pestka56 13.02.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Bez urazy dla doświadczenia Basi czy innych osób, ale gdybym miała komuś zlecać pilnowanie budowania domu, to wybrałabym inspektora nadzoru.... Chyba, że nie chodziłoby o kwestie techniczne. Chociaż zakupy teraz w większości można zrobić on line. Spirea, a lile razy potrzebowałaś „pomacać” to co ci się w necie podobało? Myślę, że taka osoba – doradca mogłby okazać się w wielu przypadkach bardzo pomocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.02.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Dziewczyny piszę z budowy,ha i tak nie mogłam dać fotek wczoraj,bo zostawiłam aparat,nawet nie wiedziałam. Co budowy,to ja nie miałam wsasadzie kierownika budowy,tzn,od stanu surowego,wszelkie problemy budowlane szukałam, czytałam ,a jak był problem to do inspektora.Ale w zasadzie jego potrzebowałam ,jak zabudowywaliśmy pustkę,on jest też konstruktorem. Żałuję tylko ,że nie dopilnowałam tynków,ale sprawdzał je inspektor,niestety chyba nie wiedział jak ,teraz sama bym wiedziała,zresztą wzięłabym ekipę od sąsiadów.Ja chciałabym wiedzieć, kto naprawdę był zadowolony ze swoich kierowników,w zasadzie nie wiedziałam jaką mają po stanie surowym pełnić funkcję.Co do Karoliny to ona wybudowała 3 dom,albo 2?teraz buduje trzeci zdajsie,i czytając jej dziennik odniosłam wrażenie ,że ma bardzo zaufaną ekipę budowlaną,albo nawet rodzinną.Wszystko było sprawnie i szybko,nie czytałam jej pierwszego dziennika.Ale rzeczywiście wiem kogo bym wzięła ,kogo nie ,i gdybym była młodsza to zrobiłabym papiery,inżynierem jestem, a remonty są u nas w rodzinie ciągle.Gorzej jak pojawi się poważny problem natury konstrukcyjnej.Myślę,że komuś byłoby mi łatwiej..U mnie było za dużo zastanawianiania się,co chce a co nie.W każdym razie cieszymy się ,że wszystko powoli dobiega Dzisiaj będę mieć młynek z angli-już dzwonił kurier,a jutro zlew,mam nadzieję ,że będą ok,w sensie bez uszkodzeń,zaoszczędziłam na nich ,za chwilę dokłądnie obliczę,ale około 2 tys.w sumie!!!! Nasz Kier. bud. tylko podpisywał się w książce. Może ze dwa razy był na budowie. Wiedział, że buduje nam nasz znajomy i się zupełnie nie przejmował. I bardzo źle się stało, bo my byliśmy kompletnie zieloni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.02.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 basiu ty nasz inżynierze........ swoj dom zrobiłas fajny. mogłabym w nim zamieszkać:yes::yes: No to już wiesz , co zrobisz z zaoszczedzonymi pieniązkami??????? co kupisz???? Prawda, że świetny Od wejścia - super wyglądają te schody, po salon obniżony w stosunku do jadalni i kuchni. Uwielbiam zakamary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 13.02.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Basia,czekamy na fotorelację - na pewno u siebie jest już niewiarygodnie pięknie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julianna16 13.02.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Basiulka, Chodzi o to byś wykorzystała swoje zasoby - orientację w branży, wiedzę dot. możliwości rozwiązań i nowinek (to u Ciebie przeczytałam o pianowaniu poddasza, wylewce anhydrytowej, itp.), kontakty z dobrymi fachowcami (i wiedzę o tym których omijać), umiejętności interpersonalne, podejście do życia, poczucie humoru, dystans do siebie - to wszystko czyni z Ciebie świetnego doradcę dla osób, które się gubią, nie mają czasu, nie mają wiedzy, a marzą o własnym domu. Naprawdę nie wszyscy budujący siedzą na FM i znają nazwy połowy płytek na rynku . Ja marzę tylko o ukończeniu własnej chatki i zapomnieniu o budowaniu. Ty żyjesz tym, lubisz zmieniać, próbować, kombinować - toż to dla Ciebie byłby raj gdybyś mogła w każdym domu zrobić inaczej i jeszcze Ci za to zapłacą i podziękują . Wiem, że temat trzeba przemyśleć, przygotować, i nie da się tak z biegu, ale nie zakładaj, że to niemożliwe. Spokojnie przemyśl temat. Spisz swoje możliwości. Przemyśl czego sama oczekiwałabyś od takiej osoby. Być może trzeba będzie zainwestować w jakiś kurs, bardziej zgłębić niektóre kwestie, ale w zasadzie niewiele ryzykujesz . Nie mam tu na myśli wykonywania zadań inspektora, konstruktora, architekta - raczej współpracę z nimi . Mogłabyś pomagać już na etapie szukania działki, wybierania projektu i dokonywania w nim zmian. Sama wiesz jakie zonki można na tym etapie popełnić. Jednocześnie da się chyba koordynować 2-3 takich klientów (w zależności od ich oczekiwań). Stawki trzeba oszacować zgodnie z etapem i stopniem zaangażowania. Zacznij od cen promocyjnych i heya . Rozgadałam się, a chciałam napisać, że u mnie ok . Dostałam dzisiaj wyniki. Dziękuję, że myślałaś o mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.02.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Basiu, Julianna podała Ci problem na tacy. A ja jeśli się zdecydujesz zrobię Ci projekcik stronki. Też uważam, że idealnie byś się sprawdziła jako doradca w kwestiach budowy i na wstępnych etapach wyposażania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucka6 13.02.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ale szybko przyjdzie młynek, szok!! Mój dopiero dziś wypłynie ze Stanów i będzie za min. 5 tygodni, więc trochę dłużej poczekam...Chyba jednak lepszy pomysł z tym z Anglii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 13.02.2013 23:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Dziewczyny jutro na budowie wszystko dokłądnie przeczytam.Jutro mam montaż drzwi :)Trochę się stresuję.Zdjęć dzisiaj nie będzie bo mam słaby internet i nie chcą się na picassa wgrać.Ja po budowie pojechałam do mojej siostry i tam przysnęłam,bo strasznie mnie głowa bolała.Był zapach jeszcze kleju w domu i chyba od tego mnie rozbolała głowa. Podłogi mam skończone.Wyglądają pięknie forumowy duch zrobił konserwację wszystkich podłóg i wyglądają prześlicznie.Jestem zadowolona z usług Ducha,miałam uwagi co do wcześniej położonej podłogi( dość duże szpary pomiędzy podłogą a ścianą, około 1,8 cm ,myślę,że warto wiedzieć jakie bedą listwy aby ustalić,że np.będą cieńsze ),ale teraz chłopcy salon zrobili perfekcyjnie.Pracownicy ducha są grzeczni, mili,uczynni ,obserwowałam ich pracę z podestu jadalninego i oceniam ich bardzo dobrze.Pracowali cały czas ,robili sobie tylko krótkie przerwy na papierosa,oczywiście na zewnątrz, o co prosiłam.Rzadko się zdarzają pracowici pracownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 13.02.2013 23:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ale szybko przyjdzie młynek, szok!! Mój dopiero dziś wypłynie ze Stanów i będzie za min. 5 tygodni, więc trochę dłużej poczekam...Chyba jednak lepszy pomysł z tym z Anglii... Luca zdecydowałam się ze względu na czas.Ponieważ na ebayu był super sprzedawcą ,a płatność była paypalem to miałam zagwarantowane w zasadzie,że będzie ok.Paczki dzisiaj nie odebrałam ,bo nikogo nie było i kurier zostawił w jakimś punkcie odbioru osobistego. W sobotę kleję z mamą tapetę i chyba jak zdążymy weźmiemy się za cegły,a w niedzielę Mr.Portfel będzie bohaterem w swoim domu i montuje lampki w łązience małe Pet fine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.02.2013 03:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Ja po budowie pojechałam do mojej siostry i tam przysnęłam,bo strasznie mnie głowa bolała.Był zapach jeszcze kleju w domu i chyba od tego mnie rozbolała głowa. Basieńko, uważaj z takimi rzeczami. To jest bardzo niebezpieczne. Mój ojciec podjął się kiedyś dopilnowania lakierowania podłogi u naszych kuzynów. Lakier miał być eco i bez zapachowy. Było lato okna pootwierane i był głownie na balkonie. A jednak... W drodze powrotnej do domu dostał skurczu oskrzeli i omal się to tragicznie nie skończyło. To jest m.in. powód, że ja nie chcę w domu niczego lakierować. Olej też ma zapach, ale jakoś się go mniej boję. A propos naszych dywagacji o 3 cm paskach na ścianach i listwach Oraca. Znalazłam zdjęcie na którym widać na co próbuję Ciebie namówić jeśli chodzi o wykończenie styku ściany z sufitem. Nie jest to akurat ta gładka delikatna listwa, ale widać zamysł. Przy okazji zobacz jakie rewelacyjne zestawienie kolorów. Bardzo ciemny szary i ten Emerald Green. Zaskakujące, ale piękne. Edytowane 14 Lutego 2013 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.02.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Palilem 3 lata temu zimą resztki pomalowanej podbitki - w kozie. miesiac nie mogłem dojsc do siebie.masakra uwazam ze to zostało juz na stałę w organizmie. co to za młynek dajcie linka poczytam o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika996 14.02.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 basiu czy ty zu=yjesz po tym kleju ( lakierze _) dziś?????? mowisz ,że podloga wyszła bajka??? połozona wzdłuż????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka89 14.02.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 basiu czy ty zu=yjesz po tym kleju ( lakierze _) dziś?????? mowisz ,że podloga wyszła bajka??? połozona wzdłuż????? Basiu, bardzo sie cieszę że nastepny krok do przodu w dodatku domkniety na tip top. to bardzo Cieszy. dzis drzwi w sobote tapeta i cegiełka i już domek będzie nabierał ciepełka. Czekamy na zdjęcia i bardzo proszę wklej linka do swojgo młynka i napisz jaka masz podłogę w salonie i mniej wiecej jaki koszt i gdzie kupowałas, bo ja dostaje własnie krecka w tym temacie i musze rozeznac się.Miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 14.02.2013 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Podłogę kleili ,ale nie lakierowali,zapach był po kleju,dwuskładnikowym ,bo taki na anhydryt przy podłogówce powinien być.Mój mąż zwiał z budowy właśnie przez zapach,a ja lubię tu być i nawet czasami jestem tylko po to żeby być.Wczoraj mi robili konserwację,czyli pokrywali płynem ,ale on nie jest wogóle smierdzący ,bo robię czasami w obecnym domu. Podłogę położyłam wzdłuż tak jak Pestka radziła,gdybym zrobiła odwrotnie wyszło by paskudnie i pełno docinek,dzięki Pestko za radę i za szybkie odhaczenie problemu:hug: Montaż drzwi rozpoczęty,drzwi to biżuteria domu,uwielbiam białe drzwi,kolor chyba identyczny do koloru kuchni,nie ma to aż takiego znaczenia bo drzwi daleko od kuchni. Montujemy drzwi,blat i rekuperator i to wszystko .Reszta będzie musiała poczekać..Mogłam poczekać z rekuperatorem ,albo dać tańszy blat,ale: mąż chce granitowy blat,a ja wolę zamiast kanapy rekuperator :)Z reguły jest odwrotnie Co do urządzania ,kanap i innych będę miała sporo czasu :)Koleżanka mi powiedziała,że przy moim wybieraniu ,to nie wie jak ja kanapę wybiorę,więc mam czas. Wieczorem dam na pewno zdjęcia,muszę tylko zadzwonić abym miała internet ,bo wczoraj w domu go nie było. Montują ościeżnice najpierw,pianka musi porządnie wyschnąć ,skrzydłą na końcu. Radku ,Anita zamówiłam młynek podobno wspaniały ,bezawaryjny firmy insinkerator model evoluation 100.W Polsce kosztuje 2400,ja kupiłam na ebayu za 1440 z przesyłką tutaj: http://www.ebay.pl/itm/360529857018?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649#ht_500wt_1156 młynek jest w punkcie do odbioru w dlh ,chyba Edytowane 14 Lutego 2013 przez Barbara74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 14.02.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Basiu,ogromnie się cieszę, że jesteś o krok od przeprowadzki, i to tak bardzo pozytywnie, wszystko się super zgrało i najważniejsze, że jesteś zadowolona z wykonawców!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.02.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 EEE to ciekawe z tym młyniem mozna tesciową pokroic i przepuscic przezeń. Basiu porob troszke fotek reku jestem ciekaw co zamowiłas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 14.02.2013 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Podłogę kleili ,ale nie lakierowali,zapach był po kleju,dwuskładnikowym ,bo taki na anhydryt przy podłogówce powinien być.Mój mąż zwiał z budowy właśnie przez zapach,a ja lubię tu być i nawet czasami jestem tylko po to żeby być.Wczoraj mi robili konserwację,czyli pokrywali płynem ,ale on nie jest wogóle smierdzący ,bo robię czasami w obecnym domu. Podłogę położyłam wzdłuż tak jak Pestka radziła,gdybym zrobiła odwrotnie wyszło by paskudnie i pełno docinek,dzięki Pestko za radę i za szybkie odhaczenie problemu:hug: Montaż drzwi rozpoczęty,drzwi to biżuteria domu,uwielbiam białe drzwi,kolor chyba identyczny do koloru kuchni,nie ma to aż takiego znaczenia bo drzwi daleko od kuchni. Montujemy drzwi,blat i rekuperator i to wszystko .Reszta będzie musiała poczekać..Mogłam poczekać z rekuperatorem ,albo dać tańszy blat,ale: mąż chce granitowy blat,a ja wolę zamiast kanapy rekuperator :)Z reguły jest odwrotnie Co do urządzania ,kanap i innych będę miała sporo czasu :)Koleżanka mi powiedziała,że przy moim wybieraniu ,to nie wie jak ja kanapę wybiorę,więc mam czas. Wieczorem dam na pewno zdjęcia,muszę tylko zadzwonić abym miała internet ,bo wczoraj w domu go nie było. Montują ościeżnice najpierw,pianka musi porządnie wyschnąć ,skrzydłą na końcu. Radku zamówiłam młynek podobno wspaniały ,bezawaryjny firmy insinkerator model evoluation 100.W Polsce kosztuje 2400,ja kupiłam na ebayu za 144o z przesyłką tutaj: http://www.ebay.pl/itm/360529857018?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649#ht_500wt_1156 młynek jest w punkcie do odbioru w dlh ,chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 14.02.2013 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Szarlotko ,najgorszą ekipą to tynkarze ,!!!!!to nie byli chyba tynkarze,z dej znanej firmy tynkarskiej na Śląsku dzieki za miłę słowa Radku reku jeszcze nie mam ale muszę zamówić ,nie pamiętam co mam bo zamawiałam jakieś 1,5 roku temu-podpisywałam umowę. Mam to w umowie. Najgorsze ,że powinniśmy taras zrobić koniecznie w tym roku,granitem obłożyć schody zewnętrzne,nie mówiąc o ogrodzie,meblach . No zawsze taras mogę zrobić z palet :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.02.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Radku reku jeszcze nie mam ale muszę zamówić ,nie pamiętam co mam bo zamawiałam jakieś 1,5 roku temu-podpisywałam umowę. Mam to w umowie.: Miałem umowe na instalacje z rekuperatorem i dzieki Bogu została u mnie 2 sztuki umowy bo jak teraz patrze to reku był jakis dziwny mało znana marka. musze sie tym zając. jestes w stanie napisac ile płaciłas za m2 za malowanie bo mnie czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 14.02.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Basiu,dobrze, że reszta ekip w porządku - bardzo widać, że tynki nie są porządnie wykonane?Kiedy się zorientowaliście? Przy malowaniu? jaki będziesz robić taras, drewniany? A jaki kolor granitu zaplanowałaś na schody zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts