba była może trochę mokra.no bo teraz seledynu na smietanie przecież niewidziałyście. W każdym razie gdy robicie coś w jakimś kolorze to zróbcie próbę-Beata to do Ciebie.Zapytaj stolarza ,jakimi farbami robią ten RAL 9010,zadzwoń upewnij się o proporcje i może zrób próbę.Muszę się jutro dowiedzieć ,czy w Caparolu z innymi kolorami też są takie dziwne rzeczy.Bo skoro to się zdarza z farbami ściennymi to też może być do drewna i dlaczego.Zrobię jeszcze dochodzenie jak maszyna do pigmentu np.fluggera barwi ,jakie kolory w jakich proporcjach i czy jest to zależne np.czy farba jest zmywalna czy matowa,czy jeszcze jakaś inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.01.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 (edytowane) Basiu, otwieram stronę Caparola i tam gdzie są wzorniki kolorów jest możliwość wydrukowania plansz, albo przekierowania druku żeby zrobił się PDF. http://caparol.pl/desktopdefault.aspx?tabID=4075&alias=pl&lang=pl&ug1=22464&ug2=22476&ug3=7246 Na dole po prawej jest znaczk drukarki – klikasz i pojawia się okno drukowania. Wybierasz PDF po lewej na dole – klik. Zapyta czy zachować jako PDF i gdzie zapisać. PDFa otwieram w Photoshopie i próbniczkiem sprawdzam zawartość kolorów. Podaje procentowo, ale UWAGA są dwie skale RGB i CMYK. Trzeba sprawdzać w CMYK. Może nie zadziałać. Wtedy nasuń kursor (na tej pierwszej planszy, ktorą tu wkleiłam) na to duże szare pole z wybranym kolorem i przyciśnij prawy klawisz myszy. Rozwinie się okienko – wybierz PRINT. Pojawi się okienko - wybierz OK. W następnym okienku wybierasz PDF po lewej na dole – klik. Zapyta czy zachować jako PDF i gdzie zapisać. Dalej to już Photoshop. Edytowane 23 Stycznia 2013 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.01.2013 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 [ATTACH=CONFIG]164273[/ATTACH]o jest plansza z Lago 30 – ma 20% niebieskiego, 13% żółtego, 13% czerwonego i 0 czarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.01.2013 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 O, qrcze, to Caparol nie miesza czystych barw tylko robi kombinacje z mieszanymi pigmentami To można się nieźle poślizgnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 23.01.2013 23:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 O, qrcze, to Caparol nie miesza czystych barw tylko robi kombinacje z mieszanymi pigmentami To można się nieźle poślizgnąć. tzn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 23.01.2013 23:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 ja napisałam musztardowy,ale to chyba był żółty ,no bo panowie powiedzieli,że mają mieszlanik caparola,fluggera i mogą mi zrobić na któ®ym chcę ,bo kolory to tylko proporcje barwników ,czyli muszą mieć podstawowe ,te same barwniki.Caparol komputer mieszał i dozował,a na flugerze mieli tak ,że ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 24.01.2013 00:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Pestko to co lepiej w takim razie dać ten N1500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.01.2013 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 A to który jest, z którego wzornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 24.01.2013 00:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 A to który jest, z którego wzornika? to jest z wzornika RAL dokładnie S 1500 N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.01.2013 01:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 On ma 5 niebieskiego, 5 czerwonego i 8 żółtego - jest cieplejszy od tamtego i jaśniejszy dużo. Ja wolę cieplejsze szarości. Takie szare jeszcze nie beże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 24.01.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Basiulku śmietanka jest dobra nie kombinuj i weż tą z 7 na koncu ( ma musztardowy i czarny). Ja teraz mam tylko bialy przelamany czarnym, a w starym domu ( on był bardzo w stylu twojego) był bialy z musztardowym ( to taki cieply bialy) a szary uwielbiam i czarny, a teraz doszedł biały :p Basiu przecież ja do ciebie zawitam w kaloszach :p:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata Weronika 24.01.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Nastepny temat z ktorego trzeba robic doktorat??? Masz babo placek. 9010 to ja myslalam ze wszedzie identyczny bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 24.01.2013 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Nastepny temat z ktorego trzeba robic doktorat??? Masz babo placek. 9010 to ja myslalam ze wszedzie identyczny bedzie w zasadzie trzeba się dowiedzieć,może tylko caparol tak ma ,aż zadzwonię do innego sklepu dowiedzieć się czuy unich tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 24.01.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 dzięki za odpowiedź o szybie- ja będę miec ją pomiędzy dwiema płytkami i własnie szukam szklarza (oraz ceny) zanim przyjdzie kafelkarz. moge zapytać jaka firma u Ciebie wstawiała szybę? i ile mniej wiecej kosztowała?(moze być na priv) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 24.01.2013 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Amber glass dla wiadomości innych zainteresowanych Montaż kuchni się zbliża,nie chce mi się wierzyć,wstępnie koniec przyszłego tygodnia. Zastanawiam się co teraz powinnam działąć,muszę: znaleźc frimę od uzdatniania wody kupić umywalkę do dużej łazienki pomalować na biało cegły w łązience zamówić cegły do salonu i kuchni nie mam rozpracowanej szafy w przedpokoju-mam tam wnękę ,ale jakie fronty tam dać,nie mam żadnej koncepcji ,żadnego wyobrażenia,nie lubię drzwi przesuwnych,mogą być łąmane ,ale jaki styl,jakie fronty,jaki kolor???????????? Tak teraz myślę,że front powinien być chyba gładki ,ale nie na wysoki połysk,ale to takie oczywiste ,chciałąbym coś fajnego ,oryginalnego. Lampy do dzieci osprzęt elektryczny ,no i najważniejsze szafy do gareroby ,no i się teraz zastanawiam,czy paxy ikeowskie,któ®e sami zamontujemy ,czy zamó∑ić u stolarza kuchennego -jestem ciekawa jego ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 25.01.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Basiu o rany nareszcie kuchnia!!!! pomyslalaś o polozeniu cegiel na ścianę w kuchni przed blatem????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata Weronika 25.01.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Amber glass dla wiadomości innych zainteresowanych Montaż kuchni się zbliża,nie chce mi się wierzyć,wstępnie koniec przyszłego tygodnia. Zastanawiam się co teraz powinnam działąć,muszę: znaleźc frimę od uzdatniania wody kupić umywalkę do dużej łazienki pomalować na biało cegły w łązience zamówić cegły do salonu i kuchni nie mam rozpracowanej szafy w przedpokoju-mam tam wnękę ,ale jakie fronty tam dać,nie mam żadnej koncepcji ,żadnego wyobrażenia,nie lubię drzwi przesuwnych,mogą być łąmane ,ale jaki styl,jakie fronty,jaki kolor???????????? Tak teraz myślę,że front powinien być chyba gładki ,ale nie na wysoki połysk,ale to takie oczywiste ,chciałąbym coś fajnego ,oryginalnego. Lampy do dzieci osprzęt elektryczny ,no i najważniejsze szafy do gareroby ,no i się teraz zastanawiam,czy paxy ikeowskie,któ®e sami zamontujemy ,czy zamó∑ić u stolarza kuchennego -jestem ciekawa jego ceny Basia, ja tez mysle na szafami w przepokoju - mam dwie bardzo duze i chcialabym miec frony takie jak w kuchni. Na dole 3 szuflady na szaliki, buty ktorych nie bedziemy uzywac, czapki. Dobrze ze nie na polysk! Podobnie myslimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata Weronika 25.01.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Basia, jakiej grubosci masz blat na wyspie? Zastanawiam sie miedzy 6 a 8 cm w mojej wyspie/stole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 25.01.2013 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Basiu o rany nareszcie kuchnia!!!! pomyslalaś o polozeniu cegiel na ścianę w kuchni przed blatem????? tak ,dam granit nad płytę,a cegły po boku,zastanawiam się tylko ,czy nie będzie problemu jak to miejsce pomalują na razie ,aby nie pomalowane nie straszyło Basia, jakiej grubosci masz blat na wyspie? Zastanawiam sie miedzy 6 a 8 cm w mojej wyspie/stole. Beata u mnie blat 3 cm granitowy , podobają mi się cienkie,kiedyś grube. A szafa w przedpokoju ,no nie wiem, kiedyś myślałąm ,że najlepiej ramkowe fronty bo są w kuchni ,ale teraz nie wiem właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts