Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze Guthouse

Recommended Posts

basiu super ,że już spałas w nowym domku. slychac w twoim glosie radość.:yes:

I Jeszcze kominek:) a ogrzewanie normalne chodzi??????

-----------

robisz już sniadanko???? kawkę????? ja własnie piję i wyglądam za okno. U nas niestety plynie wszystko- wiosna:)

-------------:yes::yes::yes:: a sen no tak na początku są koszmary, zmieszane wszystko:yes: odrzuciło cię od elkomino:yes::D

a mi dzis świeczki trawki z H&Y się sniły. to znak ,że muszę je mieć:yes:

• Odpowiedzi 6,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś może taka noc była. Ja też miałam długi niezwtkle realistyczny sen o bardzo złym wyrazie.

Sen - mara ...

Z tym kominkiem to ciekawe. Dzwonię do znajomych, odpytam, bo jakoś zapamiętałam, z oglądania, że to do niczego nie służy.

A ja dobrze spałam, mocno bo krótko. Do 3.00 w nocy majstrowałam przy naszym kosztorysie i dłubałam gdzieby jeszcze i z czego przyciąć, żeby wprowadzić się we wrześniu :rolleyes:. W kosztorysie oczywiście nie jest zawarta kuchnia i cała zabudowa stolarska. AGD juz mamy, tylko będzie musiało nauczyć sie lewitować :D. Zrobimy tylko na razie 2 łazienki: dzieci i ogólną na parterze. Chyba,że jakiś Mikołaj zapuka ;).

Miałam okropny sen ,w zasadzie koszmar,że ktoś wsiadł do mojego samochodu i mnie porwali.Trochę zawiły sen.W każdym razie mówili coś ,że będę mieć ciemno jak położę te cegły z elkamino,no i w śnie się przestraszyłam ,że ktoś z FM mnie śledził i upatrzył.W trakcie ucieczki się obudziłam,dzieci dalej śpią ,a ja już rozpaliłąm w kominku-jak ja uwielbiam ogień :)

ja spalem do 13 wiec ja Cie nie sledze jak by kto pytal

Ale fakt w kominku pale co 2 dzien tylko zaobserwowałem ze dzieki podwojnej szybie i płytom silca malo ciepla idzie na salon.

ja spalem do 13 wiec ja Cie nie sledze jak by kto pytal

Ale fakt w kominku pale co 2 dzien tylko zaobserwowałem ze dzieki podwojnej szybie i płytom silca malo ciepla idzie na salon.

Oj, Radek, a chciałeś żeby szło trochę ciepła ? Toś tą silką sprawę zawalił gruntownie.

Mnie ciepło idzie przez szybę,niesamowity było super aczkolwiek niewygodnie,

Brakuje mi zlewu, ciągłe bieganie do piwnicy aby coś umyć jest męczące.Ogrzewanie mam włączone od dawna,kominek był tylko kropką nad i ,albo wisienką na torcie. Mały zasypiał wpatrzony w ogień. Rano po śniadaniu pieszo do sąsiadów na kawę, był piękny ranek :) Szkoda,że nie mam załączonej ciepłej wody,więc kąpieli nie było,zresztą wanna jeszcze nie zamontowana.

Jutro jadę oglądać ten granit na blat,bo chcemy strasznie zamieszkać, chociaż pełno rzeczy do zrobienia.

Demon pamiętam o Tobie ,zostawiłam aparat na budowie,swoją drogą muszę zadzwonić do kratek i jeszcze raz przedyskutować po co są te wajchy,jakoś mam wrażenie ,że panie za bardzo nie wiedzą.

Oj, Radek, a chciałeś żeby szło trochę ciepła ? Toś tą silką sprawę zawalił gruntownie.

Ten wymiennik ktory jest na kominku potrzebuje duzo energii dlatego podwojna szyba i mocna izolacja z silki.

w tej chwili zuzywam 4,5 m2 gazu na dzien ale utrzymuję tylko 17-18 stopni wewnątrz bo kładą płytki i nie chcę grzac podłóg.

myslałem ze kominek da wiecej pary na pomieszczenia a jednak paląc 3-4 godziny notuję wzrost tylko o 2- 3 stopnie.

Generalnie na wątkach kominkowych powiedzieli ze to dobrze ale jednak oczekiwania były wieksze.

mozna tez palic tak i wowczas przez 15 minut temp rosnie gwałtownie ale i dym mi sie wydostaje na pokoj.

musze sie wgłebic dlaczego tak jest (moze przez ten wymiennik na kominku ogranicza wylot spalin)

http://images35.fotosik.pl/1818/491507e37e79fb2dmed.jpg

Radek, jaki masz ten wymiennik. Napisz co tylko wiesz. Jaki to wkład jest? Masz radiator, czy jakiś inny wymiennik? Jak jest zbudowana obudowa?

Sporo wiem o kominkach, to może jakąś radę znajdziemy. Jak nie to trzeba będzie do panów zdunów znowu.

Z przeciętnego wkładu kominkowego po 3 godzinach palenia nie uzyskasz większego wzrostu temperatury niż piszesz.

Kominek dymi zawsze w początkowej fazie palenia. Przestaje, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, wtedy ciąg jest dobry. Jeśli dymi nawet jak jest nagrzany, to znaczy, że coś jest nie tak z przewodem dymowym.

Ani radiator, ani inny wymiennik nie powodują dymienia, jeśli jest dobry ciąg. Zduni zalecają pełne otwarcie szybru dymowego do momentu aż palenisko się tak rozpali, że osiągnie 300–400 stopni. Bardziej większości wkładów kominkowych nie powinno się rozgrzewać, bo to im szkodzi.

Jeśli masz kratki wywiewne na obudowie, to w początkowym etapie palenia otwórz je całkiem. Wymiennik i tak się będzie nagrzewał, ale ciepłe powietrze szybciej popłynie do pomieszczenia. Potem możesz przymknąć.

Powiem Ci, że to nie jest dobrze, że masz obudowę z silki, bo to izolator. Powinieneś zrobić z płyt szamotowych. Nagrzany wymiennik oddawałby ciepło, a płyty przekazałyby je do pomieszczenia. Dłużej wtedy korzysta się z nagromadzonego ciepła.

No, chyba, że masz DGP.

Guthouse_kitchen-drewno.jpg Na ścianie pod okapem jest drewno

Guthouse_kitchen-granit.jpg Guthouse_kitchen-granit+polka.jpg Tu granit. Półka chyba będzie robić bałagan.

Guthouse_kitchen-stal.jpg Guthouse_kitchen-stal+polka.jpg Stal na ścianie pod okapem. To moim zdaniem najlepsze rozwiązanie jeśli zrezygnujesz z granitu.

Podżarłam kilka fig z miseczki, bo bardzo lubię :D

Guthouse_kitchen-drewno.jpg

Guthouse_kitchen-granit.jpg

Edytowane przez pestka56

Koniecznie muszą być powiększone,własnie oddsypiam ,dopiero wstałam

Guthouse_kitchen-drewno.jpgGuthouse_kitchen-granit.jpgGuthouse_kitchen-granit%252Bpolka.jpgGuthouse_kitchen-stal.jpgGuthouse_kitchen-stal%252Bpolka.jpg

no i idę myć głowę pooglądam i prześlę mężowi

piękne kręciołki,

Pestko szacun i podziękowania:hug:

Monia na obecną chwilę mogę tylko z Iei ,bo są tanie ,a mam zakaz kupowania.Wolałabym te ze zdjęcia ,ale te okropnie drogie,potem myślałąm o New Port z Leroy M po 299 za szt.ale teraz pozostaje Ikea po 45 zł.

Zmykam myć głowę ,chcę na spokojnie obejrzeć propozycje

Ale Pestko imprezę urządziłaś z truskawkami ,brakuje szampana :)

Nie mogę „siać’ butelkami, bo i tak już któraś z dziewczyn pytała, czy mam ją pijaczkę. A butelkę Porto zostawiłam u Gumisi :lol2:

Chciałam, żeby Ci się wyjaśniło co tylko możliwe w kuchni.

Lampy z wizualek Agnieszki powiesiłam, ale uważam, że są za ciężkie. Pasują do okapu i płyty stalowej przy kuchni, ale robi sie ciężko. Wolałabym nad tym półwyspem np. bańki szklane. Nie zasłaniałyby perspektywy i nie powodowałyby wrażenia ciasnoty. Chyba widziałam fajne w Luerro.

Edytowane przez pestka56

pestko fajne wizki.

ale ja bym z drewna zrezygnowala:yes: A stal na scianie super.

Basiu jakie lampy , coś w stylu Pestki??? są takie w Ikei, mialam w starym domu nad blatem:yes:

Monika, lampy są z wizualek Agnieszki :yes:

Wymiennik na kominku jest wodny , czyli spaliny podgrzewają 15 litrow wody ktora trafia do 400 L bufora - wezownicą go ogrzewając a potem na podłogówkę.

i tak to było zaprojektowane aby najwiecej mocy szło w komin a stosunkowo mało na otoczenie.

Dlatego teraz paląc 3- 4 godziny podnoszę temperaturę w domu całym domu tylko o 2 - 3 stopnie.

oczywiscie ma to tez dobre strony bo woda z wymienika idzie do bufora i mam ja zmagazynowaną na dłuzej.

Ale ogolnie myslałem ze podwojna szyba i obudowa da mimo wszystko wiecej czasu cieplego ze tak to okreslę.

Dodam Pestko ze ciągle palę mokrą brzozą czyli jej wartosc energetyczna jest mocno dyskusyjna.

Z tym wymiennikem jest taki myk ze jak temperatura osiagnie 200stopni to przymyka sie bimetaliczny szyber i spaliny w nasadzie idą węższymi dyszami dlatego moze czesc dymu probuje wychodzic przez otwarty otwor.

to ten wymiennik

http://images35.fotosik.pl/1822/3f3a1b231e3976c2.jpg

Edytowane przez f.5

pestko i ja szampanem i truskawkami nie pogardzę:yes:

Lampy z wizek fajne

ale z ikei te są okhttp://www.ikea.com/PIAimages/0149991_PE308142_S3.JPG

albo te( ja ja mialam):yes:http://www.ikea.com/PIAimages/0093764_PE231357_S3.JPG

Basiu :hug: za pogaducy. ja trajkotam z toba jak ze znajomą od 100 lat:D:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

pestko i ja szampanem i truskawkami nie pogardzę:yes:

Lampy z wizek fajne

ale z ikei te są okhttp://www.ikea.com/PIAimages/0149991_PE308142_S3.JPG

albo te( ja ja mialam):yes:http://www.ikea.com/PIAimages/0093764_PE231357_S3.JPG

Basiu :hug: za pogaducy. ja trajkotam z toba jak ze znajomą od 100 lat:D:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

Monika, ona taka jest :D Ja tez się czuję jakby znała Basię nie wiadomo ile. Fajna BABA:yes:

Wymiennik na kominku jest wodny , czyli spaliny podgrzewają 15 litrow wody ktora trafia do 400 L bufora - wezownicą go ogrzewając a potem na podłogówkę.

i tak to było zaprojektowane aby najwiecej mocy szło w komin a stosunkowo mało na otoczenie.

Dlatego teraz paląc 3- 4 godziny podnoszę temperaturę w domu całym domu tylko o 2 - 3 stopnie.

oczywiscie ma to tez dobre strony bo woda z wymienika idzie do bufora i mam ja zmagazynowaną na dłuzej.

Ale ogolnie myslałem ze podwojna szyba i obudowa da mimo wszystko wiecej czasu cieplego ze tak to okreslę.

Dodam Pestko ze ciągle palę mokrą brzozą czyli jej wartosc energetyczna jest mocno dyskusyjna.

Z tym wymiennikem jest taki myk ze jak temperatura osiagnie 200stopni to przymyka sie bimetaliczny szyber i spaliny w nasadzie idą węższymi dyszami dlatego moze czesc dymu probuje wychodzic przez otwarty otwor.

to ten wymiennik

http://images35.fotosik.pl/1822/3f3a1b231e3976c2.jpg

Coś za coś Radku. Albo magazynujesz, albo wysyłasz w powietrze.

Z dymi pewnie właśnie dlatego, że za niska temperatura.

To jest przykre, że ci, co nam budują kominki nie uprzedzają o takich niedogodnościach. Ciepło można wypuszczać na pokój przez kratki i w ten sposób też umożliwić podniesienie temperatury spalin, żeby nie było dymienia.

Coś za coś Radku. Albo magazynujesz, albo wysyłasz w powietrze.

Z dymi pewnie właśnie dlatego, że za niska temperatura.

To jest przykre, że ci, co nam budują kominki nie uprzedzają o takich niedogodnościach. Ciepło można wypuszczać na pokój przez kratki i w ten sposób też umożliwić podniesienie temperatury spalin, żeby nie było dymienia.

Tak mam z bokow wkładow po 2 kratki na dole 2 i na gorze 2 aby wentylowac wkład.

jest to tez potrzebne aby mechanizm ponoszenia szyby byl w miarę chłodny.

ale zauwazyłem ze tego powietrza ktore wydobywa sie z gornej kratki jest jakby troszke mało

rozmiary kratek to 15x 30 x 2 sztuki i chyba 6 x 32 x 2 sztuki

Mam tez nadzieję ze jak bedzie rekuperator to bedzie mozna zapodac na nim nadcisnienie i pomoze pchac powietrze do komina

tez o takim czys gdzies czytałem.

Apropos czy Ty masz pompę czy piec na gaz nic nigdy nie pisecie o kosztach

Basiu liczysz to jakos ile kosztuje energia na dobę / tydzieni tak dalej.

W tej chwili zaczyam płacic za scieki - odprowadzenie i widzęze to tez nie bedzie mały koszt.